Zelfs 50Plus valt D66 aan op democratische waarden: ”het is een rommelzolder vol lege doppen”

De politieke partij D66 is niet echt populair tegenwoordig. Niet bij andere partijen, maar ook niet bij D66’ers. Zelfs de chaotische 50Plus heeft besloten om de aanval in te zetten op de ‘Democraten’. Jan Nagel, een prominente 50Plusser, heeft hard uitgehaald naar de D66’ers, zoals het afschaffen van het raadgevend referendum.

Hij wees op een motie om de Eerste Kamerleden direct te laten kiezen, waar D66 tegen heeft gestemd. En hij hekelde het afschaffen van het raadgevend referendum. „De vitrinekast boordevol met kroonjuwelen die D66 bij de oprichting etaleerde, is veranderd in een rommelzolder vol lege doppen.”

Nagel vindt dat de D66-kiezers ’belazerd’ zijn en roept leden van die partij op zich tegen de gang van zaken te verzetten. „We zijn langzamerhand het enige land dat geen referenda kent en geen gekozen burgemeester.”

Aan de ene kant kan je stellen dat het allemaal niet zo veel voorstelt als 50Plus de aanval inzet, aan de andere kant is het nogal triest als je zelfs door deze partij wordt aangevallen vanwege het verloochenen van je democratische principes. In elk geval komt het niet positief over voor onze lieve democraten bij D66. Ze hebben het zo moeilijk met het verdedigen van het onverdedigbare.

Wie nu denkt dat de ouderen ineens pro-directe democratie zijn geworden of pro-transparantie kunnen beter nog eventjes dieper nadenken over de materie, want bij de verkiezingen van de mogelijke partijvoorzitter is alles achter gesloten deuren besloten. Democratie is dus een heel mooi ideaal, maar niet als het gaat om partijdemocratie. Daar hebben meerdere partijen tegenwoordig last van, dus de ouderen van 50Plus hoeven niet al te bezorgd te zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. JubbeFeenstra

  Maar Sophie in ’t Veld is na het eclatante succes van een referendum in Ierland over abortus heel lovend over dit instrument. Deze week gaat D66 aan het Binnenhof de bakens verzetten en zich inspannen alsnog referendums in Nederland te perfectioneren. Helaas denk ik dat als het referendum in Ierland een ander onderwerp had gehad, bijvoorbeeld alle moslims er uit, met even hoog cijfer in de uitkomst, zij met grote afschuw had gereageerd. Dus hebben we te maken met een hypocriete uitspraak, geheel D66 waardig.

  1. Frits Jansen

   Dat ziet u verkeerd.
   Ook referenda moeten grondrechten respecteren.

   1. Stanly2000

    Sprak de briljante meester in de rechten, Fritsje!

 2. Hans Zimmer

  Bij Max is het momenteel ook een zooitje, proberen zij de aandacht af te leiden?

 3. EU kok

  De regering bestaat uit meerdere partijen.
  Toch wordt een regeringsbesluit, welke bij de redactie en reageerders niet in goede aarde valt, altijd aan een bepaalde partij toegeschreven.
  Maar van bashen is natuurlijk geen sprake, uitsluitend van no-nonsese en betrouwbaar.

  1. van Urk

   Er moet toch een coalitiepartij zijn die als eerste met het zotste standpunt bij de overige coalitiegenoten naar voren brengt. Als D66 vindt dat wij allemaal op de fiets moeten en de overige partijen vinden dat best, weet het volk bij wie ze als eerste hun gal kwijt moeten raken. Bij D66.

  2. Stanly2000

   Met dit verschil dat ’66 altijd een fervent voorstander van het referendum geweest is en gedraaid is als een blad aan een boom. Lekker hypocriet!

 4. Frits Jansen

  D66 vindt realiteitszin belangrijker dan starre principes. Dat is te prijzen.
  De afschaffing van dat referendum is trouwens kabinetsbeleid, dat beslist Ollongren niet op haar eigen houtje.
  Het experiment met het referendum heeft aangetoond dat het niet werkt – anders dan als middel voor subversieve krachten om zand in de machine te strooien.
  Ik betaal politici via de belastingen opdat ze zich namens mij in ingewikkelde vraagstukken kunnen verdiepen. Ik heb geen zin dat werk dunnetjes over te doen.

  1. Stanly2000

   Fritsje ’66 heeft geen principes. “Het experiment met het referendum heeft aangetoond dat het niet werkt” dit was het enige wat die halfzachte van ’66 in de kamer kon uitbrengen. Sophie in het Veld (’66 en maatje van Guy) is echter laaiend enthousiast over het referendum in Ierland voor abortus. Dan is schijnbaar aangetoond aangetoond dat het wel werkt!
   Ik zou zeggen “Blijf die briljante technisch medewerker”.

  2. Roughwood

   Realiteitszin? Laat me niet lachen. Arrogant deugvolk, dat is het. Ik sluit me geheel aan bij hetgeen Marcel van Roosmalen eerder dit jaar reeds zo raak typeerde:

   D66’ers voelen zich verheven boven ‘gewone mensen’.

   “Ze bekijken alles van twee kanten en wikken en wegen net zo lang totdat ze zeker weten dat ze gelijk hebben”, zegt de columnist over de partij. “De partij van Jan Terlouw, die in zijn villa een enorm stuk touw uit de brievenbus heeft hangen voor eventuele buren die een kopje suiker willen lenen.”

   Yassmine el Ksaihi

   “Je verwacht van D66 geen Yassmine el Ksaihi, een kandidaat-gemeenteraadslid in Amsterdam die in 2010 in een interview met NRC Handelsblad zei dat homoseksualiteit een zonde is. Hetgeen natuurlijk niet handig is als je van een partij bent die vooraan staat als het gaat om het bestrijden van racisme, seksisme en homofobie.”

   “Net zo hypocriet als Thom de Graaf”, vervolgt van Roosmalen. “Hij zwaaide ooit na uitspraken van Pim Fortuyn met het dagboek van Anne Frank. Hij streed een politiek leven voor de gekozen burgemeester, maar zette alle bezwaren overboord toen hij voor Nijmegen werd aangewezen, de stad waar zijn vader ook ooit burgemeester was.”

   Kroonjuwelen

   “We mogen D66 bedanken voor het homohuwelijk, euthanasie en abortus”, besluit de columnist. “Toevallig drie kroonjuwelen waar Yassmine el Ksaihi ook helemaal achter staat. Maar voor de rest zijn ze net zo hypocriet, of misschien nog wel hypocrieter dan de rest.
   Maar ze zijn wel heel leuk als buren.”

 5. Ries

  Het referendum kan altijd doorgang vinden bij de vraag:
  1. Zullen we nog een tijdje doorgaan met dit kabinet?
  of
  2. Indien u met ‘nee’ antwoordt, gaat het kabinet ervan uit dat u het vragenformulier verkeerd gelezen hebt en is uw formulier ongeldig.

 6. Ni28

  Democratie is een ruim begrip. In Zimbabwe en Venezuela kennen zij die ook al geruime tijd.

  1. van Urk

   Inderdaad. Op hun eigen manier. De communisten, Maoismen of Marxisten zien hun systeem ook als democratie onder de benoeming Volksdemocratie.

  2. Guus Geluk

   Domme opmerking.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.