Uh-oh, Noord-Korea niet bezig met “totale denuclearisatie” zoals afgesproken met Trump maar juist met uitbreidingen

Beelden van satellieten laten er geen twijfel over bestaan: ondanks dat Noord-Korea een overeenkomst met Trump tekende om te beginnen met het proces van “denuclearisatie” blijkt dat er in de praktijk iets heel anders gaande is. Kim Jong Un is juist bezig zijn nucleaire installaties uit te breiden en te verbeteren.

In tegenstelling tot wat Kim Jong Un op papier gezet heeft in Singapore, is zijn land helemaal niet bezig met het denucleariseren. Het kernwapenprogramma waarover het straatarme stalinistische staatje beschikt, wordt niet stilgelegd. Sterker nog: de Noord-Koreanen zijn hard aan het werk om de nodige verbeteringen uit te voeren aan de onderzoekscentra. Alles wijst er dus op dat ze op hget punt staan om de deal, die ze pakweg twee weken geleden met Trump hebben gesloten, te overtreden. The Hill rapporteert:

“Satellite images from last week show that North Korea is making numerous improvements to the infrastructure at a nuclear research facility, according to a new study. The satellite photos indicate that North Korea is quickly progressing on several adjustments to the Yongbyon Nuclear Scientific Research Center.

The improvements include a new cooling water pump house, multiple new buildings, completed construction on a cooling water reservoir and an apparently active Radiochemical Laboratory.”

Dit nieuws zal ongetwijfeld ook het bureau van Trump zelf bereiken. Wie de president een beetje heeft leren kennen de afgelopen paar jaar, weet dan dat hij op één van de volgende twee manieren zal reageren: ofwel Trump zal in woede ontsteken en dreigen met “fire and fury” en zwaaien met termen als “little rocket man“, al dreigend met een oorlog. Dan zijn we dus weer terug bij af en heeft die hele top in Singapore met terugwerkende kracht de dreigende militaire clash op het Koreaanse schiereiland alleen tijdelijk van de radar geveegd.

Maar het is ook goed mogelijk dat Trump doet wat Obama deed toen laatstgenoemde hoorde dat Iran de kantjes er vanaf liep in hun in 2015 gesloten deal. En dat is bagatelliseren, roepen dat het wel meeviel en dat er ‘geen alternatieven’ zijn voor de huidige bewandelde weg. De deal met Noord-Korea heeft Trump namelijk extra aanzien en populariteit opgeleverd, en daar zal hij zo lang mogelijk aan willen vasthouden. Trump kan roepen dat dit om “fake news” gaat, zoals hij wel vaker pleegt te doen.

Welke van de opties zal de Amerikaanse president kiezen om de Noord-Koreaanse nucleaire grapjes te beantwoorden? We gaan het meemaken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Ritter

  Laten we nu maar even afwachten wat er echt gebeurt de komende maanden.

  De meeste voorspellingen die de tegenstanders van Trump doen ( o.a. ook Tim) hebben gedaan zijn niet uitgekomen en/of zijn roddels gebleken.

  Tot nu toe heeft Trump dingen voor elkaar gekregen die andere presidenten niet voor elkaar heeft gekregen.

  Er word in ieder geval gepraat met NK en een oorlog is daardoor voorkomen. Dat is onder de voorgangers van Trump nooit gelukt.

  Laten we maar even afwachten wat er de komende maanden echt gaat gebeuren en geen voorspellingen doen.

 2. Ritter

  Je ziet dus dat de tegenstanders van Trump bij het minste en geringste weer met hun negatieve voorspellingen over Trump beginnen.

  Hebben ze nu niets van het verleden geleerd?

  Hoeveel keer heeft Tim niet voorspeld dat Trump de verkiezingen heeft verloren? Talloze malen hier op DDS.

  En ook die voorspelling van Tim is niet uitgekomen .

  Gisteren heeft Trump nog een grote overwinning behaald met de uitspraak van het Hoge Gerechtshof.

  Uiteraard horen we Tim daar niet over.

  Mochten de besprekingen van NK niets opleveren dan heeft Trump het in ieder geval geprobeerd en heeft hij in ieder geval de Amerikaanse gevangenen vrij gekregen.en

  1. Blue monday

   Heb jij wel iets geleerd?
   Je vertrouwen in Trump is lachwekkend.

   Je kikt zoals zoveel rechtse mensen op een onredelijk klinkende “sterke”
   Leider.
   Hoe harder ze gillen, tieren en schoppen, hoe beter.
   Resultaat echter niks.

   1. Ritter

    Blue monday

    Ik kijk naar de resultaten.

    Een florerende economie; zeer lage werkeloosheid; vredesbesprekingen met NK en binnenkort met Rusland; enzovoorts. Trump heeft zeer veel succes en heeft maling aan de gevestigde media die er alles aan doet om Trump te demoniseren.

    1. Ernst Quispel

     Er is veel reden om ons als Europa ernstig zorgen te maken over de geplande ontmoeting tussen Trump en Putin.

     1. AS210854

      Eq. Waarom, de Nederlandse politiek klotst hem toch uit. Groot gelijk dat hij verder gaat zoeken voor samenwerking.

 3. Ernst Quispel

  De show die de clown Trump rond Noord Korea was gebakken lucht die de onveiligheid in de regio alleen maar heeft vergroot en de positie van Kim alleen maar heeft versterkt.

  Trump is een dilettant in de buitenlandse politiek die zich laat omringen door gevaarlijke haviken. Een gevaarlijke situatie waar ze zich met name in Zuid Korea en Japan niet voor niets veel zorgen over maken.

  1. Vit

   Gelukkig komen jouw voorspellingen nooit uit.

  2. lugar

   Blablabal, pisvlek, vette speklap, peniskoker, eenzame lafaard.

   1. Guus Geluk

    De ochtendzuster van de inrichting Parnassia is nog niet de pilletjes aan Baaz komen geven.

    1. lugar

     Rugridder van blablaba, pisvlek, vette speklap, peniskoker, eenzame lafaard.

 4. Uiterst Links

  Goh wat een verrassing! NOT

 5. EllyD18

  Amerika is heus wel op haar hoede, heeft de sancties danook verlengd.

  1. Ritter

   EllyD18

   Dat is juist ……………maar dat verteld Tim er natuurlijk niet bij.

   Het vredesproces zal een lang proces worden dat misschien wel jaren kan duren.

   Maar de tegenstanders van Trump “vieren” iedere vermeende(!) tegenslag. Zo groot is de haat voor Trump. Ze hebben nog liever oorlog dan een overwinning van Trump.

   1. Nasrani

    Ja, erg eigenlijk. Dat de haat tov Trump zulke proporties heeft aangenomen. Liever oorlog dan dat Trump zou slagen in zijn missie met N korea. In de VS is er een commentator die op dit moment liever een recessie ziet dan een goed lopende economie………
    Maar Trump is toch duidelijk geweest toen hij zei : We shall see what happens.
    En dat klopt, we zullen zien.

 6. Blue monday

  Ach….dat wist ieder weldenkend mens, iedereen dus, behalve de groupies op DDS, dat Trump zich laat flessen.

  Maar de plaatjes waren heel mooi! De rechtse hand is snel gevuld.

 7. Beukman

  De ontmoeting tussen Kim en Trump was een show; een publiciteitsstunt van beide heren.
  Uiteraard gaat Kim zijn atoomwapens niet opgeven; hij zou daar gek zijn.
  Over wat “denuclearisatie” eigenlijk inhoudt, zijn de meningen verdeeld. Het lijkt er sterk op dat Kim en Trump er verschillende inhouden aan geven, waarmee ze hun respectievelijke achterban bedienen.

  Trump heeft het spel niet slim gespeeld. Met zijn slechte deal met Kim heeft hij Moon én Xi tegen zich in het harnas gejaagd, en China’s positie strategisch versterkt.

  1. denk eens na

   welke imbeciel voor Trump heeft het zo ver laten komen dat NK kernwapens kon maken???

   1. nogmaals

    @denkeensna
    Goede vraag, waarop verstandige mensen het antwoord meteen kunnen geven. Alleen de DDS-trollen willen het niet weten.

  2. Holland

   Beuk, hier wat leesvoer om je mening te scherpen: https://opiniez.com/2018/06/17/trumps-daverende-succes-in-singapore/uri4u/

   1. Beukman

    Een nucleair treffen afgewend. Het pad naar definitieve ontwapening ingeslagen. Het is een historische doorbraak.

    Nucleair treffen afgewend? Wie was er dan van plan om te schieten? De schrijver vergeet gemakshalve dat de situatie weer net zo is als die in 1992 was, @Holland.
    Kim heeft zijn fotomomentje met Trump gehad, goed voor zijn achterban. In weerwil van wat Trump en zijn staf bazelen, heeft Kim niets keihard toegezegd, afgezien van wat vage dingetjes zonder deadline. Notabene over het kernwoordje denuclearisatie weet niemand wat daar eigenlijk mee wordt bedoeld. Feit is dat Kim en zijn vader/opa al vier keer eerder hebben beloofd om te denucleariseren. Het begint een beetje te vervelen, eerlijk gezegd. Hopelijk hoef ik je niet uit te leggen waarom Kim nooit afstand zal doen van al zijn kernwapens.

    Ondertussen heeft Trump Moon (die notabene niet eens wordt genoemd in dat stukkie van jou) verraden door zonder overleg te stoppen met militaire oefeningen, en dwingt hij Abe van Japan bijna om alsnog te beginnen aan de opbouw van een eigen militair apparaat, aangezien Trump zich terugtrekt uit de regio.

    Nee @Holland, Trump is bezig er een enorme zooi van te maken. Trap er toch niet in!

 8. Guus Geluk

  Ritter heeft het er maar druk mee.

 9. Guus Geluk

  Het zou treurig zijn als Trump zich bij de neus heeft laten nemen, maar voorspelbaar.

  Laten we hopen dat zulks niet het geval is.

 10. Ni28

  Zelfs Bill Clinton, niet bepaald een vriend heeft Trump op de valreep succes gewenst met de onderhandelingen met N. Korea. Op dit forum zien wij wat anders.

  1. Ni28

   Dom van Trump dat ie onze eigen kenners niet geraadpleegd heeft.

   1. Beukman

    @N meent:
    Dom van Trump dat ie onze eigen kenners niet geraadpleegd heeft.

    Inderdaad: dom en ijdel. Trump heeft sowieso iedereen zijn kringen uitgeknikkerd die het waagde om hem tegen te spreken. Bolton en Pompeo zijn de levende gevolgen.

    Ik herinner me hoe mijn vriend @Holland ooit de hoop uitsprak dat “lichtgewicht” Trump zijn gebrek aan kwaliteit zou weten te compenseren door een “competente staf”. Welnu: die competente staf bestaat voornamelijk uit ja-knikkers. Dat verwacht je van een Zuidamericaanse dictator, niet van de president van het machtigste land ter wereld.

  2. Ernst Quispel

   Ja, vriend en vijand hoopte dat de koe een haas zou vangen maar dat gebeurt in de realiteit nooit.

   De redenering dat praten altijd beter is dan elkaar met atoomwapens bedreigen is op zichzelf wel juist maar als dat praten leidt tot een verzwakking van je eigen positie en een sterk toegenomen onveiligheid in de regio is dat niet altijd het geval.

  3. Ni28

   Clinton is een stuk beleefder dan Quispel die van dat woord nog nooit gehoord heeft. Het zal Clinton dan ook een worst wezen. De leerling van Quispel, Geluk begint hem goed te benaderen. Hij leert snel.

   1. Guus Geluk

    Mijn hemel: iedereen hoopt dat de deal slaagt, maar sommigen bekijken de zaken kritischer dan de Trumpanzees.

 11. sonar

  Blauwe maandag,kwippie .guusje de gans,beukenootje ,die hebben last van de gekke koeienziekte gezien de reacties die zij geven niet alleen nu maar al een hele lange tijd ,zelfs EU sufferd en Heinz en de aap Kong beginnen er last van te krijgen het is erg besmettelijk en ongeneeslijk.

 12. Ni28

  De snelle draai van Kim was heel verdacht maar ik denk niet dat hij ieders vertrouwen mee heeft gewonnen. Hij is degene die belooft heeft de nucleaire ontwapening en hij is degene die nu aan zet is. De sancties tegen N. Korea gaan gewoon door totdat resultaten zichtbaar zijn. De militaire oefeningen zijn alleen maar opgeschort voor het aantonen van goede wil. Het is afwachten.

 13. Vit

  Oh oh wat liggen de tegenstanders weer te spartelen met allerlei veronderstellingen, wacht nou maar even de rectificatie af dat lijkt me verstandiger.

 14. Rosasolis

  Dit laatste nieuws over Noord-Korea zal niemand moeten verbazen. Maar eerlijk is eerlijk…als Amerika doorgaat met maken en testen van kernwapens, dus N. Korea gaat dit ook doen. Trump heeft vorige week aangekondigd om een Amerikaanse Militaire Space System op te bouwen, die meer gaat doen dan alleen maar meer satellieten lanceren. Vele landen hebben nu kernwapens: Rusland, China, Pakistan, India, Israel,
  Iran, behalve Noord-Korea en Amerika. En waarschijnlijk doen al die landen hun
  Nukes regelmatig testen en controleren.

 15. Heinz

  Al die voorspellingen, weer een kiezersbelofte ingevuld… In dit specifieke geval werd geen rekening gehouden met de KIM dynastie. Door en door indoctrineren. Heel het regime moet gereset worden alvorens er mee gepraat kan worden. Dat geen adviseur dat heeft kunnen opmerken.

  1. nogmaals

   @heinz
   Oké Heinz, brand los: wat is jouw advies om het nucleaire NK probleem op te lossen?

   1. Rosasolis

    @nogmaals. Er is geen oplossing om het nuclear probleem op te lossen… in welke regering van welke land dan ook. Er moet een gezamelijke initiatief van alle landen die deze vreselijke wapens hebben.

   2. Henk-Jansen

    De enige oplossing is doorgaan met keiharde economische sancties tot Noord-Korea en daarmee ook het regime van Kim vanzelf ineenstort.

   3. Heinz

    Lees het boek: De Kim-dynastie Geschiedenis van Noord-Korea door
    Casper van der Veen. Een en al verbazing hoe een land door gedeformeerde leiders in lijnopvolging wordt bestuurd.
    Kim heeft een uitje gehad en laat zich niet in de luren leggen. Duidelijk genoeg. Oplossing is al genoemd in de vorm van sancties.

    1. nogmaals

     Heinz heeft weer eens niet goed opgelet, ondanks zijn domme kritiek op Trump. Heinz denkt (met zijn luttele hersencellen) dat Trump geen sancties oplegt als Kim niet denucleariseert.

 16. palko

  Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat Kim Jong-un uiteindelijk eieren voor zijn geld zal kiezen. Zeker als het financieel en economisch aan de rand van de afgrond staande Noord Korea er niet meer in slaagt zijn inwoners voldoende voedsel en toekomstperspectief te bieden. Het kan haast niet anders dat de meerderheid van de Noord Koreanen diep in hun hart smachten naar een hereniging met het florerende Zuid Korea. Met dank aan Donald Trump.

 17. Frits Jansen

  Noord-Korea is niet isl amitisch, en Wilders heeft in kleine kring al gezegd dat Kim Jong Oen wat hem betreft Arabië van de aardbodem mag wegvagen.

 18. Frits Jansen

  Alleen een goed gemikte atoombom kan Trump nog weg krijgen voor zijn termijn afloopt. Iemand wegbombarderen is geen prettig werk, maar iemand moet het doen, en dan is Kim Jong Oen onmisbaar.
  Alternatief is dat we 8 jaar Donald Trump krijgen, gevolgd door 8 jaar Ivaka

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.