Nou, dat duurde 'slechts' 15 jaar sinds Volkert van der G.'s veroordeling: eenderde korting op celstraf afgeschaft

Nou, dat duurde 'slechts' 15 jaar sinds Volkert van der G.'s veroordeling: eenderde korting op celstraf afgeschaft

Screenshot Buitenhof / VPRO

Ongeveer vijftien jaar geleden werd Fortuyns moordenaar Volkert van der Graaf veroordeeld tot 18 jaar cel. Toen was al duidelijk dat de man slechts 12 van die jaren moest zitten, en er zes gewoon 'gratis' vrijgescholden kreeg. Sinds 2014 is de man die met een Firestar onze democratie om zeep hielp alweer vrij. Onverteerbaar, maar gelukkig gaat daar eindelijk eens wat aan veranderen.

Het is niet elke dag dat je de kans krijgt om maatregelen van het vlees-noch-viskabinet Rutte III krijgt aan te prijzen, maar vandaag is het dan zover: minister Dekker van rechtsbescherming (VVD) stuurt een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om eindelijk eens korte metten te maken met de gratis strafkorting die gevangenen krijgen op tweederde van hun celstraf. Voor celstraffen die langer dan zes jaar zijn, kan die korting binnenkort niet meer dan twee jaar bedragen.

Langdurig gestraften zoals Volkert van der Graaf kunnen dan nooit meer aanspraak maken op een riante strafkorting van zo'n zes van de achtien jaar. Tegelijkertijd kan slecht gedrag in de bajes harder worden meegewogen om zo'n voorlopige invrijheidsstelling wellicht helemaal niet uit te keren. Het wordt weer een beetje een privilege voor gevangenen die zich goed hebben gedragen, in tegenstelling tot een automatisch recht dat alle boeven automatisch krijgen.

Dekker vertelt over de onrechtvaardigheid van het huidige systeem:

"Onlangs nog, op werkbezoek in een gevangenis, raakte Dekker verder overtuigd van zijn plan. Gevangenisbewaarders vertelden soms machteloos te staan tegenover bajesklanten die zich misdroegen. ,,Ze voelden zich in het gezicht uitgelachen.’’

Want nu nog komen criminelen standaard in aanmerking om na twee derde van hun straf te worden vrijgelaten. En heeft hun gedrag tijdens de gehele periode van hun gevangenschap daar nagenoeg geen gevolgen voor. ,,Terwijl iemand die een bewaarder slaat, zijn kans eigenlijk al heeft verspeeld, ook als dat aan het begin van de detentie is'', zegt Dekker.

Dat vat hij nu in een wet. Net als het verkorten van de voorwaardelijke invrijheidstelling: niet langer een derde eraf, maar maximaal twee jaar."

Prima dat daar binnenkort dus paal en perk aan wordt gesteld. De Volkerts en de cipiermeppers van deze wereld mogen lekker zo lang als maar mogelijk is in de nor blijven zitten om hun zonden te overdenken. De rechtsstaat is er namelijk niet alleen om criminelen tegen willekeur te beschermen, maar ook om te waarborgen dat de gehele rest van de samenleving niet wordt opgezadeld met vogelvrije gewetenloze schurken.

Schiet dus maar op met die wet: mij kan-ie niet snel genoeg komen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties