Gaza: oorzaak en gevolg

U hoort het weer geregeld van diverse mainstream media: Israël ‘blokkeert’ de Gazastrook en houdt de inwoners ‘gevangen’. Beide beweringen zijn echter niet waar.

Vooral RTL nieuws maakt het bont, bijvoorbeeld met een filmpje waarbij de situatie in Gaza uitsluitend belicht wordt vanuit het gezichtspunt van de moslimfundamentalistische terreurorganisatie Hamas. Dit doet RTL zonder ook enige kritische kanttekening, zelfs niet bij de waanzinnige bewering van een Hamas woordvoerder dat Hamas zou willen dat het conflict “vreedzaam wordt opgelost”. Hamas stelt telkens weer dat Israël vernietigd moet worden. Hoe ziet RTL dat vreedzaam gebeuren?

In Gaza is het leven verschrikkelijk. Dat ontkent niemand. Maar er is één hoofdoorzaak: de aanwezigheid van Hamas. Als Hamas vandaag met al haar agressie zoals beschietingen op Israël zou ophouden (afgelopen week weer een regen van raketten, onder andere op een Israëlisch kleuterverblijf) en met het aanvallen van de grens met Israël, dan zouden bij wijze van spreken morgen alle grenzen worden opengegooid.

Geen wonder dat Hamas geïsoleerd wordt. De internationale gemeenschap in de vorm van het zogenaamde Kwartet (de VS, de EU, Rusland en de VN) staat daar volledig achter en heeft dezelfde voorwaarden aan Hamas gesteld om dit isolement te doorbreken. Die zijn dat Hamas eerst het geweld dient af te zweren, Israël dient te erkennen en de eerder gesloten vredesovereenkomsten dient na te komen.

Toen Israël de Gazastrook in 2005 verliet, zijn internationaal afspraken gemaakt over het grensverkeer. Egypte zou logischerwijs het personenverkeer vanuit de Gazastrook afhandelen, zodat de mensen uit Gaza via een Arabisch land zouden kunnen reizen, in plaats van ‘vijand’ Israël. Echter, dat doet Egypte nauwelijks meer, vanwege de steun van Hamas aan IS gelieerde terroristen in de Egyptische Sinai woestijn. Israël staat daar volledig buiten. Het verwijt van RTL dat Israël de Palestijnen in Gaza ‘gevangen houdt’ is dan ook niet waar, dat doet Egypte.

Internationaal werd tevens afgesproken dat Israël logischerwijs het goederenverkeer naar Gaza zou controleren, om te voorkomen dat wapens en explosieven worden binnen gesmokkeld. Dat gebeurt volledig volgens het internationale verdrag van Wassenaar, waarbij het verhinderen van de toevoer van bepaalde goederen voor militair gebruik is vastgelegd. Sinds 2012 hanteert Israël een lijst van slechts enkele tientallen goederen.

Israël handelt met de controle op deze goederen volgens het internationaal recht. De juridische onderzoekscommissie van de Verenigde Naties (genaamd naar haar voorzitter, professor rechtsgeleerdheid Geoffrey Palmer) concludeerde in 2011, naar aanleiding van het gebeuren met het schip de Mavi Marmara:

“Het fundamentele principe van de vrijheid van scheepvaart in volle zee wordt slechts aan bepaalde beperkte uitzonderingen onderworpen in het kader van de internationale wet. Israël wordt geconfronteerd met een werkelijke bedreiging voor haar veiligheid door militante groepen in Gaza. De zeeblokkade werd opgelegd als wettige veiligheidsmaatregel om te verhinderen dat wapens overzee de Gazastrook binnen geraken en wordt toegepast volgens de vereisten van de internationale wet.”

In tegenstelling tot wat geregeld wordt gesuggereerd, ook weer door RTL, beperkt Israël dus op geen enkele manier de invoer van voedsel, brandstof of medicijnen. Dat daar sinds ongeveer een jaar wel tekort aan is, komt omdat sinds een jaar de Palestijnse Fatah-regering vanwege hun ruzie met Hamas de Gazastrook financieel afknijpt. Fatah weigert om de rekeningen te betalen.

Kortom: Israël handelt volgens het internationaal recht. Sterker nog, Israël doet zelfs meer voor de bewoners van Gaza dan hun Arabische ‘broeders’, ondanks het feit dat Israëlische burgers ontstellend lijden door de terreur van Hamas uit Gaza. Denk bijvoorbeeld aan de 16.000 afgevuurde raketten op Israëlische dorpen en steden.

Vergelijk het grensverkeer met Israël eens met Egypte, dat de grens vrijwel potdicht houdt en Palestijnen vergast die smokkeltunnels graven. Of met Fatah, dat de eigen mensen in Gaza al een jaar lang welbewust vrijwel alle elektriciteit en medicijnen onthoudt!

Waarom kan RTL Nieuws dat niet berichten?

Awi Cohen,
bestuurslid Likoed Nederland.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Ni28

  Hamas en Fatah willen geen vreedzame oplossing voor de Palestijnen, zij willen Israël vernietigen en niets minder dan dat. Zij gijzelen eigen bevolking om deze strategie een reden te geven. De Palestijnen worden niet door Israël benadeeld maar door eigen leiding. En de EU steunt deze criminele leiders en is mede verantwoordelijk voor de slachtoffers aan beide zijden.

  1. Top

   Juist!!!!!!!! En ze zijn dom ook, want Israël/joden, zal nooit en te nimmer meer naar de slachtbank laten leiden. Wat dat betreft, leren ze van de geschiedenis. Dat kan je, van de meeste idioten op aarde, niet zeggen.

  2. lugar

   “Hamas en Fatah willen geen vreedzame oplossing voor de Palestijnen, zij willen Israël vernietigen en niets minder dan dat.”

   Na 1967, toen Israël zich in zes dagen, met een verrassingsoorlog verdedigde tegen een islamitisch-Arabische alliantie en de vijand verpletterende nederlagen toebracht, wilde de toenmalige Arabische=Palestijnse onderhandelaars niet in beweging komen. Zij besloten met driemaal NEE:

   – Nee tegen onderhandelingen
   – Nee tegen vrede
   – Nee tegen erkenning van de staat Israël

   Als je vrede wilt met Israël dan kun je vrede krijgen, ze hebben daar een mooi woord voor dat (bijna) overal ter wereld woord herkent:

   שָׁלוֹם

 2. EU kok

  Awi Cohen, bestuurslid van Likoed Nederland geeft zijn objectieve mening omtrent een levensgroot probleem.
  Nouja dat objectieve betwijfel ik eigenlijk.

  1. Ernst Quispel

   Likoed is een zeer bedenkelijke en extremistische organisatie. DDS zou die club geen podium moeten bieden.

   1. EU kok

    Het vreemde is dat indien een dergelijk artikel vanuit de regerende partij van Turkije zou worden geplaatst, de hel zou losbreken.

   2. swetsnek

    Wat geeft jou eigenlijk het recht om DDS constant advies te geven ????
    Je zit nog steeds op de verkeerde site ped.o Joop.nl is jou ding
    Hier heb jij niks te vertellen zuigtrol

    1. Vit

     Die achterlijke halve tamme en aanhang zou eens ehhhh nou ja laat maar zitten, het sop is de kool niet waard.

   3. lugar

    Een wat is jou oplossing Ernst, meer of minder islam?

   4. Stanly2000

    Ernst, domme jongen toch!

    Hamas is een zeer bedenkelijke en extremistische en terroristische organisatie, verboden in diverse landen o.a. EU, VS, Canada maar ook Jordanië, Egypte en SA.
    Kun je van Likoed niet zeggen, toch?

    Eu kokkie,
    Jullie mening is uiteraard objectief. Ga frietjes bakken!

   5. Koos sssss

    Juist ja. Ernst is voorstander van vrijheid van meningsuiting, vermits het wel zijn mening is. Daarmee schaart hij zich in het rijtje Adolf Hitler, Josef Stalin, Pol Pot en vele anderen.

   6. sjun

    Pat Condell biedt een aannemelijke verklaring voor de commentaren van W.i.l.l.e.m. H. onder zijn huidige nick Ernst Quispel.

 3. Floris

  Ik zie dat trol Cock en trol Quisling geen enkele inhoudelijke reactie op het stuk van Cohen hebben gegeven.

  Die zal ook niet komen want het stuk klopt als een bus.

  Over objectiviteit gesproken: de berichtgeving over Israël, in dit geval door RTL, is verre van objectief. Het is allemaal pro-Palestina en anti-Israël wat de klok slaat.

  1. Ernst Quispel

   Mogelijk kan Floris beter met de inhoudelijke reacties van Swetsnek en Vit uit de voeten.

   Ik reageer niet op het stuk omdat het een propagandaverhaal voor een doodzieke politiek is.

   1. Floris

    Het is een goed stuk dat onder andere blootlegt van wie de echte propaganda komt: in dit geval van RTL.

    En jij reageert er niet op omdat je dat niet kan, anders had je het wel gedaan, Israëlhater.

    1. Seneca

     @Floris
     u noemt eq een Israëlhater. Dat is incorrect. Gezien diens reacties op die issues die Israël en/of Joden betreft, druipt zijn haat uit de tekst die hij op diverse fora plempt. Als dit individu reportages ziet waarin Joden vermoord worden zoals Babi Jar, Auschwitz, Mauthausen enz., dan krijgt hij spontaan een orgasme. evenals de redactie van dds ben ik – zelfs voor dit stuk kots – vvmu. echter als ik redacteur van dds geweest zou zijn, had ik de gegevens van dit individu aan justitie doorgegeven en hem beschuldigd van een intense Jodenhaat en het zaaien van haat en tweedracht.

   2. swetsnek

    Ik zie net @ernst droplul dat NU.nl ook weer reaguurders toestaat misschien is dat wat voor jou??? 100 reacties per bericht net iets voor jou, kom je ook niet zoveel tegenstanders tegen
    Ik zeg doen .

   3. lugar

    @Ernst: “doodzieke politiek”

    Leg dat eens uit Boudewijn.

    1. Top

     Maak je niet druk over dat stuk onbenul. Heeft geen nut. Veilig achter zijn PC, maar oh wee, als het er op aankomt.
     Dit komt omdat deze “man” zo gefrustreerd is. hij is, voor zijn eerste studierichting gesjeesd. Daarna geprobeerd om in het sociale circuit iets te bereiken, maar door zijn opvoeding, is hij niet in staat om te reduceren deduceren en zeker niet te communiceren. Heeft geen baan, omdat hij niet eens door zijn proeftijd heen komt. Leeft van de staat en heeft niks beters te doen, dan hier te trollen. Soms heb ik medelijden met hem, als ik weer eens een stukje onmacht uit zijn bijdragen filter. Het moet voor hem een dagelijkse hel zijn. Leven met ongenoegen en niemand die echt iets om hem geeft. Zelfs zijn naasten niet

    2. Stanly2000

     Lugar,
     Ernst bedoelt eigenlijk: “Ik ben doodziek van mijn eigen mening en ideeën.”

 4. Vit

  “Vrede zal er pas komen wanneer de Arabieren meer van hun kinderen gaan houden dan zij ons haten.””

  Golda Meir

  1. Roughwood

   Klopt nog immer als een zwerende vinger Vit!

 5. Ritter

  Helaas zijn de meeste gevestigde media een soort verlengstuk geworden van de Palestijnse propaganda.

  We hebben het ook gezien tijdens de Gaza oorlog waarbij letterlijk persberichten van Hamas zijn overgenomen door de internationale pers die dan dan als “feiten” werden verspreid.

 6. Nasrani

  Een duidelijk, goed en inhoudelijk artikel! Jammer idd dat de mainstream media alleen het linkse geluid laat horen.

 7. Koos sssss

  Democratie in die Arabische contreien moet je vergeten. Seculiere leiders als Gadaffi, Hoessein, Assad etc. waren bij gebrek aan beter nog het beste wat die landen zich konden veroorloven.

  Voor de palestijnen zou een seculier bewind ook de best denkbare oplossing zijn.
  Een bewind, dat enigszins pragmatisch een oplossing in dit conflict nastreeft.
  Beter een wrede gek die zijn samenleving enige rust gunt, dan een godsdienstige gek,
  die zijn bevolking blijft opofferen aan een irrationeel langdurig gevecht.
  Het godsdienstig fanatisme bij de palestijnse leiding staat in dit conflict gelijk aan het omarmen van de duivel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.