GroenLinkser Zihni Özdil ziet het licht: progressief Nederland moet ook trots op eigen land durven zijn, “de natiestaat is nu eenmaal onderdeel van onze wereldorde”

De Nederturkse GroenLinkser vindt dat “progressief Nederland” het zich niet kan veroorloven om het debat over nationalisme te “laten kapen” door “de rechtse borrelpraat van Stef Blok.” 

Aangezien hij Tweede Kamerlid is voor GroenLinks is Zihni Özdil wel de laatste waar je van verwacht dat hij begrijpt dat er zoiets kan zijn als “gezond nationalisme.” Toch is dat zo. Meneer pleit er namelijk voor dat progressief Nederland (lees: links) deze soort nationalisme omarmt. En snel een beetje.

Hij schrijft:

De pijnlijke realiteit is dat buiten mijn progressieve bubbel Blok veel bijval krijgt. En dat bevestigt hoe breed gedragen zijn opvattingen inmiddels zijn. Die ideeën zijn geworteld in een hunkering naar een collectieve identiteit.

Met andere woorden, Özdil begrijpt dat ‘een volk’ het gevoel wil hebben dat het een volk is. Neem je mensen die identiteit af, dan worden ze enorm onzeker. En dat willen ze niet. Het gevolg: juist door die onzekerheid omarmen ze ideeën die haaks staan op die van Özdil, zoals die van rassentheoreticus Stef Blok (VVD).

Özdil gaat verder:

Toch weten de vertolkers van dit geluid, inmiddels niet zelden ook VVD- en CDA-politici, dit helder en begrijpelijk te formuleren en consistent uit te dragen. En daarom moet ik de hand in eigen boezem steken. Te vaak gaat progressief Nederland een discussie over de nationale identiteit uit de weg, of wijst die discussie vanuit een reflex (‘nationalisme is fout’) categorisch af. Als er al gediscussieerd wordt, wordt er betoogd dat de natiestaat opgeheven zou moeten worden. Maar die natiestaat is nu eenmaal onderdeel van onze wereldorde, en het is aan ons te formuleren hoe we die vorm willen geven.

Vervolgens legt hij uit dat ‘progressieven’ die dit hardop durven zeggen door hun eigen mensen — hun eigen ‘kant’ — aan de schandpaal genageld worden:

Nu krijgen progressieven die nationalisme weer tot progressieve kwestie willen maken, te maken met verdachtmakingen uit eigen kring. Dat is zeer schadelijk en leidt tot een angstcultuur. En dat is een groot cadeau aan rechts. Zo wordt de invulling van de nationale hunkering helemaal overgelaten aan populisten die verlangen naar een monoculturele heilstaat, ook al is die er historisch nooit geweest.

Je kunt ‘nationalisme’ of ‘vaderlandsliefde’ (ik spreek liever over patriottisme, omdat nationalisme wel degelijk vaak verbonden is met ‘ras’) op verschillende fundamenten baseren. Ras. Religie. Taal. Huidskleur. Mythes. Waarden en normen. Toekomstvisie. Filosofie. De lijst is oneindig. De fout van links is dat het dit niet doorheeft, dat het vaderlandsliefde gelijkstelt aan xenofobie en racisme wat dus je reinste flauwekul is. Aan de andere kant maakt ‘populistisch rechts’ ook een fout door nationalisme wel degelijk te zien in termen als ‘ras.’ Zie hoe er gesproken wordt in die kringen over ‘de blanke Nederlander’ die het zou moeten ontgelden.

De ideale oplossing is dus om met een vaderlandsliefde te komen die gebaseerd is op dingen die niet xenofobisch zijn, maar die onze identiteit wél benadrukken. Religie kan tegenwoordig niet meer. Huidskleur/ras ook niet. Gedeelde mythes? Ja, dat kan, in ieder geval deels. Je kunt de vaderlandse geschiedenis er van jonge leeftijd inrammen, dat helpt altijd, maar het gebeurt nu veel te weinig (of niet).

Natuurlijk heb je dan nog niet alles, je moet ook gedeelde normen en waarden hebben. Een gedeelde visie op wat ons ons maakt, welke principes ‘we’ hebben, en wat ‘de visie’ voor de toekomst is. Op politiek niveau kan en zal die visie qua details uiteenlopen, maar je kunt het op grote lijnen wel degelijk eens worden. Dat was in Amerika bijvoorbeeld lange tijd het geval. Denk aan Democraten als John F. Kennedy en Republikeinen als Dwight Eisenhower, die allemaal de Idee van Amerika aanhingen.

In ons land is dat ook mogelijk, maar we moeten dan wel de tijd nemen om het gesprek hierover aan te gaan met elkaar. Helaas blijkt maar al te vaak dat juiste partijen als GroenLinks, de club van Özdil dus, daar helemaal geen behoefte aan hebben en iedere vorm van debat onmiddellijk de kop indrukken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ries

  Links, is haat. Diepe haat en minachting voor mensen die zich niet onderwerpen aan de linkse doopceremonie en die niets willen weten van de dogma’s die de linkse kerk predikt. Daarom kunnen ze ook zo goed met de islam overweg. Daar vinden we dezelfde wijze van denken en de agressie tegen iedereen die niets met de islam te maken wil hebben. Ook daar vormen de ongelovigen de vijand. Want het zijn de mensen die zich niet willen onderwerpen aan de duivel die bij de moslims allah genoemd wordt en bij de linksen het Idee, het Zijn van de schijnwaarheid, het Wezen van de onderdrukking.

  1. Henk-Jansen

   Wat een hoop onzin zeg.

   1. Holland

    En nu nog een keer inhoudelijk, Henk-Jansen.

    1. palko

     @Holland, Henk-Jansen beschouwt alles dat afwijkt van zijn eigen mening als onzin. Voor dit figuur geldt eigenlijk maar één waarheid: zijn zelfbedachte en zelfgedroomde waarheid.

    2. swetsnek

     Ries zegt het .
     En henkie jansen vindt het onzin hahahahaha
     De spijker op zijn kop Ries

   2. wheelboy

    Henk Jansen
    Links en democratie is ver te zoeken . Waar links over het algemeen de macht heeft is de democratie verdwenen . In ons eigen land zie je dit ook .Links liberaal D66 schaft het referendum af samen met de linkse CU . Links in westerse landen (ok VVD is nog erger ) staat voor milieu maffia massa immigratie het niet functioneren van de zgn multiculti . Links weet ook geen oplossing .Kies je om de sociale welvaartsstaat op de b een te houden of wil je een massa immigratie . Beide kan niet of je krijgt bergen met schuld of je moet je bevolking onderdrukken met belasting verhogingen .

 2. Ries

  @ Henk-Jansen. Je bent precies de linksmens die ik bedoel. Je beantwoordt perfekt aan de beschrijving.

  1. Bloem

   Beste Ries, Henk Jansen is meer een figuur aan de linker zijlijn, die ook niet voor vol wordt aangezien bij de linkse populisten. Daartoe wordt hij niet slim genoeg geacht. Ze beschouwen hem als een nuttige dwaas in de strijd tegen weldenkend rechts, die zij als ongedierte beschouwen. Indien rechts echt zo dom was als ze beweren had men er geen aandacht aan besteed. Dan waren ze immers net zo naïef en beïnvloedbaar als de heer Jansen. Deze is namelijk ongespeend van enige kennis of verdedigbaar argument overtuigd van het linkse geluid

 3. NoDoubt

  GL eerst islamofobie, xenofobie en nazisme roepen, grenzen open, voorstander van multiculturisme, eigen volk laatst. Fortuyn verguist, Wilders verguist, demonstratie tegen Baudet. Vanwaar die ommekeer?? Jesse (Yasser) Klaver?? een soort Obama, die ook zijn (geboren in Kenya) land heeft geïslamiseerd. Waarbij Rosemuller wel even als intermediair bij de samenstelling van de gemeenteraad de grootste partij niet eens in de onderhandelingen betrok. Halsema die geen burgemeester wilde zijn maar nadat de eerste ronde burgemeesterschap een tweede ronde moest komen???????

 4. Bloem

  “Aan de andere kant maakt ‘populistisch rechts’ ook een fout door nationalisme wel degelijk te zien in termen als ‘ras.’ ” volgens mij heeft populistisch rechts het helemaal niet over ras, doch over een Islamitische cultuur die onverenigbaar is met de Joods/Christelijke cultuur, die ten grondslag ligt aan onze westerse democratie, vrijheid en niet onbelangrijk de welvaart waar aanhangers van deze cultuur op af komen als vliegen op stroop..

  1. Frits Jansen

   Ik ben geen moslim maar dring mij niet die zogenaamde “Joods/christelijke” cultuur op.
   Toen ze die cultuur wilden opschrijven in de Europese Grondwet (die niet doorgang, maar dat terzijde) waren er gelukkig historici die er aan herinnerden dat de Franse Revolutie in 1789 “Liberté, Égalité et Fraternité” proclameerde: vrijheid gelijkheid en broederschap.

   Duitsers moesten in de nazi-tijd aantonen niet Joods te zijn door hun voorouders uit te zoeken, en dat moest minstens tot de Franse tijd, want de Fransen zagen zelfs de Joden als gelijkwaardig!

   Als je op deze site zou schrijven dat moslims gelijkwaardig zijn zouden alle stoppen doorslaan. De parallel is schokkend.

 5. palko

  Zihni Özdil leeft blijkbaar nog helemaal in de voltooid verleden tijd. Immers als je het in de tegenwoordige tijd over progressief oftewel vooruitstrevend Nederland hebt dan gaat het over burgers die aanhanger zijn van partijen die rechts van het politieke midden opereren. Die de totale mislukking van de door links opgedrongen multiculti samenleving aan den lijve hebben ondervonden. En die hebben gezien wat de ongeremde instroom van nepvluchtelingen uit Afrika en Azië voor de samenleving oplevert. Heb je het vandaag de dag echter over conservatieve mensen dan gaat het over linkse deugmensen en meelopers die in de voltooid verleden tijd zijn blijven steken. Oftewel over de zestiger en zeventiger jaren toen links zich het etiket progressief aanmat. Het is de Groen Linkser blijkbaar totaal ontgaan dat de tijden sinds de jaren 60/70 volledig zijn veranderd. Je zou bijna medelijden krijgen met zo veel geëtaleerde domheid.

 6. Gerlos

  Wie mag dit wezen deze linkse Turk, heeft waarschijnlijk nooit zijn Turkse oor ter luister gelegd bij de Nederlandse bevolking die de MULTI CULTI eigenlijk meer dan zat is.

 7. TotDeSchijtOnsDood

  Hendrick legt linkse kronkels uit…
  herken ze!
  https://www.youtube.com/watch?v=-nJ5zIRqeSE

  1. van Urk

   “In het Amsterdam van 1934 werd een 15 jarige jongen nog van school verwijderd omdat hij weigerde het Wilhelmus mee te zingen. Hij verliet het pand onder het fluiten van “de Internationale”, melde de socialistische krant De Tribune. Maar was die jongen geen patriot? Wie zegt dat hij minder van zijn landgenoten hield dan de gezagstrouwe onderwijzer die hem wegstuurde?” https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/heeft-nederland-meer-patriottisme-nodig-ik-denk-het-wel~a269116e/

 8. Onno

  Over al die tijden, ik heb het idee dat wij allen in de onvoltooid tegenwoordige toekomstige tijd leven (o.t.t.t.)

  1. lugar

   O__O

   1. Heinz

    En, zoals u zovaak zegt, inhoudelijk ?

    1. lugar

     Onno is een islambeciel probeerseltje van Ernstlim, bedoel je die inhoud?

     #O__O

 9. Frits Jansen

  “Hunkering naar een collectieve identiteit”???
  Daar heb ik geen last van, en het is ook iets raars als je doordenkt.

  Dan moet je ook gaan nadenken over de “collectieve identiteit” van je buurt, je stad, je provincie, en je continent natuurlijk, Europa dus.

  Maar het is meer een terugverlangen naar een knusse oude tijd – die er nooit geweest is! Oudere mensen vooral hebben de neiging het verleden te romantiseren en de schaduwkanten te vergeten.

  Mijn opvatting is dat ik toevallig in Nederland uit Nederlandse ouders geboren ben, omdat ze dat zo georganiseerd hadden. Ja, we delen de taal, maar ik heb er vooral last van dat ik nooit zo goed Engels zal schrijven als een Brit.

  Momenteel zit ik in het Verre Oosten tussen een lokale bevolking die ontzettend aardig is, zelfs voor zover het moslims zijn. Je wisselt een blik van verstandhouding uit- en je voelt je deel van de cultuur die “mensheid” heet. Een heel christelijke gedachte.

  Dat gezegd hebbende behoort precies de helft van de mensheid tot een wezenlijk andere cultuur dan ik: vrouwen! Dat Blok daar niet aan dacht! Zo te horen uitte hij zijn borrelpraat in een gezelschap van mannen, en daar valt een vrouwonvriendelijke opmerking altijd goed, zeker na een paar biertjes. Alleen “Grab them by the pussy” is Blok toch net iets te grof. Zelfs hij ken grenzen.

 10. P.Sisterons

  Links zou moeten erkennen dat NL bomvol is en dat het binnenhalen van mensen uit de prehistorie geen goed idee is. In Afrika zou men een serieuze 1 kind politiek moeten gaan bedrijven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.