Modern kunstwerk op eeuwenoude vestingmuren kost tonnen en omwonenden walgen ervan

Modern kunstwerk op eeuwenoude vestingmuren kost tonnen en omwonenden walgen ervan

Sowieso heb ik niet zo veel met moderne kunst, maar toen ik het artikel las waar deze post over gaat, toen werd ik gewoon lichtelijk boos. Het is een prachtig kasteel in Frankrijk, Carcassonne, eeuwenoud en op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanwege het 20-jarig jubileum van de stad op de lijst, is er nu een felgeel kunstwerk op gemaakt. Een optische illusie van Zwitsers kunstenaar, Felice Varini.

''Het vergalt ons leven'', geven veel burgers van het stadje aan. Volgens hen is er niets gevraagd en is dit door het bestuur gekozen, een project dat 250.000 euro heeft gekost, terwijl het onderhoud van de muren ook veel geld kost. Daarnaast is de 'optische illusie' maar op één punt te zien en vanaf andere punten zijn het gewoon hele lelijke gele strepen.

Sommige inwoners zijn diep ongelukkig met de gele stroken, die alleen vanaf één punt gezien concentrische cirkels vormen. "De inwoners van Carcassonne is niets gevraagd", klaagt iemand op de Franse radiozender France Info. "Dit vergalt ons leven. We moeten er de hele dag tegenaan kijken."

Er is een online handtekeningenactie gestart om het kunstwerk te laten verwijderen. Inmiddels hebben meer dan 1900 mensen die ondertekend.

Een modern kunstwerk dat op klassieke kunst of architectuur wordt geprojecteerd maakt het oorspronkelijke object belachelijk. Het geeft eigenlijk een kunstzinnige middelvinger en verwoest fundamenteel gezien het object waar het als een parasiet aan vast zit. Net als bij de vestingmuren is het kunstwerk geen toevoeging of 'verbetering', maar is het een belediging. De intentie heeft ook niets te maken met het jubileum, de intentie staat los van het object zelf. Gelukkig wordt het na de zomer weer weggehaald.

?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fnos.nl%2Fartikel%2F2231362-inwoners-boos-over-kunstwerk-carcassonne-dit-vergalt-ons-leven.html&tfw_site=NOS

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer