CDA-vicepremier Hugo de Jonge sluit samenwerking met PVV niet uit én: "Pim Fortuyn was heel bijzonder, hij heeft me geïnspireerd"

Geen categoriejul 19 2018, 11:00
Het heeft er alle schijn van dat de vicepremier bepaald niet bij de linkervleugel van het CDA hoort.
Dit is nog eens interessant. CDA-vicepremier Hugo de Jonge zegt in gesprek met Tijs van den Brink dat hij a) geïnspireerd is door Pim Fortuyn, b) dat hij de kwalijke kanten van de multiculturele samenleving ziet, en c) dat hij een toekomstige mogelijke samenwerking met de PVV niet uitsluit.
Wut?
Over Fortuyn:

Pim was heel bijzonder, hij heeft me geïnspireerd om politiek actiever te worden’, zegt De Jonge.

De multiculturele samenleving:

Hij werkte destijds als onderwijzer ’op Zuid’ en daar zag je volgens hem ‘de kwalijke kanten van de multiculturele samenleving’. ‘Ik vond het fascinerend dat Fortuyn dat gewoon benoemde’, zegt De Jonge, ‘Dat was een doorbraak.’

En tot slot over de PVV:

Als jij ooit de baas wordt van het CDA, vraagt Tijs, is het dus niet op voorhand uitgesloten dat je samenwerking zoekt met de PVV?

Het is volgens De Jonge ‘én hartstikke niet aan de orde, om heel erg veel redenen niet, én wat ik zeg – daar sta ik ook van harte achter –ik vind dat je in beginsel altijd moet willen samenwerken met iedereen’.

Sybrand Buma denkt daar heel anders over. Die liet op 14 juni 2017 nog weten in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink dat zo'n samenwerking er wat hem betreft nooit komt. "De beleidsvoorstellen van de PVV worden steeds radicaler," schreef hij. "De PVV-leider is in zijn optredens en uitingen alleen maar grover geworden." Daarom is samenwerking met diens partij "uitgesloten."
De Jonge denkt daar dus anders over. Wat hem betreft is zo'n samenwerking wél mogelijk -- misschien niet gemakkelijk, maar wel mogelijk.
Natuurlijk moet je een partij die zo groot is als de PVV serieus nemen. Je kunt niet beweren democratisch te zijn en partijen die je niet aanstaan zomaar even terzijde schuiven -- en zeker hun kiezers niet. Maar dat betekent niet dat je ook maar met ze moet samenwerken. In het geval van Wilders is het zo dat die met steeds idiotere voorstellen en ideeën komt. Met alle respect, maar met zo'n man hoef je niet samen te werken. Nu niet... en als hij zijn standpunten niet wijzigt nooit.
Wat dat betreft doet De Jonge er verstandig aan om de standpunten van Wilders met die van Fortuyn te vergelijken. De twee hebben met elkaar gemeen dat ze niet-politiekcorrect zijn... maar daar houden de overeenkomsten wel op. Fortuyn was vrijheidslievend tot en met. Helaas is dat absoluut niet het geval met Wilders. Die wil maar wat graag de sterke arm van de wet gebruiken om moskeeën te sluiten, de koran te verbieden, en ga zo maar door. Fortuyn wilde problemen oplossen, Wilders wil vooral het leven onmogelijk maken voor bepaalde bevolkingsgroepen (wellicht in de hoop dat ze Nederland dan 'vrijwillig' verlaten).
Het is prima dat De Jonge zich niet gebonden voelt door de politieke correctheid, verfrissend zelfs. Bij het CDA kunnen ze meer van dat soort mensen gebruiken. Maar hij doet er verstandig aan om aan te geven dat het uitsluiten van de PVV op dit moment niet persoonlijk is, maar voortkomt uit totaal verschillende politieke opvattingen. Ook als niet-politiekcorrecte CDA'er kun je niet samenwerken met de PVV zoals die partij op dit moment is. Natuurlijk sta je er voor open dat de PVV verandert, en dan valt er zeker te praten. Maar dat is wat anders dan de deur openhouden met de standpunten die de PVV nú heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten