Netanyahu rijt geloofwaardigheid Iran in één keer aan stukken: de islamrepubliek loog keihard over nucleair programma

Netanyahu rijt geloofwaardigheid Iran in één keer aan stukken: de islamrepubliek loog keihard over nucleair programma

De Israëlische premier Netanyahu kwam vandaag met een onthullende PowerPoint-presentatie om het Iraanse ayatollahregime aan de digitale schandpaal te nagelen. Hij had daarvoor een schat aan buitgemaakte geheime documenten meegenomen.

Het is misschien in één klap wel 's wereld best bekeken PowerPoint-presentatie ooit geworden (na natuurlijk de film An Inconventient Truth van Al Gore): de Israëlische premier Netanyahu die vanavond in een 20 minuten durende livestream de wereld liet zien hoe Iran heeft gelogen over diens nucleaire plannen, ambities en installaties.

Netanyahu laat een schat aan op Iran buitgemaakte technische documenten zien en heeft één duidelijke boodschap: het akkoord dat Amerika en de VS sloten met Iran met als doel te bewegen diens nucleaire installaties te ontmantelen, is gebaseerd op luchtkastelen. Iran is helemaal niet van plan te werken aan nucleaire ontwapening. Integendeel: in het geheim blijft Teheran doorwerken aan het verkrijgen van kernwapens.

Het materiaal waaruit de Israëlische premier citeerde was zeker niet sporadisch voor handen. Hij kwam met voorbeelden uit een ware schat aan informatie:

"Uit het buitgemaakte materiaal, 55.000 documenten en 183 cd's, blijkt volgens Netanyahu dat Iran vijf kernkoppen wil produceren die op ballistische raketten kunnen worden gemonteerd. Elke kernkop zou een explosieve kracht hebben gelijk aan de Amerikaanse atoombom op Hiroshima, in 1945.

Netanyahu zei dat de documenten met de Amerikanen zijn gedeeld en dat ook andere landen en het Internationaal Atoomagentschap ze te zien zullen krijgen.

De persconferentie komt bijna twee weken voordat president Trump besluit over opzegging van het internationale atoomverdrag met Iran uit 2015. Israël is tegen dat verdrag dat het net als Trump als een slecht akkoord beschouwt."

Netanyahu hield z'n hele toespraak in het Engels (opmerkelijk - de officiële voertaal van Israël is het Hebreeuws), waarmee bijzonder duidelijk was voor welk publiek deze presentatie gehouden werd: de Amerikanen. De bal ligt nu dus bij Trump. Gaat hij de stekker uit de deal trekken, en daarmee de weg vrijmaken voor militaire aanvallen op de christen-, joden-, ongelovigen- en vrouwenhatende ayatollahstaat? We zullen het ongetwijfeld snel weten...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties