Strategie van Kabinet uitgelekt: Ministers moeten meer het land in en praten met burgers

Geen categoriemei 11 2018, 21:00
Het Kabinet heeft een strategie ontwikkeld waarin ze uiteenzetten wat ze moeten doen in de komende periode om hun beleid goed te kunnen verkopen. Aan de ene kant verwijderen ze het enige middel waarmee burgers zich kunnen uitspreken, het referendum, maar aan de andere kant willen ze een pathetisch document creëren om te kijken hoe ze 'dichter bij de burger kunnen staan'.

Ministers moeten werken aan vertrouwen, 'zodat mensen weer ervaren dat politiek er voor hen is', dat is 'een kernopgave in deze tijd'. Ministers moeten vooral eenheid uitstralen, want 'eenheid is het belangrijkste politieke kapitaal van het kabinet. De meeste mensen houden niet van onderling conflict.'

Ministers mogen elkaar niet becommentariëren ('Praat daarom met elkaar, niet over elkaar') en zoveel mogelijk hun boodschap herhalen: 'Pas zodra u zelf de boodschap niet meer kunt horen sijpelt deze door naar de samenleving.'

Om het wantrouwen tegen te gaan, moeten ministers contact maken met álle groepen in de Nederlandse samenleving. 'Een deel van de samenleving ervaart dat de politieke elite zich niet bekommert om de problemen van mensen dicht bij huis, deze niet kent en vooral met zichzelf bezig is. (‘Haagse spelletjes’)', zo schrijven de communicatieadviseurs van het kabinet.

En dus moeten de ministers op pad, het land in: 'Zorg voor meer ontmoetingen', en: 'niet alleen luisteren'. De ministers moeten écht in gesprek. 'Voor echt contact zijn face-to-face-gesprekken essentieel. Echt contact vereist ook tijd', schrijven de topambtenaren. Er worden 'meer ontmoetingen' gepland. Ministers moeten focussen op onderwerpen waar de onvrede groot is.

Soms heb ik het idee dat dit soort beleidsdocumenten alleen maar open deuren intrappen, want niets in dit stukje tekst is iets wat niemand weet. Iedereen begrijpt dit en heeft hier al veel eerder op geanticipeerd. Sterker nog, het referendum is het perfecte middel om dit soort problemen aan te pakken. Wat het Kabinet met de Donorwet heeft gedaan (veel kritiek en minimale meerderheid) en de Referendumwet (afschaffen) zorgt er in elk geval niet voor dat er vertrouwen terug komt.
Dan heb ik het nog geen eens over de hele heisa rondom het afschaffen van de Dividendbelasting. Dat heeft al helemaal niet gezorgd voor vertrouwen en daar doet zo een simpel documentje niets aan. Dan kan je zo vaak het land in gaan als je wil, maar uiteindelijk is dat alleen maar diepe wonden proberen te genezen met een pleister: je stopt maar eventjes het bloeden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten