Coalitieonderhandelingen in Italië zijn begonnen: meest eurosceptische regering in de maak

Geen categoriemei 11 2018, 19:00
In Italië zijn de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord begonnen aan coalitieonderhandelingen. Berlusconi had al eerder deze week aangegeven dat die niet in de weg zal staan in het proces van coalitievorming. Hierdoor is er een uiterst bijzondere coalitie in de maak, waarvan het eurosceptisisme de enige echte gemene deler is binnen de coalitie.
Op het gebied van migratie willen Lega en M5S juist een strenger beleid voeren. "Omdat ze vinden dat de EU Italië in de steek heeft gelaten. Ze willen economische migranten bijvoorbeeld sneller terugsturen. Lega-leider Matteo Salvini heeft al gedreigd havens te sluiten waardoor schepen van ngo's met migranten niet kunnen aanmeren."
Experts geven aan dat dit niet het einde van Italië binnen de Europese Unie zal betekenen, maar daarin moet ik hen in zekere zin ongelijk geven. Het is te optimistisch om te stellen dat dit geen grote gevolgen zal hebben, omdat het land tegen het EU-beleid in zal gaan, aangaande migratie, maar ook tegen de euro als betaalmiddel. De Vijfsterrenbeweging is voor een referendum over de euro en ik zie de rechts-populistische Lega Nord er niet voor aan dat ze dat in de weg zullen staan.
Daarnaast nemen ze ook niet mee wat dit voor gevolgen zal hebben voor de rest van de Europese Unie. Men noemt Italië weleens het 'democratisch laboratorium' van Europa. De rechts-populisten en de populisten van de Vijfsterrenbeweging staan op economisch gebied ver van elkaar af. Beide partijen zijn van het Noorden en het Zuiden. Het Noorden is rijk en het Zuiden is arm. De een wil meer belastinginkomsten voor het Zuiden en de ander lagere belastingen voor het Noorden. Daar gaan ze het nog zwaar mee krijgen.
Daarnaast zijn het allebei partijen die niet echt veel ervaring hebben in het nationaal bestuur, dus dat zal nog een grote uitdaging zijn. De president van Italië, Sergio Mattarella, heeft een andere houding dan deze partijen, want hij wil een sterkere Europese Unie en hekelt nationalisme. Dat gaat er natuurlijk niet echt in bij de nationalistische Lega Nord. Enfin, eerst wachten tot er echt een coalitie staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten