Overwinning voor Donald Trump: China en VS eens over maatregelen tegen handelstekort

Twee grote supermachten stonden afgelopen tijd tegenover elkaar. Niet Rusland en de Verenigde Staten, zoals in de Koude Oorlog, maar de Verenigde Staten en China. Donald Trump is een handelsoorlog gestart met een groot deel van de wereld, waaronder China. De reden is dat Trump het ‘onrechtvaardig’ vindt dat er een zo groot handelstekort is. 

China heeft beloofd meer Amerikaanse goederen en diensten af te nemen. Volgens de Chinezen “omdat dat voldoet aan de groeiende consumptiebehoeften van het Chinese volk en omdat het nodig is voor een kwalitatief hoge economische ontwikkeling”.

Concrete cijfers werden er na de onderhandelingen niet genoemd. Iets dat Lawrence Kudlow, de belangrijkste economisch adviseur van Trump, vrijdag nog wel deed. Hij noemde 200 miljard dollar “een mooi getal” als het ging om afspraken over het terugdringen van het handelstekort.

Het zijn nog niet echt concrete cijfers en concrete plannen, maar het is wel een overwinning voor de conservatieve president. De directe confrontatie met China lijkt, net als in veel scenario’s afgelopen tijd, vruchten af te werpen, want deze overeenkomst heeft zeker consequenties.

Het is de zoveelste overwinning voor Donald Trump. Hij lijkt op een primair niveau door te hebben hoe diplomatie werkt en wat er uit kan komen door welke strategie. Of die daarmee vrienden maakt? Waarschijnlijk niet, maar het helpt wel om dingen voor elkaar te krijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Ritter

  President blijft zijn verkiezingsbeloften waarmaken; de een na de andere.

  En hoe meer succes hij heeft des wilder slaan zijn tegenstanders ( in de politiek en vooral in de media!) in het rond om hem te demoniseren.
  ——
  Donald Trump scoort op het wereldtoneel

  Trump heeft woord gehouden. Op handelsgebied wordt de NAFTA, de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico heronderhandeld, en trad Amerika uit TPP, een handelsakkoord voor landen rond de Stille Oceaan. Trump wil een akkoord met elk land afzonderlijk. Hij zegde China de wacht aan en aan de vooravond van een nakende handelsoorlog bleek Peking bereid tot concessies en onderhandelen. Trump verhoogde de druk op Noord-Korea maximaal. Wat zijn voorgangers niet voor elkaar kregen, lukte hem

  https://www.elsevierweekblad.nl/americandreamers/opinie/2018/05/donald-trump-scoort-op-het-wereldtoneel-611808/

 2. denk eens na

  Welke idioten hebben er ooit aan getwijfeld dat een zakenman geen land kan lijden , Trump met Poetin samen op eenzame hoogte in de politiek , nederland en de eu moeten het doen met een aardsleugenaar en een dronken demente .

 3. swetsnek

  Dat zal Ernst ons kinder vriendje leuk vinden weer iets wat hij niet kan waarderen hahahaahahahaahahahaahahahahahahaah sorry waardeloos ventje ik ga nu BBQ tot laters

  1. Ernst Quispel

   “hahahaahahahaahahahaahahahahahahaah”

   Wat is swetsnek toch een sterke inhoudelijke debater!

 4. Paaldanseres

  Na de verkiezing van the Donald als president klonk een wereldwijde verbetenheid voor Amerikaans isolationisme, oorlogszucht en nucleaire verdoemenis. Hoe anders is het nu. De linkse mafklappers en bezopen EU stropoppen weten niet meer waar ze het zoeken moeten. Go Donald. MAGA. and f#ck the EU.

 5. EU kok

  2 landen maken afspraken maar nog niemand weet welke.
  Toch is het hier weer halleluja voor Trump.
  Moet gelijk weer aan Merkel denken.
  Waarom kopen Duitsers geen Amerikaanse auto’s?
  Gewoon, omdat de Duitse auto’s veel beter zijn.
  In Amerika is een BMW, Mercedes, Audi een statussymbool.
  Welke Amerikaanse wagen kan daar tegenop?
  In plaats van importheffingen zou Trump zich ook eens kunnen afvragen waarom de Amerikanen zoveel uit China kopen ipv uit Amerika?
  Mocht je ooit de bijvoorbeeld de kwaliteit/prijs van Amerikaanse tv`s zien, snap je het gelijk.

  1. swetsnek

   De wereldburger is aan het woord hoor hahahahahahaah wat een lachertje ben je toch ook

   1. poldi

    EU kok’s reactie is weer zeer aandoenlijk !

  2. Holland

   Nou, om eerlijk te zijn: EU kok heeft wel degelijk een punt. Amerikaanse consumentengoederen zijn over het algemeen niet geweldig en verliezen het vaak van Europese producten. Als Amerika weer een concurrentiepositie wil veroveren, zou Trump hier wel degelijk aandacht voor mogen hebben en het kwaliteitsbewustzijn moeten stimuleren.

  3. Ritter

   EU kok

   “In plaats van importheffingen zou Trump zich ook eens kunnen afvragen waarom de Amerikanen zoveel uit China kopen ipv uit Amerika?”

   Omdat China eigen producten voor zeer lage prijzen op de Amerikaanse en Europese markt dumpt. Vaak zijn deze producten gesubsidieerd waardoor het voor concurrenten moeilijk zaken doen is.

   Aan de andere kant bemoeilijkt China het zaken doen in eigen land door grote importheffingen en andere obstakels. Ook steelt China intellectueel eigendom. Europa klaagt daar ook over. Bedrijven die zaken willen doen met China worden vaak verplicht hun bedrijfsgeheimen te openbaren.

   Trump wil dat rechttrekken. Neem het volgende voorbeeld: als de VS een auto naar China exporteert en daarvoor een import van (als voorbeeld) 50 euro import voor betaalt wil Trump dat een auto uit China ook 50 euro import moet betalen in de VS.

  4. Mart

   Euro cock.Je hebt gelijk als het over kwaliteit hebt wat Japanse en nu chineese electronica hebt….maar de echte reden is dat ze goedkoper uit denken te zijn,

 6. Ernst Quispel

  In Rusland en China zijn ze reuze in hun schik met Trump die de V.S. in rap tempo ontwikkelt naar een geïsoleerde, economisch zwakkere en non-interveniërende macht. China en Noord-Korea spelen opportunistisch in op het narcisme van Trump die heftig op zoek is naar persoonlijke succesjes. Die krijgt hij mondjesmaat toegediend in de hoop dat hij in het zadel blijft, nadrukkelijk in het belang van Rusland en China.

  In Rusland en China blijven ze sluw naar de bal kijken terwijl domme Trump zich blindstaart op de man.

  1. Ritter

   Trumps stille successen

   Twaalf maanden is Donald Trump nu president van de VS. Het lawaai is oorverdovend, maar gebéúrt er achter de muren van het Witte Huis ook echt iets? Het antwoord luidt: jazeker. Achter de ophef gaat omvangrijke deregulering schuil.

   https://www.finanzen.nl/aandelen/nieuws/Trumps-stille-successen-5923580

   1. Beukman

    Het is maar wat je successen noemt, @Ritter. Heb je het stuk zelf eigenlijk wel gelezen?
    Dankzij deregulering kan de mijnbouw weer makkelijker afval her en der dumpen, wordt het voor de consument makkelijker gemaakt om hen te verleiden tot leningen die ze niet kunnen afbetalen (“kredietcrisis”, herinner je je dat woord nog?), is ir in het Witte Huis sprake van nepotisme op een niveau waaraan een bananenrepubliek nog een puntje kan zuigen, etc.

    Vandaar, ik citeer uit het artikel:

    “‘Trumpocratie als machtssysteem bestaat niet uit deregulering maar uit nonregulering’, concludeert David Frum, columnist en voormalig speechschrijver van George W. Bush, in zijn boek Trumpocracy. The Corruption of the American Republic. Frum vreest de gevolgen voor de Amerikaanse democratie, die op deze manier steeds meer komt te leunen op haar wispelturige president in plaats van op ervaren beleids*xperts.

    Onder Trump zijn die goeddeels verdwenen, en vervangen door een kleine groep uit uit Trumps eigen familiekring, aangevuld met een constante stoet wisselende gezichten. Ook hier daarin vestigt Trump een record: niet eerder kende een presidentschap zoveel personeelsverloop in het eerste jaar. ‘Het is een bewuste chaos rond Trump’, zei de Republikeinse campagnestrateeg Steve Schmidt hierover in The Wall Street Journal. ‘Het is een type chaos dat maximale controle voor Trump betekent.’”

    1. Ernst Quispel

     De economische successen van Trump zijn fake en voor zover ze er zijn betreft het naijlende effecten van het beleid van Obama.

     https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2018/05/02/trump-has-not-made-the-economy-great-again/?noredirect=on&utm_term=.0689eb83e57b

     1. lugar

      Een leugen herhalen brengt de waarheid niet dichterbij.

     2. Beukman

      @Ernst
      Het allerkwalijkste is dat er gunstige kortetermijneffecten zullen zijn in Trumps beleid, maar dat de burger over 10 jaar het gelag moet betalen, als Trump allang vertrokken is. Voorbeelden gegeven in mijn reactie hierboven. Overigens nav een stuk hier door Ritter neergeplempt, dat hij vermoedelijk zelf niet heeft gelezen.

     3. Ernst Quispel

      @Beukman,
      De economische schade van het regime Trump is overigens klein bier vergeleken bij de morele en geopolitieke schade.
      Trump brengt een proces in versnelling dat al gaande was maar door Obama werd geremd: de V.S. zullen hun positie als economische en militaire supermacht niet meer kunnen handhaven. Het isolationisme en het totale gebrek aan moraliteit van Trump dwingt Europa zich snel op eigen kracht te gaan ontwikkelen en biedt China en Rusland uitgelezen kansen om de geopolitieke balans in hun voordeel en belang te doen doorslaan.

      Trump is een verschrikkelijke ramp voor de V.S. en slechts een kleine meerderheid in de V.S. begint dat te beseffen.

     4. Vit

      Ik ken iemand die er wel vaker naast zit met zijn voorspellingen.

     5. sjun

      Obama was vooral succesvol in het laten oplopen van de Amerikaanse tekorten.

     6. Ernst Quispel

      Sjun meent kennelijk dat Trump het oplopen van de tekorten heeft gestopt.

      🙂

 7. DolleDries

  Wat een succes weer van Trump. Amerika lig aan zijn voeten wat een kanjer.

 8. Two Ravens Black Kettle

  Inkt – en inktzwarte dag voor onze religieuze Thought Crime fascisten van Staatsradio 1.

  Obama 100% verering
  Trump : 100% haat

  Dat noemen ze in die volgevreten inteeltberg (daar komt ie) kwaliteitsjournalistiek en ongetwijfeld ‘verschillig’.

 9. Florissa

  Brussel,onderhand ruzie met alles en iedereen, maar Merkel zit nu in China ,redden wat er te redden valt . Je kan alles negeren en doen of je gek bent ,maar wil je zaken doen ,moet je geen vijanden maken .Trump is miljardair,slim,en een oude haas ,en de rest zijn socialisten ,en de meesten zonder verstand ,die mogen knikken en meehobbelen .
  V Baalen,Verhofstad ,die ga je toch niet serieus nemen .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.