Overheidssteun voor partij van Marine Le Pen drooggelegd wegens fraude: ''ze plannen onze dood''

Geen categoriejul 09 2018, 9:00
In Frankrijk heeft de partij van Marine le Pen het wel erg zwaar. Na een naamsverandering, van Front National naar Rassemblement National, probeerde Marine Le Pen de partij nieuw leven in te blazen en een nieuwe fase in te gaan. De partij ervaart een nogal zwaar begin, nu een Franse rechter heeft besloten dat het geld naar de partij moet worden stopgezet wegens vermeende fraude.

De beslissing heeft te maken met het onderzoek dat loopt naar misbruik van EU-geld door het Rassemblement National. De partij wordt ervan verdacht twee medewerkers van het partijbureau te hebben betaald met geld dat bedoeld was voor Europarlementariërs.

"Ze plannen onze dood", reageert een woordvoerder van de partij. "We kunnen straks onze medewerkers, huur en andere financiële verplichtingen niet meer betalen". Op Twitter roept Rassemblement National mensen op om geld te doneren.

Le Pen ontkent dat haar partij gefraudeerd heeft, maar vorige maand oordeelde het Europees Hof van Justitie in Straatsburg anders. Bepaald werd dat Le Pen 300.000 euro moet terugbetalen. Ze ging in beroep.

Als je gefraudeerd hebt, dan moet je daarvan de consequenties ervaren. Het proces loopt nog, maar als het Europees Hof er ook al een oordeel over heeft geveld, dan is het moeilijk om het te blijven ontkennen. In deze tijd van 'fake news' is het vooral moeilijk om er achter te komen wat wel of niet waar is, maar paranoïde doen en zeggen ''dat ze ze onze dood plannen'' vind ik nogal labiel.
De partij van Le Pen wil een 'grassroots' beweging opzetten en ervoor zorgen dat mensen doneren aan de partij. Goed idee, zeker als je de beweging en partij onafhankelijker wil maken en kleur wil geven. De vraag is of in 'subsidieland Frankrijk' de mensen bereid zullen zijn om te doneren. Als ze dat niet doen, dan is het snel klaar met deze 'nieuwe' beweging.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten