Mensen frauderen er op los in de Zorgsector: ruim 9 miljoen meer dan in 2016

Het jaar 2017 staat bekend om het frauderen. Frauderen kan je blijkbaar zeker leren, want in 2017 is er aan 27 miljoen euro gefraudeerd. In 2016 was dat 19 miljoen euro en in 2015 11 miljoen. Binnen twee jaar dus dramatisch gestegen. Dan heb ik het niet over fraude door zorgverzekeraars, waar men vaak de schuld bij legt, maar door gewone burgers en zorgaanbieders.

De bewezen fraude werd in ruim driekwart van de gevallen gepleegd door zorgaanbieders. In een beperkt aantal gevallen (6 procent) spanden zorgaanbieders samen met verzekerden bij het plegen van fraude.

Vorig jaar zijn ruim 1100 fraudeonderzoeken uitgevoerd, waarbij in meer dan 300 gevallen fraude werd bewezen. Het gemiddelde fraudebedrag was bijna 90.000 euro. Fraude komt vooral voor in zorginstellingen, bij de AWBZ- en pgb-regeling, en in mindere mate bij de ggz en de wijkverpleging.

In 180 gevallen kon fraude niet bewezen worden, maar bleef er wel een sterk vermoeden bestaan. Het ging daarbij om bijna 3 miljoen euro.

Je kan hierbij dus denken aan PGB-constructies waarbij de zorgaanbieder vanuit moreel standpunt kostenconstructies creëert waardoor het positiever uitkomt voor de patiënt of de zorgconsument. Dat is natuurlijk heel erg nobel, maar uiteindelijk gaat het ook ten koste van de belastingbetaler en de mensen die zich wél aan de regels houden.

Aan de andere kant moeten we ook kijken naar de motivatie wáárom er gefraudeerd wordt. De instellingen die dus het meest frauderen hebben te maken met zorgkosten waar óf in bezuinigd is, óf een herstructurering hebben gehad. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van dit soort fraude, waarbij de fraudeurs vanuit noodzaak of nobele motivatie dit doen. Dat betekent niet dat de fraude goedgepraat dient te worden, het betekent wel dat de politiek moet kijken naar waar de probleempunten zitten en wat er aan gedaan kan worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Scaldis

  Nam zo’n Turks thuiszorgbureautje niet al zo’n 6 miljoen voor hun rekening?

 2. Paaldanseres

  Zou je niet heden ten dagen. Dank je de koekoek, met dergelijke premies.
  Dat zal gegarandeerd alleen nog maar erger worden. En terecht.
  Pakken wat je pakken kan. Als ze van jou roven… gewoon terug roven.

 3. NoDoubt

  NL paspoort innemen en naar thuisland.

 4. lIN-T

  Ze maken het ook wel erg makkelijk om te frauderen.
  Zwakzinnigen met royaal PGB budget, wie verzint zoiets?

 5. RS

  Want de mate van deskundigheid van de gemeentelijke ambtenaren laat wel eens te wensen over of er wordt niet goed geluisterd of doorgevraagd naar welke zorg of ondersteuning iemand echt nodig heeft. ……………………

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.