Ombudsman: mensen krijgen vaak niet de zorg die ze verdienen, de decentralisatie is een farçe

Het ging met zo veel beloftes gepaard in 2015, de decentralisatie van de zorg zou heel veel kosten besparen en tegelijkertijd de zorg ook beter maken. De patiënt zou eindelijk centraal komen te staan en de zorginstellingen en de gemeenten zouden maatwerk kunnen leveren. Al met al, alleen maar positieve aspecten! Niets is minder waar, blijkt uit het rapport van de Ombudsman: het is alleen maar slechter geworden.

Burgers weten vaak niet bij welk loket ze moeten zijn; bij dat van de gemeente, het Rijk of de verzekeraar. Volgens ombudsman Reinier van Zutphen weten de loketten het vaak ook niet. Zo komt het voor dat gemeenten verwijzen naar andere instanties die op hun beurt weer terugverwijzen naar de gemeente.

Volgens de ombudsman zijn de regels te ingewikkeld en ervaren burgers een bureaucratische rompslomp. Daardoor lukt het burgers vaak niet of nauwelijks om zorg voor zichzelf te regelen en vallen ze dus buiten de boot.

Ouderen komen tussen twee verschillende regelingen te zitten als ze op wachtlijsten staan van verpleeghuizen. Ze krijgen dan bepaalde zorg niet meer, want ze staan op wachtlijsten, terwijl ze wel de zorg nodig hebben. Sterker nog, ze hebben meer zorg nodig, maar ze staan op de wachtlijst, dus ze vallen tussen wal en schip.

Begrijp mij niet verkeerd, decentralisatie van de zorg kan heel effectief uitpakken, maar daar moet de overheid wat meer tijd en geld voor uitsteken, want de afgelopen jaren is het veel te snel ingevoerd. Systemen zijn er niet op aangepast en mensen al helemaal niet. De overheid heeft soms het idee dat veranderingen in het systeem binnen een aantal jaar wel ingevoerd kunnen zijn, terwijl ze te maken heeft met mensen. Die moeten wennen aan veranderingen. Bij gemeenten, het Rijk, zorginstellingen, zorgverzekeraars. Het is mensenwerk, dus dat heeft tijd nodig.

Wat ik vooral merk, is dat de vorige regering dit natuurlijk vooral zag als louter kostenbesparing, ingedekt met mooie beloften en verklaringen. Als het vorige Kabinet deze grote veranderingen echt wilden doorvoeren vanwege de positieve implicaties en ontwikkelingen, dan hadden ze het niet zo snel en radicaal moeten veranderen. Nu worden er inderdaad kosten bespaard, maar is het systeem een ramp en krijgen mensen niet de zorg die ze verdienen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Onno

  Teveel ineens uit handen geven leidt tot onzerheid. Veel medewerkers werken op basis van algoritmes en daar past een nieuwe taak ongemakkelijk in. Logisch dat zo’n proces tijd vergt.
  Helaas zijn de belanghebbenden de dupe.

 2. wheelboy

  Decentralisatie heeft hier er voor gezorgd dat de gemeente kas zowat leeg is . We hadden een links college die te laat aan de bel heeft getrokken in den haag om meer geld te krijgen .Nu kunnen ze hier meer ozb gaan betalen en div andere dingen die de gemeente kas spekt . Erge is dat de mensen die zorg en hulpmiddelen nodig hebben dikke kans minder zorg krijgen ik zie dat bij mijn ouders . Van de 3 uur hulp nog 2 . Zonder enige verandering qua situatie . En het dan gek vinden dat straks die mensen in het vuil zitten . Kunnen uw kinderen dan niet helpen wordt er dan gezegd .Tja en dat gaat lukken .Een zit er in een rolstoel en de andere werkt fulltime en heeft zat aan zn eigen .

  1. Onno

   Daar hebt u helemaal gelijk in. De gemeente en medewerkers zijn er niet op voorbereid nieuwe taken op waarde toe te passen.

 3. Frits Jansen

  Heel chique om farce met een cédille te schrijven (dat aanhangsel onder de é), maar wel overbodig. In Latijnse talen zoals het Frans worden de c en de g stemhebbend uitgesproken voor een e en een i.
  Vooral in het Italiaans wordt er een h achter de c gezet om dit desgewenst te voorkomen. Die moet je dan als een k uitspreken, niet als “sj”.

  1. Onslow

   Wel erg in het oog springend. Het gaat ook niet altijd goed met d.

  2. Stanly2000

   Aldus onze taalkundige rechtsgeleerde uit Duitsland, Fritsje.

   1. Heinz

    Als wij verlangen van de nieuwkomers dat zij de taal goed beheersen is het juist dat wij het goede voorbeeld geven. C’est ça !

 4. Barry330

  Helaas is het weer erg gesteld met de zorg. De problematiek van de decentralisatie, ondervindt ik dagelijks. Ik heb een dwarslaesie opgelopen, tijdens het rijden ben ik weggevallen en de auto is van de berg naar beneden gevallen waarbij ik mijn nek heb gebroken. Ik ben dus aangewezen op 24-uurszorg in een veerpleegtehuis. Wegens hersenletsel graag een instelling voor mensen die hersenletsel hebben. Dat is niet direkt mogelijk en ik sta op de wachtlijst en ondertussen mag ik de wachttijd uitzitten in een verpleegtehuis voor ouderen. Daar maak ik als jonkie de gekste dingen mee. De horrorverhalen die rondgaan zijn echt waar en dat is wegens te weinig mensen op de werkvloer. Er is gewoonweg te weinig geld om voldoende handjes aan het bed te zien. Daar moet men wat aan doen en wat erg veel doekoe kost, is rapportage van de verpleegsters. Zij moeten per gewerkte patient raapporteren. Dat is al snel tien minuten per gewerkt uur. Enorme last per patient en ook duur. Wat moois gaat Rutte ons nog meer op de mouw spelden?

  1. Ernst Quispel

   Het is heel erg wat u is overkomen maar ik denk niet dat u ergens ter wereld betere zorg zult kunnen krijgen als in Nederland.

 5. Bes Tolen

  Het Westen is alleen maar meer totalitair geworden. De politiek heeft ontzettend veel meer te zeggen gekregen over de mensen maar het leidt allemaal naar één centraal punt en dat is waar de macht over de financiën zit namelijk bij een paar banken in de VS, die overigens familie zijn van veel meer banken in heel veel landen. In heel wat landen de belangrijkste en in vrij veel vrijwel alle banken. Je kunt dat ”Rome” noemen. De EU gehoorzaamd helemaal aan die club. Heeft het wat met de paus in Rome te maken? Ja, dat ook, die heeft al heel wat opdrachten uitgevoerd en voor de structuur gezorgd in het al weer grijze verleden. Ach ja, die nul procent rente, zegt u dat nu wat? Goed, ik ga niet verder maar wijs er wel op dat de overheid te veel hooi op haar vork heeft genomen. Tot grote schade van de bevolking. Maar wie heeft dat beslist? Juist, wie zorgt er voor dat u en ik, ja wij allemaal niks meer te zeggen hebben. Verbeeldt u zich maar niets. U hebt minder te vertellen dan ooit te voren. Over de grote dingen, bedoel ik.

 6. Bes Tolen

  Excuus: gehoorzaamt: met een t natuurlijk. De EU gehoorzaamt. Kijk naar de samenstelling van die Europese Commissie. Bijvoorbeeld naar Timmermans.

 7. Babaji538

  Er zijn mensen, waarvan de ouders
  een beetje door de dag mogen komen.
  De hufters van hoog niveau keren mij
  de rug toe.
  Ik zal ze niet likken, via de sociale media.
  Geloofwaardigheid kent een grens, net
  voor de dood van een kind.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.