Strategie van Kabinet uitgelekt: Ministers moeten meer het land in en praten met burgers

Het Kabinet heeft een strategie ontwikkeld waarin ze uiteenzetten wat ze moeten doen in de komende periode om hun beleid goed te kunnen verkopen. Aan de ene kant verwijderen ze het enige middel waarmee burgers zich kunnen uitspreken, het referendum, maar aan de andere kant willen ze een pathetisch document creëren om te kijken hoe ze ‘dichter bij de burger kunnen staan’.

Ministers moeten werken aan vertrouwen, ‘zodat mensen weer ervaren dat politiek er voor hen is’, dat is ‘een kernopgave in deze tijd’. Ministers moeten vooral eenheid uitstralen, want ‘eenheid is het belangrijkste politieke kapitaal van het kabinet. De meeste mensen houden niet van onderling conflict.’

Ministers mogen elkaar niet becommentariëren (‘Praat daarom met elkaar, niet over elkaar’) en zoveel mogelijk hun boodschap herhalen: ‘Pas zodra u zelf de boodschap niet meer kunt horen sijpelt deze door naar de samenleving.’

Om het wantrouwen tegen te gaan, moeten ministers contact maken met álle groepen in de Nederlandse samenleving. ‘Een deel van de samenleving ervaart dat de politieke elite zich niet bekommert om de problemen van mensen dicht bij huis, deze niet kent en vooral met zichzelf bezig is. (‘Haagse spelletjes’)’, zo schrijven de communicatieadviseurs van het kabinet.

En dus moeten de ministers op pad, het land in: ‘Zorg voor meer ontmoetingen’, en: ‘niet alleen luisteren’. De ministers moeten écht in gesprek. ‘Voor echt contact zijn face-to-face-gesprekken essentieel. Echt contact vereist ook tijd’, schrijven de topambtenaren. Er worden ‘meer ontmoetingen’ gepland. Ministers moeten focussen op onderwerpen waar de onvrede groot is.

Soms heb ik het idee dat dit soort beleidsdocumenten alleen maar open deuren intrappen, want niets in dit stukje tekst is iets wat niemand weet. Iedereen begrijpt dit en heeft hier al veel eerder op geanticipeerd. Sterker nog, het referendum is het perfecte middel om dit soort problemen aan te pakken. Wat het Kabinet met de Donorwet heeft gedaan (veel kritiek en minimale meerderheid) en de Referendumwet (afschaffen) zorgt er in elk geval niet voor dat er vertrouwen terug komt.

Dan heb ik het nog geen eens over de hele heisa rondom het afschaffen van de Dividendbelasting. Dat heeft al helemaal niet gezorgd voor vertrouwen en daar doet zo een simpel documentje niets aan. Dan kan je zo vaak het land in gaan als je wil, maar uiteindelijk is dat alleen maar diepe wonden proberen te genezen met een pleister: je stopt maar eventjes het bloeden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Florissa

  Laat even weten waar en wanneer D66 zijn spreekbeurt gaat houden, kunnen we alvast wat eieren en tomaten voor ze klaar zetten .

 2. denk eens na

  genocide van eigen bevolking laten we dat de regering ten laste leggen

  1. sonar

   Denk eens na,
   ++++++++++++++++++++++++++++++

  2. Ni28

   Inderdaad, de “omvolking” neigt naar genocide.

 3. fusilier

  Wat willen zij uitleggen dan? Gij zult niet stelen,want de overheid duld geen concurrentie ?

 4. Ernst Quispel

  Verstandig.

  1. Control

   Ernst Quispel

   Zeer verstandig! 😛

  2. Signaal

   Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en uitkeringstrekker.

 5. Zcooby

  Waarom praten als je wij burgers niet serious neemt!

 6. lugar

  Rutte, dat is toch dat mannetje die nooit liegt?

  1. DirkSteen

   Dat is toch een pertinente leugen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Er komt maar heel weinig uit dat geen leugen is, of een gebroken belofte!

 7. cmsuijkerbuijk

  Het land in? Nou, dát zal veel zoden aan de dijk zetten zeg. Hoe moet ik me dat trouwens voorstellen? Komen praten met “demense”: waar? hoelang? hoe dikwijls? En moeten deze door ons zwaar overbetaalde klaplopers ook niet eens werken voor ons, hun werkgevers tegen wil en dank? Moeten ze dan hun snoepreisjes missen?
  En wat als ze in plaats A het een horen en in plaats B het ander. Wat doen ze daar dan mee? Niks? Of doen ze maar wat! Of houden ze soms tijd over, dat ze deze plannetjes (waar geen donder van terecht zal komen) smeden?
  Ik zie ze liever écht aan het werk, of nóg liever: Opstappen en laat ons a.u.b. kiezen, want dit kabinet is een verschrikking voor ons land!
  Ze hoeven overigens niet eens het land in te gaan. Ze moeten slechts de peilingen volgen en ze weten meteen, hoe de vlag er bij hangt: Desastreus!!! En daar naar handelen natuurlijk.
  Het zal uiteindelijk wel uitdraaien op een blindganger, zoals altijd wanneer dit omhoog gevallen stelletje betweters iets bedenkt!

  1. lugar

   Je kunt het land ingaan, maar of dat zoden aan den dijck zet?

   De gemiddelde Nederlander is volgens mij niet geïnteresseerd in politiek, dat zie je toch zo terug aan de verkiezingscijfers? Nee, er moet nog heel wat water door de Rijn eer het electoraat warm genoeg is voor de broodnodige verandering. Den Haag is inmiddels al overgenomen door Brussel.

 8. Babaji538

  Het is verstandig, als we rustig overleggen
  vanuit de dienst onder Wiebes, raadsman van de staat,
  onderbouwd met goede onderzoeken, richting de moskee
  van ISIS.
  In Syrië wachten de kinderen rustig af.

  Het komt vol vertrouwen en helemaal niet
  ondermijnend over, welnee.

  Een doorgestoken kaart was toch
  allang, al lang geleden, best wel,
  heel erg doorgestoken.

  Petra Hermans

 9. DolleDries

  Ik denk dat het zo soort strategie wordt.

  Moslimpartij wil België binnen 20 jaar omkatten tot islamitisch kalifaat
  Posted op mei 11, 2018 door Bolo in Artikelen // 5 Comments

  Voor hoever dit nieuws is, of beter gezegd iets nieuws is, weet ik niet aangezien we dit ook in Nederland zien. Het islamitische volk wenst te leven naar eigen wetteloosheid en sharia regels en gebruiken. Wat de wetten van een land zijn dat maakt ze geen ene mallemoer uit, ze wensen te doen en laten wat ze goeddunkt. Dit met een dikke vinger in de richting van de autochtone bevolking in om het even welk land dan ook.
  Fraaie vooruitzichten voor de Belgen, aangezien, volgens de in 2012 uit de grond gestampte islam partij, België binnen 20 jaar een ‘islamitische democratie’ gaat worden en het sharia-rechtssysteem zal toepassen.
  Dit slechte nieuws voor onze zuiderburen kwam ik tegen in een Duits artikel en wat mij zeer bevreemde was het feit dat men het over een islamitische democratie heeft. Kan dit? Is het überhaupt mogelijk dat een democratie islamitisch is? Of is dit de dichterlijke vrijheid van Kornelia Kirchweger

 10. NoDoubt

  En ondertussen wordt in Marakkesh door EU in het geheim een deal gesloten voor vrij onbeperkte emigratie van Afrika naar Europa. Gaan pensioenen naar Brussel. En gaat Europa failliet en wordt Europa een moslimstaat en dus einde democratie. En alles wat opgebouwd is, wordt aan immigranten gratis gegeven en ondertussen hebben we daklozen, voedselbanken en studieschulden en mensen die hun ziektekosten niet meer kunnen betalen. Mensen die al tijden de waarheid zeggen, worden als populisten weggezet, sterker nog. Ze worden niet eens uitgenodigd om mee te regeren. Wat je daar ook van mag vinden. De beste oplossing is uit de EU. Het geld, 160 miljard terug op de Nederlandse rekening. Pensioenen terug uit Brussel. Geen paspoorten maar verblijfsvergunning en na stabiliteit weer terug naar land van oorsprong, de rest in de regio opvangen. Politici maar één paspoort voor loyaliteit. Burgers één paspoort. Elke week een uitzending over de inhoud van de Islam zodat duidelijk is voor iedereen dat alle niet-islamieten altijd als untermenschen worden gezien (en dus als Nazisten Joden zagen als minder dan beesten) en niet past binnen de islamitische samenleving. Dan zal blijken dat partijen als Pim Fortuyn of Wilders of als Hirshi Ali en Theo van Gogh dat daar de grootste gevaren vandaan komen. We hoeven niet te accepteren dat er Fatwa’s worden uitgesproken noch dat er massaal gelukszoekers binnenrollen door de Merkel-deal. We moeten terug naar de EEG-vorm en dan vrije handel met Europese landen. Landen als Hongarije en Polen zullen dreigen met eruit stappen. Door het niet eerlijk zijn van de politici en de geheimen agenda’s zal steeds meer verrechtsing plaatsvinden om het behoud van opgebouwde waarden veilig te stellen. Met dank aan het ondoorzichtige zelfverrijkende EU en haar handlangers. Merkel, Rutte Macron

 11. AS210854

  Hebben die oetlullen nog steeds niet door dat, mensen niet zitten te wachten op woorden maar daden.

 12. Pedrito

  Prima idee. Ik kan niet wachten op een gesprek onder 3 ogen met bijvoorbeeld Markje Rutte. Drie ogen (?)zult u denken. Ja, ik sla eerst 1 oog van deze aartsbedrieger dicht !

 13. Ni28

  ‘Om het wantrouwen tegen te gaan, moeten ministers contact maken met álle groepen in de Nederlandse samenleving’.

  Mogen zij gaan uitleggen hun dictatoriale optreden. Volk toespreken zonder naar de volk te luisteren werkt eenmaal niet. Het verbieden van inspraak van het volk door het referendumwet bewijst dat de plannen van het kabinet niet goed voor ons zijn. Het stiekeme gedoe zoals nu in Marrakesh zegt boekdelen. De ministers mogen een paar gorilla’s meenemen voor zekerheid al zit geen kwaad in de Nederlandse mens.

  1. Prachtig

   Met deze coalitie? Geen houden aan joh!

 14. deelszon

  Kun je nagaan wat er allemaal onder het petje wordt gehouden

 15. henk vintage

  Dit beleid is niet uit te leggen en kom vooral niet in mijn buurt s.v.p.

 16. Rechtsaf

  Ik moet de eerste D66-er nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.

 17. penis aqua di rosa

  Ik zou ze graag eens uitleggen, hoe de echte, niet communistische native bevolking zich voelt bij hun beleid. Het wordt tijd dat wij ze eens gaan uitleggen wat regeren voor de eigen bevolking inhoudt. Ze zitten daar op het blauw te spelen met hun mobieltjes, luisteren niet naar wat er gezegd wordt en de koppen zijn op één hand te tellen als het belangrijks is te luisteren en te moeten stemmen. Wat mij betreft, ze krijgen hun gage door af en toe aanwezig te zijn, hebben het verstand van een amoebe v.w.b. zorgen voor Nederland, hebben volgens mij Nederland al lang uitgeleverd aan de alcoholisten in Brussel en denken “na mij de zondvloed”. Zal mijn tijd wel uit duren, maar arme kinderen en kleinkinderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.