Sanne Wallis de Vries weigert sorry te zeggen voor antisemitische Songfestivalgrap: ‘Gaat vanzelf wel voorbij!’

Eindelijk is daar dan de langverwachte reactie van comediènne Sanne Walis de Vries op haar actie daags na het Songfestival, waarin ze de zangeres Netta een anti-Israëlisch en zelfs antisemitisch lied liet zingen, waarin Joden werden weggezet als geldwolven en mededogenloze moordenaars. Het laat haar ijskoud, zegt ze. “Dit overkomt mij. Het gaat vanzelf wel weer voorbij.”

Ze heeft er meer dan drie weken overheen laten gaan, maar eindelijk reageert VARA-comediènne Sanne Wallis de Vries op de internationale ophef die ontstond nadat ze daags na de Israëlische winst van het Songfestival het nodig vond om in ‘satire’ Israël en het jodendom over de knie te halen. Ze haalde het bekende antisemitische fabeltje van stal dat Joden altijd rijk zijn, en dat ze zouden kicken op een zo wreed mogelijke behandeling van de Palestijnen.

Het heeft z’n zoete tijd geduurd, maar Sanne Wallis de Vries heeft eindelijk laten weten hoe ze over de zaken denkt. Verbijsterend genoeg heeft ze geen spijt van haar daden. Ze vindt het “satire” en dat moet nu eenmaal kunnen, zo meldt ze voor de camera’s van SBS:

 “Ik heb het maar gewoon aangezien. Eigenlijk net als een zwangerschap… Ik heb gedacht bij die ‘rel’: “OK, dit gebeurt dus. Zo reageren mensen. Dit overkomt mij. Het gaat vanzelf wel weer voorbij. Ik zag het volgens mij zoals het bedoeld was: namelijk als satire. En als: de vinger leggen op iets dat blijkbaar gevoelig ligt. Dat moeten we toch mógen doen, is mijn bescheiden mening.”

Zoals je kinderen uit ten treure moet uitleggen: dat je iets mág doen, betekent niet dat je het ook móét doen. Vaak is het beter om de vrijheid van meningsuiting – die vrij absoluut is in dit land – niet te gebruiken om lekker met eeuwenoude tropes over Joden in de rondte te gaan smijten, of om een mooi liedje bedoeld om pestkoppen aan te pakken aanwendt om de enige democratie in het Midden-Oosten voor een soort schietgraag moordland uit te maken.

De tijd heelt alle wonden, maar de tijd brengt helaas niet alle gemankeerde anti-Israël-activisten terug tot de orde. Zo blijkt ook in het geval Sanne Wallis de Vries nu wel weer, nietwaar?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Ritter

  Shin Bet baas onthult dat Israël in 2018 reeds 250 terreuraanslagen heeft verhinderd

  “Met behulp van traditionele en nieuwe big-data mogelijkheden, heeft de Shin Bet in 2018 tot nog toe (we zijn niet eens halverwege het jaar) 250 terroristische aanslagen voorkomen, vertelde directeur van het agentschap Nadav Argaman tegenover een bezoekende groep ministers van binnenlandse veiligheid op woensdag tijdens in een besloten zitting van een internationale conferentie over terrorisme in Jeruzalem.”

  https://brabosh.com/2018/06/14/pqpct-ikk-2/

 2. Two Ravens Black Kettle

  Israël bashen staat hoog op de lijst van elke zich zelfrespecterende NPO BN’rs.
  Vandaar ook de leugenachtige verslaggeving bij het Staatsjournaal.
  Geen wonder dat nergens ter wereld zoveel Joden zijn weggevoerd als in Nederland.
  Nu nog steeds is er kennelijk geen volk die zoveel vertrouwen heeft in de journalistiek als de armetierig Kaaskop. Ze apathisch om zelf op zoek te gaan naar de bronnen.
  Geef ze brood en spelen.

  1. Adriaan

   Hé TRBK, we gaan toch niet generaliseren?

  2. Top

   En daarom, is 4 mei voor ons geen gedenkdag, maar een schaamdag. Ook heeft NL percentsgewijs, het grootste contingent Germaanse SS geleverd. En die SWdV? In haar bek spuwen als je ze tegen kom.

 3. Scaldis

  Aantal volgers Sanne Wallis de Vries: 32 K
  Aantal volgers Bobbi Eden: 267 K

  1. Arie B

   Ze zullen haar vast zielig vinden met haar looks. Je hebt altijd volgers die medelijden hebben. Naast haar looks praat ze ook nog poep.

 4. Adriaan

  Sanne Wallis de Vries gaat vanzelf wel weer voorbij.

 5. DolleDries

  Vies smerig links wijf.

 6. lugar

  Wat jammer dat stoere Sanne geen anti-islamitische-grap durft te maken. Ik heb wel een voorstel: ga als Mohammed verkleed het podium op en zing dan een liedje over kleine meisjes, bijvoorbeeld “Mohammed loop toch niet zo snel” (vrij naar pappie loop toch niet zo snel).

 7. lugar

  In het boek “Vrouwen in de NSB” wordt geschreven over kameraadske Wallis de Vries uit Den Haag, zij was de leidster van de De Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie (NSVO). Ik denk dat het antisemitisme bij Sanne in haar genen zit.

  https://books.google.nl/books?id=TG9gBgAAQBAJ&pg=PT183&lpg=PT183&dq=wallis+de+vries+%2B+nsb&source=bl&ots=qbCd1KMoPQ&sig=gI17buNtD8KnRUB4VWjGR2Vg9S4&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiDgOXOldXbAhXSalAKHWU-B304ChDoAQgvMAE#v=onepage&q=wallis%20de%20vries%20%2B%20nsb&f=false

 8. Babaji538

  Proost!
  Petra Cecilia Maria Hermans

 9. lvdv

  Zij heeft groot gelijk, toch is er altijd 1 maar en soms meer.
  Zodra een bepaalde bevolkingsgroep te kakken wordt gezet en men vindt dat prima,
  moet men niet gaan miepen wanneer dat bij andere groepen ook gebeurt.
  Of, dat te kakken worden gezet, gedaan wordt door een satiricus, politicus,
  cartoonist of willekeurig ieder ander, over wie of wat dan ook, mag dan niet uit
  maken.

  Echter, vooral willekeurig ieder ander, over wie of wat dan ook.

  Daar schort het nogal aan.
  Alsof sommige groepen een beschermde status genieten.
  Alsof een bepaald beroep een vrijbrief is.

 10. Ernst Quispel

  De grap had niets met antisemitisme te maken. Er is dus geen enkele grond voor excuses.

  Als het begrip antisemitisme (een smerige vorm van levensgevaarlijk racisme jegens Joden) wordt gedevalueerd door er ook grappen over Israel onder te scharen doe je de Joden geen goed. Je maakt antisemitisme dan namelijk betekenisloos. Dat is riskant en fout.

  1. lugar

   Proost!
   Petra Cecilia Maria Hermans

  2. Roughwood

   Tuurlijk Quisling. Water is niet nat, vuur niet heet en in de woestijn is geen zand te vinden. En u, Abou Jahjah en Khamenei zijn niet antisemitisch. Wist u ook al dat Nijntje geen konijn is?

  3. van Urk

   Ernst Quispel: Wat heeft dan wel met antisemitisme te maken? Het is algemeen bekend dat antisemieten met de jaren heen verschillende argumenten zoeken om Joden stelselmatig te haten of als zondebok aan te wijzen. Wat voorheen eerst om religie ging, ging later over van het beschuldigen van de joden als woekeraars, oplichters, speculanten etc. En nu gaat het om politiek als argument waarbij het woord “oorlogsmisdadigers” al gauw uit de monden van de antisemieten komen. Dus geef een voorbeeld wat u dan wel een vorm van antisemitisme vindt.

   1. Seneca

    @van Urk
    natuurlijk is SWdV anti joods. maar gezien het feit dat er in dit land t.a.v Joden en Christenen vvmu bestaat en niet t.a.v. de moslims, zegt voldoende over al die figuren die het voor haar opnemen. nil novis sub solis. Niets nieuws onder de zon. maar geloof mij, al dit soort lieden, zullen zich de haren uit de kop trekken als zij zich realiseren waarmede zij bezig zijn geweest.

   2. Ernst Quispel

    Antisemitisme heeft betrekking op het generaliserend stigmatiseren, discrimineren, diskwalificeren dan wel vervolgen van Joden als etnische of godsdienstige groep. Daarin is er altijd sprake van racisme, het kwalijke idee dat Joden inherent niet deugen niet vanwege hun etniciteit, hun religie danwel hun genetische kenmerken.

    Het is evident dat kritiek op de politiek van de staat Israel niet onder deze definitie valt.

   3. Rechtsaf

    @van Urk buiten het gegeven dat Ernst antisemitisch is,m is Ernst ook nogal van het uit de wind houden van de islam en haar vrindjes.
    Ik noem Ernst niet voor niets islamprostituee

 11. Willem Alexander

  Zou Sanne Wallis de Vries ook zo creatief en principieel zijn om een leuke satire over Mohammed of een van zijn achterlijke volgers te maken?
  Ik denk het niet… dit is comfy….
  Weer zo’n pc progressief wijf dat door de mand valt en bij de eigen bloedgroep een wit voetje haalt.
  Comedienne? Tragisch wicht. En dom…

 12. A3aan

  Ach, ik heb het gewoon maar niet aangezien. Ik heb gedacht bij die “rel”, OK, dit is Joden haatster SWdV. Zo is zij, hopelijk krijgt zij door dat satire ook op een andere, waarheid getrouwe manier kan.

 13. nogmaals

  Sanne de antisemiet houdt van parodie , legt graag de vinger op iets dat blijkbaar gevoelig ligt. Dat moet mogen volgens haar.
  Waarschijnlijk heeft ze nog nooit als parodie de vinger gelegd op iets dat bij islamieten gevoelig ligt. En ik weet zeker dat ze dat ook in de toekomst helemaal nooit zal doen, ook al vindt ze honderd keer dat het moet mogen.
  Lafheid en antisemitisme gaan weer perfect samen.

 14. JanusK56

  Nee Lugar, een mop over Mohammed maken durft die VARA-muts niet, en wel uit lijfsbehoud. Wetende dat die aanhangers van die oh zo ‘vredelievende’ ideologie haar tot de dood aan toe zullen bedreigen!

 15. nienke

  Ja Sanne geen leuke satire over mohammed? mohammed met z’n 9 jarige bruid bijv.
  Geen lef zeker, bang voor represaille maatregelen.
  Voor de Joden hoef je niet bang te zijn die zijn te beschaafd om te dreigen.
  Wacht op de volgende show wie weet komt er een leuk stukje over mohammed.

 16. palko

  “Dit overkomt mij. Het gaat vanzelf wel weer voorbij,” toetert Sanne Walis de Vries. Mis poes, bij komt Wallis de Vries de huiskamer niet meer binnen. Zeker niet zo lang ze weigert haar nederige excuus aan te bieden voor de verwerpelijke satire over Joden. En ik vrees voor haar dat ik niet de enige ben waar ze niet welkom is.

  1. Hetzalwelweer

   ach die domme Sanne doet een Jinekje…kan gewoon hoor bij de staatsomroep de NPO

   1. Frits Jansen

    Staatsomroep? Welke politicus steekt hier achter? Is Rutte z’n team antisemitisch? Dat suggereert u.

 17. Frits Jansen

  Ik ben allerminst een fan van die bekakte Sanne, maar *eisen* dat iemand excuus maakt is altijd onzinnig. Alleen vrijwillig excuus is oprecht. Oprecht excuus is vrijwillig.

  De VARA moet zich realiseren dat ze wettelijk de bevoegdheid hebben het contract met Sanne te verbreken bij wanprestatie. Ja, bij *elke* wanprestatie.

  Het lukt de VARA vast wel om een vervanger te vinden die wel leuk is.

  1. Viertel

   Sanne Walvis de Vries gaat steeds meer op Connie Palmen lijken.
   Heeft ook al zo’n verlepte kop van het zuipen.
   Dat soort kun je maar beter kwijt dan rijk zijn.

 18. Frits Jansen

  Laten we Sanne eens aanpakken op haar Indische achtergrond. Na een paar generaties zie je aan Indo’s niet meer dat ze Indo zijn, maar nog wel dat ze anders zijn. Vergelijk Geert Wilders, met zijn roots in het grootste moslimland ter wereld. Maar ik dwaal af.

  1. lugar

   Laten we Sanne aanpakken op de NSB-achtergrond van haar voorouders, ze zal daar allicht door zijn geïnspireerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.