Tom Dumoulin is een HELD

Geen categoriejul 28 2018, 15:00
De grote vraag is vandaag of Tom Dumoulin zijn concurrenten voor het podium, Chris Froome en Primoz Roglic, achter zich kan houden. Wat maakt het uit?
Gisteren was een bijzonder belangrijke etappe in de Tour de France van dit jaar. Het was de laatste bergetappe, en Tom Dumoulin stond 's morgensvroeg nog tweede, op iets minder dan 2 minuten van gele trui-drager Geraint Thomas. Kon hij die positie vasthouden? Of zou hij ten onder gaan in deze koninginnenrit? En kon hij de aanval misschien nog openen op Thomas?
Nou, het resultaat mocht er zijn. Dumoulin verloor tijd op Roglic, die als nummer vier aan de dag begon maar opschoof naar de derde plek, en Dumoulin verloor een paar seconden op Thomas (omdat die sneller was in de sprint), maar de SunWeb-leider deed het prima. Hij hield zijn tweede plaats vast en lijkt dus op weg naar het podium.
Helaas voor hem kan het vandaag nog misgaan. De etappe van vandaag is een tijdrit. Normaal gesproken is dat zijn grote kracht, maar hij is a) lichter dan normaal, wat een probleem is in tijdritten, en b) bijzonder vermoeid. Roglic, van Lotto-Jumbo is behoorlijk fris, wat grotendeels komt doordat die, anders dan Dumoulin, niet mee hoefde te strijden voor de overwinning in de Giro d'Italia eerder dit jaar. Als je daarbij optelt dat Roglic sowieso een prima tijdrijder is, één van de beste tijdrijders ter wereld zelfs, kun je alleen maar concluderen dat het lastig wordt voor Dumoulin om zijn tweede plek vandaag te verdedigen.
Morgen is de laatste etappe. Het is dus zeer wel mogelijk dat Dumoulin van plek twee naar plek drie zak... en mogelijk zelfs naar plek vier omdat je niet kunt uitsluiten dat de vierde man in het algemeen klassement, Chris Froome, een perfecte tijdrit neerzet.
Spannend. Eindigt een Nederlander eindelijk, naar bijna 30 jaar, op het podium van het eindklassement in de Tour de France? We zitten allemaal gekluisterd voor de tv.
Maar waarom? Ja, een tweede of derde plek is mooi, maar laten we wel wezen: geen mens die zich over tien jaar nog herinnert dat Dumoulin tweede of derde werd. Hij stond op het podium, punt. Dat is wat telt. We weten alleen nog wie won. Wat de nummers twee en drie betreft weten we dat ze op het podium stonden, maar dat is het dan wel.
Bij de Tour is dé prestatie om op het podium te komen. Behalve de eerste plaats maakt het niet uit waar.
Stel nou dat Dumoulin van het podium duikelt omdat hij vandaag een wanprestatie levert en Froome boven zichzelf uitstijgt (wat hij zal moeten doen om Dumoulin te verslaan). Is het dan een faalactie van de Nederlander? Natuurlijk niet. Hij heeft dit jaar bewezen dat hij één van de beste klimmers ter wereld is, en hij heeft niet een hoofdrol gespeeld in één, maar in twee grote rondes. Of hij nou tweede, derde of vierde wordt, Dumoulin is zonder meer de grootste Nederlandse klassementsrenner sinds Joop Zoetemelk.
Laat Roglic zijn bloed maar ruiken. Wat maakt het uit? Wat er ook gebeurt, Dumoulin kan sowieso terugkijken op een fantastische Tour, een fantastisch jaar... en hij kan zeggen dat hij als eerste Nederlander in héél lange tijd meedeed voor de eindoverwinning. Want ja, Bauke Mollema stond een paar jaar geleden ook in de top drie, maar geen mens die toen dacht dat hij de eerste plaats mogelijk kon veroveren. Mollema's prestatie was een enorme verrassing, die hij in latere edities niet kon herhalen. Dumoulin is overduidelijk 'gewoon' een klasbak die in principe ieder jaar opnieuw in staat moet zijn om een grote ronde te winnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten