Patricia Paay wint van GeenStijl met 'plasseksfilm': lagere schadeclaim, maar de kern blijft overeind staan

Geen categoriejul 25 2018, 16:00
Het is bekend hoor! De rechtszaak van Patricia Paay tegen GeenStijl over het plaatsen en verspreiden van de 'plasseksfilm' van Patricia Paay. Paay kan 30.000 euro ophalen en dat geldt voor de 'emotionele schade'. Voor materiële schade kan zij niets vragen, want dat kan niet bewezen worden. Hierdoor lijkt GeenStijl alsnog gewonnen te hebben, want die 30.000 euro was veel en veel lager dan het geëiste bedrag van Pay.

GeenStijl kwam vanmorgen in eerste instantie met een korte reactie op de uitspraak. ,,We zijn blij dat de exorbitante schadeclaim van Paay is afgewezen.'' En, over de 30.000 euro: ,,Beduidend minder dan haar absurde eis van 450.000 euro, maar nog steeds stom.''

De advocaat van GeenStijl laat weten dat zijn cliënten blij zijn dat de rechter de 'astronomische claim' van Paay niet heeft gehonoreerd. ,,Paay zal het niet als overwinning voelen, want zij wilde die tonnen hebben." Tegelijk meent de raadsman dat de uitspraak van de rechter 'te veel is beïnvloed door de publieke opinie' en zegt hij niet te snappen waarom GeenStijl en Eendevanger hoofdelijk aansprakelijk zijn gesteld.

Dat is natuurlijk ook een hele goede vraag: waarom zijn ze eigen aansprakelijk gesteld? Het is niet hun filmpje en het is Paay zelf die het filmpje gemaakt heeft. Moet het niet juist zo zijn, dat de persoon die GeenStijl het filmpje heeft opgestuurd aansprakelijk moet worden gesteld? 'Don't shoot the messenger', denk ik dan gelijk aan. In dit specifieke geval is het dan inderdaad meer dan mooi dat het bedrag nog relatief 'laag' is gehouden.
Is het smakeloos van GeenStijl? Jazeker, ik vind het zelf ook verwerpelijk. Zijn ze hoofdelijk aansprakelijk voor deze actie? Neen, zeker niet. Daar zit zeker nog wel nuance in en daardoor lijkt het inderdaad dat de maatschappelijke commotie en de publieke opinie significante invloed hebben gehad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten