Weerzinwekkend: Nederlandse Taalunie wil emoji’s als formele ‘tekens’ erkennen

De verloedering van de taal gaat gewoon door. Voor je het weet spreken we op formele evenementen ‘straattaal’. Zeggen we dat iets een fatoe was, en geen grap. Hebben we het over patta’s, en niet schoenen. De Nederlandse Taalunie, onze letterkundige bewaker tegen onzin, ongein, en literaire inflatie. Neen, dit instituut verraadt de Neerlandse taal zelf. Hans Bennis, de secretaris, legt het uit.

“Voeg je een knipoog toe, dan is direct duidelijk: dit is niet serieus. Het lijkt me dus bij uitstek een leesteken voor bijvoorbeeld een kranteninterview. Het maakt namelijk nogal uit of een politicus iets meent of een geintje maakt.”

Ook het ‘nieuwe’ gebruik van uitroeptekens vindt hij een verrijking voor de Nederlandse taal. “Op Whatsapp plaatsen we drie uitroep­tekens als we een woord of zin veel kracht bij willen zetten. Dat kan, denk ik, in formele teksten ook goed werken. Net als de combinatie van uitroep- en vraagteken. Daarmee drukken we een gevoel van verwondering en verbijstering uit dat we anders kennelijk lastig kunnen weergeven.”

Hans wijst op het feit dat taal veranderlijk is en dat we open moeten staan voor verandering. Ben ik het volledig mee eens, maar er is een grens. Wat Hans voorstelt, zijn fundamentele veranderingen binnen de Nederlandse taal. Formele documenten en literaire werken en kranten die te werk gaan met emoji’s. Ziet u het al voor zich? Het verandert heel het gevoel en de manier van lezen en het genieten van literaire werken. Het verloedert de manier van communiceren en berichtgeving.

Het is geen positieve verandering en meegaan met de tijd, maar een hakbijl in de Stam der Taal. Het haalt het fundament weg hoe wij inhoudelijk en via zinsconstructies proberen om inhoud en emoties over te brengen naar de lezer. Die emoji’s versimpelen communicatie, maar maken het ook gelijk informeler en platter. Het is juist de kracht van een schrijver als die gevoelens goed over brengt. Dat kan best zonder emoji’s.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Meester Kong

  Weerzinwekkend: 🙂 🙂 🙂

  1. Ernst Quispel

   Afschuwelijk!!!

   🙂 😉

   1. Control

    Hihihi, hahahaha! P

 2. Adriaan

  ‘Die emoji’s versimpelen communicatie, maar maken het ook gelijk informeler en platter.’ @Beste Lars, de mens wordt informeler en platter. We zijn hard op weg een derde wereldland te worden en daar hoort ook dit bij. De jeugd communiceert niet meer zoals vroeger (jouw vroeger is weer anders dan mijn vroeger). Alles veranderd. Soms beter, soms slechter. Ik ben het geheel met je eens dat we op taalgebied aan het verloederen zijn. ‘Oh my God, focking of fucking, hij heb, je hoort niet anders. Ik vrees dat het nog veel erger wordt.

  1. sjun

   🙂

 3. Fortiori

  #Ernstig…
  #Pittig…

 4. Siemien

  Emoticons is dood werk, schrijven doen we binnen nu en 25 jaar ook niet meer, sterker nog, de nieuwe generatie communiceert niet meer met elkaar dan door smartphone.
  Alle communicatie via sociale media is slecht, men leert niet om om te gaan met verbale of non-verbale communicatie in het echte leven..

 5. sjun

  Dan zullen binnenkort de eerste emoji-spellingsvoorschriften wel gaan verschijnen. Succes met de handhaving en het onderwijs daarvan…

 6. Frits Jansen

  De taalunie zorgt voor een uniforme spelling van het Nederlands in de Nederlandssprekende landen: Nederland, België en Suriname.
  Helemaal zal dat nooit lukken want het Vlaams heeft bijv. andere woorden.
  De spelling die de taalunie vaststelt geldt voor ambtenaren en in het onderwijs. Verder is iedereen vrij om zijn of haar eigen spelling te gebruiken! Zoals de PVV-spelling (de kofschip, stam plus ‘d’).
  Taalgebruik is verder een kwestie van smaak. Zo heb ik geleerd dat het gebruik van een uitroepteken in gewone tekst een zwaktebod is als je iets wilt benadrukken. Dat moet uit de tekst zelf blijken.

  De emoji’s zijn al lang gestandaardiseerd voor computergebruik door het Unicode consortium, de club van computerbedrijven die ook de codering van alfabetten standaardiseert, tot Chinees toe. Door een code aan een emoji toe te kennen kan die in enkele bytes worden verstuurd in plaats van als een plaatje, wat al gauw honderden bytes vraagt.

  1. Rechtsaf

   @Frist het is verkrachting van de Nederlandse taal.

 7. HarrieS

  “De Nederlandse Taalunie, onze letterkundige bewaker tegen onzin, ongein, en literaire inflatie.”

  Schrijver zal nooit een taal hebben gestudeerd, anders zou hij weten dat zulke organisaties niet dicteren hoe we taal moeten gebruiken, dat zou zinloos zijn, ze registreren hoe we het gebruiken. Ze zijn geen bewakers xD

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.