Linkse-populist wordt president in Mexico: kan een grote kans zijn voor Donald Trump

Normaliter heb ik het niet zo met socialisten, maar af en toe kan je best het positieve ervan inzien. Zoals in Mexico, waar nu een links-populist als president is gekozen. De oud-burgemeester van Mexico Stad, Andrés Manuel López Obrador, heeft het gewonnen van de conservatieven. Waarom is dit zo goed nieuws? Omdat de boodschap van  Obrador erg positief kan uitpakken voor Mexico én voor Donald Trump.

De 64-jarige oud-burgemeester van Mexico-Stad, die twee keer eerder aan de presidentsverkiezingen meedeed, voerde een campagne die draaide om de bestrijding van misdaad en corruptie. Ook beloofde hij de ongelijkheid te bestrijden en Mexico economisch minder afhankelijk te maken van buurland de Verenigde Staten.

Niet alleen heeft Obrador de verkiezingen overleefd (het was letterlijk een bloedige campagne voor veel politic), maar zijn visie kan ertoe leiden dat de Mexicanen niet meer en masse het land uit willen en hun toekomst in Mexico willen opbouwen. Het zal een moeilijke taak worden, aangezien de maffia en drugskartels veel macht bezitten, maar als dat goed aangepakt kan worden, dan zal het voor veel Mexicanen een mooier tijdperk worden.

Obrador wil ook meer onafhankelijkheid van de Verenigde Staten en dat is helemaal prima. Toch lijkt zijn toon niet per se negatief te zijn richting de Amerikaanse president. De Verenigde Staten wil de grens in het zuiden gedeeltelijk sluiten en Mexico wil onafhankelijker worden en welvarender. Dat kan alleen maar als de bevolking niet massaal het land uit wil vluchten. De twee landen hebben dus gedeelde belangen. Maar zullen ze samenwerken? Dat zullen we dan nog wel zien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Guus Geluk

  Ook Mexico wil onafhankelijker worden van de Verenigde Staten.

  Waar heb ik dit eerder gehoord?

  1. lugar

   Van je pisvlekkenvriendje islambeciel en moslimongool Ernst Code Beukman?

   1. Bloem

    Beste Lugar, s.v.p. niet schelden, dat zijn ze niet waard. Benoem dhr. Quispel met de misdaad die hij voortdurend pleegt, nl.: antisemitisme en bedriegen.

    1. Kees

     Daar sluit ik me bij aan. Laten we niet schelden.

    2. Guus Geluk

     Bloem,

     Lugar is een trol. Hij heeft zich kennelijk tot doel gesteld dit blog naar de Filistijnen te helpen. Daarom kleineert hij mensen. Reageer niet op hem, dat doe ik ook niet meer.

     By the way: het trollen over “antisemitisme” moet nu ook maar eens klaar zijn. U weet dat het niet zo is. Laat het rusten.

  2. Viertel

   Heerlijk volk, die socialisten. AMLO lijkt met zijn uitspraken in de voetsporen te willen treden van Hugo Chaves en Nicolas Maduro, de beide socialistische presidenten die het steenrijke Venezuela aan de rand van bankroet hebben gebracht. Maar een nieuwe president of niet, alle Mexicanen willen naar de VS. De Amerikanen bouwen niet voor niets een muur van 3000 km langs de grens met Mexico.

   1. Henk-Jansen

    ‘alle Mexicanen willen naar de VS’

    Ah, vandaar dat er sinds 2012 er meer Mexicanen uit de VS vertrekken en teruggaan naar Mexico dan dat er Mexicanen de VS binnen proberen te komen.

    1. Viertel

     Waar haal jij je info vandaan, Henk-Jansen? Uit de NRC soms? Wel, laat ik je dan vertellen dat je grote onzin verkondigt. Wist je dat onder Obama ruim 3 miljoen illegale Mexicanen de VS zijn uitgezet? De heilige Barack had daar na een paar jaar zo de balen van, dat hij besloot tot het bouwen van een muur om die miljoenen Mexicanen tegen te houden. Ruim 1000 km is er onder zijn bewind al gerealiseerd. President Trump heeft aangegeven dit ‘kunststuk’ van de Democraten af te willen maken. De Democraten, die onder Obama zwegen, schreeuwen nu moord en brand. Maar de muur komt er!

   2. Henk-Jansen

    Bovendien lost een muur helemaal niks op. De meeste illegale immigranten in de VS komen legaal met bijvoorbeeld een werkvisum het land binnen en vervolgens niet weer teruggaan als het visum verlopen is. Dat ga je met een hele dure muur niet oplossen!

  3. Onno

   Dat denk ik ook. “Onafhankelijkheid!
   Texas, toen nog een Mexicaanse provincie:
   Tegen 1835 komt de hele staat in opstand tegen Mexico en na heel wat gevechten tegen de Mexicaanse opperheren verkrijgen de Texaanse inwoners in 1836 hun onafhankelijkheid. Mexico is een zeer lucratieve provincie kwijt. Hetzelfde gebeurt overigens met Californië. De wereld zou er wellicht heel anders hebben uitgezien als Texas en Californië nu nog deel zouden uitmaken van Mexico.”
   Waarom de Krim wel retour Rusland ?
   Wie legt mij dit uit.

   1. Professor Zonnebloem

    Omdat er sinds 1836 andere internationale wetten en regels gelden, die ook door Rusland worden erkend, zij het op papier dan.

    1. Siemien

     @Prof maar onze Nederland hatende islamliefhebber begrijpt dit niet..

     1. Henk-Jansen

      Lul toch eens niet zo dom joh.

     2. Siemien

      @Henk sorry het moet zijn Nederland hatende islamliefhebberS zijn..

     3. Onno

      @Siemien…Obsessies ?

     4. Rechtsaf

      @Onno ga jij nou ook nog Henk’s rugtuffen?

  4. Nasrani

   Niet in de NAVO denk ik…………..

 2. Two Ravens Black Kettle

  Build the wall !!

  1. Henk-Jansen

   De meeste illegale immigranten in de VS komen helemaal niet al wandelend over de grens het land binnen maar komen legaal met een werkvisum en vertrekken niet meer als het visum verlopen is. Die hele muur is een peperduur prestigeproject van Donald en lost helemaal niks op!

   1. Bloem

    Beste heer Jansen, Kunt u dan eens aangeven wat wel een goede oplossing zou zijn? Geen werkvergunningen meer afgeven? Zegt u het maar. U heeft kennelijk de wijsheid in pacht.

    1. Henk-Jansen

     Ik zei niet dat ik een oplossing had, ik zei alleen dan een muur vooral heel duur is terwijl het maar een zeer gering effect heeft op illegale immigratie.

     Maar wat mij betreft doen de Amerikanen gewoon niets. Mexicanen gaan naar de VS om te werken. Ze doen voornamelijk werk die Amerikanen niet willen doen zoals 10 uur per dag in de brandende zon aardbeien plukken. Ik denk dat de Amerikanen zichzelf economisch in de voet schieten als ze de immigrantie inperken en alle illegalen deporteren.

  2. Onno

   En President Reagan sprak ‘tear down this wall’ tijdens een speech 12 juni 1987. Waar zijn ze mee bezig? Opbouwen en afbreken ? Leg uit aub

   1. sjun

    dat ging over de muur tussen Oost en West Duitsland en heeft geen iota met illegale immigratie te maken. Hooguit maakte het het failliet van socialistische systemen duidelijk. Intussen hebben we dat nog eens in Venezuela en Zimbabwe kunnen zien.

 3. Uiterst Links

  Uitstekend! Nu Nederland nog

 4. DolleDries

  Met zo links gekkie wordt dat Venezuela 2 Trump moet er vier muren neer zetten.

  1. Professor Zonnebloem

   “Trump moet er vier muren neer zetten.”
   En op dergelijke wijze de VS inkapselen met 4 muren ten zuiden, westen, oosten en noorden? Is niet eens zo’n gek idee van u, @DolleDries.

   1. Fortiori

    Dan mag later Pink Floyd ze weer afbreken.

   2. DolleDries

    https://www.rodekruis.nl/dossiers/venezuela/

    Snap je hem nou Professor Paardebleom .

 5. Ni28

  Rechts populist: scheldwoord
  Links populist:?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.