Gesprekken met Noord-Korea lopen nu al stuk: ‘alleen denuclearisatie als VS dat ook doen’

Het leek even heel positief te gaan aangaande de relatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, maar nu lijken de gesprekken alweer stuk te lopen op een cruciaal punt. De Verenigde Staten willen dat het Koreaanse land de kernwapens weg doet en denucleariseert, zodat de dreiging op het schiereiland zal weggaan. De Noord-Koreanen willen echter helemaal niets doen, zolang de Verenigde Staten hun eigen nucleaire wapens niet ontmantelen.

“Betreurenswaardig en zeer verontrustend” zijn dan ook de kwalificaties die het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de staatsmedia geven over de gesprekken.

Pompeo zei dat hij “productieve” gesprekken heeft gevoerd, al erkende hij dat “op bepaalde punten meer werk te doen” is. Volgens hem zijn er werkgroepen gevormd om te zorgen voor denuclearisatie.

Pompeo was in Pyongyang om gevolg te geven aan de nucleaire top, die Donald Trump en Kim Jong-un vorige maand hadden in Singapore. De twee leiders spraken daar de intentie voor vrede uit. Kim deed ook vage beloftes over “denuclearisatie”. Het land zegde toe te stoppen met de ontwikkeling van kernwapens en te beginnen met de ontmanteling van een van de testlocaties voor nucleaire wapens.

De schuld wordt hierdoor geworpen aan de kant van de Koreanen, maar het lijkt an sich nogal onlogisch om eenzijdige denuclearisatie aan te vragen. Waarom zouden zij hun kernwapens ontmantelen als de Verenigde Staten die wapens ook heeft? Dat klinkt niet logisch en dat is het ook niet. Het land heeft deze wapens en het is hun enige manier om wat gewicht achter hun eigen wensen en eisen te zetten.

Je kan moeilijk verwachten dat je je eigen wapens ontmantelt als het andere land die wapens dan nog steeds heeft. De Verenigde Staten lijken in deze gesprekken te rekenen op de evidentie van hun eigen positie op de wereld. Neen, dat lukt niet meer. Als je als land macht hebt op het internationale toneel, dan is het wel erg naïef om te verwachten dat ze die macht weggooien.

Is het een goed teken? Nee, natuurlijk niet, maar de vingers wijzen naar het Koreaanse land heeft ook weinig zin en het is hypocriet. Daar moeten de Verenigde Staten aan denken en iets mee doen. Anders bereiken ze nooit hun doel.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Ritter

  De besprekingen zijn pas begonnen en het zal een lange weg worden met voorspoed en tegenslag.

  De Iran deal heeft 4 jaar lange onderhandelingen geduurd voordat er een overeenkomst was. En die onderhandelingen gingen ook met tegenslagen gepaard.

  Maar de tegenstanders van Trump blazen iedere (vermeende) tegenslag enorm op om zo Trump te demoniseren en vinden het kennelijk prachtig.

  Liever oorlog dan een vredesdeal met NK; dat hopen (stiekem) de Trump haters.

  Laten we afwachten en pas over een half jaar/ een jaar kijken waar de onderhandelingen heen gaan.

  1. Meester Kong

   Jij bent ook knap gestoord met je Trump liefde 🙂

   1. Ernst Quispel

    Vrij naar Gerard Reve:

    HET WARE GELOOF
    Als Trump een scheet heeft gelaten, zegt Ritter:
    “Sjonge jonge, wat ruikt het hier lekker,
    net of iemand lever met uien staat te bakken.”

    1. Floris

     Reve zag wel meer dingen goed:

     “Reve bracht het gesprek op de islam, die hij kenmerkte als ‘een heel griezelige uitvinding’. Schopenhauer zag van elke religie bepaalde tekortkomingen, maar toch ook de kwaliteiten,’ verklaarde Reve. ‘Hij betreurde het dat er in het joodse geloof geen verlosser was. Hij waardeerde het christendom om de eisen van vergiffenis en medemenselijkheid. Maar over de koran zei Schopenhauer: ik heb alle vertalingen gelezen waarop ik kon vertrouwen, maar in dat hele boek niets van enige waarde gevonden. Hij zag toen al het zinloze van die hele zaak in. Ook het fatalisme, dat alles geschiedt door Gods wil. Als er geen menselijke verantwoordelijkheid meer is, mag je gewoon maar een heel volk afslachten. Dan kan je vrouwen en kinderen in stukken hakken, zoals in Algerije gebeurt. ’t Is helemaal geen religie. ’t Is eigenlijk voornamelijk massamoord. En ’t kent ook geen kunst. Geen beeldende kunst, niets. En dan te bedenken dat die waanzin pas 500, 600 jaar na Christus opeens begonnen is’.”

     http://hoeiboei.blogspot.com/2010/08/t-is-helemaal-geen-religie-t-is.html

     Reve kon dat toen nog zeggen…Nu zou hij beveiliging nodig hebben.

     1. lugar

      “Reve kon dat toen nog zeggen…Nu zou hij beveiliging nodig hebben.”

      Klopt, als de islam aan betekenis wint, hetzij door zelfislamisering of door de toename van het aantal aanhangers, dan wordt het letterlijk levensgevaarlijk voor mensen die kritiek hebben op de islam.

     2. Ernst Quispel

      Ik kan me goed vinden in de kritiek van Schopenhauer en Reve op godsdiensten. Godsdiensten zijn politiek-dogmatische geloofssystemen die mensen legitimeert tot moord en doodslag. Daarin blonken de christenen in negatieve zin uit maar het geldt voor alle godsdiensten.

    2. lugar

     @Ernstlim: “Vrij naar Gerard Reve: Als ik een scheet heb gelaten…”

     Reve was van de mannenliefde, die hebben sowieso moeite met scheten, jij moet dat toch weten, linkse sukkelrukker.

  2. DolleDries

   De echte gesprekken moeten nog beginnen en natuurlijk nemen beide partijen harde standpunten in. Maar over een mislukking te spreken is idioterie en een wens gedachte van de anti Trump gekkies. Eén ding is zeker Trump maakt geen halfzachte afspraken zoals Obama, die alleen maar ging voor veren in zijn achterste en Trump opscheepte met een enorm pak rotzooi.

   1. DolleDries

    Hier een prachtige beschrijving van Trump en de valsheid van zijn wanhopig tegenstanders.

    https://opiniez.com/2016/11/13/de-sloophamer-van-bouwmeester-trump/uri4u/

 2. Meester Kong

  Noord-Korea is niet langer ,,het grootste en gevaarlijkste probleem van de Verenigde Staten, zoals president Barack Obama het omschreef”’. Dat twitterde de Amerikaanse president Donald Trump woensdag bij zijn terugkeer in Washington. Er gaat geen nucleaire dreiging meer van Noord-Korea uit, stelt Trump. ,,Dus slaap lekker vanavond.’

  De man is compleet gestoord!

 3. Adriaan

  In dit geval heeft Noord Korea volkomen gelijk. Wie is Trump om te eisen dat alleen NK zijn nucleaire tuig ontmantelt. Ook de VS en andere nucleaire staten moeten mee in deze flow. Wat @Ritter terecht opmerkt: de besprekingen zijn pas begonnen. Ik zie de toekomst met optimisme tegemoet.

 4. Crassus

  Trump is geen krijgsheer. Hij is ook niet bedreven in het voeren van een handelsoorlog. Hij slaat wild om zich heen.

  1. Ritter

   Crassus

   Handelsoorlog met China? Prima plan

   De Amerikaanse president Donald Trump heeft een handelsoorlog ontketend met China. En dat is begrijpelijk, vindt econoom Kees de Kort.

   https://www.bnr.nl/player/audio/10085208/10347020

 5. Ernst Quispel

  De show van Trump en Kim was leugenachtige gebakken lucht waarmee Trump probeerde zijn ego op te vijzelen en zijn debiele aanhang zand in de ogen strooide.

  Het netto resultaat is versterking van de positie van Kim en toenemende onveiligheid in de regio.

  Trump is een sukkel.

  1. Adriaan

   Zei de andere sukkel.

   1. lugar

    @Adriaan: Inderdaad, linkse sukkelrukkers!

 6. Henk-Jansen

  En dan waren er ook nog mensen die Trump de nobelprijs voor de vrede wilde geven 😛

  1. Ritter

   Henk-Jansen

   Trump heeft zeker recht op de Nobel prijs.

   Hij praat nu met NK en binnenkort met Rusland. Beter praten dan oorlog voeren.

   Heel anders dan Obama die Libië kapot heeft gebombardeerd en het land berooid heeft achtergelaten.

   1. Henk-Jansen

    Kan ik u erop wijzen dat ook onder Trump meerdere landen gebombardeerd worden en het weinig had gescheeld of Trump was Venezuela ook nog binnengevallen.

    1. DolleDries

     Dat zijn suggesties.

   2. Ernst Quispel

    Ritter maakt zichzelf belachelijk.

    Het bezoek aan NK leidde slechts tot een versterking van de militaire positie van Kim en een sterk toegenomen onveiligheid in de regio.

    Het bezoek aan Putin, provocerend pal na de NATO-top, zal leiden tot een verdere verzwakking van de NAVO.

    De man is een internationaal veiligheidsrisico.

  2. DolleDries

   Nog steeds ,is er oorlog dan? Hij heeft er nog zeven te gaan voor de prijs met ruim een miljoen doden.

 7. DolleDries

  BRUSSEL – Zo’n 1400 mensen hebben zaterdag in Brussel betoogd tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wordt komende week in de Belgische hoofdstad verwacht voor een topconferentie van de NAVO.

  Nou nou dat zijn toch een heleboel links gekkies ,best lachen dit

 8. Ni28

  Kim is onbetrouwbare schurk en dat weet iedereen. Geen nieuws. Als hij zijn beloftes niet waar wilt maken krijg hij te maken met een harde antwoord van de VS. Het is aan hem en dat heeft Trump ook gezegd. Niets meer en niets minder. Tijd zal het leren.

 9. Beukman

  De situatie is nu weer zoals deze in 1992 was. Trump heeft nog niks bereikt. Maar vooral pijnlijk is het dat de door hem gemelde succesjes niets meer zijn geweest dan publiciteitsstunts.

  Het hele probleem is dat het begrip denuclearisatie niet is gedefinieerd. Waar Trump bedoelde dat het betekent dat NK zijn kernwapens moet inleveren, betekent het voor Kim dat zowel de VS als NK het doen.
  Dit is inmiddels de 4e of de 5e keer dat een vergelijkbare belofte van NK niet gestand wordt gedaan als gevolg van begripsverwarring. Wie nu nog niet begrijpt dat NK zijn kernwapens nooit zal opgeven, is óf dom óf verblind door zijn liefde voor Trump.

  Ook Kim heeft er overigens lang voor gepast om duidelijkheid te verschaffen, ironisch genoeg om dezelfde reden als Tump: voor publicitair gewin richting eigen achterban.

  Zoals ik het zie is Pompeo nu voor zijn bek gegaan met zijn verklaringen dat er schot in zat, en blijkt de keizer van America zonder kleren te lopen.

  1. lugar

   “Trump heeft nog niks bereikt.”

   Het herhalen van een leugen maakt het nog geen waarheid. Ik heb hier meermalen enkele harde wapenfeiten van Trump genoemd, Neukmans, ouwe islamvreter!

   1. Beukman

    En dan te bedenken dat sommigen alhier een paar weken terug vonden dat Donald de Nobelprijs had verdiend op grond van zijn “prestaties” aangaande Noord-Korea.

    1. Ernst Quispel

     🙂

 10. Guus Geluk

  Jammer dat niet gewoon de hele wereld deze levensgevaarlijke wapens op de schroothoop zet.

  1. DolleDries

   Dat is de vraag Guus/Ik denk dat juist het bezit van deze wapens een hoop oorlogen heeft voorkomen. Maar als die komt dan is het ook direct raak en zonder winnaars en dat weet men.

   1. Guus Geluk

    Ja: het is eigenlijk onvoorstelbaar dat mensen bereid zijn de hele wereld te vernietigen.

 11. Bes Tolen

  Het beroerde is dat de geschiedenis totaal is vervalst als het om genoemde godsdiensten gaat. Als de geschiedenis niet vervalst zou zijn, zou zelfs de grootste stommeling er niet meer in geloven. Nu geloven door de jarenlange indoctrinatie van het individu en de maatschappij er een meerderheid van de mensen in. Dat wel na vele oorlogen en in vredestijd waarin de ongelovigen, minder gelovigen en critici in die mate zijn afgemaakt, dat de godsdiensten zich hebben kunnen handhaven.
  In de Joego Slavische oorlogen speelden godsdiensten een grote rol. Met name Rome inclusief Blair voor Engeland en Kohl voor Duitsland, en groepen joden steunden de islam. Dat zou toch voor ieder als waarschuwing moeten gelden. Ondanks 9/11. Voor deze oorlogen geldt, dat de waarheid grotendeels verkracht is. Dat had en heeft voor ons Europeanen geen enkele zin. Uitgezonderd voor geboefte.
  Rechtvaardigheid? Vergeet het maar.
  Het is echt te gek voor woorden dat de verhalen over het ontstaan en de geschiedenis van de genoemde godsdiensten worden geloofd. Ook door ongelovigen.

 12. DolleDries

  Het is best lachen hier een Ernst noemt de President van Amerika een sukkel.

  Het is verbazend dat DDS zoiets nog plaats en serieus neemt

 13. DolleDries

  Ja en van deze kom je helemaal niet bij een Friese werkloze kievitsei zoekende tomatensoep drinkend SPer noemt de President van Amerika gestoord.

  Dat is toch DDS onwaardig.

 14. DolleDries

  Weer een succes van Trump ,onder zijn druk gaat Duitsland haar bijdrage aan de NAVO verhogen. Het toch een kanjer die vent

 15. palko

  Ruim twee jaar geleden was ik in de DPRK (Noord Korea). En heb toen met eigen ogen kunnen vaststellen dat het land economisch gezien geen enkele toekomst heeft. Dat beseft Kim Jong Un natuurlijk ook wel. Net zo goed als de politiek leider van de DPRK zich realiseert dat alleen een samengaan met het groeiende en bloeiende Zuid Korea het land en zijn pakweg 26 miljoen inwoners op termijn stabiliteit en perspectief kunnen brengen. Het hardnekkig vasthouden aan de verdere ontwikkeling van kernwapens werkt daarbij alleen maar contraproductief.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.