Thom de Graaf (D66) is ‘Onderkoning’ van Raad van State geworden: D66 heeft de buit binnen

Wat Thierry Baudet ‘kartelpolitiek’ noemt, is weer werkelijkheid geworden in de benoeming van de vice-voorzitter van de Raad van State. Nog een voorbeeld voor de politieke spelletjes achter belangrijke benoemingen. Thom de Graaf, oud-fractievoorzitter van D66, is de ‘Onderkoning‘ geworden. Hiermee heeft D66 een belangrijke functie in bezit kunnen krijgen.

Het vicepresidentschap van de Raad van State geldt voor D66 als een ‘hoofdprijs’. De partij heeft eerder wel ministers en staatssecretarissen geleverd, maar bijvoorbeeld nog nooit een burgemeester van een van de grote steden en al helemaal niet de ‘onderkoning’ van Nederland. Tijdens de formatie van vorig jaar is de naam van De Graaf al over tafel gegaan.

De Raad van State moet belangrijke adviezen schrijven voor de regering en bestuurlijke rechtszaken behandelen. Men heeft al steeds meer kritiek op het feit dat de Raad van State met zo een belangrijke functie zo onzichtbaar is geworden en grijs. Dat komt natuurlijk voor een groot deel door de bestuurlijke benoemingen. Die benoemingen zijn zwaar onderhevig aan gesprekken in de achterkamertjes.

Hoe kan je verwachten dat een Raad van State ‘onafhankelijk’ opereert als er politieke poppetjes worden geplaatst die nauwe banden hebben met de regering? Niet. Maar toch is het al lang de normale gang van zaken bij de benoeming van de leden van de Raad van State. Achterhaald en achterbaks.

Mark Rutte daarentegen heeft niets tegen de huidige manier van benoemen:

De procedure rond de benoeming van de vicepresident van de Raad van State moet niet veranderd worden. Dat vindt minister-president Mark Rutte. „Volgens mij gaat de benoeming goed zo.”

Volgens Rutte is De Graaf geschikt omdat hij ruime politieke en bestuurlijke ervaring heeft en brede kennis van het staatsrecht en wetgeving. „Daarmee verenigt hij alle kwaliteiten die nodig zijn om met gezag en boven de partijen dit ambt te kunnen uitoefenen.”

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Frits Jansen

  Het zou kunnen dat De Graaf gewoon erg geschikt is voor deze functie.
  Verder is het niet echt een politieke functie, al is politieke ervaring wel een pré. Dus je hoeft niet bang te zijn dat De Graaf een D66 stempel op de Raad van State zal zetten.
  Wel is het een juristenclub. Juristen zijn doorgaans genuanceerd: ze leren alles van minstens twee kanten te bekijken. Dat betekent in DDS termen al gauw dat ze extreem links zijn. Langzamerhand ga ik schrikken als DDS iemand *niet* voor “extreem links” uitmaakt, behalve het komisch duo Wilders en Baudet natuurlijk.

  1. Top

   Dus jij bent gewoon een ‘linkse lul en of klootzak’. En natuurlijk een uitkering, want dat hoort bij het uniform!

   1. Frits Jansen

    slaat nergens op

  2. Heinz

   Voor DDS ben je 100% proof wanneer je goed rechts bent. Er zijn maar weinig rechtse politici die het hart van de mens weten te raken. Er gaat iets beklemmends vanuit. Iets mechanisch zonder ziel.

   1. Frits Jansen

    Wilders en Baudet scoren anders nog redelijk, al is eerstgenoemde langzamerhand BIJNA “over de datum”.

    Heeft DDS Thom de Graaf al voor een extreem linkse zakkenvullende plucheklevende eurofiele stalinistische marxist uitgemaakt die Nederland wil uitverkopen en twijfelt of de Nederlander wel cultureel zo superieur is als rechts Nederland wil?

    Maar ja, Wilders is geen jurist, evenmin als Dijsselbloem die daarom ook geen vice-voorzitter van de Raad van State kon worden.

    Wacht, Baudet is wel jurist. Waarom hebben ze bij de Raad van State niet naar fris jong bloed gekeken? Iemand die Nederland teruggeeft aan de Nederlanders, en het land zuivert van Marokkanen, zoals DENK niet wilde?

    Ik weet het al. Als Baudet uit de politiek vertrekt zakt zijn partij in, en dan heeft de PVV geen concurrentie meer, wat ik ook een beangstigend idee vind. Links of rechts maakt niet uit, Wilders is een machtspoliticus die stiekem nog steeds de ambitie heeft de eerste dictator van Nederland te worden. Hij wil het land organiseren zoals zijn partij: geen democratie, want daar krijg je maar gedoe cm van. Bovendien: Wilders weet ook zonder verkiezingen wel wat “the man in the street” wil. Zoals alle dictators. Jammer alleen dat ze op den duur steevast ontsporen, maar dan zijn ze alleen nog met veel bloedvergieten te verdrijven.

    1. wheelboy

     Henk Jansen ,
     Die eerste dictator hebben we nu al jaren aan de macht .Dankzij een stel niet nadenkende idioten . Liegen bedriegen de rijke rijker maken en de gewone werkende met hoop belasting verhogingen opzadelen .Afschaffen van een referendum . En jij noemt Wilders een dictator.

 2. Heinz

  Het is je niet aankomen waaien Thom. Gefeliciteerd, wat goed is, krialliseert zich uit blijkt maar weer. Azijnplassers zijn er altijd.

  1. Top

   Moet je zijn reet niet gaan likken? flapdrol. En wat is ”krialliseert” ?

   1. Ernst Quispel

    Top geeft ons een inkijkje in zijn seksuele fantasieën.

    1. Adriaan

     @Ernst, je gebruikt deze zin wel heel erg vaak. Het zegt iets over jouw eigen fantasieën. Je bent waarschijnlijk veel te kort gekomen.

   2. lugar

    Top: ” Blablabla Blaaskaak/pisvlek en eenzame kale vette speklap.”

    Helemaal mee eens, volkomen terecht! Wat mij betreft mogen de termen islambeciel en moslimongool daar ook nog bij.

  2. Stanly2000

   Ja hoor Heinz, hij krialliseert zich uit.

  3. Heinz

   kristalliseert zich uit

 3. Ernst Quispel

  Terechte benoeming en D’66 is echt aan de beurt.

  1. Top

   Blablabla Blaaskaak/pisvlek en eenzame kale vette speklap.

  2. Adriaan

   @Ernst, ga nou niet doen alsof je er verstand van hebt. Je bent net zo fake als je vriend Svetlana.

 4. Ni28

  Ach, de politici zorgen goed voor elkaar zolang je ja knikt. En als je helemaal uitgerangeerd ben wordt je minister van staat. Er komen drie stuks bij. Net of het niets kost. Of is dat alleen voor de eer?

 5. lugar

  Uiteraard is dit geen verrrassing. Vanzelfsprekend dat de islambecielen het hier mee eens zijn.

  1. Original NL

   Ik zou idd uit mijn stoel flikkeren als dat niet zo was lugar!
   Leuke baantjes voor uitgerangeerde politici..burgemeester, commissaris v/d koningin,minister van staat.

   1. Original NL

    En natuurlijk de eerste kamer.

 6. EU kok

  Wat jammer weer.
  Wederom geen PVV politicus benoemt.
  Terwijl er toch genoeg zijn met grote bestuurlijke ervaring als burgemeester, lid eerste kamer en vice premier.

 7. Pescador

  D66 heeft gedaan wat rutte van hen wou, dat kost leden en dat wordt op deze manier weer goed gemaakt. Linksom of rechtsom worden we toch bedonderd

 8. Two Ravens Black Kettle

  Een van de architekten van de moord op Fortuyn. Hij verkrachtte Anne Frank riep, dit nooit weer !! We moeten Hitler stoppen !
  Volkert van der Graaf luisterde naar Thom
  Volkert werd vervolgens beloond door de D’66 magistratuur en Thom werd benoemd tot burgervader in Nijmegen, kreeg vervolgens een senatorschap en wordt nu onderkoning van de raad van State.
  Fors beloond via een lijk op het Mediapark

  Een politieke concurrent uit de weg ruimen loont in Nederland. Een niet-Kartel politicus de dood in krijsen en schrijven en vergaste Joodse kinderen verkrachten zorgt voor een uitstekende loopbaan binnen de geperverteerde maar o zo geoliede Kartel-Machinerie.
  En de gehele moreel verrotte MSM roept eensgezind hoezee !

  Zweden is er het slechtste aan toe, direct gevolgd door de corrupte bananenmonarchie Nederland.

  1. EU kok

   Duidelijk onbegeleid weekendverlof.

   1. swetsnek

    domme jongen

 9. Pindas

  Blijkt alweer,HOE ROTTER HOE VLOTTER!m.a.w.Des te ongeschikter je bent voor ELKE “functie”des te hoger je klimt op het lijstje van de eeuwige pluche!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.