Tom Dumoulin is een HELD

De grote vraag is vandaag of Tom Dumoulin zijn concurrenten voor het podium, Chris Froome en Primoz Roglic, achter zich kan houden. Wat maakt het uit?

Gisteren was een bijzonder belangrijke etappe in de Tour de France van dit jaar. Het was de laatste bergetappe, en Tom Dumoulin stond ’s morgensvroeg nog tweede, op iets minder dan 2 minuten van gele trui-drager Geraint Thomas. Kon hij die positie vasthouden? Of zou hij ten onder gaan in deze koninginnenrit? En kon hij de aanval misschien nog openen op Thomas?

Nou, het resultaat mocht er zijn. Dumoulin verloor tijd op Roglic, die als nummer vier aan de dag begon maar opschoof naar de derde plek, en Dumoulin verloor een paar seconden op Thomas (omdat die sneller was in de sprint), maar de SunWeb-leider deed het prima. Hij hield zijn tweede plaats vast en lijkt dus op weg naar het podium.

Helaas voor hem kan het vandaag nog misgaan. De etappe van vandaag is een tijdrit. Normaal gesproken is dat zijn grote kracht, maar hij is a) lichter dan normaal, wat een probleem is in tijdritten, en b) bijzonder vermoeid. Roglic, van Lotto-Jumbo is behoorlijk fris, wat grotendeels komt doordat die, anders dan Dumoulin, niet mee hoefde te strijden voor de overwinning in de Giro d’Italia eerder dit jaar. Als je daarbij optelt dat Roglic sowieso een prima tijdrijder is, één van de beste tijdrijders ter wereld zelfs, kun je alleen maar concluderen dat het lastig wordt voor Dumoulin om zijn tweede plek vandaag te verdedigen.

Morgen is de laatste etappe. Het is dus zeer wel mogelijk dat Dumoulin van plek twee naar plek drie zak… en mogelijk zelfs naar plek vier omdat je niet kunt uitsluiten dat de vierde man in het algemeen klassement, Chris Froome, een perfecte tijdrit neerzet.

Spannend. Eindigt een Nederlander eindelijk, naar bijna 30 jaar, op het podium van het eindklassement in de Tour de France? We zitten allemaal gekluisterd voor de tv.

Maar waarom? Ja, een tweede of derde plek is mooi, maar laten we wel wezen: geen mens die zich over tien jaar nog herinnert dat Dumoulin tweede of derde werd. Hij stond op het podium, punt. Dat is wat telt. We weten alleen nog wie won. Wat de nummers twee en drie betreft weten we dat ze op het podium stonden, maar dat is het dan wel.

Bij de Tour is dé prestatie om op het podium te komen. Behalve de eerste plaats maakt het niet uit waar.

Stel nou dat Dumoulin van het podium duikelt omdat hij vandaag een wanprestatie levert en Froome boven zichzelf uitstijgt (wat hij zal moeten doen om Dumoulin te verslaan). Is het dan een faalactie van de Nederlander? Natuurlijk niet. Hij heeft dit jaar bewezen dat hij één van de beste klimmers ter wereld is, en hij heeft niet een hoofdrol gespeeld in één, maar in twee grote rondes. Of hij nou tweede, derde of vierde wordt, Dumoulin is zonder meer de grootste Nederlandse klassementsrenner sinds Joop Zoetemelk.

Laat Roglic zijn bloed maar ruiken. Wat maakt het uit? Wat er ook gebeurt, Dumoulin kan sowieso terugkijken op een fantastische Tour, een fantastisch jaar… en hij kan zeggen dat hij als eerste Nederlander in héél lange tijd meedeed voor de eindoverwinning. Want ja, Bauke Mollema stond een paar jaar geleden ook in de top drie, maar geen mens die toen dacht dat hij de eerste plaats mogelijk kon veroveren. Mollema’s prestatie was een enorme verrassing, die hij in latere edities niet kon herhalen. Dumoulin is overduidelijk ‘gewoon’ een klasbak die in principe ieder jaar opnieuw in staat moet zijn om een grote ronde te winnen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Gerlos

  Tom is een geweldige wielrenner en ook zeer sociaal om na de wedstrijd vragen op een heel nette manier te beantwoorden van de diversen journalisten. Kunnen veel voetballers een voorbeeld aan nemen waarvan akte. Of Tom vandaag tweede of derde wordt maakt niet uit hij heeft deze tour de France super gefietst.

 2. Floris

  Inmiddels is bekend dat Tom de tijdrit heeft gewonnen en tweede wordt.

  Een fantastisch resultaat!

  Het tijdperk Froome lijkt ten einde. Het lijkt me een goed plan voor Tom om volgend jaar de Giro over te slaan of om die als voorbereiding op de Tour te rijden.

  Tom kan de derde Nederlander worden die de Tour wint.

  1. RobertMarsman

   Heeft Sunweb al aangegeven dat Dumoulin volgend jaar alles op de Tour gooit, dus geen Giro voor hem. De hele voorbereiding volgend jaar is voor de Tour De France. Sterker nog er zijn maar weinig renners die zowel 2e kunnen worden in de Giro en daarna ook ngog eens in de Tour.

   Het is dat Thomas ver boven zichzelf uitsteeg want niemand had veracht dat hij zo’n goede Tour zou rijden. Die heeft nog nooit top 10 gereden in een grote ronde en nu ineens staat hij daar. Als Thomas een ronde had gereden wat we van hem mochten verwachten zou hij nooit in de top 10 zijn geëindigd en had Dumoulin dus gewoon de Tour de France gewonnen.

   Het is niet de vraag of Dumoulin ooit de Tour gaat winnen maar wanneer hij dat gaat doen. Want winnen zal hij hem ooit.

   Maar ook de andere Nederlanders verdienen lof. Kruijswijk, Groenewegen, Geesink waren ook allemaal top. Alleen Mollema viel iets tegen door zijn val naar Roubaix.

   1. Floris

    Thomas maakte vorig jaar al een heel goede indruk, maar viel uit na een val. Anders had hij waarschijnlijk een hoge klassering behaald.

    Als ik zie hoe moeiteloos hij deze tour overeind bleef dan kon Thomas de komende jaren weleens de nieuwe patron zijn.

    Maar hij heeft de Giro niet gereden, dat maakt natuurlijk wel een verschil.

    Dumoulin is de beste tijdrijder maar niet de beste klimmer. Dat moet nog verbeteren.

    1. RobertMarsman

     Nee daar ben ik het niet mee eens. Er is een groot verschil tussen Thomas en Dumoulin en dat is de ploeg. Als je al die Sky jongens vergelijkt met de renners van Sunweb. Die jongens van Sky kunnen allemaal klimmen dat terwijl Dumoulin eigenlijk alles alleen moet doen in de bergen. Al zijn knechten is hij eigenlijk al kwijt als ze gaan klimmen. Ik vind dat Dumoulin zich als nagenoeg een eenling tussen al die Sky mannen zichzelf heel goed heeft weten te handhaven. En dat zegt wel degelijk iets over klim kwaliteiten.

     Zoals Thomas is geen seconde op kop geweest want die heeft hele goede knechten en dat ontbreekt wel een beetje bij Sunweb. Ik wil Thomas wel eens zien als hij er alleen voor staat en er komen nog 2 monsterklimmen aan.

     1. Floris

      Daar heb je gelijk in, de ploeg van Sky is veel sterker. Bernal heeft Froome enorm geholpen, zonder die man had Froome waarschijnlijk het podium niet gehaald.

      Maar toch. Dumoulin kwam niet weg. De grote klimmers kwamen dat wel. Ook zonder knechten.

 3. Floris

  Overigens: Ik vind de Tour steeds saaier worden. Wie van de klassementsrenners heeft eigenlijk een echte aanval gelanceerd? Het is elkaar beloeren, in het wiel blijven en hoogstens op het allerlaatst iets doen.

  Ik denk met weemoed terug aan de tijden van Merckx, Hinault en Armstrong. Aanvallers pur sang die voor spektakel zorgden.

  Van Joop Zoetemelk heb ik trouwens zelden kunnen genieten. Een wieltjesplakker die in de nadagen van z’n carriëre de Tour nog won dankzij het uitvallen van Hinault.

 4. Bes Tolen

  Tom Dumoulin is een groot sportman. Het woord held wordt mij de laatste tijd te veel gebruikt; in de zin fout gebruikt. Dus zullen we daar maar van afstappen? Graag. Eén keer en dan voorgoed is voldoende. N.B.: afstappen van een fiets is iets heel anders.

 5. Original NL

  Tom is geen held maar prof wielrenner!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.