Staakt-het-vuren van korte duur, Israël en Hamas wederom in gevecht

Vrijdagnacht op zaterdag zouden de vijandigheden juist even moeten zijn bekoeld. Egypte wist de rust te herstellen door gespreksvoeringen, althans, zo leek het. Via de Telegraaf.

De ene na de andere raket vloog over en weer vanuit Gaza en Israël. Uiteindelijk wist Egypte voor een moment tussen beide partijen te komen om een staakt-het-vuren af te spreken. Bij de bombardementen van vrijdag zouden vier Palestijnen zijn omgekomen en nog zo’n 120 gewonden zijn gevallen.

Deze aanvallen waren een reactie op beschietingen vanuit de Gazastrook op Israëlische patrouillerende militairen. Hierbij sneuvelde één soldaat.

Ergens moet er in de onderhandelingen geleid door Egypte toch iets mis zijn gegaan want het geweld laait op moment van schrijven al weer op. De oorzaak is nog enigszins onduidelijk maar lijkt van Palestijnse kant te komen waar een aantal Palestijnen een hek op de grens met Israël aan het beklimmen waren. De Israëlische soldaten openden het vuur maar het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

De groep keerde terug naar de Gazastrook. Nu is het afwachten of dit als een los incident wordt beschouwd of dat dit ook weer een tegenreactie oproept vanuit Gaza. Niet geheel ondenkbaar natuurlijk. Als dit verder escaleert is men weer terug bij af en druipt Egypte ook flink af als falend bemiddelaar van dit langdurige conflict. We houden het in de gaten!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Nasrani

  Israel zou er goed aan doen de gaza binnente vallen en hamas met wortel en tk uit te roeien. Deze mensen willen geen vrede, dan moet je maar rigoreuze maatregelen nemen. Mijn zegen hebben ze.

  1. denk eens na

   +++++

  2. lugar

   @Nasrani: “Mijn zegen hebben ze.”

   Wie Israël zegent zal gezegend worden. (Gen. 12:3)

 2. Ni28

  Zolang de Palestijnen blijven wensen de staat Israel van de wereldkaart te vegen zal het oorlog blijven.

  1. van Urk

   Ni28@ inderdaad. Het zijn weer de Palestijnen die hun vingers niet van de trekker konden houden. Bedenk daarom wie er echt vrede willen.

  2. C.von Gelbkirchen

   Zolang de Israëlische kolonisten blijven wensen de Palestijnse gebieden te bezetten zal het oorlog blijven.

   1. lugar

    @Maranus: “(…) de Palestijnse gebieden te bezetten zal het oorlog blijven.”

    Van wie is Gaza Maranus?

    1. C.von Gelbkirchen

     Gaza is een stad van de Palestijnen.

     1. lugar

      En wie wonen daar?

     2. van Urk

      lugar@ Gazanesen? 😉

     3. C.von Gelbkirchen

      Daar wonen Palestijnen…

      Waar wil je naartoe, Lugar?

     4. lugar

      Maranus: Je hebt juist geantwoord. Gaza is een Palestijnse stad onder Palestijns bestuur. Bovendien is Gaza een Palestijns gebied onder Palestijns bestuur.

      Nu even terug naar jouw opmerking: “(…) de Palestijnse gebieden te bezetten zal het oorlog blijven.”

      Wie bezet dat Palestijnse gebied (Gaza) ook alweer?

     5. van Urk

      C.von Gelbkirchen@ U weet donders goed waar lugar met zijn vraag naar toe wilt. Als volgens u alleen de Palestijnen in Gaza wonen waar bevinden zich volgens u dan de bezetters?

    2. C.von Gelbkirchen

     Ah…!!! 🙂 Daar wil je naartoe, ’t gaat wel ver terug, maar omdat je het toch wel echt héél graag wil horen, de Arabieren. En daar nog voor, de… oude Grieken?
     😉

     Maar.. wat is nu ding met Gaza, aangezien jij als eerste met dat hele Gaza aan kwam zetten?

     1. van Urk

      “De Arabieren en daar nog voor de Grieken” Met zo,n opmerking kan ik dus aannemen dat Nederland ook vanaf de jaren zestig bezet is door Surinamers, Turken en Marokkanen. 😉

     2. lugar

      @Maranus: Ik zal je onzinnige opmerking nog een keer herhalen, daar ging het namelijk over en daar reageerde ik op.

      “Zolang de Israëlische kolonisten blijven wensen de Palestijnse gebieden te bezetten zal het oorlog blijven.”

      Een paar dingen vallen mij op:

      – kolonisten (1)
      – wensen te bezetten (2)
      – zal het altijd oorlog blijven (3)

      1) Dit conflict heeft niets met kolonisten te maken, het gaat hier om Israëlische militairen die hun land verdedigen tegen Hamas-terroristen
      2) Israël wenst geen bezetting, Israël wenst vrede maar krijgt dat niet omdat ze moet dealen met terroristen die gevoed worden door islamitische ideologieën die zijn gebaseerd op vurige wens om Israël te vernietigen
      3) Het zal altijd oorlog blijven omdat de terroristische Hamas in het algemeen en de islamitisch geïnitieerde Arabieren in het bijzonder niet zullen komen tot vrede omdat de islam dit niet toestaat. Israël zal namelijk nooit buigen voor islam.

      Tot slot herinner ik jou aan de gesprekken van 1967 (Khartoem). Israël kreeg toen driemaal NEEN

      – Neen tegen erkenning van de staat Israël
      – Neen tegen onderhandelingen
      – Neen tegen vrede met Israël

      Wordt het ooit ja, denk jij?

     3. van Urk

      De Joden (en niet de Grieken, Romeinen of Arabieren) zijn voornamelijk de oorspronkelijke bewoners van deze streek omdat zij als eersten permanent in dat toen nog onbevolkt gebied gingen wonen. In de Romeinse tijd werden zij uit Israel verdreven en veranderden de Romeinen de naam Israel in Palestina. De eerste holocaust op de Joodse bevolking was een feit. De huidige Palestijnen zijn gewoon nazaten van zwervende Arabieren die van voor de eerste wereldoorlog vanuit Arabie naar het noorden gingen verhuizen. De reden was de vele stammenoorlogen en verdrukkingen in Arabie en met het feit dat er in die streken toen nog geen echte grenzen bestonden waardoor men gemakkelijk ergens kon neerstrijken.

     4. C.von Gelbkirchen

      Omslachtige hoor, Lugar 😉
      Ik krijg de indruk dat jij hier de draad expres wil laten ontsporen.

      Alles bij elkaar samen gevat, vind jij het prima dat mensen van hun land verdreven worden door een veel sterkere overmacht, en dat die mensen bij verzet ook nog meer ellende krijgen.
      Dat is volgens jou geen probleem.

     5. van Urk

      C.von Gelbkirchen@ “Mensen van hun land worden verdreven door een veel sterker overmacht”. Inderdaad. De Joden hebben in hun geschiedenis heel wat onwelkome zaken top de wereld meegemaakt. Zelfs het enige stukje grond waar hun voorouders vandaan komen wordt niet aan hen gegund omdat de terroristen van Hamas zogenaamd er recht op hebben.

     6. lugar

      @Maranus: “Alles bij elkaar samen gevat, vind jij het prima dat mensen van hun land verdreven worden door een veel sterkere overmacht, en dat die mensen bij verzet ook nog meer ellende krijgen.
      Dat is volgens jou geen probleem.”

      1) “(…) vind jij het prima dat mensen van hun land verdreven worden door een veel sterkere overmacht…”
      2) “(…) dat die mensen bij verzet ook nog meer ellende krijgen.”
      3) “Dat is volgens jou geen probleem.”

      1) Nee dat vind ik niet prima en dat gebeurd ook niet. Gaza is van de Palestijnen en van de Palestijnen alleen.
      2) Jij noemt het verzet. Het is geen verzet het zijn terroristische aanslagen. Als je Israël, op wat voor manier dan ook, aanvalt, zal Israël (meestal) terugslaan. Ze hebben namelijk geen keuze!
      3) Ik heb er inderdaad geen enkel probleem mee dat Israël zich volledig legitiem verdedigt met álle beschikbare middelen.

      Tot slot: Wat zou jij ervan vinden dat de Palestijnen in Gaza nu eindelijk eens gaan oefenen in vrede met hun buren?

     7. C.von Gelbkirchen

      Lugar.

      Even terug naar de realiteit. Zolang die ‘buren’ daar zitten. Zal er geen vrede zijn.
      Het enige wat jij, als vriend van die buren, kan hopen, is dat Hamas zijn verzet zal minderen, en er een meer gematigde partij zal vormen. Echter lijkt mij die kans klein, gezien het opgekomen islamitisch extremisme.

      Dweilen met de kraan open…

     8. lugar

      Maranus: “Het enige wat jij, als vriend van die buren, kan hopen, is dat Hamas zijn verzet zal minderen, en er een meer gematigde partij zal vormen. Echter lijkt mij die kans klein, gezien het opgekomen islamitisch extremisme.

      Dweilen met de kraan open…”

      Ik hoop op vrede en die komt als Hamas haar verzet staakt en bereidt is vrede te sluiten met Israël. Dat die kans klein is ben ik met jou eens, al ben ik van mening dat de islam sowieso extreem is.

      Bovendien weten wij dat er binnen islam geen ruimte bestaat voor joden, dat blijft dus dweilen met de kraan open. Wat zou jij doen als je zulke islamitische buren had?

     9. C.von Gelbkirchen

      Lugar.

      “…Wat zou jij doen als je zulke islamitische buren had?…”

      Hèhè… géén idee.
      Dat laat ik dan aan m’n vrouw over… Zij heeft pas écht een hekel aan islamieten.
      🙂

   2. Riche

    Ik vraag me wel eens af waarom joden wel uit de “Palestijnse” of in ieder geval betwiste gebieden moeten vertrekken, terwijl omgekeerd nooit gesteld wordt dat arabieren uit joodse gebieden moeten vertrekken. Joden zijn niet welkom in Gaza of de Westbank. Zijn er hun leven niet zeker zonder gigantische en krankzinnige beveiliging kan men daar niet wonen en leven.
    De oplossing die je vaak impliciet hoort zou zijn dat joden weer moeten verdwijnen uit de Westbank. Waarom wordt dus het racisme en kolonisatie van Israel veroordeeld en is men blind voor het racisme van de Palestijnen? Die wensen een jodenvrij gebied en kunnen daarvoor ook nog rekenen op begrip. Zou voor dat laatste ook meer onbegrip zijn zou vrede misschien een kans hebben. Nu blijft het vechten en zijn er eigenlijk alleen maar verliezers.

 3. Ritter

  Hamas is niet uit op vrede …………..maar op confrontatie met Israël en uiteindelijk op vernietiging van Israël.

  Daarbij gesteund door Hamas die een grote geldgever is aan Hamas.
  ———–
  Hamas tegen het Amerikaanse vredesteam: ‘Wij willen geen vrede met Israël’
  https://brabosh.com/2018/07/21/pqpct-jkq/

  1. Ritter

   “Daarbij gesteund door Hamas” ..moet zijn……..”daarbij gesteund door Iran”.

 4. Meester Kong

  @lugar bewijst maar weer eens hoe ziek het is om in een godt te geloven.
  Mag ik ff overgeven.

  Komt ie natuurlijk als tegenreactie met allerlei vragen………

  1. lugar

   “Mag ik ff overgeven.”

   Tuurlijk.

   1. Meester Kong

    🙂

 5. Rosasolis

  Het is alweer helemaal mis met Hamas in Gaza, en het wordt nog erger, vrees ik.
  Dit groep terroristen zijn soenni’s. Laten wij hopen dat de Hezbollah sje-ieten in het Golan streek niet alweer Israel en Libanon gaan aanvallen. Het is opmerkelijk stil rond deze groep fanatieke moslims…Stilte voor de storm? Hopelijk niet. Maar de huidige plannen van Netanyahu zijn nu zeer duidelijk voor zowel joden als Arabieren; de naam Palestijnen wordt niet meer gekend. De enige personen die erkent worden als eerste klas burgers moeten joods geregistreerd zijn bij hun geboorte, en zij krijgen altijd het beste privileges. Zowel christenen als moslims worden als 2de rang burgers beschouwd en behandeld. Met het enorme bevolkingsgroei in dit heel kleine land, zullen er steeds meer ontevredenheid komen. Het is begrijpelijk dat de militairen en politie altijd alert moet zijn in dit hele land…maar Israel begint steeds meer als de vroegere
  Zuid-Afrika te lijken. De niet-joodse populatie gaan niet zomaar vertrekken uit Israel, want dit land is ook hun geboorte land, voor vele generaties.

  1. Nasrani

   Bedroevend Nederlands. Waar kom je vandaan?

   1. Rosasolis

    @Nasrani. Ik ben sinds het oprichting van DDS lid en commentator aan dit site.
    Net als iedereen kan ik taal of type fouten maken. Uw taal is ook nooit perfect!
    Jammer is het dat in plaats van een interessante comment door te geven, dat
    er zoveel kritiek van bepaalde trollen zoals u zijn, die blijkbaar niets beter te doen hebben dan dit site te misbruiken om al hun frustraties kwijt te raken.

    1. Nasrani

     Ook dit is weer niet lekker te lezen. Rare zinsopbouw. Komt nogal dom over.

     1. Rosasolis

      @Nasrani. U hoeft mijn comments niet te lezen. Wat u over mijn zinsbouw denkt interesseert me niet. Volgens mijn nieuwe van Dale
      woordenboek is het woord: ZINSBOUW, en “zinsopbouw” bestaat niet in dit bekende Nederlandse woordenboek.

 6. Ritter

  Israël herdenkt ontruiming van de Gazastrook: ‘Er is na 13 jaar nog niks veranderd

  “Zolang het voor de Palestijnen belangrijker is dat wij geen staat hebben dan dat zij een staat hebben – zal er geen vrede zijn.”

  “In de zomer van 2005 liet Sharon zijn illustere ‘disengagement‘ plan uitvoeren. Iedereen herinnert zich nog goed de dramatische beelden van de gewelddadige uitzetting in augustus 2005 van ca. 8.600 Joden uit de Strook alsof het gisteren was. Het plan behelsde de eenzijdige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook en de feitelijke ontmanteling van 17 nederzettingen van Gush Katif, ontruiming die voltooid werd op 1 september 2005.

  Bovendien werden conform het disengagement plan op 22 september 2005 nog eens vier nederzettingen in het noorden van Samaria ontruimd. De ca. 1000 bewoners moesten manu militari inpakken en wegwezen en hun 270 gezinswoningen in Ganim, Kadim, Sa-Nur en Homesh werden met bulldozers van de IDF platgewalst.

  Met zijn groteske disengagementplan voor Gaza en de Westbank hoopte Ariel Sharon de terreurorganisatie Hamas en het andere dozijn gelieeerde Palestijnse terreurgroepen die met z’n allen de Strook controleerden, wat milder te stemmen en “dat zij nu wel uit eigen beweging en als een loyaal gebaar van goodwill zouden ophouden Israël te bestoken met raketten en mortiergranaten”.

  Een grote vergissing zo zal weldra blijken, die aan beide zijden het leven aan velen zal kosten. Hamas beschouwde Israël’s terugtrekking als een feitelijk teken van zwakte en riep prompt de overwinning op de Joodse staat uit. In 2007 verdreef Hamas rivaal Al Fatah van de macht en het geweld tegen Israël en de beschieting met raketten en mortiergranaten nam opnieuw in alle hevigheid toe, met een Hamas dat steeds luider begon te dromen van de uiteindelijke vernietiging van de Joodse staat.

  Die geweldstoename zal uiteindelijk leiden tot militaire zelfverdedigingsoffensieven van Israël tegen Hamas en Co. Een eerste maal in december 2008 (Operation Cast Lead), dat nog een kort vervolg kreeg in november 2012 (Operation Pillar of Defense) en nog eens 50 dagen zware gevechten in de zomer van 2014 (Operation Protective Edge).”

  https://brabosh.com/2018/07/20/pqpct-jja-2/

  1. lugar

   “Er is na 13 jaar nog niks veranderd…”

   Klopt, Hamas wil ook niet dat er iets veranderd, haar bestaansrecht zou anders verdwijnen.

 7. fusilier

  Rosasolis . In die hele grote zandbak wil normaal toch niemand wonen. Behalve de Joden die maakten er vruchtbaar land van ,door hard werken. In het zweet uws aanschijn zult gij uw brood eten.

 8. Jongbloed 020 Ivan

  De zionistische nazi-staat Israël heeft een Nederlandse mensenrechtenactiviste de toegang tot het land geweigerd
  http://www.abu-pessoptimist.blogspot/2018/07/israel-weigert-nederlandse-activiste.html
  Lydia de Leeuw wordt ten onrechte beschuldigd van BDS-activiteiten.
  Echter; zij kwam om de toestand van de duizenden gewonden in Gaza te onderzoeken.
  Dat mag kennelijk niet van de ultra-orthodoxe regering van Netanyahu.

  1. Jongbloed 020 Ivan

   de link moet uiteraard gevolg worden door .com

 9. Ries

  Lugar heeft het kinderlijk eenvoudig uitgelegd aan ene Geelkerken, en nog begrijpt hij/zij er geen biet van. Het kan niet anders of deze geestelijk arme mens heeft enkele uren brainwashing gekregen in de linkse idiotenkerk. Ga zo voort Geelkerken en je zult een enorme groei doormaken in verdere stompzinnigheid.

 10. Diederik van Walsum

  Cru, maar en afgemeten NUKE erop is de enigste oplossing.

  1. C.von Gelbkirchen

   @Lugar.

   Zie je nu wat ik bedoel?
   😉

 11. Ries

  Links, is haat. Diepe haat en minachting voor mensen die zich niet onderwerpen aan de linkse doopceremonie en die niets willen weten van de dogma’s die de linkse kerk predikt. Daarom kunnen ze ook zo goed met de islam overweg. Daar vinden we dezelfde wijze van denken en de agressie tegen iedereen die niets met de islam te maken wil hebben. Ook daar vormen de ongelovigen de vijand. Want het zijn de mensen die zich niet willen onderwerpen aan de duivel die bij de moslims allah genoemd wordt en bij de linksen het Idee, het Zijn van de schijnwaarheid, het Wezen van de onderdrukking.

 12. lugar

  Deze week werd in de Knesset, het Israëlische parlement, een nieuwe basiswet aangenomen, die bepaalt dat Israël de staat van het Joodse volk is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.