Britse brexit-minister David Davis opgestapt: 'we krijgen een zwakke brexit, daar sta ik niet achter'

Britse brexit-minister David Davis opgestapt: 'we krijgen een zwakke brexit, daar sta ik niet achter'

Op het moment dat de Britten eindelijk eens verenigd zouden zijn in de brexit-deal, gaat er toch weer een politieke granaat af. Na het presenteren van haar plannen vorige week, leek het eindelijk eens mooi weer te worden voor de Britse premier, Theresa May. Nu is het duidelijk dat het maar een farçe was: David Davis, de brexit-minister, stapt op.

De Britse brexit-minister David Davis is per direct afgetreden. Davis werd in 2016 tot brexit-minister benoemd en was verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de Europese Unie. Ook brexit-staatssecretarissen Steve Baker en Suella Braverman zijn opgestapt.

Davis is iemand van de harde lijn. In zijn ontslagbrief schrijft hij niet achter de koers van May te staan. Die leidt volgens hem op zijn best tot een zwakke onderhandelingspositie. Ook zouden er nog meer concessies moeten worden gedaan aan Brussel en krijgen de Britten niet de controle terug over hun eigen wetten. May deelt die zienswijze niet en noemt het vertrek van Davis jammer.

Het Verenigd Koninkrijk heeft door deze actie van Davis een zeer slechte onderhandelingspositie gekregen. Nu blijkt niet alleen dat de Britten niet verenigd zijn achter één visie, maar is het zelfs de brexit-minister zélf die opstapt. Hij was ook een geduchte tegenstander van May en potentieel fractieleider voor de Conservatieven. Het lijkt er dan ook op dat dit een begin kan zijn van het proces om May af te zetten en te vervangen door iemand anders. In dat geval moet Davis het opnemen tegen een van de grootste favorieten op rechts: Jacob Rees-Mogg.

De functionarissen van de Europese Unie zullen vast in hun vuistjes lachen, want het lijkt echt een grote chaos bij de Britten. Het slechtste voor een onderhandelende partij is haar geloofwaardigheid verliezen. Met wat er nu gebeurd is, moet worden erkend dat de brexit een grote blunder kan worden voor het Verenigd Koninkrijk. De Britten moeten binnen korte tijd flink wat veranderen en voor elkaar krijgen, willen ze een goede positie op de wereld veroveren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties