PvdA krampachtig opzoek naar relevantie: Asscher wil deal met kabinet

Lodewijk Asscher probeert het maximale uit z’n erbarmelijke positie te slaan en kiest eieren voor z’n geld. Hij wil Rutte-3 gedogen in de Eerste Kamer als zij hun meerderheid verliezen. Maar wat wil hij daar voor terug?

In het AD valt te lezen hoe Asscher weer hard opzoek is naar manieren om de PvdA weer relevant te maken. Dat gehandicapten dreigen onder het minimumloon te worden betaald schiet Asscher in het verkeerde keelgat en dat onderwerp moet zijn speerpunt gaan worden. Ook voor D66 ging deze maatregel wat ver.

Asscher slaat nu harde taal uit wanneer hij zegt dat de prijs voor zijn steun omhoog gaat hoe langer er wordt gewacht met het accepteren van zijn steun. Op zich kan Asscher zich dit makkelijk veroorloven om zulke harde taal uit te slaan want de kans bestaat dat de PvdA zelf niet eens genoeg is voor een meerderheid in de Eerste Kamer, na de verkiezingen.

Het afschaffen van de dividendbelasting is voor Asscher geen eis want ‘dat wil Rutte toch niet’. Dat is allemaal te moeilijk dus kan hij zich beter focussen op makkelijk mee te scoren politieke puntjes als arbeidsgehandicapten en het eigen risico (die onder zijn bewind juist is verhoogd). Tot zo ver dus de man van de idealen…

Het lijkt wel of telkens wanneer Asscher ergens tegen is of verandering in wil, hij er zelf in eerste instantie een hand in had om het überhaupt gerealiseerd te krijgen. De PvdA laat uit alles blijken nog steeds niet te snappen waarom ze zo hard zijn afgestraft en proberen zich veel te snel weer in de politieke arena te mengen op een manier waar ze zo’n 20 zetels te weinig voor hebben om het te rechtvaardigen. Het PvdA bestuur zou er goed aan doen om even een spirituele reis naar Tibet te maken en tot zichzelf te komen, te weten komen waar ze voor staan en hun fouten eindelijk kunnen inzien in plaats van dit lege geblaat de wereld in te slingeren alsof ze ook maar op enige wijze relevant zijn voor het huidig politieke klimaat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Blue monday

  Een kleine partij met bakken ervaring, op zoek naar betekenis en relevantie.

  Vooruitkijken is regeren en daarmee scoort de PvdA door op te komen voor de zwaksten in dit land.

  Beter zo dan bv. De PVV die maar blijft schreeuwen en nog niks voor elkaar heeft gekregen.

  De PvdA stijgt in mijn achting en begint weet de sociaal democratische partij te worden die het lange tijd niet meer was.

  1. lugar

   Jij bent dan ook een rasechte pvda’r, schat ik zo in?

   1. Blue monday

    Wat nu niet is kan nog komen, tegenwoordig stem ik niet en wacht ik op een ietwat populistische, links van het midden partij die voor de inwoners van Nederland staat een streng Asiel, maar ook klimaatbeleid!!

    De PVV slaat geen deuk in een pakje Boter, de FvD is een beleidsarme partij die nog erger is dan de VVD en de SP bestaat nu uit idioten.

    Welke partij springt in dat gat?

  2. DolleDries

   Duidelijk een PVVofobie.

  3. Holland

   Blauwe, het socialisme is helemaal voorbij, over, een gepasseerd station, komt nooit meer terug. Niet in Nederland, niet in Europa en nergens in de wereld. Verzoen je daar nu toch eens mee.

   Sociaal-democratie is communisme light en dat willen de mensen niet meer. De tijden zijn definitief en voorgoed verandert. Voor het socialisme is doodeenvoudig geen plaats meer. Socialisten hebben volledig gefaald en zullen dat nooit meer kunnen herstellen. Ze hebben de verkeerden gepamperd en hun achterban laten vallen. Ze willen een steeds verder uitdijend staatsapparaat. Ze staan buiten de realiteit. Gelukkig maar, want socialisme is de hond in de pot. Voor iedereen.

  4. J.C.

   @Blue monday

   “De PvdA stijgt in mijn achting en begint weet de sociaal democratische partij te worden die het lange tijd niet meer was”.

   De perfect omschrijving van een opportunistische partij. En daar kunnen “arbeiders” geen brood door kopen. Minister Van der Laan (God van Israël hebbe zijn ziel, hoop ik voor hem) voorspelde al dat dat partijtje vanzelf zou imploderen….Helaas voor hem bedoelde hij de PVV, maar werd het zijn eigen partij, de PvdA (ha, ha, ha).

   De PVV daarentegen is een (en volgens mij de enige) partij, die een bestendige koers vaart.

 2. palko

  De PvdA krijgt alleen haar relevantie terug als de partij, net als de Deense Socialisten, ferm voorstander wordt van een uiterst streng immigratiebeleid. Dus Lodewijk Asscher: Doe je best!

  1. Blue monday

   Zou zomaar kunnen, ze hebben goud in handen, maar de PvdA kennnde pakken ze dat niet op.

 3. Henk-Jansen

  De pvda durft verantwoordelijkheid te nemen, in tegenstelling tot partijen als de pvv die alleen maar schreeuwen vanaf de zijlijn en keihard wegrennen als het erop aankomt. Goede actie van de pvda!

  1. DolleDries

   Duidelijk een geval van PVVofobie.

   1. Henk-Jansen

    Het zijn gewoon feiten, Dolledries. De pvv heeft zijn kans op verantwoordelijkheid gehad maar liep hard weg toen er bezuinigd moest worden. In tegenstelling tot de pvda, die in tijden van diepe crisis een coalitieakkoord met de vvd smeedde waarin pijnlijke maar broodnodige maatregelen afsproken werden.

  2. lugar

   Jij bent dan ook een rasechte pvda’r, schat ik zo in?

   #pvvfobie

 4. DolleDries

  De achtste partij van Nederland smachtend naar macht.

  1. lugar

   @DD: Ze verloren maar liefst 29 zetels, dat lijken ze alweer te zijn vergeten.

  2. lugar

   @DD: Overigens, D66 is de volgende!

  3. Henk-Jansen

   De pvda kan met die 9 zetels alsnog meer bereiken in de kamer dan de pvv met 20 😀

   1. lugar

    @Henk: Dat dan weer wel natuurlijk, daar hebben ze dan ook 29 zetels voor in moeten leveren en daarvoor zijn ze nu ook in de marge verdwenen en daarom wordt de PVV genegeerd waarmee 1.3 miljoen kiezers worden genegeerd.

    🙂

    1. DolleDries

     2014/03/22/pvda-tweede-kamer-steunt-voortaan-geen-pvv-voorstellen-meer hoe juist ze ook zijn.

   2. Original NL

    @ HJ..
    ..De pvda kan met die 9 zetels alsnog meer bereiken in de kamer dan de pvv met 20..

    ..Idd door diep in het achterste van rutte te kruipen…en zichzelf daarbij ongeloofwaardig te maken.

 5. Guus Geluk

  Het vorige avontuur met Rutte werd de PvdA bijna fataal.

  1. lugar

   Dat effect was niet eerlijk verdeeld.

  2. Henk-Jansen

   Helaas wel, het leek alsof de vvd alle krediet kreeg voor het economisch herstel terwijl de pvda de schuld gegeven werd voor de pijnlijke maar broodnodige hervormingen en bezuinigen. Laten we hopen dat deze actie van Asscher beter verloopt voor de partij van de arbeid!

   1. Henk-Jansen

    bezuinigingen*

   2. Guus Geluk

    In mijn ogen was het meer zo dat de PvdA steeds meer een aanhangwagen van de VVD leek te worden, aangezien men kennelijk onvoldoende voor elkaar kreeg. De linkse achterban is vervolgens overgestapt naar GroenLinks en D66.

    Nu, met D66 zal het ook niet goed aflopen. De partij moet degifbeker van een rechts-conservatieve regering tot de laatste druppel leegdrinken. Als Asscher het handig speelt kan hij de lading zetels van D66 die in 2021 vrijkomen, opvangen.

    1. lugar

     “In mijn ogen was het meer zo dat de PvdA steeds meer een aanhangwagen van de VVD leek te worden…”

     De oude partijen kennen geen verschillen, zolang ze maar mogen regeren zijn ze bereid om (bijna) alle principes overboord te flikkeren. Mooiste voorbeeld is D66, die partij gaat het dan ook niet overleven.

    2. Blue monday

     “Als hij het handig speelt”

     De PvdA mist al jaren iedere kans voor open doel….
     Daarbij zijn de media helemaal klaar met de PvdA, niets wil dan ook meer lukken.

     Jammer genoeg is de media er mede debet aan dat een partij als D’66 nu in de regering zit met steun van heel sociaal bewogen burgers en met GL aan de andere kant die “heel hip” is, maar vooral opkomt voor de linkse kiezers van 2x tot -tig keer modaal.

     Zonder sterke PvdA is dit land redelijk stuurloos, helaas moet ik zeggen is de PvdA ook stuurloos. ik zie het voorlopig nog niet zo zitten.

     1. Guus Geluk

      Monday,

      Bolkestein zei laatst dat een sterke sociaaldemocratische partij goed is voor ’s lands bestuur, maar dat Nederland zonder PvdA stuurloos is, lijkt me overdreven.

    3. Henk-Jansen

     Het is wel inderdaad dat d66 het meeste verloren heeft tijdens de formatie maar d66 heeft in ieder geval zijn verantwoordelijkheid genomen. Dat kun je alleen maar toejuichen.

     De pvda komt er nog wel bovenop. Mensen krijgen in de gaten dan schreeuwen langs de zijlijn niet werkt en de hype van Klaver gaat ook nog wel voorbij omdat ook hij, geen regeringsverantwoordelijkheid durft te nemen.

     1. Guus Geluk

      Henk,

      De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik met smart wacht tot het hele Jesse-circus ineen klapt. De PvdA is, hoewel niet mijn partij, tot besturen in staat, maar het Jesse-circus is volslagen onbetrouwbaar.

   3. Original NL

    De partij voor de allochtonen heeft het te druk met de pvv en fvd afzeiken.
    De pvda (aka vvd light) heeft de beroepsbevolking in de kou laten staan en is daar op afgerekend.
    Ondertussen zitten we opgescheept met de erfenis van 40 jr linkse naïviteit tw de moslim en afrikanen lawine.
    Een ramp van ongekende omvang.

    1. Guus Geluk

     Original NL: “De partij voor de allochtonen heeft het te druk met de pvv en fvd afzeiken.”

     Laat ze elkaar maar afzeiken, overeenkomstig de wil van de kiezer, zolang men buiten de politiek maar door één deur kan. Of in Arib en Bosma’s geval door één autodeur.

   4. Original NL

    @HJ….Helaas wel, het leek alsof de vvd alle krediet kreeg voor het economisch herstel …..
    Dit sloeg idd nergens op , ondanks de vvd is de economie dankzij het aantrekken van de wereldeconomie er weer een beetje bovenop gekomen.
    Economen zijn van mening dat de bezuinigingen er juist de oorzaak van zijn dat de crisis in nl langer heeft geduurd dan in landen waar men geen bezuinigingen heeft doorgevoerd.
    Dat zie je oa in de bouw waar door de bezuinigingen veel bedrijven kapot zijn gegaan die nu hard nodig zijn.
    Het stimuleren van de bouw door de roverheid had dit kunnen en moeten voorkomen.
    Als je de wind in de rug hebt is het makkelijk zeilen alleen daarom zit lachebekje nog op het pluche en slaat zich op de kale borst als “redder” van de natie!
    #hetkomtnietdoordevvd!

 6. NoDoubt

  Ze hebben hun idealen verloochend net als D’66. Ze moeten eerst terug waar ze echt voor stonden ipv te heulen. Ascher gaat dezelfde kant op als Samson.

 7. h_keur

  Het was de PvdA die alle wetten heeft geschreven rondom zorg en PGB.
  Zeldzaam, zoveel dat er nu gefraudeerd wordt door met maar liefst zo’n 20.000 zorgbureautjes. Wij zorgen als ouders 24/7 dat onze zoon 40 uur per week aan het arbeidsproces kan deelnemen met zijn complexe handicap en de PvdA heeft het zo geregeld dat ik daarvoor als AOW’er €100.000,00 gekort word, omdat we deze zorg leveren. We worden nu zelfs verplicht om fraude te plegen met het PGB om dat gat te dichten. We zijn minstens drie keer goedkoper dan die bureautjes door de door ons volledig geleverde zorg, maar moeten, omdat we de ouders zijn over de vergoeding ruim 80% belasting betalen. Tja, dat interesseert de PvdA geen bliksem. Onze zoon moet volgens hen via zo’n bureautje opgesloten worden en matjes vlechten, want stel je voor. Deze ouders bereiken wel 100% resultaat waar alle professionals faalden. Dat mag niet, dus worden we gewoon kapot gemaakt. Bedankt PvdA en doe ons een plezier, hef jezelf gauw op, voordat je nog meer onheil aan kunt richten

 8. Ni28

  De PvdA is kapot gegaan door niet op te komen voor de zwakken in de samenleving en slachtoffer te hebben gemaakt van de middenklasse.

 9. Ni28

  Rutte wordt uiteindelijk iedereen fataal alleen heeft men het te laat door.

 10. Guus Geluk

  De PvdA-stemmers redeloos, de PvdA-top radeloos, de PvdA is reddeloos. Rampjaar sociaaldemocratie 2017.

 11. Ni28

  “Zonder sterke PvdA is dit land redelijk stuurloos”.
  Met sterke PvdA is dit land binnenkort islamitisch.

  1. Rechtsaf

   @Ni28 ja maaaaar dat wil men sws heel graag toch, uh in Den-Haag

 12. Lex

  Ik ben nog steeds woest op de PVDA. dankzij de PVDA zitten we met een enorm grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers die maar niet weg willen.

  Dankzij de PVDA hebben we een boterzacht immigratie beleid.

  Groenlinks de milieu gekkies die kunnen we helemaal missen
  ( Een voor allen alles voor groen )

  Denk nooit dat de VVD nu water bij de wijn gaat doen.

  dit word dan ook niets.

  1. Frits Jansen

   Nee, het tegendeel is het geval. In 2000 kreeg staatssecretaris Job Cohen, de latere burgemeester, er de “Vreemdelingenwet 2000” door, die een eind maakte aan het eindeloze procedreren.
   Dat mensen die niet mogen blijven soms toch blijven komt doordat VVD-er Teeven als staatssecretaris begon de landen van herkomst te betalen voor het terugnemen van uitgeprocedeerden. Sindsdien verdommen die straatarme landen het begrijpelijkerwijze om voor niets een onderdaan terug te nemen. Teeven, je wordt bedankt! Hoop dat je als buschauffeur minder bokken schiet.

 13. Duckday

  DE PVDA is een gevaar voor NEDERLAND kijk eens wat ze hebben binnen gehaald

  1. Lex

   Inderdaad de PVDA is een groot gevaar voor Nederland.

 14. DolleDries

  Als er iets duidelijk is, is wel dat de kiezer deze partij totaal uit gekotst heeft.

 15. glazenbol

  Ach, de PVDA en het plegen van kiezersverraad kijkt niemand meer echt van op.

 16. glazenbol

  Ik zie dat er hier totaal hersenlozen nog in de veronderstelling leven dat de PVDA sociaal democratisch zou zijn. Nou die hoeven geen hersenscan te ondergaan aangezien door het ontbreken daarvan er niets te vinden zou zijn

 17. Pescador

  Zielig

 18. Florissa

  Jaren hebben ze in de regering gezeten ,en er iets aan kunnen doen, altijd de andere kant op gekeken ,en nu hebben ze plots het licht gezien , pluche plakkers ,opvreters ,en niksnutten ,zo staat de PVDA bekend ,en daar is niks van gelogen .

 19. Frits Jansen

  Maar DDS laat in het midden waarom de PvdA bij de laatste verkiezingen zo zwaar verloor.
  Een gangbare verklaring is dat de PvdA zich ongeloofwaardig heeft gemaakt door met de VVD te heulen.
  Mijn idee is dat Asscher te elitair is. Samsom was kernfysicus, zoon van een internist, Asscher gepromoveerd jurist, zoon van een topadvocaat en een hooglerares arbeidsrecht. De PvdA heeft een nieuwe Han Schaeffer nodig, de man die riep “in gelul kun je niet wonen”. De SP probeerde het ook eens met een briljante academicus, Agnes Kant, maar dat liep ook al uit op een debacle.
  Wijlen Eberhard van der Laan kwam in de richting: een intellectueel die ook het handwerk van een straatvechter beheerste.

 20. Duckday

  Ik begrijp nog steeds niet dat de leden van de PVDA deze huigelaar en verrader gewoon afzetten Deze man is niet te vertrouwen in Amsterdam heeft hij een puinzooi achter gelaten maar nu heeft hij ook NEDERLAND meegeholpen naar de afgrond te sturen

 21. nienke

  Ascher mag deze vent totaal niet hypocriet en moet altijd nog denken aan hoe hij Samsom een mes in z’n rug stak alleen om op het pluche te willen zitten.
  Die eeuwige grijns op z’n gezicht zegt genoeg, een zeer achterbakse kerel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.