Met tien dagen nog 200.000 handtekeningen te gaan: teken ook voor referendum over de Donorwet!

Sommige mensen zien het niet meer komen, maar we hebben nog tien dagen te gaan om 200.000 handtekeningen te verzamelen voor het initiëren van een referendum over de Donorwet. Als u het nog niet gedaan hebt, doe dat dan nu wel! Laat een aantal mensen in uw omgeving het ook doen en dan komen we wel aan de 300.000 mensen. 

Het is belangrijk dat we een referendum krijgen over de omstreden Donorwet. Het is een vergrijpende wet die het recht op zelfbeschikking van het eigen lichaam aantast. Met de kleinst mogelijke meerderheid is deze wet aangenomen, dus het is logisch dat we daar ons zegje over moeten kunnen doen! We kunnen die 300.000 handtekeningen wel halen met een goede eindsprint, dat lukte toen ook met de Sleepnetwet.

Volgens Nijman [GeenStijl] was het ‘een strategische zet’ van de regeringspartijen om géén stokje te steken voor dit referendum. ,,Daardoor is er nu geen spanning meer. Dat betekent minder aandacht in de pers en dus minder handtekeningen. Wat dat betreft hebben de senatoren ons flink te pakken genomen.”

De donorwet van D66 regelt dat iedere Nederlander vanaf 2020 automatisch orgaandonor is, tenzij iemand aangeeft dat niet te willen. Nu is iemand donor als hij of zij dat zelf actief heeft opgegeven. De wet kwam met een nipte meerderheid door de Tweede en Eerste Kamer.

We kunnen wel weer teneergeslagen reageren en doen alsof het allemaal niet uitmaakt, maar als we nu al onze schouders ophalen en het maar voorbij laten gaan, dan zijn we het als volk nog geen eens waard om écht naar te luisteren. Altijd maar zaniken over de kloof tussen de burgers en politiek, dan moet je er zelf ook iets aan gaan doen. Laat het niet bij woorden, maar zet het om in daden: teken HIER.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Ernst Quispel

  Een kwalijk referendum over de rug van doodzieke patiënten.

  Walgelijk.

  1. Frits Jansen

   +1
   Door DDS opgehitste D66-haters gaan over lijken met hun vandalistische opvattingen over “democratie”.

   1. Stanly2000

    Fritsje, houdt je vast aan Ernst, domme jongen, dan kom jer wel!

  2. Roughwood

   NL grondwet: Artikel 11
   Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.

   Quisling en zijn Dictatoriaal66/Dood66 krapulen hebben het niet zo op uw zelfbeschikkingsrecht en bovenstaand wetsartikel…

  3. Roughwood

   WALGELIJK!

  4. Paul

   @Ernst Quispel
   Het is helemaal niet gezegd dat bij een referendum over de donorwet de meeste mensen tegen zullen stemmen zoals jij blijkbaar veronderstelt.
   En als het zo zou zijn, dat de meeste mensen bij een referendum tegen zouden stemmen, dan is het des te belangrijker dat dat ook tot uiting kan komen juist omdat dan zou blijken dat de politiek, die in meerderheid voor is, los gezongen is van de meerderheid van de burgers.

   Het gaat om het kunnen stemmen over zo’n belangrijk onderwerp, dat in principe iedereen aangaat, en niet om tegen te stemmen.

 2. EllyD18

  Jammer, maar dit referendum lukt niet meer.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Who cares
  Democracy is dead
  Ik teken niet.
  Ik heb bij de vorige getekend
  Aan elk referendum meegedaan
  Actief meegedaan, meer dan 100 mensen overgehaald bij het Oekraïne referendum
  Maar het enige wat ik heb geleerd is dat we in een totalitaire staat leven
  En aangezien het vee toch gewoon door graast na elke vernedering pas ik.
  Freedom is slavery innit ?

  1. Henk-Jansen

   Ja we leven echt in een totalitaire staat 😀 😀

  2. EU kok

   Quote:Actief meegedaan, meer dan 100 mensen overgehaald bij het Oekraïne referendum.
   .
   Stemmen ronselen?
   Referendum beïnvloeding?
   Mooi dat dit soort praktijken straks niet meer kan.

 4. EU kok

  Ik zie geen enkele reden om hiervoor te tekenen.
  Maar DDS en het gros der reageerders natuurlijk wel, gewoon omdat ze overal tegen zijn.
  Stelletje negatievelingen.

 5. Vit

  Die wet is een wassen neus, tenzij het wordt genegeerd dat mensen hebben aangegeven geen donor te willen zijn, dat was een kleine moeite btw.

 6. Ernst Quispel

  Dit referendum is, evenals de vorige referenda, georganiseerd met een ander motief dan de vraagstelling uitdrukt. Fake dus.

  De organisatoren spelen een vies spelletje over de rug van patienten.

  1. Roughwood

   .. aldus een ‘objectieve, gepreoccupeerde’ hielenlikker van onze omkoopneukhuteigenaar die de lichaamleegtrekwet helemaal geweldig en het einde vindt!

 7. Vit

  Wat er wel is bereikt is dat de mensen zijn gaan nadenken, wat geleid heeft tot donor registratie en afzeggingen.

  1. Robert Leiden

   Ja, dat kopt helemaal.
   Echter de meeste mensen zeggen niet af.
   Dus de wet bereikt wel zijn doel.
   I.p.v. dat tienduizenden donor zijn wordt het nu omgedraaid.
   10 duizenden geven aan geen donor te willen zijn.
   Per saldo levert het honderdduizenden mensen op die geen bezwaar hebben.
   Daarmee wordt de kans op een donororgaan voor mensen die op de wachtlijst staan groter, en daarmee de kans op overleven groter.
   En wat het het referendum betreft slaat Ernst de spijker op de kop.
   Voor veel onderbuik reaguurders is het weer een moment om lekker een spaak in het wiel te kunnen steken.

 8. Ni28

  De Nederlanders zijn volslagen apathisch geworden voor welke actie dan ook. Zij zijn boos en verontwaardigd maar doen niets als om gevraagd wordt. Wij hebben het toch nog goed hoor je vanuit de schapenkudde.

  1. Ni28

   En nadenken is ook zo moeilijk.

  2. Guus Geluk

   Mede dankzij goed bestuur hebben veel Nederlanders het inderdaad goed. Tegelijkertijd geeft het volk de voorkeur aan een gekozen elite en batterij volksvertegenwoordigers om het land te besturen.

 9. Guus Geluk

  Als Nijman een zeperd haalt is dat wederom een bewijs dat Nederlanders de voorkeur geven aan de representatieve democratie. De bedreiging voor de democratie in de vorm van referenda manifesteert zich wederom. Laten we hopen dat het gevolg van dit verknipte referendum op instigatie van het vieze blog mee zal vallen.

  1. Yato

   Beste Guus,

   Waarom is een referendum precies een bedreiging voor de democratie? De burger is mondig genoeg om zich uit te kunnen spreken over hoe het land bestuurd moet worden. De politiek zou daarmee juist een debat mee moeten aansturen over wat voor- en nadelen van een dergelijke stemkeuze zijn, zodat men verantwoord kan stemmen. Als de beslissing vervolgens niet bevredigend is, heeft men dat in Den Haag maar te accepteren.

   Overigens is een parlementaire democratie geen echte democratie. Je stemt eens in de 4 jaar op een partij waarmee je het minst oneens bent, en dan nog heeft partij in kwestie geen enkele verplichting om hun partijprogramma naar behoren uit te oefenen (zie bijv. dividendbelasting). Tevens kunnen politici zoveel liegen en fouten maken als ze willen, ook achter de schermen, en ze komen er gewoon mee weg zonder daar verantwoording over hoeven af te leggen. Daar komt tevens bij dat de politiek een vinger in de pap heeft bij de media en daardoor, weliswaar indirect, de publieke opinie beinvloeden om er bij de volgende verkiezingen weer voor te zorgen dat ze de macht behouden. Er ontbreekt simpelweg een stok achter de deur en het gevaar voor corruptie en nalatigheid is te groot.

   Een referendum is daarom mijns inziens een uitstekend middel om de politici tenminste een beetje in toom te houden en om aan de noodrem te kunnen trekken als men merkt dat Den Haag uit bocht vliegt.

   Van Thomas Jefferson: “When governments fear the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny.”

   Dus laat Den Haag maar flink bang worden voor het volk, is alleen maar goed.

 10. Beukman

  Complotdenker Nijman meent:
  “Volgens Nijman [GeenStijl] was het ‘een strategische zet’ van de regeringspartijen om géén stokje te steken voor dit referendum. ,,Daardoor is er nu geen spanning meer. Dat betekent minder aandacht in de pers en dus minder handtekeningen. Wat dat betreft hebben de senatoren ons flink te pakken genomen.”

  De overheid kan het bij Nijman dus nooit goed doen. Steken ze een stokje voor een referendum, dan zijn ze ondemocratisch. Steken ze geen stokje, dan is het een strategische zet.

  Wie wil de kop van Nijman er even afsnijden (aannemende dat hij geen donor is)?

 11. Heinz

  Waarom zo’n referendum ? Ik heb al een bewijs permanent bij mij dat ik donor ben. Daarvoor hoef ik niet naar het gemeentehuis om voor een referendum te stemmen. Het is heel goezo.

 12. Julian

  Het begint weer met een leugen…” een vergrijpende wet die het zelfbeschikkingsrecht…..”
  Feitelijk onjuist. Mensen houden volledig eigen zelfbeschikkingsrecht. Ze hoeven alleen maar NEE in te vullen.

  1. Victor83

   Ja, ze laten je hier dus een handtekening zetten en adviseren een touchscreen, ik heb het met mijn muis moeten doen, heb een halfuur zitten klooien! Er zijn een HELEBOEL mensen die dat niet hebben, ze maken het dus zo moeilijk mogelijk om te tekenen, echte typische linkse streken zijn dat bah bah.

 13. Victor83

  Zo, ik heb getekend, er is maar 1 wet waar ik me aan hou en dat is de natuurwet want de wet waar we naar leven is onrechtvaardig en corrupt, als het kabinet iets niet voor mekaar krijgt passen ze gewoon doodleuk de wet aan, met andere woorden er is geen wet.

  Beste voorbeeld van mijn ”persoonlijke” ervaring: Maximale huurverhoging was ooit nog 4%

  Begrotingstekort??? Weeeelnee, gewoon de wet aanpassen joh

 14. J.C.

  Voor een grote groep, die geen schermpje heeft waarop je kunt tekenen, is dit referendum te ingewikkeld om mee te doen. Ik zou zo meedoen als het niet zo ingewikkeld was.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.