Opmerkelijk: Vertrouwen in de Kerk en de Pers het laagst en vertrouwen in de politiek en EU gestegen

Het CBS heeft weer onderzoek gedaan naar het vertrouwen van Nederlanders in de Nederlandse instituties. Over het algemeen is het vertrouwen, in vergelijking met vorig jaar, in alles gestegen. De enige institutie waarin het vertrouwen gedaald is, is het leger. Dat kunnen we onderhand niet meer opmerkelijk vinden. Wat wel opmerkelijk is, is het vertrouwen in de politiek, want dat is in een jaar met vier procent gestegen.

Ook in de instituties hadden Nederlanders in 2017 meer vertrouwen dan in 2016. Het hoogst scoren de politie, rechters en het leger. In hen hebben we zelfs meer vertrouwen dan in onze medemens.

Andere instituties, zoals de EU, de Tweede Kamer en de banken, scoren een stuk lager, ongeveer 40 procent. Maar ook dat is meer dan een jaar eerder. Het minste vertrouwen genieten de pers en de kerk, allebei krap 30 procent.

Vertrouwen CBS

We krijgen dan vaak te horen dat het vertrouwen zo laag is in de politiek en de Europese Unie, maar die twee instituties zijn in een jaar wel het meest sterk gestegen. Zeker de EU, met 7,1 punten. Dit betekent niet gelijk dat Nederland een eurofiel landje is geworden, want het is nog steeds zeer laag, maar het betekent wel dat het geroep over doem en verderf over de politiek en de Europese Unie niet meer mensen heeft overtuigd. Al is er natuurlijk een verschil in demografie:

ongeren en hoger opgeleiden hebben volgens het CBS doorgaans meer vertrouwen in instituties en andere mensen dan ouderen en lager opgeleiden.

Regionaal zijn er ook grote verschillen. In Oost-Groningen is het vertrouwen in de medemens het laagst (minder dan 50 procent), in veel andere noordelijke regio’s, het Gooi en de regio Alkmaar het hoogst (meer dan 65 procent).

Het zou natuurlijk grappig zijn en interessant, om die verschillen tussen de Randstad en de rest van het land te onderzoeken, want ik heb soms het idee dat die Randstedelingen een heel ander beeld hebben dan de rest van het land.

Dat de Pers zo weinig vertrouwt wordt, dat wisten we al langer. Dat heeft de Pers dan ook vooral aan zichzelf te danken. Het is wel erg triest dat in een democratie de Pers zo gewantrouwd wordt, want juist deze institutie is zeer belangrijk voor het functioneren van een democratie.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Guus Geluk

  Ondertussen laten we de migratie- en economische crississen achter ons, daalt de criminaliteit, zien Nederlanders het leven optimistisch in en stijgt het vertrouwen in belangrijke instituties. Dit vertaalt zich tevens in de peilingen, waar de VVD boven de populisten uittorent.

  Nederland staat er goed voor.

  1. Holland

   Guus, dat je een trol bent weten we allemaal. Maar als je de door de overheid betaalde zendtijd op DDS nu eens verpakt in een minder ronkende boodschap, valt het niet zo op dat je een bijbaantje hebt naast je uitkering. Normale, rustige woorden kiezen, probeer het maar eens. Wat je nu doet is over the top.

   1. Beukman

    Ik moet het hier met mijn vriend @Holland eens zijn. Geloofwaardigheid stijgt met nuancering.

   2. Guus Geluk

    Ik begrijp dat de feiten hard aankomen.

  2. Ernst Quispel

   Ik denk inderdaad dat de gemiddelde Nederlandse burger in de gaten heeft dat het in Nederland zo goed gaat vanwege een rustig polderbestuur en onze lidmaatschap van de EU. Het is allemaal niet zo ideologisch bevlogen maar Nederlanders zijn een pragmatisch volk: never change a winning team en laten we het allemaal een beetje rustig aan doen.

   In zo’n klimaat kan een hysterische Wilders en showfiguur als Boudoir geen hoge ogen gooien.

   1. Top

    Blablabla. Blaaskaak/pisvlek. en eenzame lafaard.

   2. Guus Geluk

    Ja, doordat het zo goed gaat in Nederland is de “onvrede” niet groot en het electoraat van rechtspopulistische partijen niet groot. Voorts is er in Nederland geen aanslag geweest (behalve door roomblanke Nederlanders), waardoor we iets kennelijk beter doen dan diverse andere West-Europese landen.

  3. Vit

   @Guus

   Dat is onzin en je weet het, maar leuk geprobeerd.

 2. DolleDries

  Verdikkeme Guus jij bent al in het paradijs het is maar wat je geloofd.

  1. Guus Geluk

   Nee, dat lijkt me overdreven, maar Nederland is werkelijk een geweldig land om in te wonen.

 3. Guus Geluk

  Ongetwijfeld heeft acht jaar rechts VVD-bestuur onder leiding van premier Rutte een bijdrage geleverd aan de vitale staat van ons land.

  1. Stanly2000

   Guus je verering van Rutte is haast ziekelijk. Denk aan het eerste gebod.

 4. DolleDries

  Ja maar de pers brengt dit bericht is dat wel te vertrouwen.

 5. meijer61200

  In welke gesloten kliniek is dit onderzoek uitgevoerd door het altijd lachwekkende CBS?

  1. Ernst Quispel

   Extremisten als Meijer lossen hun probleem met de feiten op door een wetenschappelijk gedegen instituut als het CBS als ‘lachwekkend’ te verklaren.
   Zo bouwt men zijn eigen werkelijkheid met fakenieuws van Breitbarst, Xandershit en Fenixx.

   1. Top

    Blablabla. Blaaskaak/pisvlek. en eenzame lafaard.

   2. meijer61200

    Cognitieve dissonantie sukkel. Raadpleeg de analoge parafrasen.

   3. Holland

    Extreem-linkse penose als Quispel zal de propaganda-instituten van de overheid altijd tot in de dood verdedigen. Woorden als ‘wetenschappelijk gedegen instituut’ maken deel uit van de munitie. Helaas blijken het allemaal losse flodders.

 6. EU kok

  Het vertrouwen in de pers is laag.
  DDS lezende snap ik dat wel.
  Vertrouwen in D66 rechters hoog.
  DDS lezende snap ik dat wel.
  Vertrouwen in de medemens hoog.
  DDS lezende snap ik dat wel.
  Vertrouwen in de EU hoog.
  DDS lezende snap ik dat wel.
  Vertrouwen in de tweede kamer hoog.
  DDS lezende snap ik dat wel.
  .
  Opmerkelijk dat DDS redactie en reageerders dat niet snappen.
  Of toch niet onlogisch?

  1. Top

   Is je uitkering nog niet op? Klootviool!

 7. poldi

  “vertrouwen in de politiek en EU gestegen”.
  Hahahaha…..wie gelooft nu dit politiek gestuurde “onderzoek” van het CBS.
  Waarschijnlijk de trollen EQ en GG.

  Het CBS, SCP en CBP zijn allemaal politiek gestuurde instellingen.

  1. Guus Geluk

   Tuurlijk, Poldi, en de peilingen van Kantar, De Hond, EenVandaag zijn ook gestuurd. De NOS is gestuurd. De media is gestuurd. Het is één, groot, links-islamitisch complot van het partijkartel.

   1. poldi

    Ja Guus, zalig zijn de onnozelen.

    1. Top

     Het ‘Stockholm syndroom’ van Guusje, krijg je vanzelf als je aan je bipsje gezeten wordt door de ouderling. Nietwaar Guusje?

    2. Guus Geluk

     Poldi,

     Precies, zalig zijn de onnozelen.

     1. poldi

      Guus, heb je nog niet in de gaten dat jij de grootste onnozele bent ?

     2. Guus Geluk

      Poldi,

      Die vraag wilde ik u stellen.

 8. Ritter

  De publieke opinie word nog altijd voor een groot deel bepaald door de gevestigde media.

  Als deze gevestigde media dag in dag uit mensen aanvalt en demoniseert die kritisch zijn op de EU dan zal dat zijn invloed hebben op de publieke opinie.

  De gevestigde media promoot zowat iedere dag de EU en dat zal dus de publieke opinie beïnvloeden.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Hahahahaha CBS

  Natuurlijk is het vertrouwen in de MSM nihil (trust me die haalt de 30% niet)
  De rest is lariekoek.

  Onversneden propaganda.

  We zien waar het allemaal toe leidt in de Orwelliaanse dystopie in de UK.
  Een totale media blackout omtrent een geplande staats executie.

  Korte update
  De petitie heeft inmiddels al bijna 325.000 handtekeningen verzameld binnen drie dagen waardoor het steeds moeilijker wordt voor de Orwelliaanse fascisten om Tommy om te brengen.
  De complete corrupte Staatsmedia (want de laatste dagen is gebleken dat er geen enkele vrije pers bestaat muv. blogs en het (gigantisch zwaar gecensureerde) internet.
  Dit is slechts een klein voorproefje wat ons te wachten staat

  CBS is gewoon een onderdeel van Het Systeem. Zero Waarde. Desinformatie. En de Staatsschoothondjes genaamd kwaliteitsjournalisten likken het ja-en amen knikkend amechtig op.

  Enfin geef het door en laat de pedofiele fascisten, kinderverkrachter-beschermers en wannabe moordenaars niet winnen !!
  Tommy leeft nog, zit in Hull en de kans dat ze hem -zoals de vorige keer toen ze hem bijna doodsloegen (vandaar zijn vals gebit)- weer plaatsen in cellen gevuld met roedels islamitische moordenaars en kinderverkrachters uit Rotherham, Telford, Rochdale etcetera wordt steeds moeilijker.

  https://www.change.org/p/theresa-may-mp-free-tommy-robinson

  En geef het door !!
  Maak herrie want de staatszwijnen van de verrotte corrupte 1984-Staatsmedia zal het niet doen.

  1. Guus Geluk

   U kletst maar wat in de ruimte. Tommy Robinson werd aangehouden als gevolg van het stompzinnig staam filmen, terwijl hij heel goed wist dat hij in overtreding was. En Nederland heeft nimmer een Nederlandse regio kunnen toevoegen aan het rijtje Rotherham-Keulen-Molenbeek-Calais, eenvoudigweg omdat we het beter aanpakken.

   1. Holland

    “Tommy Robinson werd aangehouden als gevolg van het stompzinnig staan filmen, terwijl hij heel goed wist dat hij in overtreding was.”
    ————————————————————————————-
    Guus vindt Noord-Koreaanse toestanden in ons beschaafde, West-Europese buurland Engeland doodnormaal: filmen in de openbare ruimte en op de openbare weg is natuurlijk STRENG verboten! Wat zullen we nu meemaken! Een beetje vrije nieuwsgaring, dat is toch van de zotte. Ausradieren die hap!

    Engeland is een linkse dictatuur en politiestaat geworden en Guus ziet dat het goed is. Smeerlap.

    1. Guus Geluk

     Filmpen niet, het verstoren van de kalmte wel degelijk.

     1. Holland

      “……het verstoren van de kalmte…..” ??????????
      ———————————————————————–
      Guus is in opperste staat van paniek en verwarring en raaskalt derhalve zoals hij nog niet eerder heeft gedaan. Ik betwijfel of hij zelf weet wat hij bedoelt.

 10. Ni28

  U vraagt en CBS draait. Resultaat verzekerd.

 11. Ni28

  De gemiddelde Nederlander is laks en zegt: Wij hebben het toch goed! Wij doen al gek genoeg! Dat is al bijna genoeg voor CBS om een mooie positieve overzichtje te maken. Zolang de water niet aan de lippen staat is niets aan de hand.

 12. NoDoubt

  Als het zo goed gesteld is, waarom vertrekken hoog opgeleiden dan massaal uit de hoofdstad? Islamisering misschien? Als het zo goed gesteld is waarom zit 10% in de schulden en of voedselbank. Waarom is dan de PVV de een na grootste partij. Als het zo goed gesteld is waarom trekken mensen massaal uit Nederland. Als het zo goed gesteld is waarom is de belastingdruk dan straks 40%. Als het zo goed gesteld is waarom wordt er dan alles aan gedaan om mensen steeds meer monddood te maken. Als het dan zo goed gesteld is waarom verdwijnt 80% van de aangiften in de prullenbak. Als het dan zo goed gesteld is waarom worden er geheime akkoorden getekend. Je moet wel super blind zijn om niet te zien dat burgers steeds meer tegenover elkaar staan en dat Europese landen die de gevaren erkennen en democratisch gekozen zijn (Hongarije, Polen Oostenrijk, Italie) en mass door Juncker etc op dictatoiale wijze onder druk worden gezet om hun land te verkwanselen aan de oprukkende Islamisering. Kennelijk willen de blinden in Europa een Islamitisch land zijn i.pv. vechten voor het behoud van democratie gesteund op Christelijkse, Joodse waarden. Overal in Europa waar de Islam zich uitbreid, worden de verworven rechten ingeperkt en word je voor populist of islamofoob uitgemaakt. Ik zou zo zeggen, neem wat islamitische vluchtelingen in huis als je zo mee begaan bent en dan wil ik je nog wel horen over twee jaar. Een beetje verdiepen in de geschiedenis en de feiten stapelen zich op. Slaap zacht.

  1. van Urk

   Al staat je woning in brand het gaat altijd goed als je een miljoen op je bankrekening hebt staan. Probleem is dat veel mensen dat niet hebben. CBS weet precies welk soort groep zij aanspreken moeten.

 13. Uiterst Links

  De VVD is een partij die gehandicapten discrimineert door ze onder de minimumloon laten werken terwijl ze cadeautjes uitdelen aan hun rijke vriendjes van shell en unilever. En zoiets krijgt vertrouwen van het volk in Nederland. Deprimerend!

 14. Bes Tolen

  Het vertrouwen in de meeste instituties is zo laag, dat als deze uitkomsten reëel zouden zijn tot een gehele omslag van de politiek moeten leiden.Dat gebeurt niet en dat zegt voldoende: men trekt zich niets van deze uitkomsten aan. Er blijkt verder enig gebrek aan inzicht van de bevolking. Dat is te wijten aan het systematisch belazeren van de bevolking, die daarom van de pers een heel lage dunk heeft. Dat de kerken onderaan staan, wekt al helemaal geen verbazing. Voor de TV is de chaotische gedachtevorming vanuit kerken volop waar te nemen. Hun activisme is al te vaak dubieus tot verwerpelijk. Waar staan zulke besturen en vertegenwoordigers voor? Hun bijdragen in het land kunnen gemist worden. Jammer dat de goegemeente van normale burgers hen accepteert.

 15. Two Ravens Black Kettle

  De Engelse media werkte samen met de fascisten en de islamitische verkrachtingsbendes.
  De Nederlandse media dreef Fortuyn de dood in en niets maar dan ook niets zegt me dat ze niet precies hetzelfde doen als de Engelse Stasi.
  Sterker nog, je kunt hier kleine kinderen kapotverkrachten en dan noemt de media je keurig en liefdevol loverboy.
  De MSM is de vijand van de het volk.
  Decennialang wegkijken
  Decennialang doofpotten
  Decennialang iedereen opgehangen die op de gevaren wees.
  De Orwellianen

  En het wegkijken, verdoezelen, pissen over de slachtoffers en de moordenaars en verkrachters beschermen noemen ze kwaliteitsjournalistiek.
  Maar het is gewoon tuig.

 16. JanKlaasen

  Wel interessant is natuurlijk dat laag opgeleide en oudere personen het minst vertrouwen hebben in de media. Laten dat nu net het gros van de reaguurders op de DDS zijn. Precies, ze lezen geen kranten! Maar halen hun informatie uitsluitend van de DDS.

  1. Ernst Quispel

   Ja, mensen met een redelijke opleiding en voldoende gezond verstand begrijpen wel dat Nederland behoort tot de rijkst, meest vrije en meest veilige landen en zien ook dat een goed bestuur en het lidmaatschap van de EU daar in belangrijke mate aan bijdragen.

   Het rechtspopulisme drijft op mensen die laag zijn opgeleid, hun leven niet op orde hebben of vast zitten in een diepe rancune tegen het bestaan.

   Dit blog illustreert dat dagelijks.

 17. JanKlaasen

  Wat ook wel grappig is dat in Amerika de oplage van de New York Times fors gestegen is na de aanvallen van Trump op de media. Alweer een bewijs dat veel mensen al die fake verhalen van de sociale media zat zijn en teruggrijpen naar ouderwets gedegen onderzoeks journalistiek.

 18. Frits Jansen

  Vooral DDS brengt het vertrouwen in de “pers” ernstige schade toe.

  De opkomst van internet is vergeleken met de opkomst van de boekdrukkunst ruim 500 jaar geleden. Toen konden meer mensen de bijbel lezen, en waren ze daarvoor niet meer afhankelijk van geestelijken. Die verloren daardoor snel aan macht. Er kwam een culturele revolutie, eerst de renaissance, daarna de Verlichting.

  Nu hoef je dank zij Internet geen krant meer te lezen. Het tragische is echter dat we door internet niet beter maar slachter geïnformeerd raken. De traditionele media vechten voor hun voortbestaan, en kiezen er steeds vaker voor hun lezers en kijkers te “pleasen” in plaats van correct te informeren, en wie zijn kennis van internet haalt moet wel heel erg uitkijken wie hij vertrouwt.

  Wat wordt de volgende revolutie? Ik denk dat we meer dictaturen gaan krijgen. Nee, niet van de EU, die gaat juist kapot aan een teveel aan ouderwetse democratie. China wordt het grote voorbeeld, en natie van 1,4 miljard mensen, die nu al “de fabriek van de wereld” is
  Vrijheid van meningsuiting? Die kan onrust creëren en dat kost geld. En Chinezen zijn zakelijk. De Chinese dictatuur in Singapore heeft dit landje al uiterst succesvol gemaakt.

 19. Zeeuw

  CBS of Maurice de Hond maakt niet uit . ik ken niemand die ooit naar zijn mening is gevraagd door deze mensen . waar halen zij die gegevens vandaan ?

 20. Bes Tolen

  Die Ernst Q begrijpt niet dat in Nederland de vermogenspositie van de burgers al lang door eigen regeringen wordt kapot gemaakt. [Bijvoorbeeld. Slechts € 25000 vrij vermogen wordt de particulier gegund zoals uit de belastingpolitiek blijkt. Erger de belasting overtreft de door de bezitter genoten baten al sinds jaar en dag. De prijzen van huizen worden door de hoge grondprijzen, vaak winst voor de (semi-)overheid, door de politiek, die de krapte door immigratie al sinds lang veroorzaakt, opgejut]. Ook door de internationaal verplichte financiële politiek als geleid vanuit de VS en in Europa gediend door de ECB en EU, staat Nederlands vermogen permanent onder druk en verschuift er veel naar eigenaren direct of indirect zoals de laatste tijd, naar met name de VS. [En meer natuurlijk want de diverse regeringen zijn lakeienregeringen]. De rente is door de FED gaandeweg naar nul procent gebracht om greep te krijgen op de hele financiële wereld. Dat is geen vrije markt waar de rente haar werking ontleent door wat leners voor rente denken aan te kunnen. Die gedwongen politiek heeft grote nadelen. Pensioenfondsen, particulieren zijn daardoor gedupeerd. Andere groepen, die gratis geld krijgen van centrale organen zoals in Europa via de ECB maar ook de grootste beleggingsfondsen e.d., kunnen naar de FED politiek uit komt, met voorsprong bediend worden. Daarbij is het de vraag of de ontstane schulden zoals aan banken en in het bijzonder de ECB ooit nog ooit betaald zullen worden. Misschien veroorzaakt men op gegeven ogenblik wel een hyperinflatie. Bijvoorbeeld om schuldenlanden en hun banken te redden. De bemoeienis van de internationale macht is zo groot dat niemand echt weet wat de toekomst zal brengen. Het is wel geschapen onzekerheid, geschapen vermogensverliezen (voor de kleinere vermogens} en winsten voor de heel grote en wat lieden of instellingen die geluk hebben met de gang van zaken. Natuurlijk beïnvloedt die machtspolitiek de hele economie [reden waarom hooggeleerde economen het ook niet weten]. We worden door die situatie opgejaagd.
  Een permanent gevaar is dat overheden zo meer ruimte tot uitgaven krijgen en de echte ruimte voor de burgers voortdurend, in de loop van een jaar, om zelf geld onder zich te houden en dan met vaste waarde of juiste vergoeding, en voor eigen bestedingen wordt beperkt. Het systeem van uitgaven door de overheid, leidt niet bepaald tot inzichtelijkheid. In dit opzicht faalt democratische controle. De zin, de beste doelmatigheid is onbekend.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.