Het gebruik van VPN verbindingen is toegenomen

Een aanzienlijke toename in het gebruik van VPN verbindingen

Sinds de recente ontwikkeling binnen de privacywetgeving is het gebruik van VPN verbindingen aanzienlijk toegenomen. De verandering in de wetgeving zal internetproviders goedkeuring geven om de surfgeschiedenis van consumenten te gebruiken en verkopen. De nieuwe wetgeving is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, Senaat en president Trump. Deze ontwikkeling heeft wereldwijd voor een hoop ophef gezorgd. Gelukkig kan een gebruiker van een VPN (virtueel privénetwerk) anoniem blijven, wat direct verklaart waarom er een toename in gebruik heeft plaatsgevonden. Toch is er een grote bevolkingsgroep die tot op het heden niet bekend is met een VPN of de werking hiervan. Doordat het gebruik van een VPN een groot aantal voordelen met zich meebrengt, zal dit artikel nader op deze techniek ingaan.

Wat is de werking van een VPN

Kortgezegd maakt een VPN het mogelijk om anoniem te internetten zonder dat deze gegevens vrijgegeven worden. Echter verschilt het per persoon voor welke doeleinden een VPN gebruikt wordt. Het voornaamste gebruik is om veilig te kunnen internetten wanneer men verbonden is met een openbaar netwerk, bijvoorbeeld in een koffietentje. Hier maakt het privénetwerk gebruik van het openbare internet. In dit gebruik zorgt een VPN voor een versleutelde verbinding tussen een apparaat (mobiele telefoon, laptop, tablet etc.) en het openbare netwerk. Zo zal alle informatie wat op het internet verkregen is, beveiligd blijven. Dit komt doordat de informatie via het privénetwerk verkregen en verstuurd wordt. Door deze beveiliging wordt het hackers moeilijk gemaakt om via een openbaar netwerk toegang te krijgen tot persoonlijke informatie. Het resultaat hiervan is dat mensen zich veiliger voelen wanneer zij gebruik maken van een openbaar netwerk.
Behalve de veiligheidsredenen brengt het gebruikt men een VPN ook voor enkele alternatieve doeleinden. Zo wordt de techniek gebruikt om films en series te bekijken die exclusief in het buitenland worden uitgezonden. Een VPN maakt dit mogelijk doordat het daadwerkelijke IP-adres verborgen blijft en er een verbinding gemaakt wordt met een netwerk in het buitenland. Op deze manier kan er een ander IP-adres gebruikt worden wat het mogelijk maakt om exclusieve films en series te bekijken. Hopelijk geeft de hierboven weergegeven uitleg van een VPN en inzicht in hoe men de techniek voornamelijk gebruikt.

De vraag naar VPN’s blijft stijgen

Nu de werking van een VPN duidelijk is zal er dieper ingegaan worden op de toenemende stijging van VPN gebruikers. Uit onderzoek is gebleken dat de vraag naar VPN’s aanzienlijk is gestegen sinds de nieuwe wetgeving. Volgens de grotere VPN-aanbieders is de vraag met 200 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook worden er steeds meer mobiele applicaties gedownload in zowel de App als Play Store. Ook geeft de zoekmachine Google aan dat mensen significant meer zoeken op termen als “virtueel privénetwerk” of “VPN”. De toename in VPN-gebruikers is voornamelijk zichtbaar in Amerika wat ook vrij logisch is vanwege de nieuwe wetgeving die daar is aangenomen. Toch ondervinden ook andere landen een flinke toename in gebruikers en dit zal in de aankomende jaren ook blijven toenemen door de menselijke behoefte aan privacy en (online) veiligheid.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Babaji538

  Ik merk het aan de houding.
  Petra Hermans

  1. Holland

   Ha, Petra is terug van vakantie. Leuke tijd in de kliniek gehad?

   1. Diederik van Walsum

    Holland,

    Ssssst, Petra is nogal verward uit die kliniek ontslagen 🙂

  2. lugar

   Hoi Petra, met Lugar.

   Jouw foto hangt niet boven m’n bed en ik heb ‘m ook niet opgeslagen op m’n computer. Ik heb ‘m wel online, maar dat vind je niet erg want jouw foto’s staan ook online.

   Jammer dat je nooit in gesprek gaat en jezelf altijd beperkt tot het plempen van onbegrepen verhaaltjes, hoewel, héél soms, sporadisch, schrijf je wel eens iets dat dan weer wel met het onderwerp te maken heeft. Maar als daar dan op gereageerd wordt geef je niet thuis. Jammer joh, want DDS is ook een beetje bedoelt als tweerichtingsverkeer, meedoen is leuker dan niet, toch?

   O ja, ik verwacht niet dat je reageert maar je zou ons wel verbazen, is dat niet leuk? Probeer het eens, ik weet zeker dat je het kunt.

   Dag Petra!

   1. Steve Van der Vekens

    Haha, boven je bed!
    Als je met je smartphone niet voorzichtig bent, staat ineens de kop van Petra op je scherm te prijken.

 2. lugar

  Gek hè, we hebben niets te verbergen maar dat verbergen wel dan weer wel via de VPN. Logisch want vadertje, moedertje, transgenderneutrale staat wil graag alles weten via de sleepwet.

 3. Vit

  Merkwaardigerwijs krijg je wel meteen reclame als je een site bezocht heb.

  1. lugar

   Ik niet hoor Vit, ik gebruik ad-blockers en Firefox, bovendien heb ik VPN en dan ben je, normaal gesproken, niet te profileren.

   1. Vit

    Ik heb VPN van AVG, maar geen adblocker.

    1. lugar

     Ik gebruik Noscript, een add in Firefox. Het vergt even wat instellingen, maar daarmee hou je alles wat je niet wil wel buiten de deur.

 4. Beukman

  Ik gebruik vooral een VPN om in het buitenland naar de Nederlandse tv te kunnen kijken en in Nederland naar de buitenlandse tv. Vroeger moest je er nog allerlei ingewikkelde dingen voor doen, maar de meeste VPN-diensten zijn tegenwoordig erg gebruikersvriendelijk.

  Het valt trouwens wel te verwachten dat binnen een paar jaar de EU het gebruik van een VPN om bovengenoemde reden overbodig zal maken.

  1. lugar

   Overbodig in jouw geval. In mijn geval niet. Ik heb namelijk alles te verbergen en dat gaat niemand wat aan. Daarom gebruik ik VPN op 6 verschillende apparaten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.