Tsjechië, Polen, België en Hongarije: 'We hebben Merkel helemaal niet beloofd om migranten op te nemen'

Geen categoriejul 01 2018, 20:00
Iemand liegt. Maar wie?
Duitse media beweren dat maar liefst 14 Europese landen ermee hebben ingestemd om migranten die in Duitsland aankomen maar al bij hen asiel hebben aangevraagd sneller terug te nemen. Er zou zelfs een bilateraal asielakkoord gesloten zijn. Het Duitse persbureau DPA kwam met het nieuwtje op basis van een document dat Merkel naar de leiders van haar coalitiepartijen stuurde.
Volgens dat document zijn de volgende landen hiermee akkoord: België, Hongarije, Polen, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Litouwen, Letland, Luxemburg, Nederland, Portugal en Zweden.
Klinkt hartstikke leuk voor Merkel natuurlijk, maar helaas voor haar is er een klein probleempje: België, Tsjechië, Polen en Hongarije zeggen dat ze helemaal nergens mee akkoord zijn gegaan. De Tsjechische premier Andrej Babis is helder:

"Duitsland heeft ons niet benaderd en op dit moment zou ik zo'n deal ook niet ondertekenen."

Viktor Orban van Hongarije denkt daar net zo over:

"Het is niet tot zulke akkoorden gekomen."

Hilarisch genoeg huilt een woordvoerder van Merkel nu tranen met tuiten tegen de media. Hij zegt onder meer:

"Bijvoorbeeld van Tsjechische zijde was er duidelijke bereidheid om een akkoord over een betere samenwerking rond het terugsturen van mensen te onderhandelen."

Oh ja? Maar een bereidheid om te onderhandelen is niet eens bijna hetzelfde als "we hebben een akkoord." Het lijkt me toch niet zo heel lastig om dat te begrijpen, maar blijkbaar gaat het Merkel en haar vrienden echt boven het hoofd.
Of misschien -- zou het? -- begrijpen ze dat wel degelijk, maar gebruikten ze dit om de boel in Duitsland zelf rustig te houden. Daar staat het CSU namelijk op het punt van rebelleren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten