Minister Blok: Iran wil praten over eisen van Verenigde Staten in de Iran-deal

Minister Blok: Iran wil praten over eisen van Verenigde Staten in de Iran-deal

Komt er toch nog beweging in de politieke impasse die nu bereikt is aangaande de Iran-deal? Het lijkt alsof Iran toch een aantal stappen naar voren wil zetten, al zullen zij het natuurlijk framen als iets anders. Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok (VVD), heeft aangegeven dat er in elk geval nu wat meer bewegingsruimte is om dingen te bespreken.

Iran is „voorzichtig bereid” te praten over twee belangrijke redenen voor de Verenigde Staten om het atoomakkoord met dat land op te zeggen. Zowel over zijn raketten als zijn bemoeienissen in het Midden-Oosten wil Iran het overleg wel aan, maakt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken op uit gesprekken van Iran met de Europese bondgenoten in de afgelopen weken.

De Europese landen willen erg graag dat deze deal blijft bestaan, vooral ook om de spanningen in het Midden-Oosten te verkleinen. Iran is land dat zich met veel landen in dat gebied bemoeit en paradoxaal gedrag vertoont aangaande wapenproductie en het zich houden aan de afspraken in de Iran-deal. Blok geeft dan ook gelukkig wel aan dat hij niet blij is met de acties van Iran in het Midden-Oosten:

Tegelijkertijd deelt Blok de zorgen over de raketten waaraan Iran werkt en het gestook van Iran in brandhaarden als Syrië en Jemen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Nederland en zijn Europese bondgenoten hopen ook daarover afspraken te kunnen maken met Iran.

Donald Trump lijkt de Europese landen en Iran met zijn acties voor het blok te hebben gezet. Deze landen kunnen niets anders doen dan bewegen richting de positie van de Amerikaanse president. Als Trump een scherpere deal weet te bewerkstelligen is dat de zoveelste overwinning van deze president. De acties van Trump, al zij het agressief en bot, lijken toch te werken. Voor nu blijft het bij praten, maar wie weet wat de toekomst brengt als Trump voet bij stuk houdt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties