Schrijvers drammen door over ‘genderongelijkheid’ na bekendmaking Boekenweekthema: ‘De moeder de vrouw’

Voor het moment waarop je denkt dat het echt niet gekker kan, sla je je laptop open ziet dat schrijvers in Nederland zich zorgen maken over het nieuwe Boekenweekthema: De moeder de vrouw. Het zou genderongelijkheid bevorderen en in stand houden. De schrijvers vragen zich af waarom de vrouw niet geïdentificeerd wordt met een beroep, zoals huisarts.

Ook is er kritiek op de keuze voor de auteurs van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay, Jan Siebelink en Murat Isik. “In twintig jaar tijd mochten slechts vier vrouwelijke auteurs een Boekenweekgeschenk schrijven. Het is bedroevend dat er anno 2018 nog altijd beargumenteerd dient te worden waarom vrouwen ook graag iets zouden willen en kunnen zeggen, ook als het om vrouwen gaat.”

De ondertekenaars, onder wie A.F.Th. van der Heijden en Saskia Noort, vinden dat de CPNB “feitelijke genderongelijkheid in het literaire veld en de maatschappij” niet kan negeren.

Ik vind dit meer dan jammer, want ik houd van lezen en schrijven. Goede romans geven het leven kleur en diepgang. Met dit soort identiteitspolitiek in de literaire wereld maak je het schrijverschap belachelijk en vergiftig je het schrijversklimaat. Als er een ding erger is dan een slechte schrijver, is het wel een politiek activistische schrijver. Houd het bij het schrijven van goede boeken.

Als je denkt dat het Boekenweekthema echt zo slecht is voor de maatschappij en de mens, dan ben je naar mijn mening echt op je achterhoofd gevallen. Hoe dom denk je dat mensen in het algemeen zijn, als je denkt dat dit soort thema’s hen verandert in vrouw hatende wezens? Erbarmelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Bloem

  Alleen vrouwen kunn moeder worden. Daarmee vervullen ze de zwaarste job op aarde. Begrijp niet dat daar zo denigrerend over gedaan moet werden. Zelfs wanneer het fysiek mogelijk zou zijn, geen vent die dat zo goed kan als een vrouw.

 2. zarosian1

  Ik snap de ophef niet echt. Een man met een kind is ook een vader, lijkt me iets belangrijker voor je identiteit dan je baan. Ik denk dat feministen tegenwoordig gewoon overdrijven. Er is echt niemand (behalve veel moslims, maar dat mag je dan weer niet zeggen) die vindt dat een vrouw thuis moet blijven voor de kinderen en geen carriere mag hebben. Mijn vriendin werkt ook gewoon fulltime en gaat vol voor haar carriere (ook als we kinderen krijgen). Daar heeft niemand ooit negatief op gereageerd. Ik denk dat de reacties negatiever zouden zijn als ze besloot om thuis te blijven of minder te gaan werken in dat geval.

 3. lugar

  Mijn moeder is, net als de moeders van alle andere 7,442 miljard (2016) inwoners op aarde, een vrouw.

  En nu opgedonderd met jullie gezeik!

 4. Two Ravens Black Kettle

  Ik lees gemiddeld tussen twee en drie boeken per week.
  Het laatste Nederlandse boek (muv. de deugniet Herman Brusselmans) dat ik heb opengeslagen dateert al weer van mijn tijd op het Atheneum.
  Vreselijk zelfingenomen lui
  Tranentrekkend saai zo dor de Sonara woestijn

  De Gedanken Gestapo-leden van het Identity Politics Korps zullen alles in lood veranderen, alles wat mooi is kapotmaken. Zij zijn de omgekeerde Koning Midas

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.