Iraanse ‘verzetsheldin’ Maedeh Hojabri huilend op staatstelevisie: opgepakt voor dansen zonder hoofddoek

Ze wilde geen aandacht trekken, vertelt Hojabri huilend op de staatstelevisie. Volgens experts is dit een gedwongen excuus, volbracht door onder andere intimidatie. Hojabri is nu uitgegroeid tot een soort ‘verzetsheldin’ en een symbool geworden voor het groeiende ongemak jegens de strenge kleedregels in Iran. Steeds vaker staan jongeren op tegen het streng islamitische regime in Iran.

Maedeh Hojabri heeft in totaal meer dan 300 video’s online gezet. De ene keer danst ze op westerse popmuziek, de andere keer op Iraanse nummers. Haar populaire filmpjes hebben, naast het gedans, één ding gemeen. Hojabri verschijnt steevast zonder hoofddoek in beeld.

In het land zijn Facebook, Twitter en YouTube geblokkeerd, al gebruiken miljoenen Iraniërs de sites alsnog via VPN en andere digitale omwegen. De Iraanse politie zegt de komende dagen meerdere Instagram-accounts te willen sluiten.

Iraanse vrouwen trokken eerder dit jaar nog internationale aandacht door in het openbaar hun hoofddoek af te nemen uit protest. In april wisten vijf Iraanse vrouwen vermomd als man een voetbalstadion binnen te glippen. Tijdens de WK-wedstrijd Iran-Spanje mochten vrouwen voor het eerst in 40 jaar een wedstrijd kijken in een voetbalstadion.

Iran wordt niet alleen van buiten af ‘bedreigd’, maar binnen het land is er een groeiende ergernis richting het islamitische regime en de islamitische regels die in het land gelden. Zo wordt het land onder druk gezet door steeds meer vrouwen die zich verzetten tegen de heersende sociale normen en gedragsregels. Social media en YouTube zorgen voor confrontatie met het Westen en andere culturen, zodat de eigen cultuur scherper wordt bekritiseerd.

Het Iraanse regime strijdt tegen een sociale ontwikkeling waar het geen controle over heeft. De techniek ontwikkelt zich zo sterk, dat inderdaad door bijvoorbeeld VPN-verbindingen jongeren alsnog in aanraking kunnen komen met Westerse platformen en sites. Een niet te stoppen beweging.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Guus Geluk

  Dat er nog eens een einde mag komen aan het islamistische regime in Iran.

  Hopelijk breidt de ontwikkeling van nieuwe technologie, dat men vraagtekens plaatst bij de eigen ultra-conservatieve cultuur, zich uit als een zwarte inktvlek over de islamitische wereld.

  1. Viertel

   Dominee Gelul aan het preken. Zeg maar: Amen!

   1. Guus Geluk

    Viertel,

    Zeker: hedenmiddag organiseer ik een preekbespreking. Het begint rond drieën en een ieder is van harte welkom.

    1. lugar

     Graag, alleen nog even het adres.

     1. Guus Geluk

      Komt ‘ie:

      http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/07/iraanse-verzetsheldin-maedeh-hojabri-huilend-op-staatstelevisie-opgepakt-voor-dansen-zonder-hoofddoek/

      U mag naast mij zitten, is dat oké? Koffie en thee is aanwezig, of een glas fris als u dat liever heeft.

     2. lugar

      Dan alleen nog de preekbespreking Guuslim, verras me maar, misschien weet ik er meer van dan je denkt/gelooft.

  2. Bloem

   Het is veel aannemelijker dat het westen langzaam aan richting Iran opschuift. De beweging die we zien is dezelfde als toen het Christendom zijn intrede deed en alle verworvenheden die het Romeinse rijk kende gestaag vernietigd werden. De wesrese cultuur zoals wij die kennen zal langzaam doch gestaag verdwijnen, dat is een wet van meden en perzen. De tolerante cultuur zal altijd het onderspit delven t.o.v. de intollerante cultuur

   1. Guus Geluk

    Bloem: “De beweging die we zien is dezelfde als toen het Christendom zijn intrede deed en alle verworvenheden die het Romeinse rijk kende gestaag vernietigd werden.”

    Bedoelde u dat het christendom belangrijke verworvenheden in het Romeinse Rijk heeft vernietigd? Kunt u iets uitweiden?

    1. Bloem

     Ken uw geschiedenis.
     Het Romeinse rijk kende godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuitting, vrouwenrechten, culturele vrijheid, tolerantie jegens homoseksualiteit bij zowel mannen als vrouwen. Zo zijn er vele vormen van vrijheid die na de intrede van het Christedom verdwenen. Het heeft bijna 2000 jaar van duisternis geduurd alvorens dergelijke rechten hersteld werden. U kunt haast niet bevroeden hoeveel kennis er door het Christendom initieel vernietigd is; wetenschap, filosofie, satire, literatuur, kunst.

     1. Guus Geluk

      Bloem,

      Het Romeinse Rijk koos er (aanvankelijk) ook zelf voor christenen te vervolgen. Met de Godsdienstvrijheid nam men het kennelijk niet zo nauw.

      https://historianet.nl/maatschappij/godsdienstgeschiedenis/christenen-voor-leeuwen-gegooid

  3. meijer61200

   Dat komt er aan hoor! Israël en VS gaan de zooi eens even hardhandig aanpakken binnenkort.

  4. henkie

   Dankzij Trump is het verzet in Iran opengebroken!
   Geen deal, ertegenin!

 2. Vit

  Het Iraanse volk en in het bijzonder de vrouwen heeft geproefd van de westerse cultuur tijdens het bewind van de Sjah en dat draai je niet zomaar terug.

  1. Bloem

   Dat is al zo lang geleden. Die generatie zit inmiddels bejaard en wel aan de muntthee achter de geraniums.

   1. Vit

    Die generatie zal het vast hebben door gegeven.

 3. Two Ravens Black Kettle

  De Perzen is feitelijk een broedervolk van ons. Dezelfde taalgemeenschap.
  Natuurlijk hebben we over de millenia vaak olijk met elkander geknokt (denk aan Thermopylae) maar dat deed iedereen.
  Perzië is het enige land dat zich zou kunnen ontworstelen aan de religieuze doodscultus maar de politici en MSM van West-Europa zullen er alles aandoen om de naar vrijheid smachtende prachtige moderne meiden en jongens terug de islam in te trekken. Vandaar dat ze altijd in religieus uniform naar Teheran gaan om hun trouw te betonen aan de wrede ayatolla’s.

  Ik steun -in tegenstelling tot de MSM en de EU- echter deze dappere meiden en jongens en ik hoop -in tegenstelling tot de MSM en EU- dat zij uiteindelijk zullen winnen.
  Dat zal heel veel bloed gaan kosten terwijl de MSM zal wegkijken en doofpotten en de politici miljoenen overmaken aan de beulen maar ik blijf hopen. Dat verdienen de jonge Perzen !

  1. Bloem

   Beste BRTK natuurlijk verdient dit verzet onze steun, echter zal dat weinig uitmaken. Immers zie je dat de gehele westerse wereld stilletjes aan steeds meer concessies doet aan de Islam. Het is niet ondenkelijk dat onze westerse meisjes en jongens steeds strengere regels opgelegd zullen krijgen. Zelfs alcohol zal in Nederland steeds meer aan banden gelegd worden, kijk maar naar de immer voortwoekerende discussie die daarover in de media gaande is. Onder druk van de reliegekkies in NL is de minimumleeftijd al gestegen van 16 naar 18 jaar. Inmiddels worden er lokjongeren ingezet op festivals en zijn organisaties verplicht om een soort van alcohol gestapo in te schakelen die controleren op leeftijd. Doen ze dat niet worden hoge boetes opgelegd of kun je zelfs sluiten. Geloof me, kijk goed om je heen en je zult zien dat de ooit vanzelfsprekende vrijheden langzaam verdwijnen.

   1. Two Ravens Black Kettle

    Ik ben even pessimistisch als U
    Zeker qua West-Europa
    Ik vermoed dat alleen de Denen zich uiteindelijk aan de dystopie kunnen ontworstelen
    (niet voor niets wisten de nazi’s nauwelijks Deense Joden te vergassen terwijl veel Kaaskoppen gretig meehielpen (de vele dappere helden niet te na gesproken)

    Echter er is ook reden om een sprankje hoop te ontwaren in de de duisternis
    De AFD is gisteren tot de hoogste score ooit gekomen in de verkiezingen. Ze staan nu gelijk met de socialisten. Uniek !
    In Zweden staan de Zweedse Democraten op 1 in de peilingen.
    In Italië zijn onze populistische vrienden aan de macht.
    Hongarije, Slovenia, Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Bulgarije; allemaal tough on immigration.

    Samenvattend
    De toekomst voor Nederland is inktzwart. De huidige generaties narcistische zombies offeren de toekomst van hun kinderen op het altaar van Virtue Signalling.
    Maar rond ons heen broeit het en met (heel veel) geluk worden we daarin meegezogen.
    De Kaaskop heeft bewezen een egocentrische Judas in hart en nieren te zijn dus we zijn volledig afhankelijk van de ontwikkelingen elders.

    1. Bloem

     Beste TRBK, ik help het u hopen, hoop doet immers leven. Echter de geschiedenis herhaalt zich altijd en uiteindelijk zullen vrije geesten zich moeten neerleggen bij de wil van de intollerante cultuur om aan een geweldspiraal te ontkomen

    2. Original NL

     TRBK…goed gezien!!

   2. nogmaals

    @bloem
    Mag ik aanvullen:
    De policor NL landverraders vinden het een geweldige cultuurverrrijking als een islamiet een jong meisje huwt/verkracht, maar datzelfde jonge meisje moet tegen zichzelf worden beschermd en mag dus geen alcohol kopen!!!!

  2. Frits Jansen

   In 1979 verjoegen de Iraniërs de sjah, zonder veel bloedvergieten. Vervolgens koos het volk (iirc in een referendum) voor een islamitische republiek. Die heet democratisch te zijn, maar de wetgeving wordt uiteindelijk getoetst aan de Koran door een stel Ayatollahs. Wat zij beslissen staat natuurlijk *NIET* in de Koran, want er zijn zat islamitische landen die niet zulke strenge voorstellen hebben.

 4. Frits Jansen

  Als in Nederland een vrouw voor de grap naakt door de stad loopt reageren de gezagsdragers daar ook op.

  1. Adriaan

   @Jansen, jij vergelijkt naaktlopen met een hoofddoek? Leg dat eens uit.

   1. Frits Jansen

    Nee, met het afdoen van een hoofddoek.
    Toen ik na een paar weken Iran in de bus naast een Iraans meisje zat en er een enorme bos zwart haar tevoorschijn kwam onder haar afgezakte hoofddoek werd ik daar waarachtig een beetje opgewonden van.

    Bedenk dat de doorsnee Iraanse vrouw ongelooflijk mooi is en je begrijpt dat mannen daar moeten worden ingetoomd.

    1. Holland

     Frits-too. De gestoorde viezerik die -net als geile moslimmannen- eeuwig zijn lul achterna loopt.

    2. Stanly2000

     Fritsje geilt ook op wandelde tenten.

  2. Guus Geluk

   Frits Jansen heeft doorgaans de gewoonte zijn gedachten rechtstreeks op internet te plempen: welke fantasie poneerde hij laatst ook al weer over een moslima?

   Schaamteloos.

   1. Adriaan

    Vooralsnog is Jansen niet bereikbaar voor commentaar.

    1. Guus Geluk

     Frits poneert zijn fantasie dan wel kletspraat en verdwijnt vervolgens.

     1. lugar

      @Guuslim: Dat doen (bijna) alle Ernst-multinickers.

    2. Original NL

     Fritsje is het laatst gezien met een washandje en bovenstaand filmpje richting slaapkamer!

     1. palko

      @Original NL, dan was het Fritsje die ik afgelopen vrijdag schichtig 100 dozen tissues zag kopen bij een plaatselijke groothandel. Ben benieuwd wanneer hersenledige Frits weer frontaal de aanval opent op het openlijk door hem zo vermaledijte Roomse geloof.

 5. fusilier

  Een gematigde islam bestaat niet . Minachting voor vrouwen zit ingebakken in de islamitische cultuur.

 6. Ni28

  Vreemd dat de Iraanse meisje geen hoofddoek wil dragen want hier beroepen zich moslimvrouwen op hun vrijheid voor een verplichte hoofddoek gesteund door vele Nederlandse politici. Er zijn kennelijk twee soorten moslims, de gewone en de achterlijke die wij geïmporteerd hebben. Iran kan dus theoretisch een moderne, vrije land worden terwijl Nederland voor de achterlijkheid kiest. Geopolitieke omschakeling?

 7. Ni28

  Naaktlopen en hoofddoek, wat een intelligente vergelijking!

 8. denk eens na

  Een hoofddoek is toch vrijwillig in de koran?

  1. denk eens na

   Hoe komen al die islamfoobjes er bij.

  2. palko

   @denk eens na, in West Europa verplicht vader of echtgenoot zijn slavinnetje om een schaamlap te dragen. Daar is niets vrijwillig aan. Het tegendeel is eerder waar. Deze slavinnen dragen een schaamlap omdat ze zich, en niet ten onrechte, diep schamen voor de misdaden die dagelijks wereldwijd worden gepleegd in naam van de Efteling-profeet Mohammed. Al zullen die slavinnetjes misschien zelf roepen dat ze de schaamlap moeten dragen om het schaamhaar te bedekken.

 9. Yami

  Wil niet als een pedo overkomen, maar DAMN zij is leuk!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.