Schade Merkel, alles ist vorbei?

Schade Merkel, alles ist vorbei?

CSU-baas en minster van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer vindt de 'deal van Merkel' (die overigens niet bestaat) ontoereikend.

Goed nieuws uit Duitsland! Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken en, belangrijker, de grote baas van CSU, de trouwe bondgenoot van Angela Merkels CDU, heeft totaal geen fiducie in de migratiemaatregelen waar Merkel mee is gekomen. Volgens Seehofer helpen de maatregelen absoluut niet om de migratiecrisis te bedwingen en zijn ze niet eens bijna vergelijkbaar met de maatregelen die hij wil treffen, namelijk grenscontroles en mensen gewoon uitzetten.

Twee weken geleden had Seehofer Merkel duidelijk gemaakt dat echt het één en ander voor elkaar moest krijgen bij de EU-top over migratie. Ja, zei ze, dat zou ze doen. Na die top liet ze meteen weten dat er allemaal doorbraken waren geweest. Polen, Tsjechië, Hongarije en elf andere landen waren allemaal akkoord gegaan met een pak maatregelen dat de druk op Duitsland zou moeten verminderen. Of zoiets.

Zoals VRT.be uitlegt:

Toen ze na de top van vrijdag in Brussel terugkeerde naar Berlijn, zei Merkel dat ze die oplossing gevonden had. De deal zou er wel in bestaan dat asielzoekers die in Duitsland verblijven maar in een ander Europees land geregistreerd werden, terug zouden moeten naar dat land. Maar Merkel wil asielzoekers niet meteen terugsturen, maar eerst opvangen in centra om ze van daaruit zo snel mogelijk terug te sturen.

Helaas voor mevrouw vindt Seehofer dat niet eens bijna afdoende. Merkel werd met een duidelijke missie naar de EU-top gestuurd. Ze heeft die missie niet verwezenlijkt, en dus heeft ze gefaald. Keihard.

Het gevolg? Het heeft er alle schijn van dat er eindelijk een echte regeringscrisis is in Duitsland. Met een beetje mazzel zet Seehofer door en is het einde oefening voor Merkel. Het zou wat zijn.

Overigens is het leukste misschien wel dat Polen, Tsjechië, Hongarije en België allemaal zeggen dat Merkel uit haar nek kletst als ze beweert dat er een EU-akkoord is over migratie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties