Militaire missie in Mali één grote improvisatieshow

De Algemene Rekenkamer komt met schrikbarende conclusies over de inzet van militair materieel en de effectiviteit van hun trainingen en missies. Het is er één grote zooi! Aldus het AD.

Missies die jaarlijks moesten worden verlengd waardoor plannen niet met zekerheid konden worden uitgevoerd, gebrekkig materieel en tekorten op van alles en nog wat! Dit krijg je met slappe politici in de Tweede Kamer die jarenlang op Defensie hebben bezuinigd maar wel heel stoer ‘hun steentje’ bij willen dragen als ergens weer eens de pleuris uitbreekt.

De simpelste dingen gaan verkeerd (buiten de schuld van de militairen zelf om), van terreinwagens waar de militairen geen rijbewijs voor hebben tot een tekort aan nachtkijkers en antennes voor communicatie. Dit heeft ertoe geleid dat 78 procent van de militairen géén vertrouwen meer heeft in het materieel waarmee zij geacht worden te werken. Typetjes als Jeanine Hennis (VVD), Ank Bijleveld (CDA) en in mindere mate Klaas Dijkhoff (VVD) deden er veel te weinig aan om Defensie überhaupt op een niveau te krijgen waar het ook daadwerkelijk kan doen wat er van verwacht wordt.

Het ernstige aan de hele situatie is dat deze bezuinigingen letterlijk over lijken is gegaan en er vervolgens gewoon een nieuw poppetje mag doen alsof ze (want dat is lekker progressief) weer wat van Defensie weet te maken. Wees dan gewoon eerlijk en schrap die missies als je weet dat heel Defensie aan alle kanten rammelt maar stuur geen jochies, zoons, partners en vaders met onvoldoende training naar onduidelijke missies met onbehoorlijk materiaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ni28

  Nederland doet met dit soort missies puur voor de bühne.Kijk ons, wij helpen overal. Dat het ineffectief is en mensenlevens kost door waanzinnige bezuinigingen aan materieel maakt de politiek niets uit.

 2. Stanly2000

  En dat allemaal omdat Bertje Koenders dit wel een leuke missie vond!

 3. poldi

  Bedankt Bert Koenders voor je doordrammerij om toch maar een pang-pang missie naar Mali te sturen.

 4. hans-e-pans

  Dat militairen, dus Nederlandse militairen, in Malie actief zijn is om de Franse belangen daar te beschermen.

 5. Babaji538

  Mensen, die de waarde van geld niet verstaan
  geven geld uit, als water.
  Ik mis mijnheer Bert Koenders,
  de grote boezemvriend.
  Petra Hermans

  1. lugar

   Hoe krijg je het voor elkaar
   Petra Hermans

 6. JanusK56

  Ja Ni28,
  Nederland doet dit inderdaad voor de buhne, zodat de verantwoordelijke politicy internationaal een aanzien krijgen, wat weer goed is voor het verkrijgen van de baan na de politiek.
  Ze vergeten echter één ding en wel dat ze bloed aan de handen hebben door hun falend mismanagement c.q. beleid!

 7. Pescador

  Wij hebben daar niks te zoeken een beetje soldaatje spelen in malie, welke gek heb dat bedacht.

  1. lugar

   Brussel?

   1. Mart

    Als je ze ergens ver weg neer zet,kun je ze mooi niet gebruiken als er troebels zijn in eigen landje… Rutten strategie.

 8. Frits Jansen

  “Improvisatieshow”? Dat lijkt wel een compliment.
  Het gevaar van zulke missies is dat die zich meestal tegen moslims keren, die ons dat kwalijk nemen. De fanatiekelingen onder hen zien dit als westers terrorisme dat zij beantwoorden met oosters terrorisme. Terecht of niet, die vergroten ook in Nederland het gevaar van terroristische aanslagen. Waar zulke missies vaak mede verdedigd worden als middel om Nederland veiliger te maken doen ze in feite het omgekeerde.

  1. lugar

   Praten als Ernst, kwaken als Ernst, brallen als Ernst en zuigen als Ernst?

   Het is Ernst.

   1. glazenbol

    Is dat diezelfde Ernst die altijd zo loopt te snoeven over de wel zo “ervaren bestuurders” die er volgens die hersenloze in NEDERland actief zijn?

 9. Mart

  Tja ministers toen en nu zonder ballen…dan krijg je dit slappe gelul!

 10. Ernst Quispel

  Kan de vraag nog gesteld worden wat we daar in hemelsnaam hebben te zoeken?

 11. P.Sisterons

  Stop de war games en besteed het geld aan nuttiger zaken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.