Palestijnse leider biedt zijn excuses aan voor zijn verwerpelijke Holocaust-ontkennende uitspraak

Vandaag heeft Palestijnen-leider Abbas zijn excuses aangeboden voor uitspraken die hij heeft gemaakt begin deze week. Maandag gaf Abbas aan dat de Joden voor een deel zelf verantwoordelijk waren voor de Holocaust. Dat is hem in geen enkel geval echt in dank afgenomen. Hij lijkt door de internationale druk terug te komen op zijn uitspraken.

Maandag suggereerde Abbas in een toespraak dat Joden zelf medeverantwoordelijk zijn voor hun vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden vervolgd vanwege hun beroepen en sociale positie en niet om religie, zei hij. Abbas had het daarbij over bankieren en woekerpraktijken.

Abbas kreeg veel kritiek op zijn uitspraken. Naast de Israëlische premier Netanyahu reageerde onder andere de Europese Unie verontwaardigd. “Dit soort uitlatingen spelen alleen diegenen die geen tweestatenoplossing willen in de kaart. Antisemitisme is niet alleen een bedreiging voor Joden, maar ook voor open en vrije samenlevingen”, aldus de EU.

Misschien was het een slip-of-the-tongue en is het wat hij diep van binnen echt voelt en denkt. Misschien probeerde Abbas uit hoe zo een opmerking nu ligt in het globale debat, misschien was hij gewoon niet echt bij zinnen. Wat wel duidelijk is, al heeft hij het teruggetrokken, is dat hij het wel denkt en het ook een onderdeel is van zijn overtuiging. Daar doen excuses niets van af. Ik hoop dat de wereld hier goed naar kijkt en dat ook in verband legt met het Israël-Palestina conflict. Abbas is niet onschuldig en het representeert ook niet goed wat de Palestijnen voelen en willen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. DutchDropveter

  Helaas kansen verspeeld ik vertrouwde de aanhangers van de Islam al niet en dat is maar weer bevestigd afgelopen week. Respect en erkenning eisen maar tegelijkertijd andere groepen en geloven behandelen zoals hij zelf en zijn achterlijke volk niet behandeld willen worden.

  Ik heb een oplossing: Israël pik nog een paar hectaren grond extra in om deze achterlijke uitspraak recht te zetten. Daarnaast de Palatijnen waren daar niet het eerst om over moslims maar te zwijgen het was en is altijd een heilige Joodse plek geweest.

  Tip voor de moslims wat vinden jullie er van als we van die zwarte doodskist in Mekka een mooi parkeergarage maken?

  1. Ernst Quispel

   “Ik heb een oplossing: Israël pik nog een paar hectaren grond extra in om deze achterlijke uitspraak recht te zetten. “

   Dropveter heeft dus in de gaten dat de politiek van Israel onwettige landroof betreft.

   Elk voortschrijdend inzicht juich ik toe.

   1. Bloem

    Als antisemiet doet u er beter aan zich van commentaar te onthouden bij dit soort topics. We weten dat u een hekel aan Israel en Joden heeft en daardoor geen obejectief commentaar kunt leveren

    1. swetsnek

     onze ernst was in Woii schatrijk geworden,dat zegt al genoeg over hem.Verder raad ik u aan aan deze zak vol stront geen aandacht te schenken .

     1. denk eens na

      Dit soort schijnheilig links volk staat op 4 mei het langst stil om 8 uur ,volgens mij met het idee hoe kunnen we samen met de islam zo snel mogelijk israel vernietigen

     2. Bloem

      Jullie hebben helemaal gelijk. Ben echter van mening da je kwaad moet bestrijden

    2. Pit

     @Bloem: Antisemiet én zuigtrol.

   2. swetsnek

    Het lachertje van de klas moet ook even weer wat plempen zie ik hahahaha domme jongen

    1. palko

     @kwetsnek, de steeds wanhopig wordende psycholoog van deze zich Ernst noemende ‘haatbaard’ heeft hem in het kader van zijn bezigheidstherapie op het hart gedrukt minimaal één keer te reageren op berichten die over Israel en de islam gaan. Deze ziekelijke beroepsactifascist houdt zich daar, het zei gezegd, behoorlijk goed aan. Bang dat hij is voor de beloofde 5 stokslagen per verzuim.

   3. DutchDropveter

    Ernst meet met twee maten.

    De ene keer zegt hij: Welk geloof moeten we nu weer de schuld geven?
    En dit dit geval kunnen we stellen dat deze gronden al duizende jaren joods waren totdat de islam met bloedvergieten begon. Dus Ernst ken de historie van de palastijnse gronden. Dan zou je weten dat de palastijnen eigenlijk joods zijn…

    Maja waar de islam opduikt blijft niks meer over dan enkel islam of moeten we samen een keer de vlagen van landen met halve manen tellen? doen we direct het aantal vlaggen met christelijke kruizen 😉

   4. sjun

    Opmerkelijk dat ik je niet hoor over de onwettige staatsrechtelijke positie van dhr Abbas. Om je even op de hoogte te brengen: De presidentstermijn van PA-president Mahmoud Abbas is officieel verstreken in januari 2009. Het is ‘president’ Abbas al vanaf 24 oktober 2004 toen hij Yasser Arafat verving als voorzitter van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) niet anders geven dan te vervallen in hatelijke retoriek in plaats van concrete en praktische inspanningen te leveren om de kwaliteit van het leven van zijn volk te verbeteren en hen naar vrede en welvaart te leiden. Wellicht is het hierom dat er tegenwoordig twee Palestijnse entiteiten bestaan die met iedereen om hen heen en met elkaar ruzie hebben terwijl de bevolking van deze entiteiten per hoofd van de bevolking vooral door Europese belastingbetalers het meest gesubsidieerd worden in de wereld. Je zou ertoe komen om te denken dat deze incompetente man maar eens vervangen moet worden. Een opvolger kan het nooit veel slechter doen.

 2. Ritter

  In de Arabische ( islamitische) wereld is veel Jodenhaat die er met de koran word ingegoten.

  Wegkijken heeft geen zin: antisemitisme hoort bij de islam
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/blog/2014/07/wegkijken-heeft-geen-zin-antisemitisme-hoort-bij-de-islam-1560780W/

 3. Ernst Quispel

  Netjes.

  1. van Urk

   74% in het Midden-Oosten volgens de wereldpercentage ten opzichte van de 24% Jodenhaat in West Europa. Inderdaad netjes.

 4. Likoednl

  Het is geen incident maar een patroon: Abbas heeft al zo vaak zich antisemitisch uitgelaten, zo beweerde hij dat rabbijnen waterbronnen zouden vergiftigen. Hij is nota bene gepromoveerd op een proefschrift dat de Holocaust bagatelliseert.

 5. denk eens na

  Die palestijn bied nog zijn excusses aan, hier op dds zouden er nog een paar linkse antisemieten het zelfde moeten doen, maar nee net doen of hun neus bloed.

 6. Floris

  “Abbas is niet onschuldig en het representeert ook niet goed wat de Palestijnen voelen en willen.”
  —————————————————————————-
  De politiek correcte Lars Benthin meent te weten wat de palestijnen voelen en willen.

  Is het Lars onbekend dat het antisemitisme in heel de islamitische wereld virulent is?

  Dat begon al met de koran.

  1. Ernst Quispel

   Is het Floris bekend dat in Europa en de V.S. het antisemitisme al eeuwenlang virulent is en na eeuwen van pogroms uitmondde in de gruwelijke Holocaust?
   Tot op de huidige dag is het antisemitisme in veel Europese landen een groot probleem.

   Dat begon al met de Bijbel.

   1. van Urk

    In de Bijbel bestonden de Amerikaan en de Europeaan nog niet. Dat in de Bijbel de eerste vormen van antisemitisme te lezen valt, klopt weer wel. Denk aan de verhalen van de Egyptenaren, Romeinen of het verhaal van Haman. Vaak wordt Paulus ook genoemd maar zijn verhaal qua kritiek op zijn volksgenoten heeft voor velen de valse indruk gegeven dat Paulus antisemiet is terwijl als je goed leest, dat niet zo is.

    1. Pit

     @Urk: En vlak de Filistijnen niet uit. De huidige benaming van de Palestijnen houdt immers verband met dat volk: Filistea.

     https://christipedia.miraheze.org/wiki/Filistea

   2. Floris

    Quispel doet weer eens een jij-bak om van het onderwerp af te leiden.

    Bovendien liegt hij. Het antisemitisme was geen groot probleem meer, het is weer opgeflakkerd door de komst van moslims.

    1. Ernst Quispel

     Het antisemitisme is in Nederland onverminderd aanwezig maar de groep die ertoe geneigd is heeft een nieuw object voor racistische haat gevonden, de moslims.
     De Jodenhaat is deels vervangen door moslimhaat. Dat is een groot probleem.

     1. denk eens na

      ik lees in het volgende topic dat de duitsers er wel zo langzamer hand raad mee weten , ik hoop dat de rest van de eu doet volgen, iedereen zijn die uitvreters kots beu,

     2. Floris

      Wat Quispel in zijn dogmatisch simplisme niet begrijpt is dat de Joden geen enkele aanleiding gaven en dat zeer veel moslims dit wél doen.

     3. Ernst Quispel

      Deze redenering van Floris tekent de echte racist: de moslims worden terecht vervolgd want ze deugen inherent niet.

      De nazi’s hanteerden dezelfde logica: Joden zijn inferieure mensen en die moeten we eerst de burgerrechten afnemen en vervolgen en als ze dan nog niet zijn opgedonderd volgen zwaardere maatregelen.

      Floris redeneert op dezelfde wijze. Hij schreef hier eerder: “Ik pleit niet voor vervolging, maar voor een verbod. De hier aanwezige moslims staan dan voor de keuze: emigreren naar een moslimland of dat fascistoïde geloof afzweren.
      Het verbod betreft alle uitingen in de openbare ruimte alsmede het sluiten van de haath*tten.”

      Met deze smerige denktrant hebben we hier te maken.

     4. Floris

      De trol negeert bewust de realiteit: de Joden gaven geen enkele aanleiding en de islamitische gemeenschap doet dat in hoge mate wel.

      Overigens worden moslims niet vervolgd maar gepamperd. En ondertussen verlaten de Joden West-Europa. Hoe zou dat toch komen?

     5. Guus Geluk

      “…en de islamitische gemeenschap doet dat in hoge mate wel.”

      Hopelijk ziet u de stompzinnigheid van de gedachte in.

     6. Floris

      Ik heb weinig hoop dat Guus Gelul de stompzinnigheid van z’n eigen opmerking beseft. Moslims (niet allemaal) zorgen voor een karrenvracht aan misstanden en problemen.

      Maar daar gaat Guus vanuit z’n benedenwoning in Hardinxveld-Giessendam gezellig aan voorbij. Da’s wel zo makkelijk en zondag zit hij weer voorin in de kerk.

     7. Ernst Quispel

      Laat Floris maar even uitrazen, Guus. Inhoudelijk ging het vandaag weer niet zo lekker en dat leidde tot nog meer woede dan we al van hem gewend zijn.

     8. Pit

      @Floris: (…) is dat de Joden geen enkele aanleiding gaven en dat zeer veel moslims dit wél doen.

      Het jodendom kenmerkt zich door het leven, de islam kenmerkt zich door de dood. Wil je vrede met Israël, dan krijg je vrede en leven.

     9. Ernst Quispel

      “Het jodendom kenmerkt zich door het leven, de islam kenmerkt zich door de dood.”

      Pit presenteert de resultaten van zijn godsdienstvergelijkend onderzoek.
      🙂

     10. van Urk

      “Het antisemitisme is in Nederland onverminderd aanwezig”. Dat is in deze tijd anders dan voorgaande eeuwen. Niemand wil immers worden geassocieerd met de holocaust en de gevolgen daarvan. Daarom bedekt men in de 21e eeuw zijn antisemitisme onder antizionisme. “We hebben niks tegen Joden, maar…” Bij dat “maar” begint het moderne antisemitisme.

     11. van Urk

      De Joodse traditie is inderdaad die van het geweten en het leven. Terwijl terreurleiders als Abu Mazen en Amal Haniyeh op voet van oorlog leeft met Israel sturen zij toch hun familieleden met ernstige aandoeningen naar Israelische ziekenhuizen.

     12. Guus Geluk

      Floris,

      Ik run weliswaar geen psychiatrische praktijk in het verre buitenland, maar mijn ervaring is dat de oorzaak van de haat doorgaans bij de hater ligt.

      Iemand die zijn leven op orde heeft haat geen geloofs- of bevolkingsgroepen.

     13. Ernst Quispel

      “Daarom bedekt men in de 21e eeuw zijn antisemitisme onder antizionisme.”

      Dat zal wel eens voorkomen maar veel gebruikelijker en vaker voorkomend is het om de racistische haat op een andere doelgroep te richten, i.c. de moslims. Er is geen principieel verschil tussen Jodenhaat en moslimhaat, het komt uit dezelfde troebele bron.

      Veel mensen die hier strak staan van de moslimhaat waren in vroeger tijden antisemieten.

     14. Floris

      “Ik run weliswaar geen psychiatrische praktijk in het verre buitenland, maar mijn ervaring is dat de oorzaak van de haat doorgaans bij de hater ligt.”
      ——————————————————————
      Dat hangt ervan af. Maar dat is sowieso beside the point. Het gaat niet zozeer om moslimhaat, maar om onverenigbaarheid van culturen.

      De naïeven weigeren dat nuchtere feit te accepteren.

     15. Guus Geluk

      Floris,

      Nuchtere personen richten uitsluitend de kritiek op culturen: niet een haat op mensen.

     16. Floris

      Ja Guus, dat is precies wat ik zeg.

      Je “verweer” slaat daarom nergens op. Je baasje zou zeggen dat je aan de fles zit.

     17. Guus Geluk

      Floris,

      U bent het met me eens dat moslimhaat irrstioneel is? Niettemin stelde u zojuist dat zij er zelf aanleiding toe gaven.

     18. Ni28

      De Jodenhaat is beslist niet vervangen door moslimhaat. De Joden hebben een extra vijand gekregen in de moslims die zich tegenover hun misdragen en o.a. daardoor worden de moslims zeker niet geaccepteerd.

     19. Ni28

      Quispel is een bevooroordeelde anti-figuur, zijn meningen zullen altijd haaks op andere staan. Hij beroept zich op inhoud maar accepteert zelf geen andere mening. Daarnaast beledigd hij graag. Discussie bij voorbaat hopeloos en onmogelijk.

     20. Rechtsaf

      @Ni28 Ernst is een antisemitische islamlover pur sang hoor dat moet je niet onderschatten..

     21. Ni28

      Quispel smijt met provocerende kwalificaties als op men met waardeloze spullen op een rommelmarkt. Ga niet op in want dat is zijn manier om “inhoudelijk te discussiëren” wat betekent provoceren en beledigen. Klein geest in te grote lichaam oftewel veel etaleren met weinig kwaliteit.

 7. Gerlos

  Deze man wordt in Palestina en de rest van de wereld al afgeschreven , heeft geen invloed meer.

  1. Troelstra

   Van Sigrid Kaag, van de EU en van de VN krijgt hij nog steeds bakken vol gratis geld, betaald net ons belastinggeld. Kappen hiermee en het geld netto in het handje van de Nederlandse arbeiders terug!

 8. Troelstra

  Die excuses hebben de waarde van Islamitische taqitya. Hij heeft gewoon als Moslim voor iedereen zichtbaar zijn ware gezicht laten zien.

 9. Ni28

  De Joods-Palestijnse conflict had al lang kunnen worden opgelost als de Palestijnen een andere leiding hadden. Die slechte leiding wordt helaas in leven gehouden door de EU. De EU is medeschuldig aan het conflict en het is de vraag of zij hem echt opgelost willen zien.

  1. Pit

   Ni28: Hamas, Fatah, PLO, ja dat zijn geen clubs waar je de wedstrijd mee kunt winnen, althans niet als er een scheidsrechter is. Omdat Israël heer en meester is en die clubjes geen vrede willen, zijn de Gaza-burgers de pineut. Hun leiders schijnen flink in de slappe was te zitten, mede mogelijk gemaakt door Sigrid al-Qaq, Sigrid is namelijk getrouwd met een Palestijn.

 10. Jantje

  Dit soort excuses zijn altijd ongeloofwaardig.
  Maar ja, wat voor een gek komt er in zijn plaats als ie wordt afgezet?

 11. meijer61200

  De door en door corrupte Abbas geeft tenminste zijn domme meningen toe. Zou mooi zijn als het linkse uitschot EQ,GG,FJ e.a. dat ook leren, maar daar heb je hersens voor nodig, en dat ontberen de extremistische roeptoeters.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.