Bizar: Tommy Wieringa vindt dat het “tijd werd” voor aanslag op De Telegraaf, burgemeesters geven hem applaus

Een zaal vol burgemeesters heeft een uiterst cynisch applaus gegeven aan schrijver Tommy Wieringa, die gisteren op een VNG-congres een zogenaamde “grap” maakte over de aanslag op De Telegraaf gisteren. Wieringa vond dat het “tijd werd” voor grof geweld tegen de krant, en een zaal vol burgemeesters beloonde die walgelijke opmerking met een applaus.

Het zijn heus niet alleen (pseudo-)anonieme haattwitteraars die zich in hun handen wrijven om de aanslag op De Telegraaf gisteren. Je hoeft heus Wierd Duk geen “kankerhond nazi” te noemen om uiterst idioot bezig te zijn, zo bewees de auteur Tommy Wieringa gisteren maar weer enkele uren nadat de aanval in Amsterdam plaatsvond. Wieringa vond het nodig om de aanslag – vermoedelijk gepleegd door zware criminelen – goed te keuren. Die opmerking viel in een zaal vol PvdA-, CDA-, D66- en VVD-burgemeesters in uiterst goede aarde, zelfs:

“De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zit in zijn maag met een pijnlijk incident tijdens het jaarcongres. Tientallen burgemeesters en wethouders applaudisseerden na een opmerking over de aanslag op De Telegraaf, vertellen verbijsterde bezoekers.

Het applaus was een reactie op een opmerking van schrijver Tommy Wieringa die op het congres in Maastricht sprak. Over de aanslag op het Telegraaf-gebouw zei hij: „Dat werd tijd.” Een woordvoerder van de VNG bevestigt dat de schrijver die woorden heeft gebruikt.”

En dan zit je daar maar weer lekker – met je fatsoen en je hogere morele normen. Een beetje te suggereren dat een krant een portie onverschrokken geweld aan zichzelf te danken heeft, omdat men vrijuit durft te schrijven wat men wil. Zeker van iemand die z’n brood verdient met het schrijven van boeken, zou je toch wel meer wijsheid verwachten. Meer wijsheid om vrijheid te verdedigen. Want die vrijheid moet door méér worden gegarandeerd dan alleen een wet of een Europees verdrag. Zonder een solide basis in de cultuur is die vrijheid niks waard: als schrijvers als Tommy Wieringa stelselmatig de persvrijheid willen beknotten door aanslagen toe te juichen, dan krijgen die lieden precies waar ze om vragen: censuur.

Maar goed, dit land heeft nooit een tekort gehad aan schrijvers die wil dingen konden roepen, maar moeite hebben met nadenken. Erger is het feit dat de hele gevestigde politiek – in de vorm van burgemeesters – dit soort laatdunkende gedrag tolereert en goedkeurt. Zoals de slogan die de Washington Post tegenwoordig in de kop voert: democracy dies in darkness.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. ayreonaut

  Gelukkig hebben we de mogelijkheid om dit soort burgemeesters weg te stemmen.

  1. Bloem

   Dat hebben we helaas niet. Binnen het partijkartel houdt men de hand boven het hoofd van deze “ere”burgers

   1. ayreonaut

    Dan maar middels een referendum

    1. Ni28

     Daarom zijn referenda voortaan ook verboden.

   2. Ni28

    Het blijkt waarom zij benoemd worden.

 2. Verlazques

  Veel mensen zijn alweer vergeten dat de Telegraaf een fascistoïde krant is en was die met de Nazi’s heulde. In de tijd van de provo’s, dus alweer wat jaartjes geleden is er om deze reden ook al een aanslag op de gepleegd. Toen mijn broer overleed kwam hij op de kop van de Telegraaf om stemming te maken. Het waren zoals gewoonlijk pure leugens. fascistoïde zootje

  1. Pedrito

   Nou deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het fascitoïde van het haatzaaiende boulevardblad DE T. kan niet vergeten worden. Het heulen met de moffen tijdens de 2e wereldoorlog had er toe moeten leiden dat landverradersblad werd verboden en daardoor dit stookkrantje nog maar enige schade had kunnen aanrichten in de Nederlandse samenleving. Ook na de 2e wereldoorlog bestond/bestaat ons parlement uit politieke lafbekken en baantjesjagers.

   1. Troelstra

    Landverraad verboden? Hoe zit het dan met al die Mekkabeffers?

   2. meijer61200

    Je hebt helemaal gelijk! Kijk maar naar de VVD waarvan 96 % door en door corrupt is, en lees voor het wc papier de VK en het NRC!! Pas wel op voor puisten op je hol.

  2. meijer61200

   De echte fascistoïde kranten zijn de VK en NRC. Het enige nieuws dat zij correct publiceren zijn de kruiswoordpuzzels achterin.Je zult maar afhankelijk zijn van dergelijk wc papier. Dan liever de Telegraaf!

   1. palko

    @meijer61200, De Telegraaf mag tijdens WO II fout zijn geweest. Maar kranten als de Volkskrant en de NRC zijn dat pakweg 75 jaar later in de overtreffende trap. En kunnen, met recht, landverraderskranten worden genoemd. Tommy Wieringa bewijst met zijn verwerpelijke opmerkingen over de aanslag op De Telegraaf dat een goede schrijver nog niet automatisch een goede spreker is.

 3. Onno

  Tommy is een schrijver ‘pur sang’ Dat valt niet altijd in goede aarde bij krabbelaars.

  1. Holland

   Onno die idolaat is van Dummy Tommy, stelt zich graag even verder voor en onthult zijn literaire criteria.

 4. DolleDries

  Zouden die burgemeesters verward zijn.

  1. Holland

   Het zijn dezelfde burgemeesters die in oorlogstijd fout zijn en meteen de kant van de bezetter kiezen om de vrije pers te breidelen. Fascistisch volk.

   1. Guus Geluk

    Tuurlijk.

   2. DolleDries

    Of in de optocht vooraan liepen met aangiftes tegen Wilders. Zoals dat dikke monster uit Nijmegen.

   3. DolleDries

    Holland heeft wel gelijk.

    Burgemeester tegen wil en dank?
    Als er oorlog uitbreekt en je land wordt bezet heb je als burgemeester twee keuzes, meewerken of wegwezen. In Amsterdam zat een burgemeester die ageerde tegen de NSB en de nazi’s. Zo was het in weinig gemeenten in Nederland tijdens de bezetting, de meesten bleven op hun post en hadden het ook makkelijker dan in Amsterdam waar de bevolking voor een groot deel uit Joden bestond.
    Na de oorlog werden ruim 500 van 1.000 burgemeesters ontslagen, verreweg de meesten waren lid van de NSB, slechts 75 niet. Voor de vervolging maakte het niet uit omdat allen verweten werd mee te hebben gewerkt met de bezetter.

    1. EU kok

     Als er oorlog uitbreekt en je land wordt bezet heb je als krant twee keuzes, meewerken of wegwezen.
     .
     De keuze van de Telegraaf is bekend.

     1. DolleDries

      Klop j e kan ook vluchten en in het veilige buiteland een Oranje grote mond op zetten.
      Er zijn best een hoop mogelijkheden.

     2. EU kok

      Helaas Dries, het gaat over de Telegraaf.
      Geen nooduitgang nemen aub.

     3. DolleDries

      Helaas Kok het ging over een door burgemeesters bejubelde aanslag.
      Waar dei aanslag ook plaatsvind je bejubeld die niet

     4. Steiner

      Kokkie maakt weer eens een extreem domme opmerking.

     5. meijer61200

      Je hebt het over een voorval van 70 jaar geleden! Heb je de doopcelen al eens gelicht van de toenmalige zogenaamde linkse politici? Die waren nog veel erger. De Telegraaf verkocht geen Joden voor 7,50 gulden. Kudo’s voor De Telegraaf! Mijn krant!!

     6. meijer61200

      Beter De Telegraaf dan de extreem linkse moslimlikkers als het toiletpapier wat de VK en NRC dagelijks bij elkaar liegen.

 5. Babaji538

  Het schrijft goed, met het pootje
  van de bril, in de mond.
  Petra Hermans

 6. EU kok

  Het is algemeen bekend dat de Telegraaf bijzonder gekleurd is.
  Op zich geen probleem, maar ze laten vaak hun fantasie de vrije loop en presenteren dit als de waarheid cq wat er gebeurd is.
  Toen kregen we een politicus welke riep: Kom in verzet.
  Er is dus duidelijk een groep die dat advies ter harte genomen heeft.
  Terecht?
  Hangt er van af hoe beledigend de Telegraaf voor die groep geweest is.

 7. lvdv

  Een aanslag.
  Een o.a. columnist bij diverse kranten en zich Democraat noemend,
  vond dat men dat eerder had moeten doen. Een “grappige” opmerking.
  Een zaal met, niet door hun capaciteiten, aangewezen bestuurders, waar
  een behoorlijk gedeelte over de grap moest gniffelen en zelfs applaudisseerden.
  Dezelfde bestuurders die te hoop lopen na ontvangen haatmails en vinden dat
  intimidatie strenger moet worden aangepakt. En zich serieus gevonden moet worden.

  Deze aangewezen bestuurders hebben aangetoond wat zij zelf zijn: een grap.
  Maar wel een dure.

  1. Troelstra

   Laat dit tot u doordringen! En al die bestuurders die gisteren hebben geapplaudisseerd of het anderszins allemaal wel best vonden verdienen wat mij betreft dat hen overkomt wat ze vergoelijkt hebben.

 8. Ni28

  Zou een van die burgemeesters de auto hebben bestuurd? In ieder geval zijn zij het met de dader eens. En hoe zit het met Panorama, ook koekje van eigen deeg? Charlie Hebdo, ook goed? Het begon al met Fortuyn die weggehoond werd maar hoeveel krokodillentranen hebben wij nadat hij vermoord niet gezien? Hypocrite deel van Nederland bij Pauw vindt de vorm van bestrijding namelijk aanslagen plegen goed. Tegelijk roepen zij over de vrijheid van meningsuiting. Waar gaat dit heen?

  1. Troelstra

   Over Panorama gesproken: Werd er niet ooit in Bangkok een journalist vermoord omdat hij wat had opgespoten uit de stinkende beerput Demmink? Het was in ieder geval geen ongelukje, zoveel is duidelijk.

   https://www.google.nl/amp/s/www.misdaadjournalist.nl/2014/03/demmink-journalist-in-thailand-vermoord/amp/

 9. Fortiori

  In dictatoriale landen is het ‘normaal’ dat de pers gekneveld wordt. Schrijvers het publiceren onmogelijk gemaakt wordt, in gevagenis worden opgesloten. Volkskrant na een bezoek van Wilders aan Hongarije “Diezelfde Orbán maakte een einde aan een vrije pers, vrije wetenschap en een rechterlijke macht die is verheven boven partijdigheid, antwoordt Alexander Pechtold.” Over Turkije maar niet te spreken. Ergo, Tommy blijf gebruik maken van het vrije woord.

 10. meijer61200

  Treurige zaak dat dit soort gewelddadig extremisme hand over hand toeneemt in Nederland. Maar wat wil je ook met het beleid van Rutte? Iedereen geeft maar lekker af op de “fascistoïde”Telegraaf. Prima krant! Je zuklt maar afhankelijk zijn van “kranten”als de VK of het NRC. Dan wordt je pas echt voorgelogen aan alle kanten. Telegraaf; Laat je niet kisten door dit geteisem! Jullie zijn en blijven de grootste krant van Nederland!!

 11. Troelstra

  Hij die terrorisme vergoelijkt verdient kogeltjes terug. En dat geldt ook voor die linkse landverraders die hier trollen.

 12. Babaji538

  PSV, schiet ‘m goed hard erin,
  met een Bavaria, en Guusje.
  Petra Hermans

 13. Ernst Quispel

  Sinds het met PVV en andere rechtspopulisten minder goed gaat beginnen de tenen van hun aanhangers verontrustend te groeien.

  1. lugar

   Blablabla, warhoofd, pisvlek, islambeciel en eenzame lafaard.

 14. Hank

  Kwispel zegt dat het met de PVV slecht gaat???
  Jammer voor dit warhoofd, maar het gaat geweldig met de PVV,
  droevig figuur…

 15. nienke

  Je vraagt je af in wat voor land leven we eigenlijk, burgemeesters die zich zo gedragen het linkse gepeupel keurt zo’n vreselijke laffe aanval goed hoe is dit in godsnaam mogelijk.
  Een ander mening als dat van het linkse gepeupel en je leven hangt aan een zijden draadje.
  Ze passen heel goed bij de islam die ook geen kritiek verdraagt en bij het minste of geringste ook dreigt of de boel in de fik steekt.
  In wat voor een land leven we, afschuwelijk.

 16. Rationalist

  Ik heb de grap gezien en hij was geniaal, juiste moment, keihard, schurend.
  Zou een grap zijn die ik ook met plezier aan de koffietafel zou kunnen maken.

  Neemt niet weg dat deze aanslag natuurlijk te erg voor woorden is, Maar humor moet altijd kunnen, simpelweg in het kader van vrijheid van meningsuiting. Moslims mogen van ons ook niet de kwetsjankerds zijn als we grappen over hun geliefde profeet (god hebbe zijn ziel maar had die tijdens de zwangerschap al moeten nemen) maken. Dus moeten al die journalistjes ook niet liggen te piepen.

 17. dinaro

  ja, hoe krijgt ze het voor elkaar, die linkse trut
  In de politiek was ze al helemaal niks, maar links Adam vraagt erom
  Om de zgn hoofdstad naar de klote te helpen,
  Ze voelt zich zo enorm goed onder ; jesse,.
  Ik heb trouwens geen verstand van ; stadsbestuur;
  Wel : links lullen en rechts vullen.
  Salon Sociallist noemt men dat,
  LAAT dat wijf op tieffen.
  Ze rijdt wel een dikke BMW..
  Van die zgn. armen die ze verdedigd.
  Jezus wat een puinhoop.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.