snapshot10

CU, D66 en SP willen weten of Koenders en Asscher informatie over moskeeën achterhielden

Geen categorieapr 30 2018, 14:00
Vandaag kwamen we al met een rijtje moskeeën van Elsevier waar een luchtje aan hangt. Moskeeën die in opspraak raakte en waar gewoonweg geen goede dingen gebeur(d)en. We zitten in Nederland ook al sinds een week met de vraag hoe het nu komt dat de regering van het vorige Kabinet informatie 'achterhield' over de financiering van bepaalde moskeeën.
ChristenUnie, D66 en de SP stellen schriftelijke vragen aan de regering of toenmalige ministers van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken, Bert Koenders respectievelijk Lodewijk Asscher, informatie achter hielden over de moskeeën. Als dat zo is, komt dat nog eens duur te staan voor Lodewijk Asscher, die nu fractievoorzitter is van de PvdA in de Tweede Kamer.

Ook ChristenUnie-Kamerlid Segers is kritisch: "Onze vrijheid is niet bestemd voor mensen met oliedollars die onze vrijheid om zeep willen helpen. Daarom moet er nu eindelijk paal en perk worden gesteld aan buitenlandse financiering van een radicale versie van de islam hier in Nederland."

SP-Kamerlid Karabulut stelt dat godsdienstvrijheid wordt ondermijnd door buitenlandse financiering vanuit de rijke golfstaten. "Zij prediken wereldwijd een politiek die haaks staat op democratie, vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Niet de economische en geopolitieke belangen van handel met de rijke golfstaten moeten vooropstaan maar mensenrechten en veiligheid."

Eerst alles uitspitten van wat er gebeurd is en daarna aan het werk om een aanpak te ontwikkelen voor dit soort gevaarlijke moskeeën en financiering vanuit het buitenland. Niet elke financierder is gevaarlijk, maar als het om de islam gaat, zijn er veel financierders die slechte bedoelingen hebben. Regimes die onrust willen veroorzaken, of religieuze organisaties die het salafisme willen promoten in Nederland.
Er zijn nu niet genoeg middelen om dit soort praktijken te stoppen, dus daar moet nieuwe wetgeving voor komen. Daarnaast is het Kabinet erg voorzichtig, omdat het daarmee regimes zoals Saudi-Arabië en Koeweit in de weg zit en die kunnen dan weer boos worden. Daarnaast is het 'not done' om informatie van dit soort lijstjes formeel publiekelijk te veroordelen en op te reageren. Niet omdat het niet kan, maar omdat het diplomatiek nogal een gevoelig onderwerp is.
Als het gaat om de veiligheid van Nederland en de sociale- en religieuze fricties, dan moeten dit soort diplomatieke gevolgen maar voor lief genomen worden. Het gaat om fundamentele zaken, voor de korte termijn en de lange termijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten