Geert Wilders gaat los op Rutte: “Nederland is corrupt. Rutte spekt zijn vriendjes bij Shell!”

Hij heeft dan ook “mondelinge vragen aangemeld” voor het Vragenuurtje van dinsdag.

Geert Wilders is, nadat het bekend werd dat Shell de afgelopen jaren maar liefst 7 miljard euro te weinig aan dividendbelasting heeft afgedragen, helemaal klaar met het kabinet  Rutte-III dat dit soort wangedrag in zijn ogen toestaat. Of zelfs beloond. Wat de dividendbelasting heeft er immers aan moeten geloven.

In reactie op het nieuws stelt Wilders:

“Nederland is corrupt.”

Hij legt uit:

“Rutte spekt zijn vriendjes bij Shell opnieuw met miljarden terwijl de gewone Nederlander belastingverhoging na belastingverhoging voor zijn kiezen krijgt.”

Daarom heeft hij “mondelinge vragen aangemeld voor [het] vragenuurtje [van aanstaande] dinsdag.”

Enkele uren later voegde Wilders daar een tweet aan toe met meer felle kritiek:

“Onder Rutte miljarden €€€ voor asielzoekers, miljarden voor Afrika, miljarden voor Brussel, miljarden voor Shell. En ondertussen voor gewone Nederlanders hogere belastingen, hogere huren, hogere btw, hoog eigen risico enz. enz.”

Daar voegde hij een peiling aan toe over de stelling “Rutte moet aftreden. Wegwezen!” Op het moment van schrijven hadden bijna 2.000 mensen gestemd. 88 procent was het eens met de stelling. Een magere 12 procent was het er niet mee eens.

Het is natuurlijk gemakkelijk scoren voor Wilders, maar hij heeft wel degelijk een punt. De relatie tussen bedrijven als Shell en de regering is bijzonder hecht. Maar al te vaak kun je zelfs spreken over een corruptocratie: een land waarin het grote bedrijfsleven en de politiek elkaar voortdurend de hand boven het hoofd houden. De bedrijven in kwestie zorgen ervoor dat politici fondsen en andersoortige middelen krijgen om a) gekozen te worden en b) daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen terwijl de politici de bedrijven vervolgens belonen met belastingvoordelen en wetswijzigingen/reguleringen die de belangen van de bedrijven dienen.

Dit is feitelijk wat Nederland anno 2018 is. Over het algemeen is dat niet eens heel slecht voor de gemiddelde kiezer. De Nederlandse welvaart is relatief hoog — zeker vergeleken met de rest van de wereld. De wegen liggen er goed bij, de gezondheidszorg is over het algemeen acceptabel (en vergeleken met 90% van de wereld zelfs heel goed), er is een sociaal vangnet dat ervoor zorgt dat armoede bijna helemaal uitgeroeid is, en ga zo maar door.

Helaas zien we de laatste jaren steeds vaker de nadelen van zo’n corruptocratie; nadelen die de gewone belastingbetaler onderhand bijzonder frustreren. Het belangrijkste nadeel is, natuurlijk, dat als de politiek grote bedrijven belastingvoordelen geeft, het geld om de verzorgingsstaat in stand te houden ergens anders vandaan moet komen. Dat betekent: bij Jan Modaal en Jan MKB’er.

Op termijn gaat dat problemen opleveren voor zowel de politiek als het grote bedrijfsleven. Op een gegeven moment zijn belastingbetalers er namelijk klaar mee. En dan staat met name de VVD een flinke afrekening te wachten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Ernst Quispel

  Michael beschuldigt Rutte van corruptie, hetgeen persoonlijke verrijking met steekpenningen of omkoping impliceert.

  Bewijs wordt echter niet geleverd.

  1. DolleDries

   Hij zegt Nederland is corrupt sukkel.

  2. Rechtsaf

   Kun jij niet gewoon eens oprotten hier Ernst?

   1. Ni28

    Laat hem maar hier blijven. Waar anders krijg je zoveel gratis onzin geserveerd? Elke site heeft eigen clown nodig.

   2. Mart

    Hij moet blijven die ERNSTig, ik blijf grijnzen om zijn grollen!

  3. lugar

   @Ernst: ” Bewijs wordt echter niet geleverd.”

   Dat heb jij sowieso niet nodig want je ogen zitten vol met linksstront.

  4. Vit

   Hij is en blijft een halve tamme.

   1. Ernst Quispel

    Ik zie dat trollen weer collectief van de leg zijn. Een inhoudelijke reactie is uiteraard niet mogelijk.

    1. lugar

     @Ernst Boudewijn: “Ik zie…”

     Jij ziet helemaal niets, je ogen zitten vol met linksstront.

    2. Adriaan

     @Ernst, graag een reactie. Waar lees jij dat Michael Rutte beschuldigd. Ik kan het nergens vinden.

  5. Stanly2000

   Ernst, Je kan niet eens lezen, domme jongen!

 2. poldi

  Mark Rutte dient meerdere heren.
  Hij is niet alleen de loopjongen van het groot kapitaal, maar ook van “wir schaffen das” Merkel en Brussel.
  Enige inzet voor Nederland of haar burgers hoeven we van deze leugenachtige man wiens neus steeds langer wordt niets te verwachten.
  Van het vreselijke holle vat Penthouse verwacht ik helemaal niets maar Buma en Segers moeten zich schamen dat ze deze man in het zadel houden.

  1. chrism

   verwacht jij dat echt ??

   Juist CDA in het verleden en heden staan bekend om hun achterbakse houding tov het volk en ik zou een paar namen noemen namelijk :
   de Jager “alles kom terug tot op de laatste cent” ,
   Balkenende “naar het zuur komt het zoet ” ik wacht nog steeds .
   Balkenende ” we leggen er een velletje bij en het door het volk goed gekeurd ” u weet wel referenda toetreding EU .
   Dit zijn er een paar oke nog een het wijzen van Verhagen naar weglopen Wilders met andere woorden “Geert u moet doen wat wij willen anders lopen wij weg” ondertussen Wilders de schuld geven en Pechthold dit nog steeds gebruikt .

 3. Supernoodle

  Tuurlijk heeft Wilders gelijk.
  Het is belachelijk dat grote bedrijven belasting ontlopen. Moet de kleine hardwerkende man/vrouw eens proberen.
  Die moeten het volle pond betalen.

  1. Rechtsaf

   @SN ja en als je niet op tijd terug betaald krijg je er ook nog een een hele dikke verhoging bij, de staat is immers de grootste deurwaarder

   1. lugar

    @RA: En straks, al het sleepnet goed werkt, ook 100% waterdicht. Het sleepnet mag namelijk gebruikt worden door alle opsporings- en inlichtingendiensten, dus ook de FIOD.

    1. Rechtsaf

     @lugar ja dan kunnen ook de allerkleinste gepakt worden want dat is natuurlijk van landsbelang

     1. lugar

      @Rechtsaf: Ook dat, maar wat nog belangrijker is, iedereen wordt voortaan ge- en aangepakt. Nu alleen nog cashloos, dat is de ultieme
      wens van de Regering en de bankenlobby. Foillow the money!

 4. Pescador

  Het enige waar rutte zijn belang licht is zijn eigen portomonee dat wil niet zeggen dat het geld er nu meteen in rolt want zo stom is hij nou ook weer niet maar als zijn tijd in de politiek uitgespeeld is wel, rutte maakt een warm bedje voor zichzelf klaar, dat hij daarbij de gewone nederlander naar de klooten helpt intereseert hem helemaal niks, miljarden mogen naar het bedrijfsleven maar als ik 200.000,00 op de bank heb staan moet ik belasting betalen over 4% die ik aan rente gebeurd zou hebben dat ik daadwerkelijk maar 0,5% rente heb gebeurd daar lullen we niet over, het fijt dat we maar 0,5% rente krijgen of nog minder hebben we ook aan rutte te danken die het wel een goed idee vond om dat geld maar aan anderen te geven. Rutte is een lul eerste klas en ik begrijp werkelijk niet dat er nog steeds mensen zijn die in die misselijkmakende praatjes van die transgender trappen. Mensen wordt nu toch eindelijk eens wakker niet alleen nederland is corrupt maar ook rutte die aan het hoofd van nederland staat en dit allemaal heeft geregeld

  1. Adriaan

   @Pescador, geheel met je eens. Ken je deze: https://bondvoorbelastingbetalers.nl
   Ik heb inmiddels een bezwaarschrift ingediend. Als we niks doen, heeft Rutte gewonnen en dat gun ik die man niet. Ik heb al wel besloten dat als mijn bezwaar wordt afgewezen, ik de belastingdienst (met de Tweede Kamer in de cc) een brief stuur dat ik de Nederlandse Staat bewust ga oplichten tot het bedrag dat ik werkelijk aan belasting had moeten betalen, dus het percentage over die 0,5%.

 5. Ni28

  Wie de ontwikkelingen tussen Rutte en Shell niet ziet heeft stront in de ogen. Openlijk worden miljarden gegund aan de multinationals terwijl de Nederlander de hoogste belastingen moet ophoesten. Rutte is een asociale persoon omringd door jaknikkers die op hun tijd hun beloning opstrijken voor het zwijgen. Rutte zit er al acht jaar te lang.

  1. lugar

   “(…) terwijl de Nederlander de hoogste belastingen moet ophoesten.”

   Klopt, Nederland is een belastingland. Mooi weer spelen in Brussel en t.o.v. bedrijven en de burger opzadelen met de rekening.

   1. Rechtsaf

    @lugar waar ken ik dat van? eigen volk moet de broek ophalen en de Polen kunnen hier bakken met geld verdienen

 6. Blue monday

  Hypocriet Wilders….stemt altijd met VVD mee….

  1. lugar

   @Maandag: Altijd?

 7. Adriaan

  Zou het niet verstandig zijn om Rutte te vragen wat we eigenlijk aan Shell verdienen. Behalve dan dat Shell veel mensen aan het werk houdt in Nederland. Aanname: Shell verdient voor Nederland 10 miljard. Hoeft 7 miljard niet af te dragen. Verdienen we toch mooi 3 miljard. Lijkt me een interessant vraagstuk.

  1. DolleDries

   Ik heb 45 jaar gewerkt ik heb best goed verdiend voor dit land.Op dit moment word ik als 65 plusser alleen maar afgeknepen

 8. Ni28

  Witte boorden criminelen doen een onderonsje al sinds 2005. Nu moet het nog snel gelegaliseerd worden door afschaffing van dividendbelasting.

 9. Frits Jansen

  Wilders slaat linksaf en verwerpt het Grootkapitaal = Shell.

  Een rechtsere visie is dat een welvarend bedrijfsleven goed is voor het hele land. Wilders gaat Lilian Marijnissen en haat bedrijfshaters achterna.

  Enfin, dit was Wilders mediamomentje van vandaag.

  1. Stanly2000

   Fritsje wat een domme opmerking weer.

 10. Guus Geluk

  De Nederlandse welvaart is relatief hoog — zeker vergeleken met de rest van de wereld. De wegen liggen er goed bij, de gezondheidszorg is over het algemeen acceptabel (en vergeleken met 90% van de wereld zelfs heel goed), er is een sociaal vangnet dat ervoor zorgt dat armoede bijna helemaal uitgeroeid is, en ga zo maar door

  We hebben inderdaad een geweldig land.

  1. lugar

   Nog wel… Oogjes openhouden hoor Guus.

  2. Stanly2000

   Ja hoor Guus en een groot staatsman, maar dan lieg ik.

   1. Guus Geluk

    Stanly2000,

    Neen, u spreekt geheel de waarheid, een deugd.

    1. lugar

     Jij houdt immers van leugenaars…

 11. denk eens na

  rutte is het grootkapitaal en de eu mafia, hoe moeilijk is dat?

 12. Willem Bever

  Dus alleen het shelll missertje is 43.75 xtra belasting per nederlander

 13. P.Sisterons

  Politici hebben er een gigantische puinhoop van gemaakt en weten van gekkigheid niet meer hoe alles tot een redelijke oplossing gebracht zal kunnen worden. De bevolking is het spuugzat maar daar heeft de overheid poep aan. Er is echt behoefte aan nieuwe inzichten. Gooi Nederland niet langer in de uitverkoop.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.