Joost Eerdmans over uitsluiting van Leefbaar Rotterdam: ”Vrij schandalige gang van zaken.”

Joost Eerdmans, de fractieleider van Leefbaar Rotterdam, is niet te spreken over het coalitievormingsproces in Rotterdam. Uiteindelijk heeft de VVD Leefbaar Rotterdam laten vallen voor een coalitie met vijf andere partijen: D66, PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP. “Hij had niet moeten buigen en bij ons moeten blijven”, stelt Eerdmans als hij het heeft over VVD-leider Vincent Karremans. Karremans stelt daarentegen dat die er alles aan heeft gedaan.

Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans vindt het een “vrij schandalige gang van zaken” dat de grootste partij, die 21 procent van de stemmen kreeg, bij de formatie in de Maasstad buitenspel is gezet.

“Je moet niet raar opkijken als mensen in Rotterdam de volgende keer denken: ‘waarom zou ik nog gaan stemmen?'”, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Gisteravond werd bekend dat VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP formatiegesprekken gaan beginnen. De gesprekken liepen eerder vast omdat GroenLinks, PvdA en D66 niet met Leefbaar én de VVD in een coalitie wilden.

Eerdmans verwijt het vooral de linkse partijen, waar Leefbaar volgens hem altijd voor openstond. “Nida en Denk komen niet in ons woordenboek voor, maar de rest was open.”

Het is inderdaad een bizarre gang van zaken om de grootste partij niet mee te willen nemen in de onderhandelingen. Wat Thierry Baudet heeft gezegd over het ‘partijkartel’ is ook aan de gang op lokaal niveau. De VVD kiest er dus eerder voor om met vijf andere partijen te onderhandelen en zo een coalitie vorm te geven met een minimale meerderheid dan de poot stijf te houden.

De VVD, die flink gewonnen heeft afgelopen verkiezingen met de charmante Vincent Karremans, verspeelt hierdoor de unieke positie die ze nu hebben verkregen. De kans is groot dat de partij bij de volgende verkiezingen flink wordt afgestraft als ze verder gaan met deze kleurloze coalitie.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. meijer61200

  De laatste stuiptrekkingen van de gevestigde graaiers! De paniek is bij de extremisten compleet toegeslagen. Dat wordt lachen. Binnen twee maanden is dit zooitje gevallen. En bij de volgende verkiezingen quasi verontwaardigd zijn waarom er toch niemand meer gaat stemmen.

  1. B. Pascal

   Inderdaad, hoe wil je een fractie beginnen met 8 verschillende visies?

 2. Ernst Quispel

  De druiven zijn zuur.

  1. B. Pascal

   Ze worden te vroeg van de boom getrokken. Rijpen in rust begrijpt Links niet!

  2. sjun

   Welnee, dat wordt prijsschieten bij de komende raadsvergaderingen totdat de buit bij de eerstvolgende vekiezingen kan worden verzilverd. Die Karhengst van de Rotterdamse VVD heeft zijn eigen politieke houdbaarheid verkort. Intussen zien we ook in Rotterdam een trek naar de periferie om eigen kroost een minder bezorgde jeugd met meer kansen te bieden.

 3. Robert Leiden

  Het bekende huiliehuilie dat zo bekend is van de PVV.
  Men is de grootste partij in 020 met 21% van de stemmen.
  Maar daarmee heeft men nog geen meerderheid.
  79% heeft willens en wetens niet op Leefbaar gestemd.
  De huidige gang van zaken komt weerspiegeld dan ook de wens van 4/5e deel van de stemmers van 020.

  1. Robert Leiden

   eehhh… Rotjeknor is 010… 🙂

  2. RobertMarsman

   Dit is werkelijk de grootste onzin die ooit van me leven heb gelezen. De normale gang van zaken wordt door jouw voor het simpele gemak gewoon even omgedraaid. Het gaat er niet om hoeveel mensen er niet op stemmen, maar hoeveel er wel op stemmen.

   We kunnen ook redeneren dat Leefbaar nog altijd de grootste partij is geworden en nog veel meer mensen hebben niet op die andere partijen gestemd. Slimmerik.

   1. Robert Leiden

    De grootste partij, Leefbaar, vertegenwoordigt met 21% niet het grootste deel van Rotterdam.
    Daar heb je een coalitie voor nodig om een meerderheid te krijgen.
    De grootste partij mag die coalitievorming gaan vorm geven.
    Komt er op neer dat Leefbaar aan andere partijen vraagt:
    “…zullen we samen gaan spelen…”
    Waarop de andere partijen dus het antwoord geven:
    “… nee, ik speel liever met iemand anders…”
    En dat mag.
    Valt tegen voor de grootste partij.
    Maar nogmaals, de grootste partij vertegenwoordigt niet het grootste deel van de Rotterdammers. Dat doen die andere partijen in hun eigen coalitie.
    Anders gezegd, als grootste partij na de verkiezingen heb je rechten bij de coalitie vorming.
    Maar… het verplicht andere partijen tot niets.
    Het is nooit anders geweest in de politiek.
    Vreemd dat dat nu ineens als onrechtvaardig wordt opgevat.

   2. palko

    @Marsman, Robert Leiden maakt er zich met een Jantje van Leiden van af. Ik heb zelden zo’n kromme redenering gelezen. Zelfs een klein kind snapt dat er ook andere partijen nodig zijn om een werkbare meerderheid in de Gemeenteraad te hebben. Iedereen die een beetje kan lezen en rekenen weet dat LR met afstand de grootste partij in de Maasstad is geworden. En alleen al om die reden politieke verantwoordelijkheid hoort te krijgen. Ik sprak vanmiddag tijdens mijn werk een paar doorgewinterde VVD-aanhangers uit het Molenlaandistrict in Hillegersberg. Die totaal niets begrijpen van de knieval die de onervaren VVD-lijsttrekker Vincent Karremans heeft gemaakt voor de actiefascisten van Groen Links.

  3. Ernst Quispel

   Ja, dit is juist: er bestaat geen democratische regel dat de grootste partij per definitie in het College vertegenwoordigd moet zijn. Er is maar één democratisch vereiste: het College moet kunnen steunen op een meerderheid in de Raad.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Karremans de bukker.
  Hij draait zijn hoofd naar achteren en vraagt smekend met betraande snoet aan de linkse fascist
  “Moet ik nog dieper bukken meneer ?”

  R’dam is een zwijnenstal
  En aangezien de omvolking in sneltreinvaart doorzet schat ik in dat R’dam pijlsnel de communistische heilstaat Grachtengordel achterna gaat.
  Leefbaar zal nooit meer aan de macht komen
  Het total kartel en de Judas club van de SGP zorgen daar wel voor.
  Ook voor de SGP kan de islamisering niet snel genoeg gaan.
  Tijdens WO2 hadden dit soort lieden een naam.

  1. Robert Leiden

   En psycho’s horen in een TBS kliniek thuis.

   1. Ernst Quispel

    Voot Two Raven is dit een vorm van therapie.

    1. Ernst Quispel

     Voot = Voor

    2. Top

     Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en eenzame armoedzaaier.

 5. Frits Jansen

  Tja, dat is de polarisatie die gewetenloze populisten in Nederland teweeg hebben gebracht, waar politieke partijen als vijanden tegenover elkaar staan. Als daar maar geen “Amerikaanse Toestanden” van komen!

 6. Ritter

  Het is typisch dat de linkse partijen ,die hun mond vol hebben van “niet-uitsluiten”, vaak andere partijen uitsluiten.

  Nu gaan de verliezers van de verkiezingen proberen een coalitie te vormen met uitsluiting van verreweg de grootste partij in Rotterdam. Niet bepaald democratisch.
  ———-
  Verbijstering na uitsluiting grootste partij Leefbaar
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/06/620789-620789/

 7. Ritter

  De linkse partijen in Rotterdam hebben al laten zien dat ze liever met de streng islamitische partijen in Rotterdam samenwerken dan met Leefbaar Rotterdam.

  En door de demografische veranderingen in Rotterdam ( via illegale migratie (onder het mom van “vluchteling”) en via geboorte) vormen moslims een steeds grotere groep in Rotterdam.

  Over 20 jaar is de autochtone Rotterdamer ver in de minderheid in zijn eigen stad. En dit beeld zullen we in veel grote steden in Noord/West Europa zien. Want de massale migratie vanuit de islamitische landen gaat gewoon door.
  ———-
  Fusie DENK en NIDA kan tweede partij Rotterdam opleveren
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/06/fusie-denk-en-nida-kan-tweede-partij-rotterdam-opleveren-620706/

  1. Ernst Quispel

   Steden als Rotterdam en Londen worden al jaren uitstekend bestuurd door islamitische burgemeesters. Deze islamofobie slaat nergens op.

   1. Holland

    Loco Quispel vindt het heerlijk om onder een moslimbewind, onder een moslimbestuur en in een moslimstad te wonen. Het kan hem niet snel genoeg gaan. Weg met Nederland!

    1. EU kok

     Kortom, Holland lult een eind in de ruimte en doet demoniserende uitspraken die hij niet kan bewijzen.

    2. Ni28

     Dat zijn de echte weg-met-ons mensen. Die willen het echt, het zijn verraders van eigen land.

   2. Seneca

    Uitstekend? ik heb een andere opvatting inzake uitstekend besturen… maar dat is aan eq niet besteed. sadiq en aboutaleb zijn beide notoire jodenhaters, daar kunnen zij niets aan doen, dat wordt hen voorgeschreven, maar dat jij dat bent, dat is verwerpelijk zoniet verachtelijk.

   3. nassigny

    Is reeds in gang gezet in Rotterdam en nu ook met Markouch

 8. Ritter

  Tja……………….de VVD is onbetrouwbaar.

  Ondertussen in Amsterdam:

  WeAreHere krakers kraken Weesperzijde een opnieuw een pand en wat doet van Aartsen (VVD):

  “Wat zo’n pijn doet: van Aartsen weigert met eigenaar van HaCarmel uberhaupt in gesprek te gaan en gaat wel heel vrolijk op de foto met ‘voorman’ #wearehere. Royeer die man gewoon als lid @vvd Echt hoor.”
  https://twitter.com/gertjanneerhof/status/1003313539644354562
  ———————

 9. Ni28

  Als de VVD alles aan gedaan heeft dan moesten zij niet met de rest in zee gaan en rug recht houden. Maar de VVD heeft geen ruggengraat dat weten wij al langer. Ik ben het met Eerdmans eens, waar is nog een kiezer voor nodig. Deze laatste verkiezingen hebben laten zien dat de kiezer gelijk na de verkiezingen belazerd wordt door de zittende establishment die al van tevoren weet wie met wie in zee gaat. Verkiezingen zijn er alleen om zich democratisch te mogen noemen. Maar dat doen landen met dictators ook.

 10. Jetske

  Joost heeft de fout gemaakt door zo pontificaal met Baudet in zee te gaan, de Rotterdammers willen dat niet, die wilde Leefbaar Rotterdam!!!

  1. Ritter

   Jetske

   “de Rotterdammers willen dat niet”
   ——————

   U bedoelt kennelijk dat de linkse partijen in Rotterdam dat niet willen…………………..die linkse partijen willen liever in zee gaan met streng islamitische partijen als NIDA zoals we hebben gezien en sluiten partijen als Leefbaar uit.

   De verliezers van de verkiezingen gaan nu proberen met elkaar samen te werken……….een soort monsterverbond waarbij een groot deel van de Rotterdammers word buitengesloten.

  2. Ni28

   Zo is dat precies en het was nergens voor nodig ook.

 11. poldi

  Toch is het lachwekkend om dit allemaal te aanschouwen.
  Alle linkse partijen in Nederland doen aan uitsluiting maar hebben “verbinding” als leus.
  Het is toch echt de kiezer die voor deze kwalijke keuze zorgt.
  Ze willen een extreem links beleid,
  ze willen meer migranten,
  ze willen een extreem milieubeleid,
  ze willen meer geld wat van de ander is,
  en bovenal willen ze de macht.
  Dit land is echt gegijzeld door links, hun achterbakse christelijke “vrinden” en de verraders van de VVD, en we hebben het gewoon laten gebeuren!

  1. Robert Leiden

   Iedereen kan de verkiezingsprogramma’s lezen.
   Kennelijk slaagt JE er niet in om te overtuigen.
   Ligt dat aan de kiezer, aan de andere partijen of ligt dat aan Joost?

  2. Ritter

   poldi

   “Alle linkse partijen in Nederland doen aan uitsluiting maar hebben “verbinding” als leus.”

   Zo is het precies.

 12. poldi

  Plagiaat
  ———–
  Toen bekend werd dat Rosenmöller zich er mee moest bemoeien, toen wisten we eigenlijk al welke uitslag er zou komen.
  Deze superlinkse Pot bewonderaar heeft GroenLinks zo ongeveer opgericht en nu moeten wij, het klootjesvolk, geloven dat hij de zaken onpartijdig kan bekijken?
  Jaja,……… Maar mócht er nu nog een kink in de kabel komen, dan weten deze linkse stadverraders in elk geval dat ze steun kunnen krijgen van het ergste wat je je kunt indenken, nl. de partijen van mensen die beweren dat ze ook Nederlander zijn, maar steeds weer het bewijs leveren dat hun oorspronkelijke nationaliteit (ook al is die van generaties her) boven álles stellen.
  Dat willen de linksen toch zo graag?
  Ik ben Rotterdammer, daar geboren en getogen en ook al woon ik nu in het buitenland, mijn Rotterdamse hart klopt nog altijd voor mijn mooie stad. Ik hou van die stad en de tranen schieten spontaan in de ogen als je leest hoe je stad verkwanseld wordt.

  1. JanKlaasen

   Ik snap het niet hoor, er hoeft toch maar 51 procent op leefbaar te stemmen? Dan hebben ze niemand nodig maar blijkbaar heeft 80 procent van de Rotterdammers het prima naar zijn zin en heeft leefbaar het niet zo goed gedaan de afgelopen jaren. 🙂

 13. J.C.

  Dat de nepchristenen met deze angstige coalitie meegaan zegt alles over hun gebrek aan principes……………

 14. NoDoubt

  Je ziet dit over het hele land. Het is een geheime afspraak om deze partijen buitenspel te zetten. Door deze partijen buitenspel te zetten, moet je niet raar opkijken als zij wel met een meerderheid aan de macht gaan komen. Want gezien de ontwikkelingen in Europa staat dat wel te gebeuren.

  1. Troelstra

   En is dat ook nodig.

 15. nassigny

  Wat ben ik blij dat ik in Frankrijk woon, niet in de grote stad maar op de campagne. Natuurlijk zijn er hier, met name in de grote steden, problemen. De Fransen die ik spreek gevn dezelfde problematiek aan die voor heel, met name Noord Europa geldt.
  Het is de tendens van deze tijd en van laffe politici die het volk niet serieus nemen. De kleine Napoleon heeft het moeilijk, denk aan betogingen,stakingen etc. We leven nu eenmaal in een tijd waarin veel burgers hebben geleerd hun zegje te doen. In Frankrijk gaant men de straat op, ondanks 2000 politieagenten. Van belang blijft dat een en ander zonder vernieling behoort te gaan. Wat gebeurt er in Nderland? Graat de schaapskudde nog steeds door. Met betrekking tot Rotterdam, natuurlijk een schande is dit ook niet zo mby. het schijnparlement?

 16. Troelstra

  Heel het land leest mee en het zal in heel het land de VVD fors gaan berouwen. Dit is verraad. En dat geldt ook voor die Judassen van het CDA. Bezint eer ge met D’66 begint.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.