Afshin Ellian lucht zijn hart over migratie, zijn achtergrond en zijn waardering voor Nederland

Geen categoriejul 07 2018, 12:00
In dit prachtige interview, dat ik u zeer aanraad om te lezen, laat de van oorsprong Iraanse man het achterste van zijn tong zien over tal van belangrijke onderwerpen.
Zelf heeft hij moeten vluchten en maakte hij een verschrikkelijke reis mee die hij maar net wist te overleven. Men drukte hem toen al op het hart om te gaan studeren. Dat zou het meeste effect hebben tegen de onderdrukkende krachten in Iran en omstreken. Eenmaal aangekomen in Nederland als politiek vluchteling dook hij de boeken in.
Nu is hij professor, doctor, hoogleraar, filosoof, dichter, columnist en islamcriticus. Het soort kanspareltje zónder de cynische ondertoon die de term normaal meekrijgt. De kansen die hij hier heeft gekregen én heeft aangepakt maakt dat Nederland voor hem een zeer gewaardeerd thuis is geworden.
Dit brengt echter ook kritiek met zich mee en wel in de richting van de huidige problematiek zoals de migratiecrisis en het gebrek aan daadkracht van onze diverse instituties. Voor zijn gevoel gaat Nederland en Europa langzaam ten onder aan deze migranten en het geïmporteerde extremisme waarvoor hij juist op de vlucht was geslagen in zijn jonge jaren.
Door zijn kennis en ervaring op dit gebied weet hij ons ook te vertellen dat het 'behagen van de moslimgemeenschap' zoals hij het noemt, totale onzin is. De extreme en fundamentalistische groepen raken er niet door overtuigd en de Nederlanders voelen zich vervreemd door dingen als politiekorpsen die meedoen aan iftars.
Zijn kernvraag is of het liberale westen is opgewassen tegen de fundamentalistische islam en pleit dan ook op z'n minst voor een stop van het pamperen van dit soort gemeenschappen. We hebben meer van dit soort uitgesproken figuren nodig die met een heldere blik duidelijk zeggen en onderbouwen wat volgens hun het probleem en de oplossing is. Mensen die het debat weer aanwakkeren en dit eerlijk weten te voeren. Ga zo door Ellian!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten