Huizenbubbel terug van (nooit) weggeweest: hoogste stand van huizenprijzen ooit gemeten

Huizenbubbel terug van (nooit) weggeweest: hoogste stand van huizenprijzen ooit gemeten

U kunt er 'u' tegen zeggen (flauw) dat we binnenkort weer te maken krijgen met de ineenstorting van de huizenmarkt. En met binnenkort bedoel ik niet binnen een aantal maanden, want het kan alsnog jaren duren. Toch wordt de kans steeds groter, want de huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Nog hoger dan op het hoogste peil in 2008, voordat de huizenmarkt instortte. Een implosie van de economie was het gevolg.

De prijzen stegen in mei bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In april gingen de huizenprijzen op jaarbasis ook al met bijna 9 procent omhoog. Sinds het dieptepunt in juni 2013 is sprake van een stijgende trend. Een woning kostte vorige maand circa 28 procent meer dan toen.

In mei werden in totaal 18.237 woningen verkocht, bijna 2000 meer dan een maand eerder. De totale waarde van de in mei verkochte woningen bedroeg bijna 5,2 miljard euro. In de eerste vijf maanden van het jaar verruilden 86.609 woningen van eigenaar, 6,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het ligt vooral aan de hypotheekrente en de aftrek, maar ook het vertrouwen van de consument in de markt. zo lang die blijft stagen of enigszins stabiel blijft, zullen de huizenprijzen blijven stijgen. Tot op het punt dat het onhoudbaar is geworden. De overheid zal daar lang in meegaan, want de huizenmarkt is een belangrijke, zo niet de belangrijkste motor van de economie. Ik bedoel daar eigenlijk mee, de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid.

Toch zijn er al veel economen die voorspellen dat de huizenmarkt weer zal imploderen en dat het niet zo lang meer gaat duren. De laatste economische crisis zal daarmee vergeleken nog best zwak zijn. Dit komt onder andere door de 'globalisering' en de 'internationalisering' van de huizenmarkt. Er zijn veel meer (rijke) bieders die de prijzen zullen opdrijven. Kijk maar naar Amsterdam. Mark my words, dit gaat geen goed einde krijgen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties