Joosteerdmans

Joost Eerdmans over uitsluiting van Leefbaar Rotterdam: ''Vrij schandalige gang van zaken.''

Geen categoriejun 04 2018, 11:00
Joost Eerdmans, de fractieleider van Leefbaar Rotterdam, is niet te spreken over het coalitievormingsproces in Rotterdam. Uiteindelijk heeft de VVD Leefbaar Rotterdam laten vallen voor een coalitie met vijf andere partijen: D66, PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP. "Hij had niet moeten buigen en bij ons moeten blijven", stelt Eerdmans als hij het heeft over VVD-leider Vincent Karremans. Karremans stelt daarentegen dat die er alles aan heeft gedaan.

Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans vindt het een "vrij schandalige gang van zaken" dat de grootste partij, die 21 procent van de stemmen kreeg, bij de formatie in de Maasstad buitenspel is gezet.

"Je moet niet raar opkijken als mensen in Rotterdam de volgende keer denken: 'waarom zou ik nog gaan stemmen?'", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Gisteravond werd bekend dat VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP formatiegesprekken gaan beginnen. De gesprekken liepen eerder vast omdat GroenLinks, PvdA en D66 niet met Leefbaar én de VVD in een coalitie wilden.

Eerdmans verwijt het vooral de linkse partijen, waar Leefbaar volgens hem altijd voor openstond. "Nida en Denk komen niet in ons woordenboek voor, maar de rest was open."

https://twitter.com/Eerdmans/status/1003384732992716800

Het is inderdaad een bizarre gang van zaken om de grootste partij niet mee te willen nemen in de onderhandelingen. Wat Thierry Baudet heeft gezegd over het 'partijkartel' is ook aan de gang op lokaal niveau. De VVD kiest er dus eerder voor om met vijf andere partijen te onderhandelen en zo een coalitie vorm te geven met een minimale meerderheid dan de poot stijf te houden.

De VVD, die flink gewonnen heeft afgelopen verkiezingen met de charmante Vincent Karremans, verspeelt hierdoor de unieke positie die ze nu hebben verkregen. De kans is groot dat de partij bij de volgende verkiezingen flink wordt afgestraft als ze verder gaan met deze kleurloze coalitie.

 

 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten