Bam! Chris Froome NIET welkom in Tour de France

De organisatie van de Tour de France, de ASO, heeft Chris Froome en zijn Team Sky de oorlog verklaard. En dat met nog maar een week te gaan tot het begin van de grootste en mooiste wielerronde ter wereld.

De ASO — de organisatie achter de Tour en de Vuelta (en andere wedstrijden) — had al eerder aangegeven dat men er bepaald niet blij mee was dat de dopingzaak van Froome zo langgggzaaammmmmmmm ging. Niet zo gek natuurlijk, want met name de Tour is tegenwoordig geobsedeerd met het “bestrijden van doping.” Dat Froome wél aan de start van de Giro mocht verschijnen — die hij won — komt eerst en vooral doordat die ronde niet door de ASO georganiseerd wordt… en daarnaast doordat het een Italiaanse ronde is. Laten we wel wezen, Italianen hebben net wat minder problemen met dopinggebruik dan Fransen.

Het AD legt uit:

Op de week vóór de start van de Tour laat de ASO de hemel op Sky vallen. De handschoenen zijn uit, de strijd is verplaatst van de achterkamertjes naar de krantenkolommen. De Franse krant Le Monde – die vaker goed geïnformeerd wordt door de ASO en de UCI bij dopingzaken – brengt het nieuws dat de ASO Froome verbiedt om te starten. De ASO vindt dat het imago van de Tour wordt besmet door Froome en behoudt zich het recht voor om renners níet te nodigen in hun eigen koers. Sky is het er uiteraard niet mee eens. Dinsdag dient de zaak voor de tuchtrechter van het Franse Olympische Comité.

Volgens de UCI-regels mag Froome aan elke race beginnen zolang er geen uitspraak gedaan is in zijn zaak. Zijn verzet is mogelijk dus succesvol. Daar staat tegenover dat de ASO in principe zelf mag bepalen wie wel en niet worden uitgenodigd… en dat het niet de eerste keer is dat renners worden uitgesloten vanwege dopingverdenkingen. Zo mochten meerdere renners niet meedoen in 2006 toen bekend werd dat zij contact hadden gehad met dopingarts Eufemiano Fuentes.

Dinsdag kan de ASO daar dan ook naar wijzen… en daarbij nog eens verklaren dat er nog geen uitspraak is geweest in deze zaak omdat Team Sky de boel bewust traineert. Als het Franse Olympische Comité daarin meegaat is het bij voorbaat al einde oefening voor Froome.

Aan de andere kant, als Sky de zaak wint staat Froome natuurlijk óók een hel te wachten, zeker als hij al snel in de gele trui komt. Fransen zijn bepaald niet vergevingsgezind wat doping betreft, in ieder geval niet als de doping gebruikt wordt door buitenlandse renners (Jalabert en Virenque worden heel anders behandeld dan, zeg, Armstrong).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Heinz

  Hoppa !

 2. Gerlos

  Enige en juiste beslissing.

  1. RobertMarsman

   Nee ben ik het niet mee eens. Het argument van de ASO is imagoschade. Omdat Froome in een dopingzaak zit wat nog niet afgerond is. Kan je iemand uitsluiten wegens imagoschade dan?

   Nu wordt hij al schuldig verklaart voor iets wat nog in onderzoek is. Als het een Fransman zou zijn geweest zou hij gewoon aan de start mogen beginnen hoor. Dit is pure willekeur en maakt de tour organisatie ongeloofwaardig. De enige imago die ze schaden is in dit geval van hun zelf.

 3. FransjeKoolen

  De UCI heeft inmiddels besloten Froome niet te schorsen. Uitgerekend een dag nadat de Tour hem uitsluit. Is dat even toevallig. Ik begrijp niet waarom Froome zo wordt beschermd. Hij had 2000 nanogram oftewel 2 miljoen picogram salbutamol in zijn bloed. Twee keer zoveel als is toegestaan. Ter vergelijk; Contador werd twee jaar geschorst en moest een tour- en girozege inleveren vanwege 50 picogram clenbuterol.
  Froome steggelde al toen hij in 2013 zijn eerste Tour won. Om hongerklop te voorkomen, nam hij eten aan waar dat niet mocht. Hij kreeg 20 seconden tijdstraf, de hongerklop had hem 20 minuten en de zege gekost.

 4. Kees

  Jammer dat dit al weer achterhaald zou zijn. Maar het blijft verdacht bij team Sky, destijds kwam Wiggins vanuit het niets op de 1e plaats in de Tour, om ook weer even vlug te verdwijnen. Ik vrees voor Froome dat het niet echt gezellig rijden wordt de komende weken en daarom vond ik de uitsluiting ook terecht. Dit doet de Tour geen goed.

 5. Ernst Quispel

  BAM!
  De man is vrijgesproken en verschoond van elke verdenking.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.