Paus Franciscus jaagt rechtse commentatoren op stang met tweet: "Willen we echt vrede? Verbied dan alle wapens!"

Paus Franciscus jaagt rechtse commentatoren op stang met tweet: "Willen we echt vrede? Verbied dan alle wapens!"

Volgens de Paus kunnen we pas écht zonder angst leven als we alle wapens verbieden. Dat zal leiden tot vrede, aldus de Bisschop van Rome. Zijn commentaar ging er niet al te best in bij enkele rechtse lui uit de commentaar-scene. GeenStijl-redacteur Timon Dias noemde de Paus hierom een "fucking idiot" en Forum voor Democratie-afvaller Yernaz Ramautarsing vond dat Paus Franciscus "onstellende domheid" aan de dag legde.

Paus Franciscus heeft vandaag voor flinke reuring gezorgd met een tweet. Het hoofd van de Katholieke Kerk merkte namelijk in het Engels op dat als we werkelijk vrede willen bereiken, we dan alle wapens moeten verbieden. Volgens de plaatsvervanger van Petrus op aarde hoeven we daarna niet meer in angst voor oorlog te leven.

De tweet kan op een paar manieren worden uitgelegd: als de uiting van een utopistisch ideaal, waarin er een wereld bestaat zonder wapens. Ja, dan hoeven we ook niet meer zo bang te zijn voor oorlog. Maar een andere uitleg is problematischer: dat de Paus echt wel dat hem gunstige gezinde overheden hier en daar op aarde een algeheel wapenverbod instellen. Zoiets voorkomt geen oorlog, maar lokt er juist één uit. Want een land dat zich niet kan verdedigen vormt een gemakkelijke prooi voor een kwaadwillende natie die met betrekkelijk gemak dan een gewapende machtsovername kan instigeren.

Aangezien de Paus ook geen blowende hippie is, is de eerste uitleg wat mij betreft de meest realistische. Franciscus snapt heus wel dat je niet alleen de good guys, maar ook de bad guys hun wapens moeten inleveren als je enige echte vrede wil bereiken. Anders ben je slechts de architect van je eigen catastrofale bloedblad.

Niet iedereen deelt mijn mening: sommigen denken daadwerkelijk dat de baas van Vaticaanstad zo naïef is dat het selectief verbieden van wapens een uitkomst zal zijn. Eén van hen is GeenStijl-redacteur Timon "Spartacus" Dias, die zelfs de leider van meer dan 1 miljard katholieken meent te moeten uitmaken voor "fucking idiot". Of dat indruk zal maken op Franciscus is nog maar de vraag, maar pastoor Jan-Jaap van Peperstraten uit Heemstede heeft er een hard hoofd in:

Iets minder vriendelijk was Pastoor van Peperstraten voor Yernaz Ramautarsing, die onlangs moest opstappen bij het Forum voor Democratie omdat hij vreemde rassentheorieën had verspreid. Ramautarsing vond de tweet van de Paus getuigen van "ontstellende domheid." Koren op de molen voor Van Peperstraten, die het universitaire trackrecord van Yernaz er maar eens had bijgepakt...

Een beetje vals, natuurlijk, maar wel heerlijk. Ik lig dubbel! [icon name="smile-o" class=""]

Het moge dus duidelijk zijn: #teamvanpeperstratenfrancicus staat maar liefst 2-0 voor tegen #teamtimonyernaz.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties