Iraanse 'verzetsheldin' Maedeh Hojabri huilend op staatstelevisie: opgepakt voor dansen zonder hoofddoek

Geen categoriejul 09 2018, 10:00
Ze wilde geen aandacht trekken, vertelt Hojabri huilend op de staatstelevisie. Volgens experts is dit een gedwongen excuus, volbracht door onder andere intimidatie. Hojabri is nu uitgegroeid tot een soort 'verzetsheldin' en een symbool geworden voor het groeiende ongemak jegens de strenge kleedregels in Iran. Steeds vaker staan jongeren op tegen het streng islamitische regime in Iran.

Maedeh Hojabri heeft in totaal meer dan 300 video's online gezet. De ene keer danst ze op westerse popmuziek, de andere keer op Iraanse nummers. Haar populaire filmpjes hebben, naast het gedans, één ding gemeen. Hojabri verschijnt steevast zonder hoofddoek in beeld.

In het land zijn Facebook, Twitter en YouTube geblokkeerd, al gebruiken miljoenen Iraniërs de sites alsnog via VPN en andere digitale omwegen. De Iraanse politie zegt de komende dagen meerdere Instagram-accounts te willen sluiten.

Iraanse vrouwen trokken eerder dit jaar nog internationale aandacht door in het openbaar hun hoofddoek af te nemen uit protest. In april wisten vijf Iraanse vrouwen vermomd als man een voetbalstadion binnen te glippen. Tijdens de WK-wedstrijd Iran-Spanje mochten vrouwen voor het eerst in 40 jaar een wedstrijd kijken in een voetbalstadion.

https://twitter.com/NegarMortazavi/status/1015829998824017920
Iran wordt niet alleen van buiten af 'bedreigd', maar binnen het land is er een groeiende ergernis richting het islamitische regime en de islamitische regels die in het land gelden. Zo wordt het land onder druk gezet door steeds meer vrouwen die zich verzetten tegen de heersende sociale normen en gedragsregels. Social media en YouTube zorgen voor confrontatie met het Westen en andere culturen, zodat de eigen cultuur scherper wordt bekritiseerd.
Het Iraanse regime strijdt tegen een sociale ontwikkeling waar het geen controle over heeft. De techniek ontwikkelt zich zo sterk, dat inderdaad door bijvoorbeeld VPN-verbindingen jongeren alsnog in aanraking kunnen komen met Westerse platformen en sites. Een niet te stoppen beweging.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten