Geweldige Tom Dumoulin wint tijdrit, wordt tweede in Algemeen Klassement Tour de France

Wat een geweldenaar.

Toen de etappe van vandaag — een tijdrit — begon ging iedereen ervan uit dat Primoz Roglic van Team Lotto-Jumbo een absolute toptijd zou neerzetten. De derde man in het klassement vanmorgen vroeg zou Tom Dumoulin misschien wel voorbij steven, en die zou zijn podiumplek (derde plaats) met hand en tand moeten verdedigen tegen Chris Froome, die de Tour al vier keer gewonnen heeft.

Nou, dat liep een beetje anders. Tom bleek vandaag namelijk ‘gewoon’ — hij is immers wereldkampioen tijdrijden — de sterkste. Het verschil met Froome was weliswaar een magere één seconde, maar ook dat telt. Roglic viel behoorlijk tegen en werd in het algemeen klassement gepasseerd door Froome. Daardoor heeft Team Sky niet één maar twee man op het podium. Met tussen hen in een Nederlander van SunWeb.

En daarmee heeft Dumoulin een geweldige prestatie neergezet. Hij is de eerste Nederlander op het podium van de Tour sinds Erik Breukink 28 jaar geleden. Een fantastisch resultaat, zeker als je bedenkt dat hij eerder dit jaar ook al tweede werd in de Giro d’Italia — een ronde die hij vorig jaar won.

We mogen blij zijn. Ein-de-lijk hebben wij Nederlanders een wielrenner die in de grote rondes écht meedoet voor de eindoverwinning. Dit jaar kwam hij een minuut of twee te kort, maar geen mens die eraan twijfelt dat hij volgend jaar hoogstwaarschijnlijk gewoon wéér meedoet. En misschien dat het hem dan wél lukt.

Zelfs als dat niet zo is kan Dumoulin terugkijken op een geweldige Tour… en een geweldig jaar. Twee keer op het podium eindigen in twee grote rondes… dat kunnen er niet veel. Froome heeft hetzelfde gedaan (winnaar van de Giro, derde in de Tour), maar voor Dumoulin en Froome moeten we helemaal teruggaan naar het tijdperk van Marco Pantani om een renner te vinden die dat kon. Lance Armstrong in zijn hoogtijdagen probeerde het niet eens.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. Pindas

  gebualie – 29 juli 2018 om 11:25
  Ja en Pantani gebruikte zoals de meesten!Fransen zo chauvinistisch als de klere maar niet als het op een berg geld aankomt!Dis is wat er gebeurd is volgens mij!Sky zit al een tijdje met Froome in hun maag die te kust en te keur ploeggenoten leegzoog en dan afdankte.De Giro ontbrak nog op zijn lijstje{Froome]en Sky zag dit als een afscheidscadeau omdat die “dopingszaak”nog steeds liep en verwachte en kreeg al veel negative publiciteit!
  De afwijzing van de TdF om Sky de tourlicentie te weigeren kwam als een geschenk uit de hemel.Met een BAK GELD en een Touringcar VOL advocaten doken zij de onderhandelingskamer in en we weten allemaal het resultaat!
  Het chauvinisme der FRANSEN verdween sla sneeuw voor de zon,ZEKER,na dat hun werd verzekerd dat FROOME NIET de Tour zou winnen en alle aanwezigen gingen in een WOLK van SCHIJNHEILIGHEID tevreden huiswaarts!
  De enigste die in deze HELE affaire GENAAID werd is FROOME.En misschien is dat wel terecht maar wie ben ik omdat te beweren.
  Conclusie:MET GELD IS ALLES TE KOOP maar dat wisten we al een tijdje.
  Triest is wel dat jongens zoals DUMOULIN en vele anderen er al JAREN onder lijden!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.