Nederlanders onderschatten kosten uitvaart

Een uitvaartverzekering is de meest voorkomende verzekering die niet verplicht is. Ongeveer twee derde van de Nederlandse bevolking heeft er een afgesloten. Dat is misschien niet eens zo wonderbaarlijk, want Nederlanders zijn nu eenmaal een pragmatisch volk.

Toch weet een groot deel van de bevolking helemaal niet wat een uitvaart daadwerkelijk kost. Vooral jongeren lijken de kosten sterk te onderschatten. Veel uitvaartverzekeringen die worden afgesloten zijn daarom niet volledig kostendekkend.

Al met al wordt er in Nederland gemiddeld zo’n 7.500 euro gespendeerd aan een uitvaart, stelt de budgetvoorlichter Nibud. Daarbij is een begrafenis zelfs nog iets duurder.

Kosten uitvaart

De daadwerkelijke kosten van een uitvaart zijn in grote mate afhankelijk van het aantal genodigden en de gekozen materialen en diensten. Maar ook de regio waarin iemand overlijdt, heeft invloed op de kosten. In de gemeente Leiderdorp bijvoorbeeld, liggen de grafkosten voor een particulier graf voor een periode van 30 jaar op een kleine 8.000 euro. Dat terwijl men in de gemeente Kerkrade met ruim 1.000 euro al klaar is voor eenzelfde soort graf (en een looptijd van 20 jaar).

Een uitvaart kan dus flink in de kosten lopen. Dat komt ook omdat er veel verschillende soorten kosten gemaakt worden. Allereerst zijn er de basiskosten, zoals het bespreken en begeleiden van de uitvaart en de kosten die door het crematorium of de begraafplaats gemaakt moeten worden. Daarnaast zijn er veel secundaire kosten, zoals de afscheidsplechtigheid, opbaring, de kist, bloemen, rouwkaarten en catering.

Onderschat

Door veel Nederlanders worden de kosten van een uitvaart onderschat, blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekering.nl. Daardoor komt het vaak voor dat de uitvaartverzekering niet voldoende dekt bij overlijden.

Maar liefst 65 procent van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar schat de kosten van een uitvaart lager in dan 6.000 euro. Een deel hiervan denkt zelfs dat de kosten lager liggen dan 4.000 euro. Hoe dat komt, ligt mogelijk aan het feit dat veel jongeren nog niet nadenken over hun eigen uitvaart, laat staan een verzekering die de kosten ervan dekt. Het gros van de Nederlanders sluit dan ook pas na hun 35e een uitvaartverzekering af.

Bij volwassenen tussen de 30 en 39 jaar worden de kosten dan ook iets beter ingeschat, maar nog altijd lager dan de gemiddelde kosten. 44 procent denkt dat de kosten onder de 6.000 euro uitkomen. 39 procent denkt aan een bedrag tussen de 6.000 en 8.000 euro en 17 procent acht dat de kosten hoger liggen dan 8.000 euro.

Dat wijsheid met de jaren komt, blijkt ook wel uit dit onderzoek. 50-plussers zijn zich over het algemeen veel beter bewust van de kosten die een uitvaart met zich mee kan brengen. Zij schatten de kosten van een uitvaart in op gemiddeld 7.786 euro, wat dicht in de buurt komt van het daadwerkelijke gemiddelde (7.500 euro).

De reden dat ouderen de kosten beter inschatten, heeft vooral te maken met het feit dat deze groep vaak al direct was betrokken bij het regelen van de uitvaart.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. swetsnek

  Het kost helemaal niets ze laten je niet boven de grond liggen hoor hahahahaHA

  1. lugar

   Dat klopt, maar wettelijk zijn de nabestaanden wel verplicht de uitvaart te regelen en te betalen.

 2. lugar

  Pas geleden de uitvaart van m’n vader moeten regelen. Omdat de begrafenisvereniging ontbrak hebben zijn kinderen (drie) het uit eigen zak betaald.

  – Mortuarium ziekenhuis €130
  – Hulp bij inkisten en aankleden €81
  – Zelfgemaakte kist en eigen vervoer van mortuarium naar crematorium €0,00
  – Akte van overlijden bij de gemeente van overlijden €14,00
  – Twee dagen rouwkamer crematorium €200
  – Technische crematie, dat is direct de volgende dag om 08:00 zonder publiek of nabestaanden €650
  – Afspraak notaris i.v.m. onderzoek testament en informatie [nota werd ons niet in rekening gebracht door de notaris] ca. €120
  – Verwerpen deficitaire nalatenschap via de kantonrechter €130
  – Diverse onkosten i.v.m. afstemmen, regelen, en heen-en-weer rijden €100

  1. lugar

   begrafenisvereniging = begrafenisverzekering

  2. JubbeFeenstra

   Zo kan het inderdaad. Mijn vrouw en ik hebben al besloten het zo te doen.
   Thuis laten ophalen met technische crematie kost 1250 euro en daarvoor krijg je:
   Geheel verzorgde crematie zonder plechtigheid in het crematorium:
   Algehele verzorging en regeling van de uitvaart.
   Telefonische bespreking van de uitvaart.
   Vervoer van de overledene naar ons dienstencentrum.
   Volledige verzorging en kleden van de overledene.
   Levering van een nette uitvaartkist.
   Gebruik van de koeling in ons dienstencentrum voor de gehele periode.
   Verzorgen van de aangifte van overlijden in de gemeente van overlijden.
   Vervoer van de overledene naar het crematorium.
   Kosten crematorium (buiten aanwezigheid van de nabestaanden).
   Crematorium wordt door ons bepaald.
   Dag en tijdstip van de crematie vindt plaats in overleg met het crematorium.
   24/7 telefonische ondersteuning.
   Verstrekken van de as in een as-bus, strooikoker.

   Kost wat meer is zeker betaalbaar.

   1. lugar

    Dat scheelt niet zo heel veel Jubbe. Wij konden dit van tevoren niet regelen en er was ook niets geregeld, wij hadden wel besloten, en gelukkig lukte dat ook goed, dat we ons koud en zakelijk zouden opstellen naar de ondernemers waar je meestal mee te maken krijgt. Zo hebben wij geen gebruik gemaakt van een uitvaartondernemer waardoor we dus alles zelf moesten doen. Wel vreemd als je vader nog maar net koud is om dan meteen de facturen sober te houden.

    Dat is sowieso een advies, blijft opletten, emoties kunnen je geld kosten.

    1. JubbeFeenstra

     Dat bedoel ik, het scheelt niet zo heel veel. Wat nodig is is een telefoontje en alles wordt voor die 1250 uit handen genomen. Je hoeft zelf geen kist te maken., je hoeft niet met overledene te sjouwen. De naam van dit bedrijf staat bij ons bij favorieten in de PC en in boekje dat altijd zichtbaar is voor derden als er iets met ons 2 zou gebeuren. Iedereen is anders maar voor ons is het zo dat zodra je de laatste adem uitblaast je dood bent. Punt. Als je dat voor ogen houdt dan komt er niet veel sentiment bij kijken. Ik leerde dit 70 jaar geleden al toen een oom van mij onder een bus kwam en op slag dood was. Mijn moeder nam mij mee naar die tante. Oom lag opgebaard en omdat het warm weer was zette de ontbinding snel door. Daar lag oom Bram dus belletjes te blazen (koeling was er niet).
     Het was een praktische levensles voor mij.

     1. lugar

      @Top: Je hebt gelijk Jubbe, en zo zal dat bij mij ook gaan. Ik heb mijn zaken geregeld, zoals je dat hoort te doen t.o.v. je nabestaanden. Helaas zijn er ook veel kwetsbare ouderen die de mogelijkheid van het afkopen van de verzekering soms aangrijpen om nog leuke dingen te doen als ze leven en niet nadenken over de gevolgen voor de nabestaanden. Ook hou je daar niet direct rekening mee, in het algemeen ga je er niet van uit dat iemand zijn verzekering heeft afgekocht, en het is ook niet iets waarmee de afkoper te koop loopt, althans niet in ons geval. Wij zouden hem namelijk hebben “verplicht” om maatregelen te nemen voor de zorg van de uitvaart, zodat het niet op onze schouders terecht zou komen.

  3. EU kok

   Omdat de begrafenisverzekering ontbrak.
   Zelfgemaakte kist en eigen vervoer
   Verwerpen deficitaire nalatenschap via de kantonrechter.
   .
   Gelukkig laat ik mijn vrouw en kinderen beter geregeld en verzorgd achter.
   Wat een armoe.

   1. sjun

    Je wordt tegenwoordig al uitgekleed door de diverse overheden omdat er ergens geld vandaan moet komen om de welkomscultuur van Angela Merkel te bekostigen. Dat laat vooral onderin de maatchappij zo haar sporen na. Om een of andere reden wil dat maar niet doordringen tot degene die voor opdringing van cultuur’verrijking’ besloten. Denk bijvoorbeeld aan prijziger huisvesting, lange wachttijden, duurdere zorg want ook de behandeling van onverzekerden van elder moet ergens van betaald worden. Denk aan overvol openbaar vervoer, toenemende kosten voor ordehandhaving, toenemende kosten voor het schoon houden van de openbare ruimten, toenemende kosten voor justitie en dan is er nog de groeiende kostprijs van opvang en begeleiding.

    Zo gek is het dus niet dat er voor meer gemarginaliseerden onderin de Nederlandse samenleving steeds minder over blijft en dat er door hen flink geschrapt zal moeten worden op allerhande kostenposten. Annuleren of laten afkopen van een begrafenisverzekering is toch weer enkele maanden eten.

    1. EU kok

     Je wordt tegenwoordig al uitgekleed door de diverse overheden
     .
     Akte van overlijden bij de gemeente van overlijden €14,00
     .
     Daar wilde ik het graag bij laten.

     1. sjun

      Je vergeet nog behoorlijk wat andere aanslagen op je vrij besteedbare inkomen die bij leven plaatsvinden. Dat begint al met onbeschaamde parkeertarieven en erfpacht.

     2. EU kok

      @sjun
      Woefterusten.

     3. lugar

      @Cock: Verder commentaar is aan jou niet besteed, ik weet het.

      Wat verkeringsmaatschappijen doen en wat pertinent verboden zou moeten worden? Op polissen vermelden dat de premievrije polis afgekocht kan worden, en dat is precies wat hij deed. De nabestaanden draaien daarvoor op en zo hoort het niet te zijn.

     4. EU kok

      Arme lugar
      Hij geeft dus te kennen, dat het verhaal nog erger is dan het in eerste instantie leek.
      Welk een ondoordachtheid, wat een simpelheid.

   2. Top

    Dat is altijd beter ‘geregeld’als je bij de ‘soos’ bent ‘aangesloten’. Bluffer!

  4. Top

   Was maar naar ‘uitvaart direct’ gegaan. Voor plus/minus 1500 Euro, ga je gewoon de pijp uit. Ik wil alleen maar ‘inpakken en weg wezen’. En mijn vrouw staat ter beschikking van de wetenschap, door haar unieke bloedafwijking. En daarna op kosten van het AZ gecremeerd.

   1. lugar

    @Top: Ja dat was een optie, punt was dat we direct moesten handelen en achteraf een koe in z’n gat kijken 😉

    Punt is en blijft dat er altijd zaken gedaan moet worden en dat je dus goed moet opletten, ieder akkoord kan een nieuwe factuur opleveren.

    1. Top

     Schoonmoeder overleed,op zondag. Gelijk op zondagochtend gebeld. Dinsdagmiddag gecremeerd voor 1350 euro. Hier in Ierland, is het allemaal wat duurder, omdat je hier in de regel begraven wordt (katholiek), maar cremeren kan ook in een grotere stad bijv. Cork. Ik wens je in ieder geval een prettig overlijden en een fantastische eeuwige rust. 😉

     1. lugar

      Hahahaha… dank je wel! 😉

     2. EU kok

      Top schrijft een fatsoenlijk verhaaltje en hij heeft nog gelijk ook.
      Ik wens je in ieder geval een prettig overlijden en een fantastische eeuwige rust.
      Dat die rust maar snel mag komen.

     3. lugar

      @Cock: Hahahaha, halve gare, je laat zelfs deze gelegenheid niet voorbijgaan.

      😛

 3. nogmaals

  Als EUcock overlijdt, zullen zijn vrouw en kinderen totaal geen zorgen hebben.
  Niet zozeer vanwege de geweldige manier waarop Cock alles heeft geregeld, maar vooral omdat ze dan eindelijk aan de tweede, prettige fase van hun leven kunnen beginnen; zonder die vreselijke, nare en negatief ingestelde kok.
  Hooguit missen ze dan elke maand wat trol-zilverlingen, maar ze zien daar zoveel levensgeluk tegenover staan!

  1. Top

   EUcock! Hij is goed! 😉

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.