Huizenbubbel terug van (nooit) weggeweest: hoogste stand van huizenprijzen ooit gemeten

U kunt er ‘u’ tegen zeggen (flauw) dat we binnenkort weer te maken krijgen met de ineenstorting van de huizenmarkt. En met binnenkort bedoel ik niet binnen een aantal maanden, want het kan alsnog jaren duren. Toch wordt de kans steeds groter, want de huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Nog hoger dan op het hoogste peil in 2008, voordat de huizenmarkt instortte. Een implosie van de economie was het gevolg. 

De prijzen stegen in mei bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In april gingen de huizenprijzen op jaarbasis ook al met bijna 9 procent omhoog. Sinds het dieptepunt in juni 2013 is sprake van een stijgende trend. Een woning kostte vorige maand circa 28 procent meer dan toen.

In mei werden in totaal 18.237 woningen verkocht, bijna 2000 meer dan een maand eerder. De totale waarde van de in mei verkochte woningen bedroeg bijna 5,2 miljard euro. In de eerste vijf maanden van het jaar verruilden 86.609 woningen van eigenaar, 6,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het ligt vooral aan de hypotheekrente en de aftrek, maar ook het vertrouwen van de consument in de markt. zo lang die blijft stagen of enigszins stabiel blijft, zullen de huizenprijzen blijven stijgen. Tot op het punt dat het onhoudbaar is geworden. De overheid zal daar lang in meegaan, want de huizenmarkt is een belangrijke, zo niet de belangrijkste motor van de economie. Ik bedoel daar eigenlijk mee, de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid.

Toch zijn er al veel economen die voorspellen dat de huizenmarkt weer zal imploderen en dat het niet zo lang meer gaat duren. De laatste economische crisis zal daarmee vergeleken nog best zwak zijn. Dit komt onder andere door de ‘globalisering’ en de ‘internationalisering’ van de huizenmarkt. Er zijn veel meer (rijke) bieders die de prijzen zullen opdrijven. Kijk maar naar Amsterdam. Mark my words, dit gaat geen goed einde krijgen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Heinz

  In een welvarend rijk land grijpt iedereen zijn kans. Geen geld voor een nieuwe auto, je leaset hem. Een andere hut met uitzicht op de rivier? Geen probleem de makelaar denkt met U mee. En dan maar zeuren “wat kost het ons allemaal, die opvang”

  1. lugar

   @Heinz: “Zeuren, opvang”

   Rustig knul, ze komen eraan en dat zal je nog genoeg gaan kosten. Gesteld dat jij een huurhuis hebt, gaan ze gewoon de huurtoeslag versoberen of afschaffen. Wil je verhuizen? Kan niet, of je moet tien jaar wachten want, eerst de statushouders.

   1. sonar

    Lugar ,Heinz is van hetzelfde clubje als kwispedoris en Gansje ,Fritsje,Beukenoot.enz ,als het maar tegen Nederlanders is dan zijn zij voor ,de verraders van Nederland en pro islam.

 2. Henk-Jansen

  Dat is het gevolg als je beleggers volledig vrij laat. Zo’n prins bernard die meer dan honderd huizen in Amsterdam bezit dat is toch niet normaal meer? De po

  1. Henk-Jansen

   -de po

 3. JanKlaasen

  Zelfs als het over de huizenprijzen gaat wordt de islam erbij gesleept, sommige zijn wel erg ziek…

  1. NoDoubt

   Je kunt niet ontkennen dat er krapte op de woningmarkt is mede door de toename van ‘vluchtelingen’. Ze moeten toch ergens wonen, ze krijgen zelfs voorrang.

   1. JanKlaasen

    Hoe kan het dan dat er al krapte is sinds WO2? Toen hadden we toch geen nieuwkomers?

 4. Blue monday

  Laten we beginnen met het afschaffen van de hypotheekrente (in fases) die er alleen voor zorgen dat de prijzen van een huis veel hoger liggen dan noodzakelijk.

  Verder veel meer huizen op maat bouwen, ouderen verhuizen niet, want er zijn te weinig aangepaste huizen voor hen op een aantrekkelijke plek. Verder is een alleenstaande al snel blij met een klein huisje (tiny-house) voor zichzelf, die is nu veroordeeld tot een rijtjeshuis.

  pak de prins bernhard junioren maar keihard aan, speculatie met huizen is alleen goed voor zijn portemonnee.

  Leer eerst maar eens sparen voor een huis, jongeren hebben daar nog nooit van gehoord. Jongeren in Volendam bv. doen dat wel! en daar zijn de huizen heel duur!

  en zo kunnen we nog wel even door gaan….

 5. Rosasolis

  Hoewel de kosten van eigen huizen blijven stijgen, gaat de kosten van een huurhuis ook omhoog. Zodat het moeilijk is het te beslissen: gaan we over tot een koophuis, waarvan wij alle onderhoud en reparatie onkosten ook moeten betalen, behalve de hoge hypotheek aflossingen? Omdat wij steeds een lage inkomen hadden, en ook te maken had met werkloosheid, kwamen wij terecht in een oude huurhuis, waar wij nu 20 jaar huren.
  Wij zijn gepensioneerd, maar de woningbouw stichting zorg goed voor reparaties, vernieuwingen, en vervang apparaten in dit oude woning. Hoewel onze huur stijgt 5 euro jaarlijks, kregen wij ramen isolatie met dubbele glas, vloer isolatie, een nieuwe
  verwarmingsketel, nieuwe keuken kranen, en nieuwe dakpannen. Enkele jaren geleden toen de woningstichting bezig was om een aantal huur-woningen te verkopen, konden wij ook dit oude woning ook kopen. Goedkoop zou het niet zijn om de koopprijs af te lossen, en wij wisten dat er veel reparaties en vernieuwingen op onze kosten zouden moeten komen. Zodat wij hebben besloten om gewoon door te gaan als huurder.
  Nu weet ik dat wij de juiste keuze hebben gemaakt. Mijn gelovige moeder lachte jaren geleden naar de chique juppy mensen die enorme huizen of flats gingen kopen in
  “mortgage heights” in de nieuwe deel van Winnipeg, Canada. Mum zei tegen mij toen ik op bezoek was: “gaan deze chique lui al dit luxe met ze meenemen, wanneer hun tijd op aarde geeindigd is, en zij verder gaan?” Hoewel de kerken niet helemaal eens zijn of wij voorlopig slapen, of meteen doorgaan naar het hiernamaals, weten wij allemaal
  dat een huis wordt meestal na het overleden van de huurders of eigenaren, altijd door iemand anders overgenomen. Als het niet wordt afgebroken. Maar zoals Mum zei,
  je woont er in een huis of flat voor een aantal jaren, maak er de beste van. Maar wees
  bewust dat er komt een dag dat je van dit (voorlopige) thuis zal moeten vaarwel zeggen. Ik heb me altijd gevraagd wie HOUD meer van hun oude woning: jarenlange huurders of nieuwe hypotekers die alleen een goedkope oude woning wilden kopen en in wonen…om hun geldwaarde niet verliezen. Domme Hollandse mentaliteit. Behalve misschien voor een jonge gezien, die een veilige thuis willen voor hun kinderen.
  De heel oude voormalige grote huurhuizen in onze buurt hebben nog steeds vele burgers, waarvan de meeste nog steeds de oudste huurders van onze dorp zijn.
  Het leven voor mensen met een geringe begroting is niet makkelijk, en daarom willen wij doorgaan met het maandelijkse huurwoning kosten, met altijd de garantie dat je gratis hulp krijgt van de woonstichting wanneer je een ernstige probleem krijt met binnen en buitenhuis problemen op je woning. Nadat 20 jaar te hebben gewoond in een oude stabiele, goed onderhouden huur-woning, zou ik niet hoeven te wonen in een gorgeous hypotheke TV model woning. Met de meest gangbare uitroeping: Oeei, wat hebben jullie een sprookjeswoning voor ons gemaakt! Maar realiseren deze mensen dat zij zullen ooit afscheid van dit troep moeten maken?…Gewone mensen met gewone oude koop of huur woningen zijn veel eerlijker, en hoeven geen TV ombouw nodig. Wij willen onze grote, prachtige huurwoningen onderhouden en behouden.
  Soms hebben wij hulp nodig van de woningstichting, maar dat is in onze huur ingegrepen. Kortom, als er iets binnen of buiten onze woning kapot gaat of moet vervangen worden, dan onze huurdersvereniging komt op voor de kosten. Terwijl alle nieuwe arme hypotheek aflossers die kosten niet kunnen aflossen, zodat hun woningen steeds achteruit gaan.

 6. Koos sssss

  Je krijgt toch niet vaak zoveel onzin te zien, op minder dan een A4tje.

  Om te beginnen kent ook de woningmarkt fluctuaties. In 1979 is er een enorme val van de prijzen geweest. De rente steeg toen tot 13%, salarissen werden niet meer verhoogd en veel mensen kwamen vanwege de crisis in de ww.

  In 1997 waren de woningprijzen weer op het niveau van 1979 en economen schreeuwden vanaf 1995 al, dat er wel een enorme crisis op de woningmarkt zou komen. Tot 2008 zijn de prijzen lustig doorgestegen en in die crisis daalden de woningprijzen -/-30%.

  We zitten nu weer rond het niveau van 2008, maar we zijn wel 10 jaar verder.
  Als je de inflatie meetelt zitten we nog ruim onder het niveau van 2008.

  De HRA is er al vanaf eind 19e eeuw en die wordt op dit moment al afgebouwd. De suggestie dat deze stijging met de HRA te maken heeft is net zo steekhoudend als de stelling dat je van masturberen doof wordt.

  Wat zwaar meespeelt is de locatie. In de Randstad stijgen de prijzen het hardst en daar is dan ook een groot tekort aan woningen. In Groningen en Drenthe kosten woningen vrijwel niets.

  Ook in landen rondom ons zie je iets soortgelijks. In Duitsland kan je goedkoop een woning kopen. In de regio Düsseldorf zijn woningen echter minstens zo duur als in ons land en in de regio München zijn woningen duidelijk duurder.
  In Londen geldt hetzelfde.

  Onder aan de streep is er niets aan de hand.
  Wat mensen mogen lenen voor hun woningen is zeer beperkt en om voor HRA in aanmerking te komen moet je een annuïtair dalende hypotheek afsluiten. Waarmee 100% aflossen al een vereiste is.

 7. Frits Jansen

  Nu de crisis voorbij lijkt stopt de ECB eerstdaags met haar stimuleringsbeleid. Daardoor zullen rentepercentages stijgen tot meer normale waarden. Als spaarder vind ik het prachtig dat de rente zal stijgen van 0,05% naar 0,5% or ooit misschien 5%, maar hypotheekhouders die hun hypotheek niet bijtijds hebben vastgezet zullen massaal failliet gaan. En als er dan veel huizen onvrijwillig op de markt komen zullen de prijzen weer dalen.
  Voor een ware liberaal een gruwel, maar enige regulering van de huizenmarkt zou niet verkeerd zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.