Vrede tussen Noord-Korea en Zuid-Korea toch weer dichterbij: harde aanpak van Trump werkt

Het blijft een vorm van afstoten en aantrekken, maar de aanpak van Donald Trump lijkt te werken. Als het gaat om buitenlandse diplomatie weet the Donald toch elke keer aan het langste eind te trekken. Als vrede tussen Noord-Korea en Zuid-Korea mogelijk wordt gemaakt, is alleen vrede tussen Israël en de Palestijnen een grotere uitdaging. 

President Moon heeft tegen Kim gezegd dat Trump vastbesloten is om een einde te maken aan de vijandige betrekkingen met Noord-Korea en dat hij streeft naar vrede en economische samenwerking.

Kim reageerde al eerder teleurgesteld op het besluit van Trump om de top af te blazen en liet weten te willen werken aan nieuwe afspraken. Trump reageerde voorzichtig positief op die houding. Het Witte Huis liet eerder al weten dat medewerkers die naar Singapore zouden afreizen voor de top, gewoon zullen gaan.

Eerst werd de ontmoeting afgeblazen en leek het er op dat Noord-Korea toch weer bezig was met een van haar bipolaire diplomatische tactieken. Toen Noord-Korea aangaf dat ze toch de warmere betrekkingen wilden intensiveren, opende Donald Trump toch weer de deur. De harde en zakelijke houding van Trump zorgt voor een duidelijk signaal naar zijn diplomatische tegenhangers. Zo ook naar bijvoorbeeld communistisch Venezuela, de ideologische tegenstander van de Republikeinse president.

Venezuela heeft een 26-jarige Amerikaan laten gaan die sinds 2016 werd vastgehouden in het land. Ook zijn Venezolaanse vrouw is vrijgelaten en mocht met hem naar de VS vertrekken. Daar zijn ze meteen in het Witte Huis ontvangen door president Trump. “Je bent ongelooflijk dapper geweest”, zei hij tegen Joshua Holt. “Verbazingwekkend dat jullie het allemaal hebben doorstaan.”

Achter de schermen werd lange tijd onderhandeld over de vrijlating van Holt. Vanwege de slechte relatie tussen de VS en Venezuela leek de zaak muurvast te zitten, totdat de Republikeinse senator Corker tijdens een bezoek aan Caracas via Twitter bekendmaakte dat Holt was vrijgelaten.

Het is niet officieel erkend nog dat het Witte Huis direct betrokken is geweest bij de vrijlating, maar Holt is hartelijk ontvangen door Trump en daardoor moet je nageven dat het in elk geval iets er mee te maken heeft gehad. Het is ook niet voor niets een Republikeinse senator die het heeft verkondigd. De Amerikaanse president is ondanks al zijn gebreken, op diplomatisch gebied wel een zwaargewicht. Dat moeten we hem nageven.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ritter

  President Trump blijkt een zeer effectieve President te zijn……………in een jaar tijd heeft hij al veel bereikt ondanks massale tegenwerking van de politieke elite en hun vriendjes in de media die Trump haten.

  Ook met het terughalen van gevangen bereikt President Trump veel. Obama lukte het niet maar het lukt President Trump wel

  Nu weer gevangen uit Venezuela teruggehaald naar de VS. Deze President zorgt goed voor mijn landgenoten.
  ———-

  Trump meets with Utah man who’s back in US after long captivity in Venezuela
  http://www.foxnews.com/world/2018/05/27/trump-meets-with-utah-man-whos-back-in-us-after-long-captivity-in-venezuela.html

  1. Ritter

   “mijn landgenoten” ……….moet zijn “zijn landgenoten”.

   1. Meester Kong

    Haha we weten wel dat je in het bezit bent van een dubbel paspoort.
    Geeft niet hoor, het is wel aandoenlijk om te zien hoe groot je liefde is voor Trump Israel en godt

 2. Ritter

  President Trump is geen Obama die met zich liet sollen door Iran.

  Tijdens de onderhandelingen met Iran heeft Obama veel (onnodige!) concessies gedaan aan Iran. Obama wilde graag een deal en Iran heeft dat uitgebuit met als gevolg een zeer slechte deal voor Obama en een goede deal voor Iran.

  President Trump maakt duidelijk dat hij een deal wil met NK ………..maar niet ten koste van alles.

  De deal moet echt iets voorstellen en effectief te controleren zijn. NK moet dus echt iets bieden anders komt er geen deal.
  ———-
  White House sends team to Singapore for possible summit
  http://video.foxnews.com/v/5790038560001/?#sp=show-clips

 3. Ernst Quispel

  De harde hand van Trump levert slechts chaotische en amateuristische buitenlandpolitiek op die tot nu toe slechts de onveiligheid in de wereld vergrootte en veel verdeeldheid bracht.

  Geen serieuze buitenlandspecialist gelooft in een denuclearisering van Noord Korea en zeker niet onder druk van de clown in het Witte Huis.

  Dit is een zowel gênante als gevaarlijke vertoning. We moeten ons hart vasthouden.

  1. nogmaals

   @ernst
   Eerst maar goed zoeken of je wel een hart hebt.
   En dat vasthouden graag langdurig met 2 handen, dan hebben wij hier geen last meer van jouw onzinnige getyp.

   1. Ni28

    Niet reageren is nog sterkere troef, nogmaals. Geef ze geen podium.

   2. Vit

    Die halve tamme zit er wel vaker naast, niet op reageren is het verstandigste, als we dat allemaal doen houd het vanzelf op.

    1. Rechtsaf

     Inderdaad Vit!

 4. Ni28

  Leiders als Trump zou Europa ook moeten hebben. Ruggengraat hebben en tonen loont. Dat missen wij in Europa, politici die al hun beloftes intrekken op moment dat zij aan de macht komen.

  1. palko

   @Ni28, Viktor Orbán, de energieke premier van Hongarije, komt er dicht in de buurt. Hopenlijk slaat zijn daadkracht over op andere Europese leiders.

 5. Baron von Munchhausen

  “Niet lullen maar poetsen!”
  Dat is Trump!
  Obama had het nooit en te nimmer gelukt! Democraten (Links) kunnen alleen maar “lullen!”
  Hadden wij in Nederland maar zo,n President! : alle “leuke” linkse dingen op de vuilnishoop,zoals Islamisering, anti-Nederland, de toekomstige HONDERDEN Miljarden kostende milieu verdwazing! Enzovoort!

  1. Jozias Visser

   Voor de oorlogsindustrie is vrede niet handig, Trump lijkt toch voor vrede te gaan!

 6. Rosasolis

  Er is geen echte vrede tussen de 2 Koreas. Het is misschien voorlopig wat rustiger wat de dreiging van Noord-Korea betreft…maar voor hoe lang? Gisteren was er zeer informatief artikel in Trouw. Geschreven door Remko Breuker, vertaler en hoogleraar
  Koreastudies in Leiden. Volgens dit uitgebreide artikel. schrijft Breuker dat “De-nuclearisatie” is voor Kim nooit: opgeven van kernwapens. N. Korea heeft nog steeds alle Nukes en is niet van plan om ze te vernietigen. Maar volgens Breuker is er een veel groter gevaar van N. Korea dan de raketten.
  Noord Korea is jarenlang bezig vriendschap en steun te bieden aan verschillende landen en corrupte organisaties. Zoals de verbannen koning van Cambodja, China, Namibie,
  Zimbabwe, Oeganda, de PLO en Hezbollah. En andere landen en gevaarlijke organisaties. Hoofdleraar Breuker is van mening dat dit verzameling van steeds meer landen die steun en vriendschap bieden aan N. Korea, veel gevaarlijker is dan de verzameling van kernwapens die dit land nu heeft. Velen hadden gedacht dat N. Korea
  weinig contact met andere landen heeft, behalve China, maar blijkbaar is dit een zeer verkeerde denkbeeld.

  1. Ritter

   Rosasolis

   De voorspellingen van Remko Breuker komen niet altijd uit.

   Remko Breuker voorspelde dat het Trump niet zou lukken om de gevangenen naar de VS te halen. Hij kreeg ongelijk.

   Hij voorspelde ook dat er geen top ontmoeting zou komen tussen Trump en Kim. Ook daarin had hij het mis.

   Kortom, het blijven maar voorspellingen die lang niet altijd uit komen. Ook de z.g. “deskundigen” hebben hun vooroordelen en blijven maar gewone mensen die er ook naast kunnen zitten.

   Hoeveel “deskundigen” voorspelde dat Trump nooit President zou worden? Een heleboel. Al deze “deskundigen”hadden het mis.

   Hoeveel “deskundigen” voorspelden dat , als Trump President zou worden, de economie in zou storten? Ze hadden het allemaal mis.

   1. Rosasolis

    @Ritter. Er komen geen ontmoeting tussen Trump en Kim.
    Veel geluk met je oer-held D.Trump, dat hij ervoor gaat zorgen dat iedereen
    die met hem tegen eruit geschopt wordt. Misschien dat u dat Trump ziet als een geweldige dictator dat Amerika en onze wereld gaat redden! Maar hij gaat binnen kort vallen. Omdat HIJ heeft zijn beste talenten, mannen en vrouwen weg gewerkt…iedere week. en het gaat nog steeds door. WIE in hemelsnaam zou kunnen samen werken met dit vreselijke gestoorde Amerikaanse dictator?

    1. Ritter

     Rosasolis

     Ik weet waar u de informatie vandaan haalt maar President Trump heeft een succesvol jaar achter de rug.

     Daarbij heeft hij mensen ontslagen (vooral Obama en “deep state” restanten) en vervangen door mensen die zijn beleid steunen en uitvoeren.

     Het “lekken” was helaas een gevolg van medewerkers die dus niet waren te vertrouwen en achter de rug om van Trump hem tegenwerkten.

     Ook moet President Trump de rommel opruimen die Obama heeft achtergelaten. Een hels karwei.
     ————

     Trumps eerste jaar was succes op succes
     https://www.elsevierweekblad.nl/americandreamers/achtergrond/2018/01/trumps-eerste-jaar-was-succes-na-succes-120933w/
     ———-

     1. Rosasolis

      @Ritter. Merkwaardig dat er zoveel medewerkers in de Republican Party waren dat Trump praktisch ieder week uit hun functie heeft gegooid. En u gelooft in uw onwetendheid
      dat ieder van van deze medewerkers waren corrupt?!

  2. sjun

   Opmerkelijk dat uitgerekend Breuker en nog wel in een recente Trouw licht laat schijnen op de band tussen Links en islam…

 7. Heinz

  Trumps presidentschap is juridisch onontgonnen terrein’. https://fd.nl/economie-politiek/1255389/trumps-presidentschap-is-juridisch-onontgonnen-terrein … #FD

  Trouw 26.5 : Het zijn niet de raketten die te vrezen zijn maar veel meer nog dan de nucleaire dreiging is de doctrine politiek. Vele bewegingen als Fatah en Hamas kregen er hun trainingen. Black Panthers in de VS waren ijverige leerlingen. Rhwanda heeft het
  ook begrepen en zorgt goed voor haar burgers. Kim is ijverig met destabilisering van democratiën. Venezuela.

  Trump heeft een zware klus.

  1. Rosasolis

   @Heinz. Ik ben blij dat iemand anders ook dit recent artikel in Trouw heeft gelezen.
   Velen weten niet dat Noord-Korea corrupte regeringen en organisaties steunt.
   Ik denk niet dat een hoogleraar van de Universiteit van Leiden, vals informatie heeft doorgegeven. En ik denk niet dat dit uitvoerig artikel was overdreven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.