Tienduizenden jonggehandicapten extra genaaid

Een groeiend aantal gehandicapten zit lange tijd thuis zonder werk én zonder uitkering! Reden hiervoor is het overhevelen van deze groep naar gemeenten. Zo meldt de Volkskrant.

Jeugdzorg Nederland schat het aantal jonggehandicapten die thuis zitten zonder werk en zonder uitkering op zo’n 30.000. Dit is opvallend want het is zo’n drie keer hoger dan de officiële raming van de overheid. Het is ook enigszins problematisch gezien het feit dat de gemeente tegenwoordig juist zorg dient te dragen voor deze groep.

Ergens gaat er flink wat mis bij deze groep. Een aanzienlijk deel, zo’n 11.000 van deze jongeren krijgt namelijk geen Wajong-uitkering meer. Het UWV keert op het moment nog maar zo’n 4.000 Wajong-uitkeringen uit. Reden hiervoor is de voorwaarde dat Wajong alleen nog voor volledig arbeidsongeschikte jongeren geldt. Iedereen die dus zou kunnen werken, zal zich moeten melden voor aangepast werk of een studie.

En hier gaat het blijkbaar mis. Veruit de meeste bedrijven kost het te veel tijd en moeite om jonggehandicapten aan te nemen, vergeleken met gezonde werknemers. Ook beschikt niet iedere gemeente over een fatsoenlijk budget om het arbeidsverlies te compenseren voor deze werkgevers. De overheid kiept hiermee dus eigenlijk een deel van zijn zorgtaken gewoon over de schutting van de gemeente.

Rutte is er echter van overtuigd dat het schrappen van het minimumloon voor deze groep ze aantrekkelijker maakt voor gemeentes en werkgevers. Al met al worden ze gewoon extra hard genaaid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Meester Kong

  ‘Veruit de meeste bedrijven kost het te veel tijd en moeite om jonggehandicapten aan te nemen, vergeleken met gezonde werknemers.’

  Wout W vindt dit dus niet juist.
  DDS opschuivend naar links. 🙂 🙂 🙂

  1. lugar

   Ja? vind je?

 2. lugar

  Als je genaaid wil worden moet je vvd stemmen, dat is niet moeilijk maar wel makkelijk.

 3. Rechtsaf

  Dat niet alleen maar als je “bijna” niet in staat bent op te werken wordt er rustig gekort op de wajong..

  1. lugar

   Aardig op weg met Rutte, toch?

   1. Rechtsaf

    @lugar ja pinokkio Rutte is mij er 1tje..

    1. lugar

     Ja als je van je geld af wil moet je bij die competente bestuurder zijn, geweldige vent die Rutte.

 4. DutchDropveter

  Ah dit verklaard waarom Ernst en Guus zoveel tijd hebben om anders denkende fora en blogs te besmuren… Ze hebben geen dagvoorzieing meer. De stakkers

  1. Control

   DutchDropveter

   Oeps 😉

 5. Rosasolis

  Wat is gebuurt met de Sociale Werkplaatsen in vele provincies? Die vroeger vele zeer talentvolle mensen met een handicap in dienst hadden? Slecht zienden, mensen met minder gehoor, mensen in een rolstoel? Vroeger in ons Noord-kop waren er grote
  Sociale Werkplaatsen in Den Helder en Schagen, die altijd samenwerken. De bussen reden dagelijks tussen deze 2 grote gemeentes en een aantal dorpen om de zeer tevreden werknemers, mannen en vrouwen met een handicap, naar hun werk, en terug te brengen. Een grote salaris kregen ze niet, maar wel heel goede pension voorziening.
  En deze mensen werden uitstekend behandeld door de hoofden van Noorderkwartier,
  die begrip hadden voor hun gezondheid problemen. Er werd altijd zeer goede werk afgeleverd door de werknemers in iedere deel van de sociale werkplaatsen. De drukkerij in Den Helder deed het heel goed…tot een paar jaren geleden. Toen kregen alle werkplaatsen voor mensen met een handicap de bericht dat de de sociale werkplaatsen
  worden “geleidelijk” opgeheven! Nu is de grote samenwerking tussen Den Helder en Schagen bijna opgeheven! Die 2 keurige, modern, goed onderhouden werkplaatsen zullen binnenkort opgeheven worden! Waarom? Blijkbaar willen gewone bedrijven
  en fabrieken, die alleen op winst zijn…mensen met een handicap in dienst nemen.
  Ik ken een jonge man in mijn buurt met een handicap, die een ontslagbrief net heeft gekregen van een bekende bedrijf, dat hij zal vroeg gepensioneerd gaan worden!
  Behalve zijn handicap, heeft hij jarenlang goede werk geleverd aan de zeer bekende
  Nederlandse firma waar hij jarenlang heeft gewerkt. Ik vindt het dat dit intelligente
  maar handicapt jongen beter verdient. En hoewel ik grotendeels niet support de gehele socialistisch beleid van de P.v.d.A., begrijp ik niet waarom de VVD wil stop zetten aan de geweldige werk die de sociale werkplaatsen hebben verricht gedurende zeker de laatste 25 jaar! De grote werkplaats in Den Helder is nu praktisch dicht, en nu krijgen wij alleen van wat er over is van de plantsoen dienst…af en toe. Alles wat over is van Noorderkwartier BV. ligt nu in Schagen, en ik denk dat dit afdeling het ook zal gaan sluiten binnenkort. Wat gebeurt met onze intelligente mensen met een handicap in de toekomst?

  1. Heinz

   Nee maar Rosa ! U bent geen supporter van een socialistich beleid van de PvdA en gelijkertijd begrijpt u niet waarom de VVD een einde wil maken aan de diensten van een sociale werkplaats. Dat heet a-sociaal rechts bezuinigings wanbeleid. Mischief. Ik zou u aanraden een andere koers te gaan varen, toch maar links aanhouden. Anders blijft u ronddobberen in een eng kringetje.

   1. Rosasolis

    @Heinz. Ik ben al jaren lid van de CDA. Dit partij heeft veel meer begrip en gevoel dan de VVD. CDA is onze grote centrum- democratisch partij: niet te links, en niet te rechts. Ik begrijp wat je bedoel met “ronddobberen in een eng kringetje”. Ik ben tevreden met de politiek van CDA, die het prima heeft gedaan in de recente gemeente verkiezingen. Gelukkig ben ik niet een van die verloren zielen die zwerven van de ene partij naar een andere bij ieder verkiezing.

 6. sonar

  Als je als Rutte nu ook al gehandicapten naait dan ben je al dieper als de hel gezonken.
  Wordt tijd dat we de kracht van de massa gaan toepassen.
  En als Charlatan Rutte zijn ministers de straat op stuurt om met de bevolking te gaan praten,moeten we ze de rug toe keren het smerigste kabinet aller tijden.

 7. Ernst Quispel

  Wout probeert DDS een meer links profiel aan te meten.

  Dat is een goede ontwikkeling.

 8. sjun

  Als binnengelaten asielzoeker waren ze beter af geweest. Of mag ik dat niet zeggen?

 9. Verlazques

  Gehandicapt zijn heeft een prijs, het kost de maatschappij al heel veel geld en de maatschappij kan niet voor alles opdraaien, jammer dan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.