CDA-vicepremier Hugo de Jonge sluit samenwerking met PVV niet uit én: “Pim Fortuyn was heel bijzonder, hij heeft me geïnspireerd”

Het heeft er alle schijn van dat de vicepremier bepaald niet bij de linkervleugel van het CDA hoort.

Dit is nog eens interessant. CDA-vicepremier Hugo de Jonge zegt in gesprek met Tijs van den Brink dat hij a) geïnspireerd is door Pim Fortuyn, b) dat hij de kwalijke kanten van de multiculturele samenleving ziet, en c) dat hij een toekomstige mogelijke samenwerking met de PVV niet uitsluit.

Wut?

Ja echt.

Over Fortuyn:

Pim was heel bijzonder, hij heeft me geïnspireerd om politiek actiever te worden’, zegt De Jonge.

De multiculturele samenleving:

Hij werkte destijds als onderwijzer ’op Zuid’ en daar zag je volgens hem ‘de kwalijke kanten van de multiculturele samenleving’. ‘Ik vond het fascinerend dat Fortuyn dat gewoon benoemde’, zegt De Jonge, ‘Dat was een doorbraak.’

En tot slot over de PVV:

Als jij ooit de baas wordt van het CDA, vraagt Tijs, is het dus niet op voorhand uitgesloten dat je samenwerking zoekt met de PVV?

Het is volgens De Jonge ‘én hartstikke niet aan de orde, om heel erg veel redenen niet, én wat ik zeg – daar sta ik ook van harte achter –ik vind dat je in beginsel altijd moet willen samenwerken met iedereen’.

Sybrand Buma denkt daar heel anders over. Die liet op 14 juni 2017 nog weten in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink dat zo’n samenwerking er wat hem betreft nooit komt. “De beleidsvoorstellen van de PVV worden steeds radicaler,” schreef hij. “De PVV-leider is in zijn optredens en uitingen alleen maar grover geworden.” Daarom is samenwerking met diens partij “uitgesloten.”

De Jonge denkt daar dus anders over. Wat hem betreft is zo’n samenwerking wél mogelijk — misschien niet gemakkelijk, maar wel mogelijk.

Natuurlijk moet je een partij die zo groot is als de PVV serieus nemen. Je kunt niet beweren democratisch te zijn en partijen die je niet aanstaan zomaar even terzijde schuiven — en zeker hun kiezers niet. Maar dat betekent niet dat je ook maar met ze moet samenwerken. In het geval van Wilders is het zo dat die met steeds idiotere voorstellen en ideeën komt. Met alle respect, maar met zo’n man hoef je niet samen te werken. Nu niet… en als hij zijn standpunten niet wijzigt nooit.

Wat dat betreft doet De Jonge er verstandig aan om de standpunten van Wilders met die van Fortuyn te vergelijken. De twee hebben met elkaar gemeen dat ze niet-politiekcorrect zijn… maar daar houden de overeenkomsten wel op. Fortuyn was vrijheidslievend tot en met. Helaas is dat absoluut niet het geval met Wilders. Die wil maar wat graag de sterke arm van de wet gebruiken om moskeeën te sluiten, de koran te verbieden, en ga zo maar door. Fortuyn wilde problemen oplossen, Wilders wil vooral het leven onmogelijk maken voor bepaalde bevolkingsgroepen (wellicht in de hoop dat ze Nederland dan ‘vrijwillig’ verlaten).

Het is prima dat De Jonge zich niet gebonden voelt door de politieke correctheid, verfrissend zelfs. Bij het CDA kunnen ze meer van dat soort mensen gebruiken. Maar hij doet er verstandig aan om aan te geven dat het uitsluiten van de PVV op dit moment niet persoonlijk is, maar voortkomt uit totaal verschillende politieke opvattingen. Ook als niet-politiekcorrecte CDA’er kun je niet samenwerken met de PVV zoals die partij op dit moment is. Natuurlijk sta je er voor open dat de PVV verandert, en dan valt er zeker te praten. Maar dat is wat anders dan de deur openhouden met de standpunten die de PVV nú heeft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. Ritter

  Verstandige woorden van Hugo de Jonge.

  1. Dubbele Komma

   Er is maar 1 reden dat men nooit gaat samenwerken met de PVV

   En dat heeft NIETS maar dan ook NIETS met de islamstandpunten van de partij te maken.

   De enige reden dat ze niet willen samenwerken met de PVV omdat dat vrijwel de enige partij is die de EU bekritiseerd.

   In onze regering mogen alleen partijen zitten die met die lachende kakkerlak trutte ongezien ons geld storten in de bermuda driehoek van de EU.

   Dat is de reden. De enige reden. Anders ga je ook niet met die pol pot terroristen van gr links aan de formatietafel. Dat doe je alleen omdat groenlinks met hun antifa stoottroepen helemaal EU geil is.

 2. DolleDries

  Deze CDA’er ziet ook dat er al veel PVV standpunten uit het verleden zijn over genomen.

 3. Ritter

  Net als Geert Wilders wilde Pim Fortuyn de instroom van moslims stoppen omdat hij zag dat de meeste moslims niet integreerden maar hun islam (en bijbehorend gedrag) meenamen naar Europa en de islam vasthielden. Ook de tweede en derde generatie.

  De islam en de westerse waarden/normen/levenswijze zijn niet compatibel.

  Dus naarmate er meer moslims bijkomen zullen de problemen ook toenemen; zoals we al zien in verschillende Europese landen.
  ———————–

  Steeds meer Nederlandse moslims houden zich vast aan hun geloof
  https://nos.nl/artikel/2235551-steeds-meer-nederlandse-moslims-houden-zich-vast-aan-hun-geloof.html

 4. Ernst Quispel

  Motuis nil nisi bonum

  1. lugar

   @Ernstlim: Ja jij bent nogal blij met de dood van Pim Fortuyn. Heb jij je verontschuldigingen al aangeboden aan de nabestaanden?

   Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan. Toch goed dat er een God is.
   -Ernst Quispel-

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek

   1. Bloem

    Quispel is nooit gestopt met feestvieren. Hij is vermoedelijk gek geworden van vreugde gezien zijn bijdragen hier op dit forum. Hij heeft bloed geroken, nu alle anders denkenden en niet Islamieten nog, dan kan hij tevreden sterven

    1. lugar

     “(…) dan kan hij tevreden sterven.”

     Geen problemen mee, al bedoel ik dat niet letterlijk.

  2. Bloem

   Het is mortius zogenaamde taalpurist

  3. denk eens na

   Wat krijgen we nou? gaat ernie Baudet na doen ?

   1. denk eens na

    Of HarryPotter?

   2. Ni28

    Ernie, leuk! Latijn, als je geleerd wilt overkomen. Even Googelen.

  4. Top

   Geldt niet voor jou speklapje!

  5. meijer61200

   L.U.L.

  6. Nasrani

   Cave canum.

 5. Bloem

  Nog een paar jaar en Denk is de grootste partij in Nederland. Azarkan, Kuzu en Özturk weten hun achterban straks massaal te mobiliseren, dat terwijl de autochtoon steeds moeilijker te mobiliseren is om te gaan stemmen. Men denkt het heeft toch geen zin. Degenen die zich wel de moeite getroosten zijn verdeeld tot op het bot, getuige hier de vaste DDS aanhang. Hierdoor ontstaan er allemaal kleinere partijen die niets voor elkaar krijgen en samenwerking bij voorbaat uitsluiten. Gevolg Denk wordt de grootste en vreet de PVDA verder leeg. Het kabinet Kuzu1 zal om te beginnen allerlei wetjes van het partijkartel omtrent donoren, abortus en homohuwelijk schrappen en diverse islamitische wetjes doordrukken. De gevolgen voor de migratie laten zich wel raden. Dit forumbzal dan ook wel snel verboden worden.

  1. Meinoud Marinus

   Wow Bloem! Rustig aan meid/jongen!

   Haha.
   Jij ziet de toekomst wel heel somber in. 😉

   1. lugar

    @Maranus: Je komt niet verder hè, jouw verweer is gelijk aan een natte scheet, islamitisch missertje!

   2. Bloem

    Met alle respect de realiteit is soms erg somber, daarentegen dit hangt sterk samen met de invalshoek, voor de nieuwkomers is hij daarmee erg rooskleurig.

   3. Dubbele Komma

    Met landverrader al jij meinoud is onze toekomst ook heel somber.

    Je laat je reuzel lopen voor de islam,maar je blijft het promoten.gezien je domme teksten bij de cartoons van Geert.

    Het liefst zou je morgen nog oorlog willen voeren met de Russen.

    Jouw soort wil alleen dood en geweld. Lekker Russische bommen koppen en leven onder de sharia.

    Wie is er somber ,meinoud het mongooltje? Met al je valse accountjes?

  2. meijer61200

   Bloem; We gaan inderdaad gitzwarte tijden tegemoet. Het is een grote puinhoop overal; Incompetente en corrupte politici, zeer verdeelde politieke partijen, niet te stuiten instroom van allerhande gelukzoekers, een EU van nu en generlei waarde, en Groen Links aan de macht in Amsterdam. Het enige redelijke lichtpuntje zijn de ontwikkelingen in Amerika. Het is wachten op de bom die op barsten staat.

   1. Marija

    Wat weten zij wel en wij niet?
    m.a.w. Hoe kan dit allemaal zomaar gebeuren?

   2. Onslow

    Welke bom en waar? U praat uzelf maar wat aan, leven in angsten gaat ten koste van de gezondheid. Dingen groter maken dan ze zijn is ook een art. Trouwens een schuilkelder uit het tijdperk koude oorlog bij mij in de buurt is al jaren geleden ingericht vooor educatieve doeleinden. De B.B is al lang geleden opgeheven.

    1. Bloem

     U schijnt te vergeten dat het ten tijde van de Cuba crisis bijna nodig was geweest om die schuilkelders te gaan gebruiken. Gelukkig was Nikita intelligenter dan Kennedy, die alleen bezig was zijn seksuele lusten te botvieren

 6. Guus Geluk

  De Jonge is van de rechtervleugel van het CDA, waar Balkenende ook vandaan kwam. Is dit de nieuwe CDA-leider?

  1. lugar

   @Guuslim: CDA gaat failliet.

 7. Uiterst Links

  Ach ja, het CDA. Echt zo’n partij dat soms rechts lult en dan weer links. Wie neemt ze eigenlijk nog serieus?

  Zou dit een scheur in het rampenkabinet kunnen betekenen? Laten we dat hopen!

  1. Bloem

   Nee hoor de Jonge zal weer draaien onder druk van de partij zoals het een goed politicus betaamd. Gisteren Blok vandaag de Jonge. Geef het volk brood en spelen, dit zijn de moderne spelen.

   1. Guus Geluk

    De Jonge heeft eerder gezegd dat hij geïnspireerd raakte door Pim Fortuyn, dat is algemeen bekend.

    Wat kletst u?

    1. lugar

     Dit zei hij ook: ‘de kwalijke kanten van de multiculturele samenleving’.

     Wat vind je daarvan Guuslim?

 8. Uiterst Links

  Bestuurlijk rechts denkt, ‘laat ik maar de populisten na apen, zo houden we ze buitenspel’. Schattig!

 9. palko

  Verfrissende en hoopgevende signalen die het CDA bij monde van zijn ‘kroonprins’ Hugo de Jonge afgeeft. Vice president De Jonge weet als Rotterdammer vanuit de praktijk heel goed waar hij het over heeft. En beseft tegelijkertijd wat de hardwerkende, fatsoenlijke en weldenkende Nederlandse burger in de tegenwoordige tijd van het CDA verwacht. Ik snap overigens best dat het CDA in april 2012 diep teleurgesteld was over het besluit van de PVV om de gedoogsteun aan het minderheidskabinet CDA-VVD van de één op de andere dag in te trekken. Dat vond ik persoonlijk één van de domste dingen die Geert Wilders op zijn politieke geweten heeft. Het gaat me overigens te ver om, net als Sybrand van Haersma Buma nog steeds doet, te blijven roepen: Eens maar nooit meer. Ik neem aan dat Geert Wilders zijn lesje inmiddels ook geleerd heeft. Samenwerken met partijen als de VVD en het CDA betekent simpelweg ook voor de PVV: Soms geven en soms nemen.

  1. palko

   Vice president De Jonge moet uiteraard vice premier De Jonge zijn. Mea culpa!

  2. Eminem2

   Geert Wilders had groot gelijk dat hij niet akkoord ging met een vrijwel 100% capitulatie voor het rechtse afbraakbeleid dat VVD en CDA bij het Catshuisoverleg aan hem probeerden op te leggen. Ouderen uitkleden, BTW omhoog gooien, hypotheekrenteaftrek versoberen, ontwikkelingshulp niet verlagen. Zijn kiezers zouden hem het nooit vergeven hebben. Wilders trok volkomen terecht de conclusie dat hij niets te winnen had bij samenwerken met partijen die van hem verwachtten dat hij in zijn eigen zwaard zou vallen. Dan kon hij beter zijn eigen verhaal vanuit de oppositie uitdragen in de hoop dat andere partijen geleidelijk aan in zijn richting zouden bijdraaien.

   Vervolgens was de PvdA zo dom om wel op de stippellijn van Rutte te tekenen nadat Samsom knap campagne gevoerd had met het “eerlijke verhaal”, dat in de praktijk neerkwam op VVD-beleid met hier en daar een scheutje PvdA erbij, met name nivelleren via inkomensafhankelijke heffingskortingen in de inkomstenbelasting en maximaal twee in plaats van drie opeenvolgende tijdelijke arbeidscontracten wat in de praktijk nauwelijks iemand aan een vaste baan geholpen lijkt te hebben. In ruil daarvoor werd hard bezuinigd op ouderen, werd de WW fors versoberd, werd de Bijstandswet omgezet in de Participatiewet, werd de BTW verhoogd, werden sociale werkplaatsen in een sterfhuisconstructie gezet, werden arbeidsongeschikte jongeren naar de Bijstand/Participatiewet verwezen waaruit maar weinigen ooit aan de slag kwamen. En de PvdA liep in de peilingen heel snel terug naar 9 zetels, wat exact overeenkwam met het zetelaantal dat ze jaren later ook inderdaad zouden halen. En Nederland zuchtte door dit afbraakbeleid nog jaren langer onder de (nieuw leven ingeblazen) crisis dan nodig was geweest. Nadat Rutte-2 kansloos was weggestemd bij de TK-verkiezingen van 2017, verklaarden Rutte en Dijsselbloem nog verongelijkt dat “dit wel een goed kabinet was geweest”, in reactie op opiniepeilingen die op een heel ander oordeel bij de bevolking wezen.

 10. Ni28

  Buma zegt: “De PVV-leider is in zijn optredens en uitingen alleen maar grover geworden.”
  Een natuurlijke reactie voor iemand die zich niet gehoord en uitgesloten voelt, wat ook hier het geval is, niets meer en niets minder. Bij blijvend aanhoudende tegenspraak spreek je eerst gewoon, daarna luider gevolgd door geschreeuw en in het uiterste geval ga je misschien slaan. Wilders is gemanoeuvreerd in de voorlaatste stadium, zijn cartoonwedstrijd getuigd daarvan. En Hugo de Jonge gaat zijn uitspraken ook vast herroepen zoals Blok al deed met de zijne. Allemaal een slappe hap. Geen ruggengraat wel “eurograat”.

  1. Guus Geluk

   Bij Wilders is het altijd de schuld van een ander. Populistisch rechts kent geen zelfreflectie. Tamelijk vermoeiend is het wel.

   1. sonar

    Guus gans iemand beschuldigen van iets wat jij zelf al jaren toepast,kijk eens in de spiegel dan zie een enorme linkse malloot en een die die eigen volk verloochend en verraad.

    1. Guus Geluk

     Sonart,

     U spreekt onzin.

   2. Ni28

    De islamisering is inderdaad de schuld van een ander. En het is vermoeiend, dat wel.

 11. Nasrani

  De tijden veranderen langzaam. Ben optimistisch. Het moet voor linkse mensen wel heel erg frustrerend zijn deze politieke verschuivingen te zien. Net zoal de uitspraken van Stef Blok, waarvan iedereen nu weet hoe hij( en velen met hem) er eigenlijk echt over denkt. Onder politieke druk vindt hij de uitspraken ongelukkig, ja ja. Je blijft lachen.

 12. staleo

  Jammer dat je aan dit stuk weer de geweldige afkeer van de PVV door de schrijver duidelijk kunt herkennen.
  Het lijkt eerder geschreven om Fortuyn en Wilders te bashen, dan iets nieuws over de CDA te vertellen.

 13. Ben Zine

  Het is en blijft een CDA-er, dus niet te vertrouwen. Stoere praatjes met als doel het FvD de wind uit de zeilen te nemen, allemaal tactiek, trap er vooral niet in. Was Hugo werkelijk overtuigd van deze standpunten, wat zoekt hij dan in vredesnaam bij het CDA ?

 14. cor wit

  Eindelijk iemand die het snapt
  Die Sybrand moet eens naar een goede psychiater gaan als het nog goed te krijgen is.!!! Tevens een bezoek aan de oogartsen misschien zijn die oogkleppen nog te verwijderen

 15. denk eens na

  Wees eerlijk die Hugo de jonge en blok zijn toch een stel extreem rechtse racisten en fascisten daar lusten de honden geen brood van met die ultra rechtse uitspraken

 16. Rosasolis

  In eerste plaats, er is geen “linkervleugel van de CDA”. Wij zijn de eerste partij dat kwam op voor meer subsidie voor defensie, en zijn wij tegen het accepteren van ex- IS vrouwen en mannen. Als ik het goed heb, zijn er nu 2 vicepremiers. Carola Schouten van de CU in eerste plaats, en daarna H. de Jonge. De Jonge kan niet alleen spreken over de koers van de CDA.
  Ik denk niet dat CDA zou samen willen werken met de PVV. Er zij zijn verschillende redenen. Belangrijkste is het feit dat de PVV is, sinds haar oprichting tot nu toe, een zeer gesloten, geheimzinnig Societeit is, die geen leden toelaat. Alleen een paar vrienden van Wilders, die overwerken met zeer geringe salaris. Totdat zij uit dit societeit stappen en, of lid worden van een echte partij of helemaal uit de politiek stappen.
  Nog een reden is wat doet Geert met al die hoge geld bijdragen die hij blijft krijgen van rijke Alt-right Amerikanen? Niets gaat naar Zijn PVV, en ik heb nooit gelezen dat hij wat doneert aan een liefdadigheid organisatie…Dus is er geen reden voor de CDA om Geert Wilders en zijn societeit te steunen. De CDA heeft vele leden, geeft een zeer informatieve magazine uit 4 keer per jaar, waarbij wordt vermeld over de steun in allerlei vormen, dat wij geven aan vele liefdadigheids projecten. Er wordt regelmatig vergaderingen gehouden in alle gemeentes, en 1 keer per jaar de grote algemene
  CDA leden vergadering met regeringsleden. Waarvan alle plannen van het vorige jaar worden besproken, gevolgd door de nieuwe plannen. CDA vormt nu samen met de andere christelijke EU partijen, nu de grootste en sterkste partij binnen de EU Assemblee.

  1. ruudjeenjose

   Ik lees dat jij ook een huichelaar bent.cda staat voor christenen dienen alla. Ook jij gaat branden in de Hel farizeer.

  2. Floris

   “In eerste plaats, er is geen “linkervleugel van de CDA”.
   ————————————————————
   Hahaha. Droom rustig verder.

  3. Guus Geluk

   Rosasolis: “In eerste plaats, er is geen “linkervleugel van de CDA”.”

   Zeker wel, en die linkse vleugel heeft Van Agt heel wat kopzorgen bezorgd.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/CDA-loyalisten

   1. lugar

    @Guuslim: En de islam binnen het CDA, ze hebben immers een moslim in hun midden en islam kent geen scheiding tussen moskee en staat.

    1. Guus Geluk

     Lugar,

     Volgens mij heeft een islamitische CDA-er zich gewoon aangepast aan de partijlijn en onze manier van leven.

     Buma is overigens rechts. Zijn rechtse koers leidde weer tot onvrede bij de linkse vleugel van het CDA. Het blijft een middenpartij.

     1. lugar

      “Volgens mij heeft een islamitische CDA-er zich gewoon aangepast aan de partijlijn en onze manier van leven.”

      Maar wat heeft het christendom met de islam?

     2. Guus Geluk

      Lugar,

      In verschillende standpunten vam de christendemocratie zal een moslim zich kunnen vinden (vooral indien zij is geïntegreerd). Zoals men christenen ook aantreft bij liberale en groene partijen.

      Amaouch, of hoe die ook heette, vindt DENK vermoedelijk gewoon een maffe partij.

     3. Rosasolis

      @ Guus, ja inderdaad de CDA is een middenpartij. Niet te rechts en zeker niet te links. Maar toch de meeste leden leunen meer naar rechts in deze tijd.

 17. Ni28

  Potjes latijn nu ook bij DDS.

 18. ruudjeenjose

  Ach het cda..christenen dienen alla.Grote huichelaars en wegkijkers. Gaan allemaal naar de Hel.

  1. lugar

   @Ruud: Het CDA heeft sowieso een dilema, ze hebben Mustafa Amhaouch en dat is een moslim. De islam verhoudt zich niet tot het christendom.

   1. Onslow

    Daar komt verandering in, beste. Daarop kunt U rekenen. Rustig gaan slapen en dromen van 1001 nacht.

    1. lugar

     @Onslow: Lijkt mij niet, mits je het christendom om zeep helpt.

     1. Onslow

      Ik heb niets met religies. Al die humbug is niets voor mij. Om zeep helpen idem.
      Al die moeite…

 19. TotDeSchijtOnsDood

  Rechts lullen, links zakken vullen.

 20. Frits Jansen

  De Jonge moet nog even worden bijgepraat. Als fractievoorzitter zit Buma in de “Commissie Stiekem” en is hij dus wél op de hoogte van de staatsgevaarlijke “relaties” van Wilders.
  Wilders heeft meermalen geroepen dat ons systeem niet deugt, zoals met zijn uitspraak over ons “nep-parlement”. Zulke mensen kunnen geen minister worden, althans niet samen met bewindslieden die ons systeem wel respecteren.

  1. Rechtsaf

   @Fritsje tussen respecteren en niet deugen zit een enorm groot verschil..

 21. lugar

  Citaat de Jonge: ‘de kwalijke kanten van de multiculturele samenleving’.

  1. sjun

   Die zijn er natuurlijk wel te bedenken, al was het maar omdat die wordt opgedrongen en uiteindelijk ten koste gaat van de verzorgingsstaat waarin jaren door arbeiders verplicht is ingelegd. Marcel legt het nog even uit: https://tinyurl.com/y9c5l69l

 22. Pescador

  Zou er dan eindelijk een minister zijn die begrijpt wat democratie is

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.