Jongeren die op vakantie gaan in land van herkomst worden verrast: ‘Nee, je wordt uitgehuwelijkt.’

Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA), jazeker dat bestaat echt, heeft docenten en hoogleraren gewezen op het risico van uithuwelijking bij jongeren. Deze jongeren, die met positieve gedachten op ‘vakantie’ gaan in het land van herkomst, blijken daar steeds vaker uitgehuwelijkt te worden. Vaak weten ze ook nog eens wat er gaat gebeuren, maar mogen ze dat niet melden De onderwijskrachten worden gevraagd om extra op te letten nu de zomervakantie nadert.

Belangrijke aanwijzingen zijn bijvoorbeeld angst om op vakantie te gaan of de aankondiging van een last-minutebezoek aan familie in dat buitenland, meldt de organisatie.

Het LKHA is het aanspreekpunt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken als slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland hulp nodig hebben. Het verifieert de melding en ondersteunt slachtoffers bij terugkeer naar Nederland.

Verbazingwekkend dat zoiets nog steeds gebeurt in een land als Nederland. Neen, ik bedoel niet ‘verbazingwekkend’ op de manier dat ik zo naïef ben dat ik het helemaal niet zou verwachten. Het gaat mij om de frictie tussen wat wij hier in Nederland al heel lang niet meer normaal vinden, dat dat nog steeds gebeurt in families die uit islamitische landen komen.

Als onderwijskracht verwacht je zoiets ook niet en je gaat er al helemaal niet naar zoeken, maar blijkbaar gebeurt het vaak genoeg dat een Nederlandse instantie daar een melding van moet maken. Het is triest gesteld voor dit soort jongeren, maar de sociale druk in dat soort families is vaak te groot en de schaamte te intens als je als jongere het aanbod afwijst.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Bloem

  Mensen als Quispel zullen deze praktijken trachten te bagatelliseren en zien daar geen kwaad in. Waar dit soort mensen wel het kwaad van inzien is het feit dat er in de media gewag wordt gemaakt van dit soort praktijken en dat als racisme en intolerantie uitleggen. Net als de cultureel ingegeven haat vanuit de islam richting Joodse burgers, zal hij ook die goed weten te praten.

  1. Onno

   @Bloem,..”dit soort mensen” ? Het is geen plantkunde, doe er nog een schepje bovenop !

   1. swetsnek

    ok dan zal ik wel doe n DIT SOORT RAPALJE zo goed ?????

  2. Step one

   Hear hear!

 2. Benny

  Op vakantie¿. In het land waar ze zogenaamd een paar jaar geleden hals over kop hebben moeten vluchten……wake t f up

 3. Lex

  Inderdaad belachelijk dat dit nog bestaat. Veelal stokoude mannen die met jonge kinderen trouwen.

  Dit bewijst maar weer eens dat wij totaal geen grip hebben op deze materie.

  Terwijl het heel simpel is om hier een wet voor in het leven te roepen.

  Een totaal verbod op het uithuwelijken stel de ouders aansprakelijk hier moeten zware straffen op staan voor de vader van het gezin ja alleen de vader vrouwen hebben meestal niet te zeggen binnen het gezin.

  Ook aan de scholen goed op te letten een simpele absentenlijst lijkt mij al voldoende.

  Aanpakken deze schandelijke praktijken. Ze zijn er in ieder geval weer een laat bij.
  Er had maanden geleden al aan campagne opgestart moeten worden en al deze ouders in hun eigen taal een brief moeten sturen waarin duidelijk gemaakt dat het uithuwelijken streng verboden is op straffen van bijvoorbeeld 10 jaar gevangenis straf voor de vader.

  Uit de ouderlijke macht zetten van de nog andere meisjes binnen dat gezin

  Streng aanpakken.

  Als ze weten dat hier streng verboden is en ze vader 10 jaar de bak in kan gaan dan komen ze mogelijk niet meer naar Nederland.

  Wat wij helemaal niet erg vinden en een heelhoop belastinggeld bespaard.

  1. Bloem

   10 jaar gevangenis en daarna uitwijzen met een totaal inreisverbod

   1. lugar

    @Urk: Inderdaad Bloem, nog erger is het dat ze worden uitgehuwelijkt en dan gehersenspoeld met hoofddoek terugkomen in het kader van de gezinshereniging, gewoon omdat het kan .

    1. Ni28

     Inderdaad, omdat het kan. Ondermijning van de democratie door misbruik van democratie.

    2. Ni28

     Het is hier ook al door iemand aangehaald. Vluchtelingen uit oorlogsgebieden gaan met vakantie terug. Is het dan niet gevaarlijk daar? Je staat wel raar te kijken want terugkeren kunnen zij niet door de levensgevaarlijke situatie maar met vakantie kan het wel. Zijn wij weer belazerd? Jazeker.

     1. Bloem

      Kennelijk is het veilig genoeg, tijd om terug te keren.

 4. meijer61200

  Daar hoor je onze deuggleuven brigade dan weer niet over. Dat schorremorrie loert uitsluitend op de witte, dus fascistische, nazaten van slavendrijvers. Het kankergezwel islam laten deze hypocriete dozen geheel buiten schot (net zoals de smeerlap Francisco van Jole; de rapist die gewoon aan het werk blijft bij BNN/Vara. Zo rolt Nederland helaas.
  Maar de tijden gaan veranderen…

 5. nienke

  Dit weet iedereen al heel lang toch en er wordt zoals gewoonlijk niets aan gedaan.
  Waarom kunnen ze niet naar hun land terug maar wel met vacantie voor enige weken het land waaruit zij gevlucht zijn.
  De dochter wordt uitgehuwelijkt en komt nooit meer naar Ned. terug.
  Deze ouders hebben totaal geen enkel gevoel erbij wetende dat hun dochter een rot leven krijgt en toch maar uithuwelijken en daarbij niets hebben te vertellen want de man is de baas meestal met een veel oudere man die alles kan en mag doen met haar zij is zijn bezit.
  Deze ouders onmiddellijk het gevang in en daarna het land uitzetten, goed voorbeeld voor de volgende ouders die hun dochter willen uithuwelijken.

 6. Ernst Quispel

  Deze praktijken zijn strafbaar en een smerige vorm van ontvoering dan wel mensenhandel. Het is goed dat hier meer aandacht voor komt teneinde dit kwaad te bestrijden.

  1. van Urk

   Jammer genoeg was die aandacht tien jaar geleden ook al. Zaken als uithuwelijken zullen alleen maar toenemen. Dankzij…

   1. lugar

    @Urk: Inderdaad, en ieder jaar, zo tegen de vakantieperiode, komt de Staats- en Propaganda Omroep met een waarschuwing.

    Oorzaak? Islam!

   2. Ni28

    Inderdaad, een terugkerende item en men heeft nog niet van geleerd.

  2. lugar

   @Ernst Boudewijn: Hoe kun jij daar als halfmoslim nou in allah’s naam bezwaar tegen hebben? Islam, weet je wel!

  3. sjun

   Het is natuurlijk niet het enige kwaad dat veel meer aandacht behoeft: https://tinyurl.com/y9mecls9

 7. NoDoubt

  Uit de berichtgeving wordt ook het onderwijspersoneel ingeschakeld. De kinderen zijn dus nog leerplichtig en ontvangen kinderbijslag. Je pakt de ouders het NL paspoort af en zet ze op het vliegtuig en anders volgt er gevangenisstraf vanwege vrijheidsberoving medeplichtig vrijheidsberoving en onderduiken leerplicht. Hier ligt een schone taak voor o.a. schoolinspectie. Maar ze pakken illegalen al niet aan dus een wassen (Pinokkio)neus.

 8. Ni28

  Met de islamisering keert Europa terug tot de vroege middeleeuwen.
  Een geestelijke teruggang maar wel met een mobieltje in de hand.

  1. lugar

   Ernst put graag uit informatie afkomstig uit die tijd, zoals het een echte moslim betaamd.
   Zo riedelt hij steevast of Luther & Co die vermeend antisemitisch zouden zijn.

   #<1600

  2. Frits Jansen

   In de vroege Middeleeuwen liepen moslims in Saoedi-Arabië voorop in wiskunde en astronomie. “Algebra” is een Arabisch woord.
   Degenen die niet in vooroordelen willen blijven steken moeten hier eens kijken:
   https://www.muze.gov.tr/en/museums/the-museum-for-the-history-of-science-and-technology-in-islam

   1. van Urk

    Frits Jansen@ Waar ging het mis waarom de wetenschap in islamitische landen opeens is stilgestaan? Is de Islam soms zelf de oorzaak voor het falen van islamitische landen om een moderne kennismaatschappij te realiseren? Heeft de obsessie met de Koran als het enige boek dat er toe doet, waar alles wat het weten waard is al in staat, misschien iets te maken met het gebrek aan kritisch denken en geestelijk vrijheid waar een kennismaatschappij niet buiten kan? De kwestie lijkt een blinde vlek onder islamologen.

 9. Frits Jansen

  Uithuwelijking wordt op deze site natuurlijk in verband gebracht met de islam, net als veel andere verwerpelijke culturele opvattingen (zoals eerwraak en vrouwenbesnijdenis) in landen verweg.

  Maar het heeft er NIETS mee te maken.

  Het komt daar ook bij niet-moslims voor, en omgekeerd niet bij autochtone Europese moslims.

  1. van Urk

   Inderdaad. Uithuwelijken, besnijdenis en of eerwraak komt in vele culturen en religies voor. Punt alleen is dat in Europa de islamitische cultuur de boventoon voert aan dit soort in westerse ogen strafbare zaken.

   1. Ernst Quispel

    Inderdaad. Uithuwelijken, besnijdenis en of eerwraak komt in vele culturen en religies voor.

    Waaruit dus volgt dat deze gebruiken een culturele c.q. tribale oorsprong hebben en niet causaal voortvloeien uit de geloofsinhoud van de verschillende religies.

  2. Floris

   Frits gelooft de linkse praatjes dat meisjesbesnijdenis niets met islam te maken heeft.

   https://www.trouw.nl/home/-meisjesbesnijdenis-heeft-wel-degelijk-met-de-islam-te-maken-~aa0fba69/

   1. Ernst Quispel

    Daar heeft Frits gelijk in. In islamitische culturen worden, zoals in elke cultuur, soms tribale of heidense tradities overgenomen. Zo werd door Jezus Christus slavernij en de doodstraf door steniging niet afgewezen, maar in het moderniseringsproces slijten die gewoontes in de regel.
    Overigens vindt de vrouwenbesnijdenis ook in christelijke landen plaats. Met de godsdienst heeft dat dus weinig te maken.

    1. swetsnek

     hahahahahahaahahahahah tuurlijk domme jongen

    2. Floris

     De islam heeft meisjesbesnijdenis inderdaad van tribale culturen overgenomen.

     Vervolgens heeft islam het opgenomen in de sharia en daarmee werd het een officiëel door de islam gelegitimeerd gebruik.

     Eigenlijk net als jongensbesnijdenis. Vindt Ernst dat ook niet islamitisch?

     Hoe verklaart Ernst dat in Indonesië en Maleisië massaal meisjes worden besneden terwijl daar voor de komst van de islam geen sprake van was?

     1. Floris

      En toen viel Ernst stil…

 10. Jantje

  “Jongeren” ja, ja. Dat is politiek correcte kletspraat voor meisjes.

 11. sjun

  Migratie en kinderen zijn in sommige culturen economische instrumenten. Steevast wordt daarmee die hen ontvangende Westerse samenleving overvraagd door extra geparkeerde problematiek die leidt tot naar anderen doorgeschoven sociale, culturele, curatieve, juridische, psychische en financiele rekeningen..

 12. falschirmjager

  In het kader van gezin hereniging is het gepast het gehele gezin bij het uitgehuwelijkt en kind te voegen.Allemaal uitreizen scheeld verschillende uitkeringen en subsidies en hier weer een woning beschikbaar voor starters.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.